Recept: Zuurkoolwraps met tempeh

Zuurkool: alleen maar liefde. Op mijn pizza, op een broodje, zuurkool op ALLES. Door De Groene Meisjes at ik voor het eerst zuurkool in een wrap, mm… Vandaag maakte ik weer zuurkoolwraps, maar deze keer met gestoomde tempeh. (Blijkbaar is het gestoomd wèl lekker, want dan gaat die typische tempeh-smaak eraf.) En gekarameliseerde ui. Voor de tempeh maakte ik een snelle marinade met ingrediënten die ik nog in huis had. Ik denk niet dat dit gerecht voor iedereen is weggelegd, maar als je van zuurkool houdt en niet bang bent voor tempeh dan moet je dit echt proberen. JAMMIE.

zuurkoolwraps

Ingrediënten voor 2 zuurkoolwraps:

 • een stukje tempeh (ong. 150 gram) gesneden in repen
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 eetlepel tomatenpuree + extra voor het sausje op het laatst
 • 1 eetlepel olie
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
 • zuurkool (ong. 200 gram)
 • 2 tortillawraps
 • mayonaise (vegan of non-vegan, wat jij wil)

tempeh bereiden

Bereidingswijze voor de zuurkoolwraps:

 1. We beginnen met het stomen van de reepjes tempeh. Ik deed dit met behulp van een metalen stoommandje* dat ik ergens achter in mijn kast vond. Je vult een pan met een laagje water, zet dit op het vuur en zet het stoommandje erin. In het stoommandje leg je de reepjes tempeh en stoom dit voor 10 minuten.
 2. Maak ondertussen de marinade door de sojasaus, tomatenpuree, olie en paprikapoeder te mengen in een schaaltje. Leg de tempeh hierin en schep voorzichtig om zodat alle tempeh bestreken is met de marinade. Laat dit even staan.
 3. Bak ondertussen de uiringen in een hete koekenpan met olie, bak ze tot ze glazig en iets goudbruin van kleur zijn. Zet apart en bak de tempeh voor een paar minuten. In dezelfde pan bakte ik ook gelijk de zuurkool even kort aan.
 4. Doe de tortillawraps voor 10 seconden in de magnetron zodat ze makkelijker te rollen zijn zonder dat ze breken. Vul ze met de gebakken zuurkool, tempeh en rode ui.
 5. Maak een simpel sausje door mayonaise te mengen met een beetje tomatenpuree en doe dit ook in de wrap. Rol de wrap dicht en eet smakelijk!

zuurkoolwraps

Ik vond dit superlekker als lunch. Ik was ingekakt en voelde me bluh en gammel (is dat een Nederlands woord of is dat iets Twents?). Deze wraps vullen goed, en zuurkool is ook nog eens hartstikke gezond. Dus binnen no time voelde ik me weer kiplekker! Ik hoop dat jullie dit ook net zo lekker vinden als ik. En voor alle zuurkoolhaters: sorryyyy het volgende recept bevat géén zuurkool, ik beloof het.

*O ja, deze blogpost bevat een affiliatelink. Dat betekent concreet: koop jij dat metalen stoommandje via mijn link, dan krijg ik 50 cent van bol.com. Ik kan er nog niet slapend rijk van worden, maar elke cent is het begin van een miljoen, zou mijn moeder zeggen.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

20 reacties op “Recept: Zuurkoolwraps met tempeh

 1. Zuurkool is volgens mij zo ongeveer de enige groente die ik niet te eten vind, maar tempeh kan ik wél waarderen. Bizar genoeg lust ik na twintig jaar opeens olijven, dus misschien moet ik die zuurkool ook nog eens een kans geven, na er vier jaar met een grote boog omheen gelopen te zijn 😀 Iets met gekarameliseerde ui kan gewoon niet slecht zijn.

  • Iris

   Haha wie weet! Steve is er ook niet echt fan van, maar toen ik deze wrap maakte vond hij het superlekker. (Hij kwam wel net met mega honger thuis van een dag werken, dus misschien was hij niet zo objectief :p)

   • Gelukkig heb ik op eender welk moment van de dag megahonger :p Ik laat het je weten wanneer ik hem maak!

 2. evelien

  Ziet er best lekker uit! Ik combineer zuurkool veel te weinig.
  In een wrap heb ik nog nooit op! Ik ga deze onthouden.

  Liefs,
  Evelien

 3. Anna

  Oeh! Het is misschien niet de meest smakelijk uitziende wrap, maar ik ben toch wel benieuwd. Mijn vriend is dol op zuurkool, ik ben het nog een beetje aan het ‘leren’ eten, dus ik ga dit gerecht eens aan hem voorleggen. Waarschijnlijk eten we het dan zeer binnenkort, ha! 🙂

  • Iris

   Hahaha ja erg fotogeniek is ‘ie niet. Ik heb geloof ik wel 100 foto’s gemaakt om het nog een beetje smakelijk vast te leggen :p Leuk!! Hopelijk vinden jullie het ook zo lekker!

 4. Linda

  Ik ken het woord gammel ook! En ik kom niet uit Twente (:
  Maar zuurkool is niet zo mijn ding. Ik ken ook serieus behalve jou niemand die zuurkool zó lekker vind haha. Ik vind het in de winter wel eens lekker, maar dan in een stamppot en daarna dan weer een hele tijd niet.

  • Iris

   Hahaha ja zuurkool is wel een beetje mijn ding geloof ik :p

 5. Mylene

  Ik vind dit eigenlijk best wel interessant klinken en krijg meteen zin om het ook te proberen! En jawel, ik ken ‘gammel’ ook zeker weten. Leuk tekstje trouwens over dat stoommandje, haha. Ik hou van jouw eerlijkheid.

 6. Dineke

  Ziet er lekker uit! Ben niet een heel groot van van zuurkool, maar dit is volgens mij het proberen wel waard!

 7. Marit

  Misschien dat ik hierdoor het aan ga durven zuurkool te eten, het ziet er vét lekker uit iris! X

 8. Pingback: Weekoverzicht: Appeltern, bloggen & logeerkonijn | IKBENIRISNIET

 9. Linda

  Zuurkool vnd ik erg lekker en het woord gammel ken én gebruik ik ook 😉 . Ik wist niet wat ik moest denken toen ik de titel las, maar bij het lezen van het recept kreeg ik gelijk trek, dat is een goed teken, dus dit zet ik op mijn lijstje. 🙂

 10. Marleen

  Ik hou ook erg van zuurkool, maar mijn vriend vindt het verschrikkelijk. Ik bewaar hem voor een avondje alleen thuis 😉

 11. Door

  Oehhh dit klinkt heel lekker. Ik hou van tempeh (ja ook van de typische tempeh smaak) en sinds ik laatst weer een keer zuurkool heb gegeten, heb ik dat weer herontdekt. Ik ga dit zeker proberen. ^^

 12. Lidy

  Ik heb ‘m net op. Super super lekker, boven verwachting!