Een hond uit het asiel: mijn ervaring

Ollie woont alweer 7 maanden bij ons. Wow, wat is de tijd snel gegaan! Een hond uit het asiel is niet altijd even makkelijk. Maar spijt? Hell no!

Een hond uit het asiel

Een hond uit het asiel

Ik wilde per se een hond uit het asiel, of een herplaatser zoals dat heet. Steve wilde in eerste instantie een puppy. Maar ik draaf altijd mijn zin door, dus ik won. En daar was Ollie! Onze eerste hond. Een beagle wordt niet vaak aangeraden als eerste hond. Een asielhond ook niet. Je snapt dus wel dat ik graag een beagle uit het asiel wilde, onder het mom van ‘prove them wrong‘. Met humor, geduld en boeken over honden kom je een heel eind. En je moet eens zien wat Ollie in de afgelopen 7 maanden allemaal al heeft geleerd! We hebben veel geoefend met zijn verlatingsangst en hij kan nu 3,5 uur zonder problemen alleen thuis zijn. Ook blijft hij netjes in zijn mand als wij aan het avondeten zijn. En hij verandert niet meer in een bloeddorstig monster bij elke hond en kat die we tegenkomen. Er valt ook nog een hoop te leren, hoor. Maar dat vind ik alleen maar leuk. Dat is gelijk het grootste voordeel van een hond uit het asiel, om die ontwikkeling te zien. Daar haal je veel voldoening uit. En dat ‘ie zindelijk/gechipt/gevaccineerd/gecastreerd is en alle basiscommando’s al kent, is ook best prettig. Het grootste nadeel is dat ik maar weinig weet van zijn achtergrond. Zo wordt hij bijvoorbeeld compleet panisch als we een grote Berner Sennen tegen komen. Waar dat vandaan komt? Geen idee. En ik zou graag puppyfoto’s van hem willen zien, alleen weet ik helaas niet wie zijn eerste baasje is. Maar als ik terug kon gaan in de tijd zou ik zo weer een Ollie uit het asiel willen.

een hond uit het asieleen hond uit het asiel

“Adopt, don’t shop”

Ik heb natuurlijk makkelijk praten: ik heb geen kinderen in huis, ik werk vanuit huis en ik heb geen dure spullen waar mijn hart van zou breken als een hondje erop zou gaan kauwen. Dan is de stap makkelijker om een wat moeilijkere hond in huis te nemen. Ollie zou bijvoorbeeld no way passen in een huishouden met kinderen. Hoe lief hij er ook uitziet, hij kan behoorlijk agressief worden wanneer er eten in het spel is. Steve, die inmiddels een tetanusprik en enkele littekens rijker is, weet er alles van. Ondanks de struggles zijn wij superduperblij met Ollie. Het is mooi om te zien hoe hij opbloeide en steeds meer leert. Het kost veel geduld (en geld en soms wat tranen), maar je krijgt er veel voor terug. Nu is Ollie wel een wat extremer voorbeeld. In een korte tijd verhuisde hij maar liefst vijf (!) keer; en die ervaringen waren allemaal niet bepaald positief. Maar in het asiel vind je ook heus makkelijkere honden. Niet honden die door ‘vervelend gedrag’ zijn weggestuurd, maar bijvoorbeeld omdat hun baasjes gingen scheiden of omdat een omaatje er niet meer voor kon zorgen. Dus het is sowieso het overwegen waard om rond te kijken in dierenasiels als je op zoek bent naar een fluffig huisdier.

donderdag wandelen met ollie

De voordelen van een Ollie op een rij

 • Ik loop véél;
 • En kom gelijk van mijn semi-pleinvrees af omdat ik nieuwe routes loop want Ollie de diva vindt elke keer dezelfde route lopen maar saai en verandert dan in een betonblok als protest. (Zie bovenstaande foto);
 • Ik zie zonsondergangen die ik anders nooit zou zien;
 • En ik ontmoet leuke mensen, zoals Marleen die teckel Pip uitliet en die ik later zag op een blogevent omdat ze ook blogt (wist ik niet want als hondenmama’s praat je alleen maar over je honden tijdens het uitlaten natuurlijk);
 • Ik kan eindelijk alles dat ik in mijn studie leerde in praktijk toepassen, ha! Honden verschillen helemaal niet zo veel van mensen, hoor;
 • Ik heb altijd een goed excuus op sociale gelegenheden om naar huis te gaan zonder dat ik hoef te liegen, want Ollie kan niet zo lang alleen thuis zijn. Thanks Ollie!!!
 • Oja, en dit:

een hond uit het asiel

Handige linkjes en tips

Het vooroordeel dat een asielhond per definitie een moeilijke probleemhond is, hoop ik weg te hebben genomen met alle schattige filmpjes van Ollie die ik op Snapchat plaats. Maar omdat het niet àltijd schattigheid & blijheid is (ook bij honden die niet uit het asiel komen, trouwens) hoop ik met deze blogpost hier iets meer nuance in te hebben aangebracht. Mocht je op zoek zijn naar een herplaatser dan zijn dit handige links. Ik heb er ook wat extra leestips bij gezet waar ik zelf veel aan heb gehad, en nog steeds aan heb, om Ollie beter te begrijpen:

