Lentebloemen borduren: dit kan jij ook!

Het eerste borduurwerk dat ik ooit maakte, was een ontwerp met cactusplantjes. Daarna maakte ik een boeket bloemen. Bloemen komen bijna altijd wel weer terug als ik zelf iets ontwerp. Of dat nu voor een borduurwerk is, of tijdens het tekenen op de iPad. En nu ik mijn eerste patroon voor vrij borduren maakte, werd dat natuurlijk ook iets met bloemen! Met dit patroon kan jij je eigen lentebloemen borduren.

Ondanks dat het bijna lente is, is de lucht de laatste tijd zo grijs en grauw hier. Ik had zin om iets te maken wat de boel een beetje opfleurde. Het borduurwerk bestaat uit een lijntekening van een gieter, met daar in een bosje lentebloemen. Er omheen zoemen twee bijen. Ik koos voor frisse, zachte kleuren. Maar je kan zelf natuurlijk ook prima voor andere kleuren kiezen.

Borduurpatroon: lentebloemen borduren

Lentebloemen borduren voor beginners

Niet alleen ontwierp ik het patroon, dat jij kan gebruiken om dit borduurwerk zelf te maken. Maar ik schreef er ook een uitgebreide handleiding bij die 20 pagina’s telt. Nu ik lekker aan het oefenen ben met tekenen op de iPad, kon ik ook handige uitleg-plaatjes maken. Bijvoorbeeld hoe je een bepaalde steek maakt. Dat maakt het net iets makkelijker te begrijpen dan wanneer je instructies enkel als tekst leest. Ik had zo veel plezier in het maken van de handleiding, dat het eigenlijk een soort van mini-cursus is geworden.

Zo kan jij ook deze vrolijke lentebloemen borduren! En dus óók als je nog nooit eerder een borduurnaald hebt vastgehouden. Stap voor stap leg ik je namelijk precies uit hoe je begint: zoals welke materialen ik aanraad, het spannen van de stof in de borduurring en het overtrekken van het patroon. Tot en met het netjes afwerken van de borduurring nadat je je laatste steek hebt gezet.

Hier zie je een voorbeeld van een paar pagina’s uit de handleiding.

Is borduren moeilijk?

Als je nog nooit hebt geborduurd, lijkt het misschien wat overweldigend. Dat ervaarde ik zelf namelijk ook toen ik ooit begon met borduren. Maar ik beloof dat borduren echt niet moeilijk is. Als hobby-liefhebber heb ik bijvoorbeeld al meerdere pogingen gedaan tot breien en haken, en dat wil me steeds niet lukken. Wellicht dat dit iets te maken heeft met mijn gebrek aan ruimtelijk inzicht. Maar borduren gaat me heel makkelijk af! Borduren is als het inkleuren van een kleurplaat, maar dan doe je dit met naald en draad op een lapje stof. Ik beloof je dat als je mijn handleiding erbij gebruikt, je binnen no time een pro bent in lentebloemen borduren.

Borduren als ontspanning (als je niet aan het vloeken bent)

Borduren is niet alleen een leuke hobby waardoor je minder zal doomscrollen op je telefoon; het is voor mij ook een vorm van ontspanning. Terwijl ik me concentreer op mijn borduursteken, verdwijnt mijn gepieker naar de achtergrond en vind ik rust in het handwerk. Het repetitief steekjes zetten werkt voor mij bijna meditatief. Al was dat niet altijd zo, hoor. Vooral toen ik net begon heb ik ook regelmatig gevloekt als er weer eens een knoopje in mijn draad zat. Dus no worries als je niet gelijk in een zen-master verandert tijdens je eerste borduurwerk.

Hier legde Angélica vast hoeveel plezier ik heb tijdens het borduren, haha!

Digitale download

Nu je mijn betoog leest over hoe fantastisch borduren is, wil je natuurlijk metéén aan de slag met dit patroon. Snap ik helemaal. Het patroon met de handleiding vind je in mijn webshop als digitale download. Na het bestellen ontvang je direct een mailtje met een downloadlink naar het borduurpatroon en naar de handleiding. Beide zijn PDF-bestanden die je kan openen op je computer, telefoon of tablet. De downloadlinks zijn beperkt beschikbaar, dus zorg ervoor dat je de bestanden gelijk opslaat op je apparaat. Zo weet je zeker dat ze altijd van jou blijven en je er op elk moment bij kan.

Welke materialen heb ik nodig om de lentebloemen te borduren?

In de handleiding vind je een materialenlijst waarin ik precies vertel welke materialen en benodigdheden ik aanraad. Daarnaast vind je er ook een beknopt boodschappenlijstje, daarin staan de producten die ik zelf ook heb gebruikt bij het borduren van de gieter met bloemen. Denk aan een lapje stof, 8 kleuren DMC garen, een borduurring en borduurnaalden.

Misschien heb je zelf ook nog wel wat spulletjes liggen die je kan gebruiken. De stof van een oude kussensloop is bijvoorbeeld ook perfect om op te borduren! In tegenstelling tot kruissteek, kan je bij vrij borduren veel makkelijker experimenteren. Dus als je bijvoorbeeld liever een zwarte gieter op witte stof maakt, kan dat prima.

Je vindt het patroon en de handleiding in mijn webshop

Ik kan niet wachten om te zien hoe jouw lentebloemen tot leven komen. Plaats je er een foto van op Instagram? Als je me tagt (@irisborduurt) kan ik je foto delen in mijn Stories!

Volg me ook vooral op mijn borduuraccount als je meer borduurinspiratie wil. Ik deel daar regelmatig, mooie plaatjes, de behind the scenes van mijn webshop én handige tips en tricks.

Back to Top