Milieuvriendelijke apps voor je smartphone

Het hebben van een smartphone is wellicht niet het allerrrmilieuvriendelijkst, zullen de groene opperhippies je vertellen. Maar als ik eerlijk ben dan is het tragische feit nu eenmaal dat het ding aan mijn hand vastgegroeid zit en dat ik niet meer zonder zou kunnen. Voor de meeste mensen van mijn generatie zal dit het geval zijn. Laten we er dan ook maar goed gebruik van maken, niet? Daarom deze vijf tips voor milieuvriendelijke apps!

milieuvriendelijke apps

5 x milieuvriendelijke apps

Deze milieuvriendelijke apps helpen je op weg om (een tintje) groener leven net wat makkelijker te maken. Want soms zie je door de bomen het bos niet meer, en dan komt die smartphone toch wel handig van pas. Onderstaande milieuvriendelijke apps zijn gratis en beschikbaar voor zowel Apple/iOS als Android.

1. NPO Groen

milieuvriendelijke appsDe app van NPO Groen zorgt er op een leuke manier voor om milieuvriendelijker in het leven te staan door middel van uitdagingen. Het idee is dat je elke week een paar uitdagingen kiest die bij je passen en die je vol kunt houden; dit doe je op dezelfde manier als hoe je door Tinder swiped. Als de week voorbij is kies je weer nieuwe uitdagingen. Ik vind het heel tof bedacht.

2. KeurmerkenWijzer

milieuvriendelijke appsIk probeer altijd op keurmerken te letten tijdens het winkelen, maar ik moet toegeven dat er zo ontzettend veel verschillende keurmerken bestaan dat ik soms ook niet meer weet welke waar voor staat. En of de één nu beter is dan de andere. Vooral voor dat laatste dilemma is de KeurmerkenWijzer handig omdat er scores worden gegeven over milieu, dierenwelzijn, eerlijke handel en de mate van controle. Wel jammer dat er verder alleen algemene info over het keurmerk wordt gegeven en niet wat het nu concreet betekent. Maar het geeft je in ieder geval een idee over waar de focus op ligt van dat bepaalde keurmerk en hoe de kwaliteit van het keurmerk is.

3. Groente- en fruitkalender

milieuvriendelijke appsDe groente- en fruitkalender van Milieucentraal heb ik al eerder op mijn blog genoemd. Dit blijft een hele fijne app voor als je niet goed weet welke groente in het seizoen is en wat de meest duurzame keuze is als je tussen twee soorten moet kiezen. Vooral in het begin gebruikte ik de app veel, om door de bomen het bos weer te zien, en dat was erg leerzaam. Het meeste weet ik nu wel uit mijn hoofd, ik koop toch vaak dezelfde groenten, maar zo nu en dan haal ik hem nog eens tevoorschijn. Zeker een aanrader!

4. Questionmark

milieuvriendelijke appsDeze app helpt je met duurzaam boodschappen doen. Met de app scan je de streepjescode van het product waar je meer info over wil en je krijgt scores wat betreft mensenrechten, milieu, dierenwelzijn (en binnenkort gezondheid) te zien. Op dit moment zijn er scores voor 36.400 verschillende producten beschikbaar. Toen ik de app voor het eerst downloadde was ik een fervent gebruiker (ik scande letterlijk alles, gewoon omdat ik het zo cool vond, ha). Uiteindelijk raakte de app wat meer op de achtergrond. Door het samenstellen van deze lijst gebruik ik hem weer, en het is handig! Ik zou er persoonlijk niet blind op vertrouwen, maar het is zeker een nuttig hulpmiddel bij het maken van een bewuste keuze.

5. Skeptical Science

milieuvriendelijke appsJe herkent het vast wel: je zit met vrienden of familie bij elkaar en er wordt nogal sceptisch gedaan over jouw groene idealen. Want ach, zo erg is opwarming van de aarde nu óók weer niet, volgens Ome Harrie. Misschien ben je dan net als ik en lach je beleefd terwijl je een kwartier later de perfecte comeback bedenkt, maar ja, dan is het al te laat. De app Skeptical Science biedt hulp! Als ome Harrie op je verjaardag begint over “ach, wetenschappers zijn het nog steeds niet allemaal met elkaar eens dat de CO2 uitstoot van mensen voor opwarming van de aarde zorgt..”, pak je je telefoon erbij en selecteer je het sceptische argument. En BAM! je hebt een wetenschappelijk verantwoord weerwoord.

Welk van de milieuvriendelijke apps is jouw favoriet?

blogpost over milieuvriendelijke apps

Back to Top