Mijn goede voornemens voor 2017

Aaaaah ga ik het dan toch doen? Ik weet het niet zo goed met voornemens, hoor. Aan de ene kant krijg ik er heftige passieve faalangst van: ik noem liever geen goede voornemens want ze mislukken toch. Maar aan de andere kant vind ik het idee van een schone lei fijn. Dat is ook waarom ik van maandagen houd. Een frisse start, àlles is nog mogelijk. Ja, tuurlijk, op dinsdag ook nog wel. Maar het gaat om het idee. Dus já. Ik heb er goed over nagedacht en ik denk dat het alleen maar goed is als ik mijn doelen voor 2017 nu zwart op wit heb staan.

quote - mijn goede voornemens

In 2017 wil ik..

 ..een tattoo laten zetten. Ik heb al een Pinterestboard gemaakt met ideeën hoe ik het ongeveer wil hebben. Ik wil al tien jaar een tattoo, maar ik stel het altijd uit. Ik kan nooit dé perfecte tattooartist vinden. Hopelijk lukt dat in 2017 wel!

 ..een capsule wardrobe. Nou ja, een beetje dan. Weet je niet wat dat is? Sophie heeft er hier over geschreven en Olga hier. Love it! Alleen al zodat ik niet meer grote bergen was door het huis heb liggen. Ik ben vandaag al begonnen met de voorbereidingen, namelijk honderdmiljoen wasjes draaien.

 ..mijn onderzoek publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. Ik ben het heel erg aan het uitstellen omdat ik geen deadline hiervoor heb. Íemand geef me een schop onder mijn kont!

 ..genoeg geld verdienen. Het zou alles wat makkelijker maken. Hoe ik dit voor elkaar ga krijgen, heeft te maken met het voornemen hieronder:

 ..focus! Sinds ik ben afgestudeerd voelt alles zó overweldigend. Ik heb honderdmiljoen ideeën, maar het komt er allemaal niet zo goed uit. Op het moment krijg ik het zelfs niet voor elkaar om me aan mijn zelfbedachte blogschema te houden, boe.. Daar wil ik aan gaan werken. Ik weet alleen nog niet zo goed hoe. Dus dit is helemaal niet zo’n goed geformuleerd doel. Oké, correctie: in 2017 wil ik een goed doel formuleren én een plan bedenken om meer focus te krijgen op professioneel gebied. Als iemand tips heeft voor boeken, workshops, coaches, you name it, laat het me weten!

 ..verhuizen. Indien het genoeg-geld-verdienen-punt is gelukt. En dat punt mòet lukken want ons antikraakhuisje wordt in 2018 gesloopt. Oh, ik verlang zo naar een normaal huis met een vaatwasmachine. En een aanrecht met een hoogte voor normale lange mensen. Oeh, en een grotere koelkast.

En deze voornemens heb ik vooral níet:

 Het huis netjes houden. Net als de afwas netjes bijhouden. Ik heb het opgegeven.

 Weer gaan hardlopen. Dit was mijn voornemen voor 2016. Ik heb in dit jaar maar twee keer mijn hardloopschoenen aan gehad.

 Elke dag bloggen. Ook een voornemen dat ik ooit had. Daardoor krijg ik alleen maar het gevoel dat mijn blog een stomme verplichting is, brrrr.. Dat is voor niemand leuk.

 Geen alcohol drinken. Haha.

Tips voor het opstellen van voornemens

Ik geloof zelf niet zo in het visualiseren van dromen en heel hard hopen en wensen dat dingen gaan lukken. Het belangrijkste is om goed na te denken over je doelen: waar zul je echt gelukkiger van worden? Iets waar je heel erg gemotiveerd voor zult zijn om aan te werken. Dat is dus waarom een opgeruimd huis geen doel meer van me is, ik heb daar NUL motivatie voor. Het frustreert me alleen maar. Vervolgens is het belangrijk om deze doelen zo concreet mogelijk op te schrijven. Dat kan je doen volgens de SMART-methode: is je doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden? Of met de WOOP-methode: wat is je wens, de uitkomst (outcome), de obstakels en het plan? Als je dit duidelijk op een rijtje hebt staan, wordt het ook makkelijker om eraan te werken!

