Recept: Vegetarische Maki & Uramaki Sushi

vegetarische-sushi Ik had geen zin om te leren maar wel zin om sushi te eten. Alleen ik had geen zin de sushi te maken. Uiteindelijk ging er toch vol goede moed mee aan de slag, en toen ze eindelijk klaar waren, had ik niet zoveel zin meer in sushi omdat ik tussendoor al van alles aan het eten was. Wat een ellende.

Oké, zo dramatisch was het nu ook weer niet. Maar dan krijg je een goed beeld van hoe mijn dagelijkse leven eruit ziet in tijden van deadlines en tentamens. Ik heb eigenlijk nergens zin in en ik ben vooral óntzettend gepikeerd door de stress. Gelukkig weet ik dat ik na de tentamens zomervakantie heb en daar ben ik ook heel-heel-heel erg aan toe. Dan kan ik eindelijk de boeken lezen die ik wil, meer bloggen, veel films kijken en vooral veel niets-doen zonder dat ik me daarbij schuldig hoef te voelen. En sushi maken! sushi-ideeen

Recept

Ik maakte in totaal vier rollen sushi. Eerst kookte ik ongeveer 400 gram sushirijst, volgens dit recept. Twee rollen maakte ik op de traditionele manier (maki), met het norivel aan de buitenkant, zo dus. De andere twee rolde ik binnenstebuiten (uramaki), met behulp van dit filmpje. Helemaal niet moeilijk!

Wat je in ieder geval nodig hebt:

Sushirijst, (rijst)azijn, norivellen, een rolmatje en een scherp mes. Wasabi, sojasaus en ingelegde gember kan je los bij de sushi serveren. Bij de meeste supermarkten kan je een sushi pakket kopen met alle basis-ingredienten, maar bij de Toko ben je zeer waarschijnlijk goedkoper uit. Met de vulling kan je in principe alle kanten op, denk aan paprika, komkommer, gemarineerde paddestoelen, meloen, enzovoorts.

Ik ging voor de volgende combinaties:
vegetarische-sushi-vulling1 Uramaki met wakame salade (zeewier), lenteui en zwarte en geroosterde sesamzaadjesvegetarische-sushi-vulling2 Uramaki met wakame salade, komkommer en sesamzaadjesvegetarische-sushi-vulling3 Maki met witte druif, fijn gesneden lenteui, (vegan) mayonaise en zwarte sesamzaadjesvegetarische-sushi-vulling4 Maki met avocado en roze ingelegde gember*

*Ik beging bij de laatste een grote sushi-zonde door ingelegde gember als vulling te gebruiken. Eigenlijk hoor je dit los bij de sushi te serveren, tussendoor kan je er dan wat van eten om de smaak te neutraliseren. Maar ik vond het zo leuk dat het een beetje op zalm leek dus ik kon het niet laten. Ik vond deze sushi qua smaak dan ook niet de beste van het rijtje. Volgende keer gebruik ik wel wat rode paprika in plaats van gember. Ik raad vooral de eerste twee aan. Jummie! De derde met druif was trouwens ook goed te doen, maar mayonaise in sushi is gewoon vreemd. Heeft vast een Amerikaan bedacht.

Maken jullie wel eens sushi? En wat voor een vulling gebruik je dan?

Back to Top