Groene Tip #34: Kleiner wonen

O jongens, wat een heb ik een leuke gastblogger voor deze Groene Tip weten te strikken! Ik volg haar al een tijd op Twitter en kwam zodoende op haar blog ‘Van groot naar klein‘ uit. Natasja wil samen met haar verloofde Gerbrand kleiner wonen in een Tiny House. Op het moment wonen ze in een best groot huis dus verhuizen naar een Tiny House gaat niet van de één op de andere dag. Over het proces dat hieraan vooraf gaat vertellen ze op hun blog. En vandaag ook in deze Groene Tip! 

Natasja en Gebrand over kleiner wonen
Voor het Waterlandhuisje waar Gerbrand Natasja ten huwelijk heeft gevraagd

Gastblog door Natasja – De meeste mensen zijn blij wanneer ze hun ieniemienie studentenkamer kunnen verruilen voor een huurhuis en wat later misschien voor een nog ruimer koophuis. Gerbrand en ik pakken het net even anders aan: wij willen juist zo klein mogelijk wonen.

Wat is het?

Ons droomhuis staat op wielen en heeft alles wat een ‘normaal’ huis ook heeft: een woonkamer met fijne zithoek, een keuken met vierpitsfornuis én een goede oven, een badkamer en toilet en een slaapgedeelte. Het grote verschil met de meeste andere huizen: ons huisje zal maximaal 27m2 groot (eh, klein) zijn: een tiny house.

In zo’n klein huis passen niet veel spullen; alles wat erin staat zal bruikbaar en nuttig moeten zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle meubels die nu nog in onze jarendertig-huurwoning staan, niet mee verhuizen. Niet de bij het grofvuil gevonden salontafel, niet de drie boekenkasten vól boeken en niet de bierglazenverzameling. Er is geen ruimte voor spullen die we ‘misschien, ooit, je weet maar nooit’ nodig zullen hebben.

Een tiny house is niet alleen maar klein, we willen het huisje ook zo milieuvriendelijk mogelijk maken. Onze energie komt van zonnepanelen op het dak, ons water komt gewoon uit de lucht vallen en de ‘grote boodschap’ wordt verwerkt tot compost. We zullen geen wasmachine hebben, geen tv, geen vaatwasser. Zomaar een fles douchegel uit de supermarkt grijpen of wasmiddel met het bekende beertje gebruiken kan ook niet meer. Alles moet biologisch afbreekbaar zijn, zodat ons plantenfilter er weer bruikbaar water van kan maken.

Waarom kleiner wonen?

Sjouwen met je eigen uitwerpselen uit het composttoilet, in de winter wakker worden in een ijskoud huisje omdat de stroom is uitgevallen, geen water meer omdat het niet geregend heeft: leven in een tiny house zal niet altijd makkelijk zijn. Toch zijn er drie belangrijke redenen die volgens ons elk nadeel overtreffen:

  • Een tiny house kun je al (laten) bouwen voor zo’n 35.000 euro. Een behoorlijk bedrag, maar heel wat minder dan de kosten voor een gemiddeld koophuis. Binnen afzienbare tijd kunnen we zo’n bedrag afbetalen: bye bye huurlasten én geen hypotheek! Kosten voor stroom en water hebben we ook niet, want dat regelen we lekker zelf. Zo blijft er meer geld over en kunnen we gemakkelijker kiezen voor de dingen die we écht leuk vinden.
  • Dat het niet goed gaat met het milieu, dat weet iedereen. Gewoon maar doorleven en onze ogen sluiten, dat willen we niet meer. In ons tiny house kunnen we groener leven. We weten dat we daarmee maar een druppel op een roodgloeiende plaat zijn, maar niets doen helpt zeker niet.
  • Waarom zouden we betalen voor een huis dat eigenlijk voor het grootste gedeelte opslag voor spullen is? We kunnen best met minder net zo comfortabel leven. Minder bezittingen hebben en kopen zorgt voor meer rust én we hoeven niet te betalen voor onderhoud van overbodige spullen. En wanneer je gewoon geen plaats hebt voor iets nieuws, denk je wel twee keer na over die ene aankoop.

Hoe dan?

In kleine stapjes (haha). Zo zijn we hard aan het sparen om ons tiny house zoveel mogelijk zelf te kunnen betalen. Ook zijn we al druk aan het ontspullen: de een na de andere boodschappentas verdwijnt richting kringloopwinkel, familie en vrienden of afvalbak. En van alle spullen die tot nu toe de deur uit gegaan zijn, hebben we nog helemaal niets gemist. Verder proberen we ons leven alvast te ‘vergroenen’: we gebruiken zoveel mogelijk biologisch afbreekbare producten voor de schoonmaak en lichamelijke verzorging, zijn superzuinig met energie en water, eten nog nauwelijks vlees en scheiden ons afval tot op de kleinste snipper.
Wonen in een tiny house is niet iets wat je ‘even’ regelt: er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en je kunt het huisje niet zomaar ergens neerzetten. Daarom struinen we het internet af op zoek naar informatie, gaan in gesprek met mensen die ook tiny willen leven en volgen een aantal Nederlandse tiny-house-bewoners op de voet. Binnen twee jaar hopen we in ons eigen kleine groene paleisje te wonen. Met minder spullen en ruimte, maar met meer tijd en middelen om van elkaar en het leven te genieten.

Bedankt voor deze inspirerende Groene Tip Natasja en Gerbrand! Meer lezen over kleiner wonen en het proces dat daaraan vooraf gaat? Hun avonturen kan je volgen op vangrootnaarklein.nl.

Ik vind Natasja’s verhaal heel inspirerend, ik ben benieuwd hoe jullie denken over kleiner wonen. Is een Tiny House iets dat je aanspreekt of juist totáál niet?

Back to Top