Wat klinkt het eenvoudig als ik het zo opschrijf hè? Ik ben heel benieuwd hoe het mij zal afgaan. Laten we hopen dat het beter gaat dan met mijn voornemens van 2016. Ik heb net de blogpost hierover weer gelezen en meer dan helft is niet gelukt. Oeps.

Hebben jullie goede voornemens voor 2017? En hoe zit het met je voornemens van dìt jaar als je die had? Zijn ze bij jou wel gelukt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

58 reacties op “Mijn goede voornemens voor 2017

 1. Claire schreef:

  Leuke voornemens! Jammer dat je huisje wordt gesloopt, maar ben heel benieuwd waar jij, Steve en Ollie in terecht komen. Ik wil ook héél graag een tattoo en minimaliseren. Ik had eerst het idee om een vega tattoo te zetten maar ben bang dat ik later ga denken dat het compleet idioot is. Dus ik neem dit jaar om erover na te denken haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat lastig he! Al denk ik dat je sowieso wel went aan een tattoo hoor. Ik heb bijvoorbeeld twee best wel prominente gaatjes onder mijn lip van oude piercings, maar daar heb ik ook geen spijt van. Het voelt meer als iets dat gewoon bij me hoort, net als een moedervlek. Maar goed, een grote tattoo is natuurlijk ook nog weer anders dan twee kleine gaatjes haha.

   | Reageer op deze reactie
 2. Saar schreef:

  Heel veel succes met je doelen voor komend jaar! Ik hoop dat op z’n minst voor een paar slaagt. Dat is wel zo motiverend!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dankjewel! Ja ik hoop het 😀 Ik ga in ieder geval mijn best doen!

   | Reageer op deze reactie
 3. Kelly schreef:

  Ik heb ook dubbele gevoelens bij goede voornemens. Meestal hou ik het bij plannen en doelen, en dan nog liever op kortere termijn, per kwartaal bijvoorbeeld. Maar zo’n algemeen goed voornemen kan dan wel weer een goeie leidraad zijn om beslissingen te helpen nemen als je even de draad kwijt bent. Ofzoiets. Goed, ja, hier alvast geen goeie voornemens, en de enige écht belangrijke plannen/doelen: een job vinden en in ons huisje trekken. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja precies, ik snap helemaal wat je bedoelt! Aan de andere kant motiveert het me dan ook wel weer. Dan heb ik nog de illusie dat het me deze keer wel echt gaat lukken, haha. Heel veel succes met het vinden van een job!

   | Reageer op deze reactie
 4. Daphne schreef:

  Wow, die handlettering! Lelijk woord voor zoiets moois…! En de tattoos op je Pinterestbord: kwijl! Dat voornemen doe ik met je mee: ik wilde eigenlijk dit jaar al ge-inkt worden, maar het kwam er niet van. Want oh, wat ben ik bang voor naalden! En toen was het opeens zomer, niet de handigste tijd om tattoo te laten zetten (nieuwe tattoo moet tijdje uit de zon blijven), en daarna had ik gewoon geen zin (lees: naaldangst is ernstig).
  En verhuizen doe ik ook met je mee, mijn éénkamerappartement (dus slapen in dezelfde ruimte waar een vol aanrecht afwas leeft….) is niet heel bevorderlijk voor mijn mentale toestand.
  Verder wilde ik dit jaar meer bewegen, gezond leven, blalala, cliché, nou, dat kwam er ook niet van. Ik ben wél in mijn eentje op vakantie geweest (wat een belevenis!) en heb ook bijna mijn reading challenge van 30 boeken gehaald (zit nu op 29, dus ga nog even een strip- of kinderboek lezen!).
  En volgend jaar? Geen idee eigenlijk, nog niet heel erg over nagedacht… Misschien begin ik ook wel mijn eigen blog! Denk ik al jaaaaren over na. Maar durf niet zo goed. Nog tips voor een twijfelende bijnablogger?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   JAAA bloggen is zo leuk, ik kan het iedereen aanraden haha. Vooral als je een beetje chaotisch bent ingesteld, het helpt zo goed om dingen op een rijtje te zetten. En dat allemaal leuke hobby’s samen komen (koken, foto’s maken, schrijven, etc. in mijn geval). Mijn enige tip is: gewoon doen 😀 Oja en dat het allemaal niet zo perfect hoeft. Het is juist leuk om je blog te zien ontwikkelen en groeien. Niet per se qua bezoekersaantallen hoor, maar dat je ziet dat je schrijfstijl beter wordt en je foto’s mooier, bijvoorbeeld.

