Groene Tip #36: Ouderwets scheermes

Beter voor je portemonnee en beter voor het milieu: scheren met een ouderwets scheermes. Helemaal zero waste is het niet – ook in een ouderwets scheermes moet een verwisselbaar mesje – maar het scheelt een hoop plastic! Ik gebruikte altijd een plastic scheersysteem van Gilette (die voor mannen, want wáárom zijn die voor vrouwen altijd roze of lila gekleurd?). Met verwisselbare cartridge scheermesjes waar allemaal plastic omheen zit. In dit ouderwetse scheermes hoeft alleen een los, metalen mesje.

ouderwets scheermes

Wat is een ouderwets scheermes?

Het ouderwetse scheermes dat ik heb, wordt ook wel een veiligheidsscheermes, krabbertje of safety razor genoemd. Door aan de onderkant van de steel te draaien, gaat de kop van het scheermes open. Zo kan je er makkelijk een dubbelzijdig mesje in plaatsen. Aan beide kanten steekt het mesje er heel iets uit. Er zit een stukje metaal omheen zodat het je huid beschermt. En daar scheer je mee! Net als een modern scheermes eigenlijk.

Wil je helemaal zero waste scheren, dan bestaat er ook een open scheermes (deze bijvoorbeeld). Het scheermes zit in het handvat en kan je uitklappen. Dit is een scheermes waar je heel je leven mee kan doen. Het goed scheren ermee kost echter wel iets meer oefening en tijd dan met een veiligheidsscheermes.

ouderwets scheermes

Waarom?

Het is veeeeel goedkoper! Ik kocht een doosje scheermesjes bij HEMA (10 voor 2,25 euro) en vroeg me af waarom ik dit niet eerder ben gaan gebruiken. Een verpakking moderne navulmesjes kost al snel 7 euro voor 4 stuks (Etos eigen merk) of zelfs 25 euro voor 8 stuks (Gilette Mach 3). Dat is nogal een verschil.

En een ander voordeel, de reden waarom ik er over schrijf, het is duurzamer. Het enige afval dat je hebt zijn de metalen mesjes en de papiertjes die er omheen zitten. Verder verpakkingsmateriaal is afhankelijk van welk merk je de mesjes hebt gekocht. Bij die van HEMA zit het in een plastic doosje, maar je kan ook papieren doosjes met mesjes kopen als je even verder zoekt, mocht je echt nul plastic willen consumeren.

En iets wat ik mij nu pas realiseerde: de scheermesjes die ik altijd kocht waren van Gilette, maar dat is helemaal niet een dierproefvrij merk (zie: naoki.nl).

Hoe dan?

Het veiligheidsscheermes ontving ik van Trendhim.nl. In hun webshop vind je verschillende varianten, deze heb ik. De scheermeshouder werd geleverd in een kartonnen doosje met papieren opvul-spul. Het eerste dat me op viel was dat het echt als een robuust, duurzaam scheermes voelt van goede kwaliteit. In tegenstelling tot de moderne plastic variant. Naar de verwisselbare mesjes moest ik even zoeken. Ik was bij een paar drogisterijen geweest, maar die vertelden me dat ze de scheermesjes uit het assortiment hadden gehaald. Dat is wel een nadeel aan ouderwets scheermes; als de scheermesjes op zijn kan je niet snel de supermarkt om de hoek binnen wandelen voor nieuwe. Uiteindelijk vond ik een doosje met tien dubbelzijdige scheermesjes bij HEMA.

Omdat ik niet kon wachten om het dírect te gebruiken, probeerde ik alvast een stukje op mijn been. Gewoon droog, zonder water of zeep. Tip van Iris: doe dit niet. Het voelt nog steeds alsof ik een schaafwond op mijn been heb. Man, wat zijn die mesjes scherp. Poging twee: met water en zeep. Aan scheergel doe ik niet, ik vind zeep of een klodder crèmespoeling net zo goed werken, laks als ik ben. En dat ging hartstikke goed! Ik had gelezen dat het meer moeite zou kosten als je moderne scheermesjes gewend bent, dat viel me echter reuze mee. Het kost ietsje meer tijd omdat je voorzichter moet zijn. Scheren in rechte banen is zeer aan te raden. Verder moet je hem niet op de grond laten kukelen en is het belangrijk om hem na gebruik goed te laten drogen zodat het niet gaat roesten. Desondanks vind ik het veiligheidsscheermes erg makkelijk in gebruik en zeker een aanrader mocht je op zoek zijn naar een duurzamer en goedkoper alternatief.

ouderwets scheermes

 • Moeilijkheidsgraad: 2/10
 • Kosten: Ongeveer 20 – 150 euro (je kan het zo duur maken als je zelf wil) eenmalig voor de scheermeshouder. De verwisselbare mesjes zijn goedkoop te verkrijgen variërend van 25 – 40 cent per stuk.

