Kookboek: Veggie/Vlees

Dit kookboek is lang niet voor iedereen weggelegd, maar toch wilde ik er graag aandacht aan besteden. Ik denk namelijk dat dit een heel interessant kookboek voor flexitariërs is en dat is toch de grootste groep die mijn blog leest! In Veggie/Vlees vind je luxe gerechten met op elk recept twee variaties: één met vlees en één vegetarisch. En hoe ideaal is dit kookboek om cadeau te doen? Bijvoorbeeld voor mensen zoals mijn moeder; mijn moeder kookt namelijk vaak iets vegetarisch (voor mij) en iets met vlees (voor Steve) wanneer wij bij haar eten. Het combineren van beide eetvoorkeuren is precies waar het om draait in dit kookboek.

Veggie/Vlees kookboek

Voor wie is Veggie/Vlees geschreven?

In eerste instantie was ik even in de war toen ik voor het eerst door Veggie/Vlees bladerde. Ik zag veel grote foto’s van biefstukken en andere vleessoorten. Wat moet ik daar nou mee als vegetariër? Maar toen las ik waar het boek voor is geschreven:

“Vegetariërs, flexitariërs en klimatariërs kiezen bewust voor vleesvervangers. Maar wat als andere mensen aan de eettafel minder overtuigd zijn van een leven zonder vlees? Hoe combineer je die twee voorkeuren? Jorun Verheyden selecteerde in Veggie/Vlees allerlei recepten die zowel mét als zonder vlees lekker en gezond zijn. Eén gerecht kan met kleine aanpassingen voldoen aan de eisen van iedereen die mee-eet, vegetariër of vleeseter. De twee variaties per recept zorgen voor minder kookwerk en een gezellige maaltijd waarbij beide keuzes gelijkwaardig zijn.”

Veggie/Vlees kookboek

Voorkeuren combineren

En daar kon ik me helemaal in vinden. Ik ben namelijk gewend om de enige vegetariër te zijn als we eten in een gezelschap. Ook toen ik nog thuis woonde. Dan kan het koken van een maaltijd ineens best een uitdaging worden. Toen ik bijvoorbeeld nog samenwoonde met mijn ex maakte ik altijd twee maaltijden; één vegetarisch en één met vlees voor hem. Nou, daar begin ik tegenwoordig niet weer aan. De laatste jaren kook ik alleen nog maar vegetarisch en gelukkig wordt dat ook altijd gewaardeerd. Het is namelijk best een gedoe. En ik kan me voorstellen dat het helemaal een gedoe wordt bij een etentje waarbij je luxe gerechten wil serveren. Dan kan je moeilijk aan komen zetten met een droge vegaburger van de supermarkt voor die ene vegetariër die ook aan tafel zit. En precies voor deze situatie is het kookboek Veggie/Vlees fantastisch. Ook voor elke vleeseter die wat vaker vegetarisch wil eten is dit een mooi boek!

Veggie/Vlees kookboek

Inhoud van het boek

Veggie/Vlees is een dik kookboek met 37 gerechten waarvan elk gerecht is uitgewerkt in twee recepten. Het boek begin met een inhoudsopgave waarbij je op de eerste bladzijde een lijst met alle vegetarische recepten vindt en op de bladzijde erna alle vleesgerechten. Ik vind dat heel handig omdat ik alleen in de vegetarische recepten geïnteresseerd ben, zo kan je het makkelijk filteren. Vervolgens kan je de inleiding van het boek lezen waarin Jorun vertelt waarom ze dit kookboek heeft gemaakt. Vervolgens ligt ze het eten van vlees wat meer toe: hoe zit het bijvoorbeeld met de CO2-uitstoot van broeikasgassen voor de productie van bepaalde vleessoorten, waarom biologisch vlees beter is en dat we met zijn allen best wat minder vlees mogen eten. Daarna wordt er meer informatie gegeven over vegetarisch eten. Niet heel vernieuwende dingen, maar gewoon de standaard informatie: wat is bijvoorbeeld vegetarisch eten en wat is veganistisch eten, wat zijn de voordelen van (vaker) vegetarisch eten en wat zijn gezonde vegetarische opties. Alles op een heel neutrale manier geschreven trouwens, je hoeft niet bang te zijn voor een wijzend vingertje. En dan zijn de recepten aan bod! Het zijn allemaal recepten voor een avondmaaltijd, de recepten zijn dus niet onderverdeeld in hoofdstukken. Achterin het boek vind je een dankwoord en een overzichtelijk register.

Veggie/Vlees kookboek

Recepten

Wauw. Wat een bijzondere gerechten! Stuk voor stuk zien ze er sterrenrestaurantwaardig uit. Dus mocht je nog kookinspiratie zoeken voor de feestdagen, dan vind je genoeg luxe gerechten in dit boek. Waar je dus wel rekening mee moet houden, is dat het geen kookboek voor elke dag is. Het zijn gerechten waar je echt even de tijd voor moet nemen. Een paar voorbeelden van (veggie-)recepten zodat je hier een idee van krijgt:

  • Rode biet-broodrolletje, gevulde daikon met tomatenrelish, gevuld komkommerrolletje met bloemkoolmousse en cashewcrème
  • Sojafilet met gewokte spruitjes, braambessencoulis, puree van zoete aardappel en crumble van speculaas
  • Groene soesjes met basilicumhummus, rode biet, munttofoenaise, zwarte bessen en bieslookbroodkorstjes
  • Ayurvedische tempéreepjes met rode quinoa, gevulde potirons, kokosrasp en kokossaus.

Dat kan toch zo op de menukaart van een chic restaurant? Ik ben er echt van onder de indruk! Mocht je dus ooit iemand aan tafel hebben die zegt dat vegetarisch eten saai of eentoning is: met dit kookboek kan je sowieso het tegendeel bewijzen.

Veggie/Vlees kookboekVeggie/Vlees kookboek

Menig hardcore vegetariër of veganist zal niet warm worden van dit boek. Aan grote foto’s van vleesgerechten ontkom je namelijk niet. Maar voor iedereen die de originele insteek wel kan waarderen is Veggie/Vlees denk ik een mooie toevoeging aan je kookboekencollectie.

Veggie/Vlees is onder andere hier te koop voor 27,50 euro.

Veggie/Vlees kookboek

Deze blogpost heb ik geschreven aan de hand van een kookboek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. In de blogpost staan affiliatelinks. In mijn disclaimer vind je meer info. Bedankt!

Back to Top