 • ikzoekbaas.nl: een verzamelwebsite van de Dierenbescherming waar alle asieldieren uit erkende dierenasiels in Nederland op staan. Je kan bijvoorbeeld selecteren op ‘kan samen met kinderen’, ‘is zindelijk’, ‘wordt graag aangehaald’.
 • SHHH.nl: een stichting die onder andere ex-labbeagles herplaatst, ze hebben ook weleens puppy’s!
 • Het boek ‘Kalmerende signalen‘: geeft veel inzicht in het gedrag van je hond, met name de kalmerende signalen die honden laten zien als ze stress ervaren.
 • Het boek ‘Praktische gids voor een gelukkige hond‘: ondanks dat ik het lang niet met alles eens ben dat Cesar Millan predikt, sommige methoden zijn wat achterhaald naar mijn mening, vond ik het qua basisinformatie een leerzaam boek.
 • Het Youtubekanaal ‘Zak George’s Dog Training rEvolution‘: Ik houd van zijn filmpjes! Hij laat zien hoe je op een positieve manier je hond traint.
 • Moniquebladder.nl: Een gedragstherapeut voor honden die training eveneens op een moderne, positieve manier aanpakt. Deze link kreeg ik doorgestuurd van het asiel waar ik weleens mee mail voor Ollie-updates. Haar blogposts vind ik erg interessant.

Is een hond uit het asiel iets dat je zou overwegen? Groetjes van Ollie!

De links naar de boeken zijn affiliatelinks, thanks voor je support.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 reacties op “Een hond uit het asiel: mijn ervaring

 1. Ik vind dit een heel mooi blogje!!! Wij haalden vroeger altijd onze katten uit het asiel en nu hebben wij een wild katje die wij proberen op te voeden, Ik hoop dat jullie nog vele jaren plezier mogen hebben met Ollie!!!!

  | Reageer op deze reactie
 2. Louisette schreef:

  Ik vind echt heel tof van jullie dat jullie Ollie een kans hebben gegeven! En ook super dat jullie al zoveel vooruit gang in hem merken 🙂 Zelf ben ik geen honden liefhebber *moet ik dat hier wel zeggen?* maar ik geniet onwijs van Ollie! Vooral als hij lekker tegendraads is haha, zal voor jullie alleen niet altijd makkelijk zijn.

  Ik ben een echte crazy cat lady 😉 En ik probeer een ochtend in de week katten te knuffelen bij een katten opvang. Dit zijn allemaal katten die niet te herplaatsen vallen vanwege trauma’s, wilde katten, niet zindelijk, ziektes, noem maar op. Het knuffelen is soms nog best gevaarlijk, maar het is ook super om te zien hoeveel katten vooruitgang boeken puur door wat aandacht. En het kost veel tijd, maar wat je er dan voor terug krijgt is zo fijn <3

  | Reageer op deze reactie
 3. gerhilde maakt schreef:

  Die laatste foto is zooo schattig! Mijn vriend wil graag een beagle, uit het asiel liefst, ja. 🙂
  Al zal het nog even duren voordat die er komt. Wij hebben momenteel twee katten en de oudste zou daar echt niet mee kunnen leven. De afspraak is dat er een hond komt als de oudste kater er niet meer is. Al zal de jongste tegen dan ook op leeftijd zijn, dus dat wil ik dan even herbekijken, maar een hond zal er sowieso ooit komen. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Lenneke schreef:

  Ik vind het zo cool dat je Ollie geadopteerd hebt! Ik weet hoe lastig het af en toe is als je het verleden niet kent enzo, maar oh man, ik kan Vince ook echt voor geen goud meer missen. En wat is Ollie fotogeniek! <3 Hoe is het nu met zijn aanvallen trouwens?

  | Reageer op deze reactie
 5. Wat een moppie is het zeg. Je zou aan de foto’s te zien niet zeggen dat Ollie agressief kan/kon worden. Geweldig dat jullie Ollie zo’n mooi huisje bieden. Wij hebben zelf een poosje geleden een kat uit het asiel gehaald en ik zou écht niet meer zonder haar willen. Wat een liefde.