De scheermeshouder in deze blogpost heb ik gekregen, dankjewel Trendhim.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

34 reacties op “Groene Tip #36: Ouderwets scheermes

 1. chucky1012 schreef:

  Au….
  Ik scheer de haren van mijn benen nooit.
  Ben zo bang dat ze dan sneller terug zullen groeien.

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
  1. Tessa schreef:

   Dat gebeurt niet! Je beinvloedt de groei van je haar niet. Het uiteinde van het haartje wordt wel stomp, daardoor het harder aanvoelt, maar dat is tijdelijk. Meestal beginnen mensen met scheren op het moment dat hun haargroei zwaarder wordt, en daarom valt het ze soms op dat het meer wordt bij het scheren.

   | Reageer op deze reactie
 2. Mariëlle schreef:

  Heee wat super leuk om hem hier voorbij te zien komen!! Zoals jij het nu berekent is het inderdaad goedkoper, zeker met mesjes die makkelijk verkrijgbaar zijn bij Hema. Mmm misschien doe ik het dan TOCH!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja echt hoor, wat een geld scheelt het! En ik vind het eigenlijk net zo goed werken 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Iris schreef:

  Ik dacht eigenlijk dat zulke mesjes nauwelijks meer verkrijgbaar waren! Ik denk dat ik dit ga doen als mijn elektrische scheerdinges ermee ophoudt.

  | Reageer op deze reactie
 4. Sytske schreef:

  Een goede tip, ik vind het toch altijd weer duur van die wegwerp. Hoewel ik heb een epilady, iets waar je misschien ook even mee om moet leren gaan en misschien iets pijnlijker is in het begin (en bikinilijn doe ik hier niet mee!), maar als je er aan gewend raakt is het prima en lijkt eht alleen maar te kietelen. Kost wel meer tijd dan scheren, ik merk nu in de winter dat ik geen zin heb om die tijd er in te stoppen, in de zomer gebruik ik hem wel vaker. Je moet wel de accu opladen en ik zit al wel aan mijn tweede omdat bij de eerste de accu het begaf. Maar ook een wat groenere optie dan die wegwerp dingen denk ik 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh ja daar heb ik ook wel eens naar gekeken, maar ik vind dat er zo eng en pijnlijk uit zien haha. Maar goed om te horen dat het uiteindelijk wel went! Of het een groenere optie is vind ik altijd lastig te zeggen met apparaten, je zit dan natuurlijk wel weer met een best groot ding dat geproduceerd moet worden dus er zijn meer grondstoffen nodig en dan komt er nog stroomverbruik bij. Maar je doet er inderdaad wel veeel langer mee. Er zou eigenlijk een duurzame vergelijker moeten komen, dat je twee opties in kan vullen en dat ‘ie dan voor je berekent wat de meest groene optie is! 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Sytske schreef:

    Ja die dingen komen wel in zo’n belachelijke verpakking met plastic en nog extra plastic zakjes voor snoertjes e.d. Maar denk dat ik nu tien jaar al gebruik en nu dus aan de tweede zit. Wel een verschil vind ik dat de haartjes gewoon echt langer wegblijven, dus je gebruikt het minder vaak dan een scheermes.. Ja ergens een vergelijkingssite voor de groenheid van ontharingsapparaten zou handig zijn 🙂

    | Reageer op deze reactie
 5. Linda schreef:

  Origineel artikel dit zeg! Volgens mij heb ik hier echt nog nooit over nagedacht. Nu ben ik zo’n meisje dat haar benen niet scheert (want: geen zin in en ik heb lichtblonde haren op mijn benen, dus die zie je nauwelijks, yes! – ik vind het dus overbodig bij mij) en alleen haar oksels, dus dan heb je niet zo vaak een scheermesje nodig (oké en tmi – er zit soms zo’n heksenhaartje onder aan mijn kin, meh) (die moet natuurlijk ook weg, dat snap je). Ik heb dus zo’n plastic ding van Etos en inderdaad een roze, waar ik ook niet van houd, haha! Ik vervang ze echter nu al bijna niet. :’)

  | Reageer op deze reactie
 6. Jessica J. schreef:

  Dan zijn we om dezelfde reden gestopt met het gebruiken van Gillette. 🙂 Ik gebruik nu het scheerapparaatje met navulmesjes van HEMA, dat is om te beginnen toch al proefdiervrij. Scheergel gebruik ik ook niet meer; een beetje douchegel o.i.d. doet het even goed. Mijn vriend heeft zo’n ouderwets scheermes en gebruikt het met de mesjes van HEMA, maar zijn baard is zo stug dat het toch moeilijk scheert en – zegt hij zelf – gemakkelijker gaat met een wegwerpmesje met meerdere mesjes.

