Kookboek: Veggie/Vlees

Dit kookboek is lang niet voor iedereen weggelegd, maar toch wilde ik er graag aandacht aan besteden. Ik denk namelijk dat dit een heel interessant kookboek voor flexitariërs is en dat is toch de grootste groep die mijn blog leest! In Veggie/Vlees vind je luxe gerechten met op elk recept twee variaties: één met vlees en één vegetarisch. En hoe ideaal is dit kookboek om cadeau te doen? Bijvoorbeeld voor mensen zoals mijn moeder; mijn moeder kookt namelijk vaak iets vegetarisch (voor mij) en iets met vlees (voor Steve) wanneer wij bij haar eten. Het combineren van beide eetvoorkeuren is precies waar het om draait in dit kookboek.

Veggie/Vlees kookboek

Voor wie is Veggie/Vlees geschreven?

In eerste instantie was ik even in de war toen ik voor het eerst door Veggie/Vlees bladerde. Ik zag veel grote foto’s van biefstukken en andere vleessoorten. Wat moet ik daar nou mee als vegetariër? Maar toen las ik waar het boek voor is geschreven:

“Vegetariërs, flexitariërs en klimatariërs kiezen bewust voor vleesvervangers. Maar wat als andere mensen aan de eettafel minder overtuigd zijn van een leven zonder vlees? Hoe combineer je die twee voorkeuren? Jorun Verheyden selecteerde in Veggie/Vlees allerlei recepten die zowel mét als zonder vlees lekker en gezond zijn. Eén gerecht kan met kleine aanpassingen voldoen aan de eisen van iedereen die mee-eet, vegetariër of vleeseter. De twee variaties per recept zorgen voor minder kookwerk en een gezellige maaltijd waarbij beide keuzes gelijkwaardig zijn.”

Veggie/Vlees kookboek

Voorkeuren combineren

En daar kon ik me helemaal in vinden. Ik ben namelijk gewend om de enige vegetariër te zijn als we eten in een gezelschap. Ook toen ik nog thuis woonde. Dan kan het koken van een maaltijd ineens best een uitdaging worden. Toen ik bijvoorbeeld nog samenwoonde met mijn ex maakte ik altijd twee maaltijden; één vegetarisch en één met vlees voor hem. Nou, daar begin ik tegenwoordig niet weer aan. De laatste jaren kook ik alleen nog maar vegetarisch en gelukkig wordt dat ook altijd gewaardeerd. Het is namelijk best een gedoe. En ik kan me voorstellen dat het helemaal een gedoe wordt bij een etentje waarbij je luxe gerechten wil serveren. Dan kan je moeilijk aan komen zetten met een droge vegaburger van de supermarkt voor die ene vegetariër die ook aan tafel zit. En precies voor deze situatie is het kookboek Veggie/Vlees fantastisch. Ook voor elke vleeseter die wat vaker vegetarisch wil eten is dit een mooi boek!

Veggie/Vlees kookboek

Inhoud van het boek

Veggie/Vlees is een dik kookboek met 37 gerechten waarvan elk gerecht is uitgewerkt in twee recepten. Het boek begin met een inhoudsopgave waarbij je op de eerste bladzijde een lijst met alle vegetarische recepten vindt en op de bladzijde erna alle vleesgerechten. Ik vind dat heel handig omdat ik alleen in de vegetarische recepten geïnteresseerd ben, zo kan je het makkelijk filteren. Vervolgens kan je de inleiding van het boek lezen waarin Jorun vertelt waarom ze dit kookboek heeft gemaakt. Vervolgens ligt ze het eten van vlees wat meer toe: hoe zit het bijvoorbeeld met de CO2-uitstoot van broeikasgassen voor de productie van bepaalde vleessoorten, waarom biologisch vlees beter is en dat we met zijn allen best wat minder vlees mogen eten. Daarna wordt er meer informatie gegeven over vegetarisch eten. Niet heel vernieuwende dingen, maar gewoon de standaard informatie: wat is bijvoorbeeld vegetarisch eten en wat is veganistisch eten, wat zijn de voordelen van (vaker) vegetarisch eten en wat zijn gezonde vegetarische opties. Alles op een heel neutrale manier geschreven trouwens, je hoeft niet bang te zijn voor een wijzend vingertje. En dan zijn de recepten aan bod! Het zijn allemaal recepten voor een avondmaaltijd, de recepten zijn dus niet onderverdeeld in hoofdstukken. Achterin het boek vind je een dankwoord en een overzichtelijk register.

Veggie/Vlees kookboek

Recepten

Wauw. Wat een bijzondere gerechten! Stuk voor stuk zien ze er sterrenrestaurantwaardig uit. Dus mocht je nog kookinspiratie zoeken voor de feestdagen, dan vind je genoeg luxe gerechten in dit boek. Waar je dus wel rekening mee moet houden, is dat het geen kookboek voor elke dag is. Het zijn gerechten waar je echt even de tijd voor moet nemen. Een paar voorbeelden van (veggie-)recepten zodat je hier een idee van krijgt:

  • Rode biet-broodrolletje, gevulde daikon met tomatenrelish, gevuld komkommerrolletje met bloemkoolmousse en cashewcrème
  • Sojafilet met gewokte spruitjes, braambessencoulis, puree van zoete aardappel en crumble van speculaas
  • Groene soesjes met basilicumhummus, rode biet, munttofoenaise, zwarte bessen en bieslookbroodkorstjes
  • Ayurvedische tempéreepjes met rode quinoa, gevulde potirons, kokosrasp en kokossaus.

