Inspirerende boeken

Ik ben niet per se van de zelfhulpboeken, wel van de inspirerende boeken waarbij je tijdens het lezen zo’n BAM!-gevoel aan frisse energie krijgt. Vooral #GIRLBOSS vind ik daar een goed voorbeeld van. Wát een inspirerend boek vind ik dat. Die las ik precies op het moment dat ik het nodig had. Onder de boeken vind je linkjes naar bol.com (dit zijn affiliate links). Zelf heb ik ze geluisterd via Storytel dus daar zijn de Engelstalige versies van deze inspirerende boeken (op het moment van schrijven) ook allemaal te vinden!

inspirerende boeken

#GIRLBOSS – Sophia Amoruso

stersterstersterster

Dit boek vind ik FANTASTISCH. In capslock. Het was voor het eerst in jaren dat ik eindelijk weer eens een boek ‘las’ (luisterde, eigenlijk) en het niet weg wilde leggen. Toen ik het uit had, vond ik dat oprecht jammer. Alles wat Sophia Amoruso, CEO van het succesvolle bedrijf Nasty Gal, schrijft vond ik zó herkenbaar. Op haar miljoenenbedrijf na, wellicht komt dat ooit nog. Hoe ze ploeterde door haar opleidingen en bijbaantjes. Hoe ze een ADD-label kreeg opgeplakt. Hoe ze een bedrijfje begon vanuit huis zodat ze kon werken zonder mensen om haar heen. Geschreven met een flinke dosis zelfspot en veel humor, heel leuk.

Het was op een dag dat ik die ochtend niet veel verder kwam met mijn thesis en enorm gefrustreerd was over het feit dat ik toch ooit was gaan studeren. ’s Middags begon ik met het luisteren van #Girlboss in de bus en ik heb tranen met tuiten gejankt toen Sophia vertelde over dat je héus wel succesvol kan zijn ondanks dat je een falende student bent. Ik zie mezelf overigens niet meer als een falende student, maar laten we eerlijk zijn, dit hele studeren ging me nu ook niet bepaald makkelijk af. In #Girlboss vind je niet per se praktische tips over hoe je een succesvolle Girlboss wordt, maar het maakte me vooral enorrrmm enthousiast en gemotiveerd. Vijf van de vijf sterren en daarmee een dikke aanrader voor elke girl boss (to be)!

Paperback (EN) – Paperback (NL)eBook (EN)eBook (NL) 

inspirerende boeken

Quiet – Susan Cain

stersterstersterster

Op een schaal van introvert tot extravert ben ik zo iemand die twee dagen bij moet komen na een middagje iets sociaals te hebben gedaan. Toen ik klein was huilde ik tranen met tuiten als ik naar een kinderfeestje moest. Ik wilde gewoon lekker thuis zijn in mijn uppie. Dat is nooit iets waar ik onzeker over ben geweest, hoor. Al vind ik het de laatste jaren wel vervelend omdat ik graag een goede #Girlboss wil zijn; voor mijn gevoel was ik daar niet extravert genoeg voor. Want je moet netwerken, jezelf aanprijzen bij potentiële opdrachtgevers.. Hmm nee, absoluut niet mijn ding.

En dat is juist wat ik zo inspirerend vond aan dit boek. Quiet liet me inzien dat je de eigenschappen die meer bij introversie horen óók heel goed in kan zetten als je succesvol wil zijn op professioneel gebied. Verder gaat het boek in op verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld als je als introvert persoon een relatie hebt met een extravert persoon. Of wat handige inzichten kunnen zijn als je kind introvert is.

Ik vond niet alles even herkenbaar, maar ik heb er zeker wel nuttige dingen uit kunnen halen. Helaas geen vijf sterren omdat het boek zo serieus is, en daarom soms een tikkeltje saai. Ook denk ik dat het een stuk genuanceerder ligt dan hoe Susan Cain het allemaal vertelt. Al leest het voor het boek natuurlijk lekkerder als er een simpel onderscheid wordt gemaakt tussen extraversie versus introversie, dat snap ik ook wel. Zolang je bij het lezen bewust bent van het feit dat het in realiteit niet zo zwart-wit is, is dat ook geen probleem wat mij betreft.

Tip: bekijk ook Susan Cain’s TED talk als je dit een leuk onderwerp vindt!

Paperback (EN)Paperback (NL)eBook (EN)eBook (NL) 

inspirerende boeken

The Happiness Project – Gretchen Rubin

stersterstersterster

De titel sprak me gelijk aan, net als de vrolijke cover! Ik had er goede dingen over gehoord dus ik was erg benieuwd. In The Happiness Project beschrijft Gretchen hoe zij een jaar lang haar best doet om gelukkiger te worden. Elke maand richt ze zich op een ander thema waar ze aan wil werken, zoals: het boosten van haar energie, een betere partner zijn en een betere vriendin zijn. Zo begint ze een blog, gebruikt ze een stappenteller, houdt ze een dagboek bij, organiseert ze een feest en probeert ze minder te zeuren. Ik vind het ook leuk dat ze psychologische onderzoeken aanhaalt, maar alles wel op een luchtige en herkenbare manier beschrijft.

Gretchen ziet echter één belangrijk psychologisch fenomeen over het hoofd, namelijk de paradox van het (obsessief) najagen van geluk. Hoe beter je je best doet om gelukkig te worden, hoe meer je het tegenwerkt. Ook betwijfel ik of het efficient is om een bult wetenschappelijke theorieën op een hoop te gooien en er willekeurige dingen uit te halen die je allemaal in een jaar tijd probeert in te zetten. Het boek voelt daarom soms wat rommelig, dus drie van de vijf sterren. Desondanks geen verkeerd boek, hoor. Ik heb er best wat leerzame dingen uit kunnen halen. ‘Act the way you want to feel’ is een mantra dat regelmatig in mijn hoofd voorbij komt.

Paperback (EN)Paperback (NL) – eBook (EN)eBook (NL)

Momenteel ben ik trouwens bezig in Fuck Feelings van Michael & Sarah Bennett, dat klinkt tot nu toe ook veelbelovend. Dus hopelijk snel weer een blogje met tips voor inspirerende boeken!

Wat vind jij inspirerende boeken?

Back to Top