  | Reageer op deze reactie
 7. Daphne schreef:

  Hier heb ik al vaker over nagedacht, maar ik ben dan zo’n schijterd die zoiets niet durft te gebruiken, want: scherp! Ik heb een hele gevoelige huid en ik ben bang dat de mesjes te scherp zijn en dat ik daarmee mn huid kapot maak… En dan is er bloed en ga ik onderuit in de badkamer… (Deze heldin op sokken is ook nog ’s labiel als ze bloed ziet…) Of is dit een compleet irrationele gedachte: zijn ze niet supersuperscherp en moet ik me niet aanstellen, maar gewoon proberen?
  Enne, je benen scheren in rechte banen: dat lijkt me wel haalbaar, maar hoe doe je dat met je oksels? En bikinilijn? (Of is dat too much info… ? Hope you don’t mind!)
  Alleen (kom ik weer aan met mijn ‘ojee, dit is moeilijk’-argument): hoe neem je deze mee op reis? Heeft het ook een soort afdekklepje, zodat je, wanneer je in je toilettas grijpt: niet vol in de mesjes snijdt… Just a thought.

  Verder: echt een goede groene tip, hoor! Dit zijn van die kleine dingen, waarvan ik dan denk: als íedereen dit nou zou doen, dan beseffen ze bij Gilette hopelijk dat ze verkeerd bezig zijn met hun dierproeven!

  | Reageer op deze reactie
  1. Daphne schreef:

   Trouwens, voor de Utrechters hiero: ze verkopen zo’n veiligheidsscheermes én dubbelzijdige mesjes bij drogisterij Slamat op de Zadelstraat. Erg fijne, ouderwetse drogisterij, waar een man en vrouw werken die werkelijk álles weten, veel biologische en homeopathische producten verkopen, en dan dragen ze ook nog zo’n typische stofjas. Vind ik leuk. (Verder ontvang ik geen geld van hen om reclame te maken hoor, ik ben gewoon Groot Fan!)

   | Reageer op deze reactie
   1. Yvonne schreef:

    Interessant artikel! Ik ben net als Daphne ook benieuwd naar je ervaringen met het scheren van je oksels met een veiligheidsscheermes. Daar zitten toch best wat rondingen.. Ben benieuwd! Als dat goed gaat, ga ik het overwegen er eentje aan te schaffen (in de Zadelstraat, thanks voor de tip Daphne :-)).

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Dat gaat heel goed! Net als met een modern scheermesje eigenlijk 😀 Zolang je maar niet een uithaal naar de zijkant maakt in plaats van naar beneden. Rondingen maken opzich niet veel uit, zolang je er maar niet met veel geweld langs roetsjt 😛

     | Reageer op deze reactie
  2. Iris schreef:

   Qua scherpheid komt het denk ik overeen met een ‘vers’ wegwerpscheermesje. Alleen heeft deze niet van die beschermende strips die een modern scheermesje wel vaak heeft. Al weet ik niet hoeveel zo’n mini-stripje met verzorgend spul nou echt werkt hoor, ik denk dat als je zelf genoeg scheergel/zeep/kokosolie/watdanook gebruikt het net zo goed gaat! En het scheren vind ik net zo makkelijk en goed gaan (ook oksels en bikinilijn!) behalve dat je dus wel ietsje voorzichter moet zijn en niet uitschiet haha.

   Dat van hem mee nemen op reis had ik nog niet aan gedacht, goeie! Ik denk dat je dan het beste het mesje eruit kan halen en die in een apart doosje ofzo doet? Het verwisselen gaat in ieder geval heel snel en makkelijk. Maar misschien dat er ook wel afdekklepjes voor bestaan, dat weet ik zo niet eerlijk gezegd!

   | Reageer op deze reactie
   1. Daphne schreef:

    Thanks voor je reactie! Oké, dus gewoon proberen en dan met goede hoeveelheid scheergel/schuim. Ik ben zelf ook van team-watermaarvoorhandenis (shampoo, zeep, conditioner; gebruik nooit scheergel, want zag nooit het nut… Maar nu dus misschien wel aanschaffen).
    En voor op reis: ik bedacht opeens, voor mijn Lush-shampoobar en andere losse Lush-zeepjes gebruik ik blikjes met een emaillen binnenkant (dat roest niet!) van de kringloop. Dus nu op strooptocht naar een blikje waar zo’n scheermes in past! Wéér een goede reden om naar de kringloop te gaan, hé, wat vervelend nou toch! 😉

    | Reageer op deze reactie
 8. Lisa schreef:

  Goed alternatief inderdaad! Wat ik me wel afvraag: gaat zo’n ding niet roesten als je het vaak onder de douche gebruikt?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Zolang je hem na gebruik droogt en niet in de natte badkamer laat liggen valt dat wel mee als het goed is!

   | Reageer op deze reactie
 9. Marjolijn schreef:

  Ik denk dat scheermessen voor vrouwen altijd roze zijn om twee redenen:

  1. Marketeers denken dat alle vrouwen van roze houden
  2. Mannen weten op deze manier dat deze scheermessen voor vrouwen zijn.