   | Reageer op deze reactie
 5. Angela schreef:

  Ik doe dit jaar zelf niet aan goede voornemens, maar aan doelen die ik wil behalen in 2017. Ben benieuwd naar wat voor Tattoo je gaat zetten!

  | Reageer op deze reactie
 6. Joyce schreef:

  Ik heb ook wel een aantal voornemens en die hebben vooral betrekking op dingen blijven doen waar ik gepassioneerd over ben. Vooral koken en eten dus, dichter bij mezelf blijven en meer vega(n) eten want ik vind samenleven met iemand die vlees eet ZO lastig want dan sta ik voor hem uitgebreid te koken met vlees en dan vergeet ik dat ik dat zelf helemaal niet zo nodig heb. Dus ik ga meer koken naar mijn eigen smaak want ik mis vega(n) eten enorm

  Je voornemens zijn helemaal goed 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Joyce schreef:

   Oh en ik wil eigenlijk ook een capsule wardrobe, ik vind het alleen heel erg eng omdat ik echt heel vaak onzeker voor de spiegel sta en dan uiteindelijk maar een grote trui en legging aan trek :’) Lekker simpel en dan kan ik een buikvetje verhullen, etc. Heel stom eigenlijk want ik zie overal ZOVEEL kleding die ik erg tof vind maar dan durf ik het niet zo goed te dragen.
   Ik denk dat dit ook wel een doel gaat worden voor me, een capsule wardrobe, booyah! :p

   | Reageer op deze reactie
 7. Amy schreef:

  Dit klinkt super stalkerig, maar m’n appartementje wordt ook gesloopt in 2018 en woon in Enschede 🙂 dus volgens mij wonen we niet ver van elkaar 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ahh wat grappig, misschien zijn we wel bijna-buren! Boswinkel?

   | Reageer op deze reactie
 8. Lenneke schreef:

  Nu al benieuwd naar je tatoeage! En je nieuwe huis. En alle ideeën die je hebt voor je blog. Succes!

  | Reageer op deze reactie
 9. Bente schreef:

  Haha > een normaal huis met een vaatwasmachine!

  Lijken me mooie voornemens! Ik ben er zelf eigenlijk nog helemaal niet mee bezig… Ben me er nog niet helemaal van bewust dat t over een paar dagen al 2017 is!

  | Reageer op deze reactie
 10. Josianne schreef:

  Mooie voornemens! En ja: een tattoo! Heel gaaf! De tattoos op je Pinterest bord zijn in ieder geval al prachtig.

  | Reageer op deze reactie
 11. Marjolijn schreef:

  Haha, leuk dat je ook vertelt welke voornemens je vooral niet hebt!

  In de categorie Tips: Hier bij de bibliotheek in Groningen en Drenthe kun je gratis cursussen volgen over van alles en nog wat, als je lid bent. Dus vast ook wel over hoe je professionele doelen kunt stellen. Misschien kan dat bij de bibliotheek in Enschede ook wel =)

  Eén van mijn voornemens is dus lid worden van de bieb en dan een leuke cursus uitzoeken ^^

  | Reageer op deze reactie
 12. Naomi schreef:

  Ik heb je getagd op instagram voor een tattoeerder die een beetje dezelfde stijl heeft als jij wilt. Ik wil namelijk in diezelfde stijl ook een tattoo haha! Oh en mijn doelen? Voor het eerst sinds 11 jaar is mijn doel niet afvallen, maar nu komt de focus op kracht en spiermassa/strakker worden. En verder vooral genieten! En zeker die tattoo, maar voor mij wordt het niet mijn eerste :”).