  | Reageer op deze reactie
 6. Sanne schreef:

  Jeeeeh, #olliedebeagle! Hij is zo leuk. Zo ongelofelijk tof dat jullie hem hebben geadopteerd.

  | Reageer op deze reactie
 7. bijsaramsades schreef:

  o, zo schattig ziet hij eruit.

  asielhonden zijn echte engeltjes, na een beetje wennen. bloeien ze helemaal open, he ?

  | Reageer op deze reactie
 8. Ellen schreef:

  Hoi hoi….Ollie is een lieve leuke gekke hond. Ben zo blij voor hem dat hij bij jullie terecht is gekomen. Dat heeft hij verdiend na 5 plaatsingen waar het niet lukte met hem. Jullie zijn zo goed en lief, geduldig mss soms ook niet maar ja dat is begrijpelijk. Ieder dier heeft zijn eigen dingetjes, dat had mijn Rodny ook. Ach en wij mensen hebben daar toch ook weleens last van. Ik vind Ollie een te gekke buurhond 😊😊Hoop dat jullie nog heel lang van Ollie mogen genieten….

  | Reageer op deze reactie
 9. Iris schreef:

  Een hond uit het asiel zou ik niet zo snel doen, maar een kat juist wel (ik ben toch meer een kattenvrouwtje). Zo sneu om te zien hoe vol asiels soms zitten.

  | Reageer op deze reactie
 10. Jullie zijn echt helden Iris! En wow wow wow wat hebben jullie hem al veel geleerd! Echt respect, een diepe buiging en petje af. Jullie vinden het vast hartstikke logisch wat jullie al allemaal voor Oliebol, hebben gedaan (ik weet hoe lief jij bent) maar er zijn er niet veel die het jullie nadoen. Ik ben zó blij voor jou én voor Ollie dat jullie elkaar gevonden hebben. <3

  | Reageer op deze reactie
 11. Lisse schreef:

  Ik vind het super cool dat je Ollie hebt “gered” (want zo zie ik het wel een beetje). Ik heb wél twee hondjes vanaf pup, maar ik snap HELEMAAL dat je een hondje uit het asiel haalt. Misschien doe ik dat later ook wel eens, want asielhondjes hebben het echt hard nodig. Ik vind het super mooi hoe je zo geduldig en lief met Ollie omgaat. Hij is vast supersupersuperduper gek op jullie <3

  | Reageer op deze reactie
 12. Audrey schreef:

  Ik vind het voor mezelf heel lastig. Ik weet hoe belangrijk het is dat asielhonden een goed leven krijgen, maar een puppy heeft wel veel voordelen. Zeker als je al een hond hebt, heb je met een pup meer de garantie dat het goed gaat tussen die twee, terwijl dat bij een volwassen hond erbij lastiger kan zijn.

  | Reageer op deze reactie
 13. chucky1012 schreef:

  Prachtige foto’s!
  Leuk artikel!
  Hier is een puppie….
  Ze is bijna een jaar.
  Zo leuk en door het vele wandelen met haar ben ik ook wat kilo’s kwijt.
  Mensen moet geod kijken waar, wat en hoe etc….

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
 14. Daphne schreef:

  Wij hebben twee katten uit een kattenasiel. De één is supermakkelijk en is de grootste sukkel ooit (heel leuk), de ander is wel heel bang-ig. Hoeveel we ook hebben geprobeerd, ze blijft bang. Maar soms, als je alleen thuis bent, komt ze dan toch wel knuffelen en dat is zo mooi om te zien. En het is sowieso heel fijn om te weten dat ze hier een heel fijn leven hebben, beter dan in een asiel – ook al wordt er daar vast ook prima voor ze gezorgd. (En oh, ik vind Ollie zo leuk!)

  | Reageer op deze reactie
 15. Saar schreef:

  Mijn man heeft een herplaatser, ik een pup. Beiden wonen hier 🙂 en beiden hebben hondenschool en personal training gehad. Ik weet dus goed hoe het van beiden kan lopen en toch raad ik asielhonden aan. Er is zoveel professionele hulp mogelijk als je een moeilijkere hond hebt, die je niet alleen aankan, waarom zouden we hen geen kans geven? We hebben er massa’s liefde voor terug gekregen!

  | Reageer op deze reactie
 16. Julienne schreef:

  Wij hebben ook een asielhondje in huis! Onze Stella (een kruising maltezer x teckel) is intussen 5 maanden bij ons, en is ook al enorm open gebloeid. Er is natuurlijk nog een beetje ‘werk’ aan, maar we zouden ze voor geen geld ter wereld meer kunnen missen <3

  | Reageer op deze reactie
 17. Kim schreef:

  Fijn hoor dat jullie Ollie de kans hebben gegeven die hij nodig had! En inderdaad kost het veel tijd om een hond nieuw gedrag aan te leren. Maar ik denk dan altijd; een puppy opvoeden kost ook veel tijd. Wij moesten onze eerste hond pas geleden laten inslapen. Daarna wilde ik graag ook een herplaatser maar zocht specifiek naar een hond die sociaal is met andere honden aangezien ik een uitlaatdienst run. En ik moet eerlijk zeggen dat in de Nederlandse asiels vaak honden zitten die problemen hebben met andere honden. Uiteindelijk hebben we via een stichting een hond uit Griekenland geadopteerd. En wat een heerlijke hond is het zeg! Zo relaxed en het gaat zo goed met de andere honden in de uitlaat. Ze is ook gek op mensen en laat zich door iedereen knuffelen en aaien. Het enige is dat ze verlatingsangst heeft. Ook al hoeft ze bijna nooit alleen thuis te zijn, we moeten dat toch gaan trainen. Maar ik heb het volste vertrouwen in dat dat ook goed komt😊

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah wat super! Ja Ollie is ook best moeilijk bij andere hondjes, tot hij ze eenmaal kent, dan gaat het wel goed! En dat van de verlatingsangst komt ook vast en zeker goed. Heeft bij Ollie ook even geduurd, maar dat gaat nu ook hartstikke goed 😀

   | Reageer op deze reactie
 18. Lottes Anekdotes schreef:

  Ik kan helaas geen hondje houden, wegens twee konijnen en een zeer nabije verhuis naar een minihuisje, maar ooit wil ik er wel héél graag eentje. En ook liefst eentje uit een asiel, want mijn hart breekt steeds als ik daar ben voor mijn werk 🙁

  | Reageer op deze reactie
 19. Sofie schreef:

  Ooooh ik ben een Ollie-fan! Ik hou van je filmpjes en foto’s op Snapchat. Ik zelf heb 3 hondjes waarbij ze ook zeggen dat je ze best niet als eerste hond neemt. Ze hebben ook wel wat hetzelfde karakter als een Beagle. Jachthondjes 🙂 Onze eerste hond was een greyhound, de tweede die een week later kwam was een galgo maar er bleek podenco in te zitten en de podenco is toch wat moeilijker dan een windhond. Vind ik persoonlijk.

  Mati had/heeft bv ook verlatingsangst en agressief naar (Golden) retrievers, alle drie blaffen en springen ze als gek als ze een andere hond tegen komen. En ik weet niet hoe ik het moet afleren… toch maar eens opnieuw de gedragstherapeut raadplegen 🙂

  Een puppy heb ik ook gehad, ondertussen is ze volwassen en het was ook geen doetje. Het eerste jaar is sowieso werken met een nieuwe hond. Tenzij je een opgevoede hond uit het asiel haalt zonder trauma’s.

  | Reageer op deze reactie
 20. Shiromani@live.nl schreef:

  Een hond uit het asiel zou ik zeker overwegen maar liefst wel honden van hier. Ken namelijk meerdere mensen die zwerfhonden uit Spanje hebben geadopteerd en vaak zitten daar nog meer gedragsproblemen bij. Mijn (schoon) opa en oma hebben hun hond daarom aan een ander baasje moeten geven. Hun hond had te veel jachtinstinct en vluchte vaak ondanks allerlei maatregelen.
  Mijn keus zal wel sneller eerder gaan naar hondjes die van baasje moeten wisselen. Zo hebben wij ons hondje ook. Het enige wat ik ooit via marktplaats heb gehaald. De vorige eigenaar was net gescheiden en dacht de leegte te kunnen vullen met een puppy. Echter was dit te veel werk. Zo hebben wij ons hondje gehad toen ze 4 maanden oud was. Het voordeel hiervan vind ik dat je een hondje helpt voor ze het asiel in gaan en je weet ook meer van de achtergrond.

  | Reageer op deze reactie
 21. Linda schreef:

  Asielhonden kunnen net zo lief zijn als puppy’s! Maar soms zit er ook wel een uitdaging bij en je moet er veel tijd aan besteden om ze goed op te voeden. Mensen onderschatten soms de tijd en energie die je aan een hond moet besteden, of deze nu uit het asiel komt of als pup in huis komt. Goed dat je hier een artikel over schrijft!

  Wat is Ollie een schatje! Mooi dat je hem uit het asiel hebt ‘gered’. Anders had hij misschien wel helemaal nooit een baasje gevonden.

  | Reageer op deze reactie
 22. Pingback: Goed voor jezelf zorgen | IKBENIRISNIET
Back to Top