Een hond uit het asiel: mijn ervaring

Ollie woont alweer 7 maanden bij ons. Wow, wat is de tijd snel gegaan! Een hond uit het asiel is niet altijd even makkelijk. Maar spijt? Hell no!

Een hond uit het asiel

Een hond uit het asiel

Ik wilde per se een hond uit het asiel, of een herplaatser zoals dat heet. Steve wilde in eerste instantie een puppy. Maar ik draaf altijd mijn zin door, dus ik won. En daar was Ollie! Onze eerste hond. Een beagle wordt niet vaak aangeraden als eerste hond. Een asielhond ook niet. Je snapt dus wel dat ik graag een beagle uit het asiel wilde, onder het mom van ‘prove them wrong‘. Met humor, geduld en boeken over honden kom je een heel eind. En je moet eens zien wat Ollie in de afgelopen 7 maanden allemaal al heeft geleerd! We hebben veel geoefend met zijn verlatingsangst en hij kan nu 3,5 uur zonder problemen alleen thuis zijn. Ook blijft hij netjes in zijn mand als wij aan het avondeten zijn. En hij verandert niet meer in een bloeddorstig monster bij elke hond en kat die we tegenkomen. Er valt ook nog een hoop te leren, hoor. Maar dat vind ik alleen maar leuk. Dat is gelijk het grootste voordeel van een hond uit het asiel, om die ontwikkeling te zien. Daar haal je veel voldoening uit. En dat ‘ie zindelijk/gechipt/gevaccineerd/gecastreerd is en alle basiscommando’s al kent, is ook best prettig. Het grootste nadeel is dat ik maar weinig weet van zijn achtergrond. Zo wordt hij bijvoorbeeld compleet panisch als we een grote Berner Sennen tegen komen. Waar dat vandaan komt? Geen idee. En ik zou graag puppyfoto’s van hem willen zien, alleen weet ik helaas niet wie zijn eerste baasje is. Maar als ik terug kon gaan in de tijd zou ik zo weer een Ollie uit het asiel willen.

een hond uit het asieleen hond uit het asiel

“Adopt, don’t shop”

Ik heb natuurlijk makkelijk praten: ik heb geen kinderen in huis, ik werk vanuit huis en ik heb geen dure spullen waar mijn hart van zou breken als een hondje erop zou gaan kauwen. Dan is de stap makkelijker om een wat moeilijkere hond in huis te nemen. Ollie zou bijvoorbeeld no way passen in een huishouden met kinderen. Hoe lief hij er ook uitziet, hij kan behoorlijk agressief worden wanneer er eten in het spel is. Steve, die inmiddels een tetanusprik en enkele littekens rijker is, weet er alles van. Ondanks de struggles zijn wij superduperblij met Ollie. Het is mooi om te zien hoe hij opbloeide en steeds meer leert. Het kost veel geduld (en geld en soms wat tranen), maar je krijgt er veel voor terug. Nu is Ollie wel een wat extremer voorbeeld. In een korte tijd verhuisde hij maar liefst vijf (!) keer; en die ervaringen waren allemaal niet bepaald positief. Maar in het asiel vind je ook heus makkelijkere honden. Niet honden die door ‘vervelend gedrag’ zijn weggestuurd, maar bijvoorbeeld omdat hun baasjes gingen scheiden of omdat een omaatje er niet meer voor kon zorgen. Dus het is sowieso het overwegen waard om rond te kijken in dierenasiels als je op zoek bent naar een fluffig huisdier.

donderdag wandelen met ollie

De voordelen van een Ollie op een rij

 • Ik loop véél;
 • En kom gelijk van mijn semi-pleinvrees af omdat ik nieuwe routes loop want Ollie de diva vindt elke keer dezelfde route lopen maar saai en verandert dan in een betonblok als protest. (Zie bovenstaande foto);
 • Ik zie zonsondergangen die ik anders nooit zou zien;
 • En ik ontmoet leuke mensen, zoals Marleen die teckel Pip uitliet en die ik later zag op een blogevent omdat ze ook blogt (wist ik niet want als hondenmama’s praat je alleen maar over je honden tijdens het uitlaten natuurlijk);
 • Ik kan eindelijk alles dat ik in mijn studie leerde in praktijk toepassen, ha! Honden verschillen helemaal niet zo veel van mensen, hoor;
 • Ik heb altijd een goed excuus op sociale gelegenheden om naar huis te gaan zonder dat ik hoef te liegen, want Ollie kan niet zo lang alleen thuis zijn. Thanks Ollie!!!
 • Oja, en dit:

een hond uit het asiel

Handige linkjes en tips

Het vooroordeel dat een asielhond per definitie een moeilijke probleemhond is, hoop ik weg te hebben genomen met alle schattige filmpjes van Ollie die ik op Snapchat plaats. Maar omdat het niet àltijd schattigheid & blijheid is (ook bij honden die niet uit het asiel komen, trouwens) hoop ik met deze blogpost hier iets meer nuance in te hebben aangebracht. Mocht je op zoek zijn naar een herplaatser dan zijn dit handige links. Ik heb er ook wat extra leestips bij gezet waar ik zelf veel aan heb gehad, en nog steeds aan heb, om Ollie beter te begrijpen:

 • ikzoekbaas.nl: een verzamelwebsite van de Dierenbescherming waar alle asieldieren uit erkende dierenasiels in Nederland op staan. Je kan bijvoorbeeld selecteren op ‘kan samen met kinderen’, ‘is zindelijk’, ‘wordt graag aangehaald’.
 • SHHH.nl: een stichting die onder andere ex-labbeagles herplaatst, ze hebben ook weleens puppy’s!
 • Het boek ‘Kalmerende signalen‘: geeft veel inzicht in het gedrag van je hond, met name de kalmerende signalen die honden laten zien als ze stress ervaren.
 • Het boek ‘Praktische gids voor een gelukkige hond‘: ondanks dat ik het lang niet met alles eens ben dat Cesar Millan predikt, sommige methoden zijn wat achterhaald naar mijn mening, vond ik het qua basisinformatie een leerzaam boek.
 • Het Youtubekanaal ‘Zak George’s Dog Training rEvolution‘: Ik houd van zijn filmpjes! Hij laat zien hoe je op een positieve manier je hond traint.
 • Moniquebladder.nl: Een gedragstherapeut voor honden die training eveneens op een moderne, positieve manier aanpakt. Deze link kreeg ik doorgestuurd van het asiel waar ik weleens mee mail voor Ollie-updates. Haar blogposts vind ik erg interessant.

Is een hond uit het asiel iets dat je zou overwegen? Groetjes van Ollie!

De links naar de boeken zijn affiliatelinks, thanks voor je support.

Back to Top