  | Reageer op deze reactie
 13. Berber schreef:

  Zo leuk om te lezen! Ik ga ook eentje met doelen/voornemens opstellen, dus dit is een leuke inspiratiebron 🙂 Thanks!

  | Reageer op deze reactie
 14. Eileen schreef:

  Eastside tattoo! Heeft wel een erg lange wachtlijst (en dat is eigenlijk alleen maar positief)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wachtlijst maakt me niet uit! Maar kon daar nog niet echt een artist vinden met de stijl die ik zoek 🙁

   | Reageer op deze reactie
   1. Eileen schreef:

    Ja, ik heb verder ook geen idee hoor, nul ervaring, maar ik hoor van anderen altijd goede verhalen. succes met je zoektocht!

    | Reageer op deze reactie
 15. Sofie schreef:

  Hmmm, goed punt dat je vooral gemotiveerd moet kunnen zijn ervoor, anders heeft het ook geen zin. Zelf heb ik niet echt voornemens. Behalve dan dat ik meer structuur wil leggen in m’n blogorganisatie en wil verdergaan met drie keer per week bloggen. We zullen zien of het lukt!

  | Reageer op deze reactie
 16. Nausikaä schreef:

  Mooie voornemens! Hopelijk kan je ze effectief volhouden, misschien een reminder op de wc hangen ofzo? Haha ik denk maar luidop. Mijn voornemens waren om te sporten (gelukt de eerste helft van het jaar), iedere maand een boek te lezen (17 dit jaar!), alle films die ik zag op te schrijven in mijn agenda en veel te reizen, die laatste is zeker ook gelukt. Ik ben blij met hoe het dit jaar ging en zal die voornemens weer oppikken komend jaar 🙂
  Alvast een fijn eindejaar!

  | Reageer op deze reactie
 17. Linda schreef:

  Ik ga nog maar eens nadenken over die goeie voornemens… meestal kom ik uit op ‘meer bewegen’, ‘gezond(er) eten’ en ‘genieten.’ In principe prima goede voornemens trouwens.
  Een tattoo, jaaa tof! Ik ben heel benieuwd! Ik hoop trouwens ook heel erg dat je andere voornemens gaan lukken, want hoe cool is het om een eigen (!) huis te hebben én genoeg geld te verdienen? Heel tof.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   En een keer Enschede bezoeken zodat we koffie kunnen drinken toch? 😀

   | Reageer op deze reactie
 18. Karlijn schreef:

  Leuke voornemens! En misschien is er een wetenschappelijk tijdschrift als je ze benadert zo lief om een deadline te geven 😛

  | Reageer op deze reactie
 19. Wat leuk om over jouw voornemens te lezen. Ik vind goede voornemens ook maar lastig, maar toch heb ik er eentje opgesteld: één jaar lang alleen maar fair fashion kopen. Dat heeft ook wel deels te maken met het minimaliseren. Maar ook met het feit dat ik meer wil investeren in kwalitatief goede en tijdloze items. De artikelen van Sophie en Olga inspireren mij ook enorm. Oh en ik wil natuurlijk een succes maken van mijn eerste grote mensenbaan waar ik vanaf januari zal starten. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Romy schreef:

  Wat een mooie doelen! En goed dat je ook doelen hebt opgesteld die je vooral níet hebt! Zelf ben ik een beetje anti het woord voornemen, omdat dat voor mij veel te grote doelen betekent die ik nooit kan waarmaken 😉 Maar ik heb wel een aantal kleinere doelen, eigenlijk net zoals jij. Zo wil ik mijn fotografieskills verder ontwikkelen en eindelijk eens spullen wegdoen die ik niet meer gebruik, zodat mijn kamer weer wat leefbaarder wordt.

  | Reageer op deze reactie
 21. Mariëlle schreef:

  Hihi leuk artikel hoor! 🙂 Ik geef je bij deze de schop onder je kont…. 😉 Ik ben deze maand al een beetje begonnen met een capsule wardrobe maar ik tel geen items hoor. Ik houd alleen echt de items die ik super leuk vind en met veel kan combineren, waar ik me echt goed in voel dus!

  | Reageer op deze reactie
 22. Lottes Anekdotes schreef:

  Echte voornemens maken doe ik niet, ik hou ze toch niet vol. Ik werk liever met doelen, hoewel je dat eigenlijk ook als een voornemen kan zien… Hmmmmm. Nee, voornemens zie ik als ‘gezonder gaan leven’ en zo, doelen zijn veel concreter en vooral véél haalbaarder 😉

  | Reageer op deze reactie
 23. Angélica schreef:

  Wat een goede voornemens weer, realistisch en haalbaar lijkt mij 🙂 Je onderzoek publiceren is wel erg gaaf, dat gaat vast lukken!
  Ik houd niet persé van goede voornemens maar vind het wel fijn om doelen te stellen. Het nieuwe jaar voelt inderdaad als een schone lei, daarom houd ik inderdaad ook van maandagen. Ik vind het belangrijk om realistische doelen te stellen maar een beetje uitdaging mag ook wel 😉 En als ik het dan ergens opschrijf en online gooi dan heb ik tenminste een stok achter de deur!
  Dus die methodes ga ik eens even goed bekijken, thanks 😀

  | Reageer op deze reactie
 24. Resaarcle schreef:

  Ik herinner me geen goede voornemens voor het voorbije jaar, dus ik heb ambast nergens gefaald voor zo ver ik weet 😄. Daarnet heb ik wel net ergens een voornemen voor 2017 neergeschreven: gordijnen naaien voor alle ramen in ons nieuwe huis. Gelukkig is een jaar lang. Hopelijk lang genoeg, want ik ben nogal van de uitstellerige soort.

  | Reageer op deze reactie
 25. Sofie schreef:

  Ik maak nooit echt concrete voornemens, wel vage. Ik geloof er ook niet echt in en toch maak ik vage. Maar meer in de zin van, nu ga ik dat niet meer doen, ik zal dat wel vanaf januari doen… uitstelgedrag eigenlijk.

  Ik ben benieuwd hoe jij je voornemens gaat vervullen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 26. Yanine schreef:

  haha moet nu ook doelen voor mijn stage formuleren die smarti zijn :D, de i staat nog voor inspirerend. Leek mij eerst wat vreemd maar is eigenlijk best wel handig 🙂

  | Reageer op deze reactie
 27. Marike schreef:

  Goede-goede voornemens 😉 Een tattoo denk ik ook al heel lang over na, mij lijkt deze zaak in Utrecht wel tof: https://www.theinksociety.nl/ En wat betreft het publiceren van je onderzoek: doen!! Supergoed onderwerp, zo’n publicatie kan er meer aandacht voor opleveren en dat is mooi (ik blog zelf ook over ziekzijn en dat zou ik iedereen aanraden, ik heb er zoveel aan gehad). Wat heb je te verliezen? Het staat ook nog eens goed op je cv. En het is leuk, vind ik als wetenschapper 😉

  | Reageer op deze reactie
 28. Miranda schreef:

  Ik heb geen goede voornemens, maar wel een ‘one word theme’. Dit idee hoorde ik in de podcast van Gretchen Rubin. Dit woord is je focus punt van het nieuwe jaar. Mijn woord is zelfontplooiing. Ik wil mezelf beter leren kennen en beter naar mezelf luisteren.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat leuk! Ik zag hier toevallig vanochtend een Instagrampost over. Het woord dat ik voor mezelf had bedacht naar aanleiding daarvan is ‘focus’. Die van jou is heel mooi! Heel veel succes 🙂

   | Reageer op deze reactie
 29. Simone schreef:

  Voorheen deed ik ook altijd aan goede voornemens. Maar dit/komend jaar niet zo heel erg. Ik heb eigenlijk maar 1 doel en dat is een baan vinden. Klinkt als een makkelijk doel, maar met mijn beperking en wajong-uitkering is dat echt een uitdaging. Ik hoop eigenlijk dat ik het nieuwe jaar kan beginnen met een baan. Dat zou wel heel erg mooi zijn.

