Recept: Zelf granola maken

Zelf granola maken stond al lang op mijn to do list, maar het leek me allemaal veeeel te veel werk. Dus stelde ik het maar uit en uit. Uiteindelijk valt het reuze mee, weet ik nu. En blijkt de zelfgemaakte variant veel lekkerder dan die uit de supermarkt! Het recept heb ik in elkaar geflanst door af te kijken bij Rens Kroes en diverse foodies op Pinterest, daar maakte ik mijn eigen variant van. Het recept kan je zien als een basis waar je zelf in kan variëren.

Zelf granola maken

verschil havermout en havervlokken

Zelf granola maken met havervlokken

Zelf granola maken voelde een béétje als rocket science waardoor ik er nog niet eerder aan was begonnen. Alleen al van het eerste ingrediënt raakte ik in de war: rolled oats, eh havermout dus? O, dat is weer iets anders. Maar ik ben eruit, voor granola gebruik je over het algemeen dus niet havermout, maar havervlokken (rolled oats in het Engels). Het verschil is dat havervlokken – nouja de naam zegt het al – vlokken zijn en havermout de gebroken variant van de havervlokken is. Havervlokken vind je in het bio-schap bij de supermarkt of in een hippie-natuurwinkel zoals Ekoplaza. Verder valt het dus echt réuze mee om te maken. Ik beloof je: negen van de tien dingen die ik maak met de oven mislukken, maar dit ging in één keer goed!

Is ‘granola’ niet gewoon een hip woord voor muesli?

..vraag je je als nuchtere Hollander af. Gewoon effe normaal doen, met je #healthy #granola. Ik hoor je. Maar nee. Muesli heeft ongeveer dezelfde ingrediënten, maar is de ongebakken en ongezoete variant. Granola is lekker krokant en heeft meer smaak doordat het getoast is. Zoals Cruesli uit de supermarkt. Cruesli is een merknaam, granola is hoe het product heet.

Zelf granola maken

Ingrediënten voor 1 grote pot zelfgemaakte granola:

 • 150 gram noten
 • 50 gram quinoa
 • 250 gram havervlokken
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 1 eetlepel warm water
 • 1 theelepel zeezout
 • 1 vanillestokje
 • 100 gram kokosolie
 • 100 gram honing (niet vegan) of een andere zoetstof zoals agavesiroop (wel vegan)
 • 50 gram gedroogde bananen, eventueel in stukjes gehakt
 • 40 gram kokosflakes
 • 50 gram pure chocolade, in stukjes gehakt

Variatietips: Via Instagram kreeg ik leuke tips om de granola nog lekkerder te maken. Maak het bijvoorbeeld met cacaopoeder en kaneel zoals @minstandmangos. Of gebruik speculaas-/ koekkruiden zoals @gwendolynsigourney en @stipjesendatjes!

Zelf granola maken

Zelf granola maken doe je zo:

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 2. Hak de noten iets kleiner als je dat lekkerder vindt. En spoel de quinoa schoon. Meng vervolgens in een grote schaal de havervlokken, gehakte noten, zonnebloempitten en quinoa.
 3. Meng in een kommetje een eetlepel warm water met het zout. Snij het vanillestokje open (over de lengte) en schraap het vanillespul eruit (met de botte kant van het mes). Smelt de kokosolie. En voeg het vanillespul en de gesmolten kokosolie samen met de honing (of andere zoetstof) toe aan het kommetje met water en zout. Roer even goed door.
 4. Verdeel de inhoud van het kleine kommetje over het havervlokkenmengsel in de grote schaal en hussel goed door elkaar.
 5. Verdeel het mengsel over een bakplaat en zet in de oven. Blijf in de buurt om er zeker van te zijn dat je granola niet aanbrandt en schep om de 10 minuten even om zodat ze mooi rondom bruin en krokant worden.
 6. Laat vervolgens volledig afkoelen, hussel de overige ingrediënten erdoor (banaan, kokos en chocolade) en bewaar in een afgesloten weckpot of mason jar.

Lekker met havermelk of (kokos)yoghurt, nom. Eet smakelijk!

Zelf granola maken

Heb je de granola gemaakt? Deel je creatie op Instagram met de enige echte #ikbenirisniet hashtag, vind ik leuk!

Hoe maak jij je favoriete granola? Ik ben op zoek naar lekkere variatietips!

Back to Top