  En ik vind dit een goed artikel. Ik had nooit zo nagedacht over de (niet-)duurzaamheid van scheermessen..

  | Reageer op deze reactie
 10. moois van mie schreef:

  ik heb een hervulbaar scheermesje voor dames en ik gebruik dat al meer dan 10 jaar! Ik wissel zelden van mesjes want dat blijft goed gaan. Als ik er een nieuw opzet krijg ik last van scheerirritatie.

  | Reageer op deze reactie
 11. Saar schreef:

  Wauw, dat ik daar nog niet opgekomen ben, want mijn Lief heeft dus een herbruikbaar scheermes, alleen geen veiligheidsmes, maar zo’n opklapding. Ik had er alleen nog niet op gedacht om het zelf ook te gebruiken. En een mannenscheermes werkt even goed voor vrouwenbenen dus 🙂 ik ga maar eens kijken om er zelf ook een aan te schaffen!

  | Reageer op deze reactie
 12. Lenneke schreef:

  Ik gebruik mijn wegwerpmesje gewoon 100 jaar :’) Dit is echt niets voor mij, zelfs met mijn botte mes krijg ik het nog voor elkaar om een reep huid weg te scheren. Brrrrr.

  | Reageer op deze reactie
 13. Anna Maria schreef:

  Ik ben echt zo’n lui iemand die echt zo min mogelijk scheert, vind het iets vervelends… Soms zou ik wensen dat ik blond was, en blond haar had 😉

  | Reageer op deze reactie
 14. Galina schreef:

  Ik heb er een gekregen van de kerstman. De eerste keer durfde ik het niet in mijn eentje te doen omdat ik bang was dat het een bloedbad zou worden (letterlijk, want ik zat in bad), maar nu word ik er steeds beter in en vind ik het eigenlijk heel fijn én het ziet er ook nog eens leuker uit dan zo een plastic ding.

  | Reageer op deze reactie
 15. KouweKleren schreef:

  Dit is de tweede keer dat ik hier over lees en een goede herinnering om hier echt achteraan te gaan als mijn huidige mesjes op zijn. Wat fijn dat de losse mesjes ook gewoon bij de Hema te krijgen zijn, als zitten die dan in plastic.

  | Reageer op deze reactie
 16. Claire schreef:

  Goeie tip Iris! Ik heb nog nooit zo’n scheermes gezien. Zelf gebruik ik gewoon een mannenscheermes want ik hoef al die reuze meuk niet om mijn haar weg te halen. Ik vind het wel eng dat het zo scherp is. Ik ben echt zo’n kluns wat betreft scheren. Krijg altijd wondjes!

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Weekoverzicht: financiële detox, lekker eten & nieuw logo! | IKBENIRISNIET
 18. Nine schreef:

  Volgende stap: niet meer scheren? Nog natuurlijker, goedkoper, duurzamer, gender gelijker en met een diepere connectie met je eigen lichaam. In de comments lees ik over kritiek op roze scheermesjes, maar dat de scheermes-fabrikanten zich op vrouwen richten is super commercieel. De trend van het scheren van benen, oksels en vagina’s is vrij recent pas begonnen. In mijn ogen is het tijd geworden om ook daarin te consuminderen en liefdevoller naar ons lichaam te kijken.

  | Reageer op deze reactie
 19. Pingback: 10 x Favoriete zero plastic beauty | IKBENIRISNIET
 20. F schreef:

  Geweldig die oude systemen
  Er zijn verschillende systemen te krijgen, ik vind zelf het open scheersysteem handig, waar je een eigen mesje in kan plaatsen, hoef je niet te slijpen enzo.

  | Reageer op deze reactie
 21. Pingback: Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om over te stappen op herbruikbare producten - Nynkek
 22. me schreef:

  Ik wil heel graag zo’n mesje aanschaffen. Maar bedenk me opeens, kun je je bikinilijn hier wel mee scheren? Een van mijn minst favoriete dingen om te doen, maar wel zeer belangrijk, als dit te scherp is en het dus niet kan is het een beetje een waste of money, aangezien je dan toch weel de plastic rotdingen moet aanschaffen.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top