  | Reageer op deze reactie
 30. Melle schreef:

  WAAAAAAH! Ik ben dus echt helemaal enthousiast over WOOP. Wat geweldig, dankjewel! O en ook je voornemens vind ik echt top, ik weet zeker dat je het kunt! xx

  | Reageer op deze reactie
 31. Debora schreef:

  Inspirerend Iris! Dankje, misschien ga ik er toch nog eens even rustig voor zitten, en vooral wat minder ambitieus denken haha. Oh enne, voor mij ook het voornemen om in 2017 toch eindelijk mijn (volgende) tattoo te zetten. Ik volg op instagram o.a. @danielselleck (heel gedetailleerd, dotwork enz.), @nancytattooer (watercolor/artnouveau/botanical) en @barbaraswingaling_tattoos (botanical, paisley enz.). Misschien is er iets bij in je stijl? Succes met zoeken, de juiste tattoo artiest vinden is echt wel een uitdaging! 😉

  | Reageer op deze reactie
 32. Sanne schreef:

  Super leuke post!
  Je hebt zo veel humor, haha – je schrijft echt leuk!
  Mooie punten voor komend jaar. En ook mooi dat je een lijstje hebt met wat vooral niet je voornemens zijn, goeie.
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 33. Sophie schreef:

  Mooie voornemens! Bij mij staat op nr 1 focus. In 2016 heb ik zoveel verschillende dingen gedaan en heb ik het gevoel dat ik daardoor ook veel tijd verspild heb. In 2017 wil ik betere doelen opstellen en hier op focussen, hopelijk gaat het dan wat beter!

  Oh en ik ben benieuwd naar jouw toekomstige capsule garderobe 🙂 Ik zou niet meer zonder willen, ik vind het sorteren, wegdoen, selectief nieuwe aankopen doen en dat alles documenteren echt heel leuk om te doen!

  | Reageer op deze reactie
 34. Pingback: Weekoverzicht: capsule wardrobing & een verdronken telefoon | IKBENIRISNIET
 35. Mariska schreef:

  Hoi Iris, nog de beste wensen voor 2017! Voor het behalen van doelen middels een goed opgesteld plan etc kan ik je de boeken van Napoleon Hill heel erg aanraden. Of de boeken van Michael Pilarzcyk (Think&Grow Rich, Master your Mindset), hij is onder meer geïnspireerd door Napoleon Hill. Succes!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat een goede tips, dankjewel! Jij ook de beste wensen 🙂

   | Reageer op deze reactie
   1. Mariska schreef:

    Dank je wel! Ik heb trouwens net de Purpuz ontdekt, een combinatie van agenda, planner en reflectie. Helemaal tof!. Hij is wel een stukje duurder dan een gewone agenda, maar er is een free download in PDF, zodat je hem eerst goed kan bekijken en beslissen of het wat voor je is.

    | Reageer op deze reactie
 36. Pingback: Smartphoneverslaving: 72 uur zonder mijn telefoon | IKBENIRISNIET
 37. Eva schreef:

  Ik heb twee jaar geleden besloten dat goede voornemens echt niet mijn ding zijn. Ik merkte namelijk dat ik dan bijvoorbeeld halverwege november niks nieuws ging doen omdat ik dacht “heuj doen we in januari wel” en vervolgens had ik dan de motivatie helemaal niet meer. Ik gooi dus nu maar gewoon af en toe drastisch dingen om als ik daar zin in heb, of het nou een nieuw jaar is of niet. En dat werkt opzich wel. Maar dit jaar wel voor het eerst een beetje een lijstje gemaakt met dingen die ik écht wil doen in Berlijn in 2017, en da’s dan wel weer heel leuk.

  | Reageer op deze reactie
 38. Pingback: Capsule wardrobe: een beginnetje gemaakt | IKBENIRISNIET
 39. Pingback: Mijn happiness journal | IKBENIRISNIET
Back to Top