Dat kan toch zo op de menukaart van een chic restaurant? Ik ben er echt van onder de indruk! Mocht je dus ooit iemand aan tafel hebben die zegt dat vegetarisch eten saai of eentoning is: met dit kookboek kan je sowieso het tegendeel bewijzen.

Veggie/Vlees kookboekVeggie/Vlees kookboek

Menig hardcore vegetariër of veganist zal niet warm worden van dit boek. Aan grote foto’s van vleesgerechten ontkom je namelijk niet. Maar voor iedereen die de originele insteek wel kan waarderen is Veggie/Vlees denk ik een mooie toevoeging aan je kookboekencollectie.

Veggie/Vlees is onder andere hier te koop voor 27,50 euro.

Veggie/Vlees kookboek

Deze blogpost heb ik geschreven aan de hand van een kookboek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. In de blogpost staan affiliatelinks. In mijn disclaimer vind je meer info. Bedankt!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

16 reacties op “Kookboek: Veggie/Vlees

  1. Claire

    Ik zag dit kookboek ook liggen in de Waanders en heb er een dubbel gevoel bij. Eigenlijk heb ik liever een boek vol vega recepten dan vega en vlees. Ik snap het idee (en ik vind het een goed idee) maar ik hoef het niet in mijn boekenkast te hebben. Ik denk wel dat dit bijvoorbeeld leuk is voor iemand die wél vleeseet en vaak vega’s over de vloer heeft. Maar andersom kijk ik niet erg graag naar vlees. Ik denk niet dat een vleeseter emotioneel wordt van tofu of seitan haha.

    • Iris

      Haha ja klopt! Kan ik helemaal begrijpen. Al heb ik ook wel veel kookboeken in mijn kast staan die niet 100% vega zijn, dus ik stoor me er niet heel erg aan. Maar in dit kookboek ligt de nadruk natuurlijk wel veel meer op het contrast tussen wel en geen vlees. Voor die groep mensen die jij beschrijft is dit boek denk ik wel echt perfect inderdaad 🙂

  2. Wat een ontzettend mooi idee! Ik merk inderdaad ook dat het vooral voor mijn omgeving soms knap lastig kan zijn. Ik kook altijd gewoon vegetarisch en dat vinden ze heerlijk, maar er zijn helaas nog steeds mensen die dat niet kunnen. En als ik dan bij hen kom eten is dat dus een hele struggle…

  3. Iris

    Zelf zou ik het boek niet kopen, maar voor mensen in de ‘ik-ben-de-enige-vegetariër’-situatie lijkt het me heel handig. Aan de andere kant is het niet heel moeilijk om vlees weg te laten, gewoon wat meer van de andere ingrediënten toevoegen of bonen/paddenstoelen.

  4. Karlijn

    Ah dit is echt een perfect kookboek voor mijn oom. Ik weet wat ik hem volgende week voor zijn verjaardag ga geven. Hij houdt zelf erg van vlees (en van koken), maar sinds zijn (vegatarische) vriendin en haar kinderen bij hem zijn komen wonen zit hij soms met zijn handen in het haar 😉 En hé, maakt hij meteen indruk op zijn nieuwe schoonfamilie 😉 X

    • Iris

      Oh wauw, dat klinkt echt als een perfect cadeau inderdaad. Wat leuk! 😀

  5. Ik vind dit een heel leuk boek en denk dat ik hem op mijn kerstverlanglijstje zet. Wij hebben veel vegetariers in de familie maar ook een aantal vleesliefhebbers. Ik vind het vaak moeilijk om gerechten te koken die zowel vegetarisch als met vlees kunnen. Dit boek klinkt voor iemand als mij perfect!

  6. Rosita

    Dat is misschien wel iets voor ons! Ik ben geen vegetariër, maar ik vind het erg lekker. In mijn familie ook veel vegetariërs. Mijn vriend daarentegen houdt juist van vlees. Het is dus regelmatig wikken en wegen.

  7. Sofie

    Oh ik dacht dat het boek over vleesvervangers zou gaan. Zelf zou ik het niet kopen maar het lijkt me wel handig voor mensen die regelmatig koken en er zit een vegetariër tussen of voor de flexitariërs. Mooi initiatief!

  8. Ik wilde dit boek erg graag en ging dan ook op zoektocht op de boekenbeurs. Maar wat was de teleurstelling groot… Ik vind het boek helaas niet helemaal bruikbaar voor doordeweekse dagen en dat vind ik wel nodig bij een kookboek.

    • Iris

      Ja klopt, het zijn echt wel luxe gerechten waar je even de tijd voor moet nemen. Wel superleuk voor een kerstdiner bijvoorbeeld!

  9. Romy

    Ik vind het echt een onwijs leuk idee! Ideaal als ik voor mijn familieleden iets wil koken en tegelijkertijd voor mezelf iets vegetarisch maak. Alhoewel ik Claires reactie ook wel een beetje begrijp.

  10. Rianne

    Ligt het aan mij of lijken het nu net kikkers op het bord op de eerste foto? :’)

  11. Linda

    Dit vind ik ideaal en zet dit zeker op mijn lijstje, bedankt voor de tip.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten