Groene Tip #36: Ouderwets scheermes

Beter voor je portemonnee en beter voor het milieu: scheren met een ouderwets scheermes. Helemaal zero waste is het niet – ook in een ouderwets scheermes moet een verwisselbaar mesje – maar het scheelt een hoop plastic! Ik gebruikte altijd een plastic scheersysteem van Gilette (die voor mannen, want wáárom zijn die voor vrouwen altijd roze of lila gekleurd?). Met verwisselbare cartridge scheermesjes waar allemaal plastic omheen zit. In dit ouderwetse scheermes hoeft alleen een los, metalen mesje.

ouderwets scheermes

Wat is een ouderwets scheermes?

Het ouderwetse scheermes dat ik heb, wordt ook wel een veiligheidsscheermes, krabbertje of safety razor genoemd. Door aan de onderkant van de steel te draaien, gaat de kop van het scheermes open. Zo kan je er makkelijk een dubbelzijdig mesje in plaatsen. Aan beide kanten steekt het mesje er heel iets uit. Er zit een stukje metaal omheen zodat het je huid beschermt. En daar scheer je mee! Net als een modern scheermes eigenlijk.

Wil je helemaal zero waste scheren, dan bestaat er ook een open scheermes (deze bijvoorbeeld). Het scheermes zit in het handvat en kan je uitklappen. Dit is een scheermes waar je heel je leven mee kan doen. Het goed scheren ermee kost echter wel iets meer oefening en tijd dan met een veiligheidsscheermes.

ouderwets scheermes

Waarom?

Het is veeeeel goedkoper! Ik kocht een doosje scheermesjes bij HEMA (10 voor 2,25 euro) en vroeg me af waarom ik dit niet eerder ben gaan gebruiken. Een verpakking moderne navulmesjes kost al snel 7 euro voor 4 stuks (Etos eigen merk) of zelfs 25 euro voor 8 stuks (Gilette Mach 3). Dat is nogal een verschil.

En een ander voordeel, de reden waarom ik er over schrijf, het is duurzamer. Het enige afval dat je hebt zijn de metalen mesjes en de papiertjes die er omheen zitten. Verder verpakkingsmateriaal is afhankelijk van welk merk je de mesjes hebt gekocht. Bij die van HEMA zit het in een plastic doosje, maar je kan ook papieren doosjes met mesjes kopen als je even verder zoekt, mocht je echt nul plastic willen consumeren.

En iets wat ik mij nu pas realiseerde: de scheermesjes die ik altijd kocht waren van Gilette, maar dat is helemaal niet een dierproefvrij merk (zie: naoki.nl).

Hoe dan?

Het veiligheidsscheermes ontving ik van Trendhim.nl. In hun webshop vind je verschillende varianten, deze heb ik. De scheermeshouder werd geleverd in een kartonnen doosje met papieren opvul-spul. Het eerste dat me op viel was dat het echt als een robuust, duurzaam scheermes voelt van goede kwaliteit. In tegenstelling tot de moderne plastic variant. Naar de verwisselbare mesjes moest ik even zoeken. Ik was bij een paar drogisterijen geweest, maar die vertelden me dat ze de scheermesjes uit het assortiment hadden gehaald. Dat is wel een nadeel aan ouderwets scheermes; als de scheermesjes op zijn kan je niet snel de supermarkt om de hoek binnen wandelen voor nieuwe. Uiteindelijk vond ik een doosje met tien dubbelzijdige scheermesjes bij HEMA.

Omdat ik niet kon wachten om het dírect te gebruiken, probeerde ik alvast een stukje op mijn been. Gewoon droog, zonder water of zeep. Tip van Iris: doe dit niet. Het voelt nog steeds alsof ik een schaafwond op mijn been heb. Man, wat zijn die mesjes scherp. Poging twee: met water en zeep. Aan scheergel doe ik niet, ik vind zeep of een klodder crèmespoeling net zo goed werken, laks als ik ben. En dat ging hartstikke goed! Ik had gelezen dat het meer moeite zou kosten als je moderne scheermesjes gewend bent, dat viel me echter reuze mee. Het kost ietsje meer tijd omdat je voorzichter moet zijn. Scheren in rechte banen is zeer aan te raden. Verder moet je hem niet op de grond laten kukelen en is het belangrijk om hem na gebruik goed te laten drogen zodat het niet gaat roesten. Desondanks vind ik het veiligheidsscheermes erg makkelijk in gebruik en zeker een aanrader mocht je op zoek zijn naar een duurzamer en goedkoper alternatief.

ouderwets scheermes

  • Moeilijkheidsgraad: 2/10
  • Kosten: Ongeveer 20 – 150 euro (je kan het zo duur maken als je zelf wil) eenmalig voor de scheermeshouder. De verwisselbare mesjes zijn goedkoop te verkrijgen variërend van 25 – 40 cent per stuk.

De scheermeshouder in deze blogpost heb ik gekregen, dankjewel Trendhim.nl!

Back to Top