Recept: Zelf granola maken

Zelf granola maken stond al lang op mijn to do list, maar het leek me allemaal veeeel te veel werk. Dus stelde ik het maar uit en uit. Uiteindelijk valt het reuze mee, weet ik nu. En blijkt de zelfgemaakte variant veel lekkerder dan die uit de supermarkt! Het recept heb ik in elkaar geflanst door af te kijken bij Rens Kroes en diverse foodies op Pinterest, daar maakte ik mijn eigen variant van. Het recept kan je zien als een basis waar je zelf in kan variëren.

Zelf granola maken

verschil havermout en havervlokken

Zelf granola maken met havervlokken

Zelf granola maken voelde een béétje als rocket science waardoor ik er nog niet eerder aan was begonnen. Alleen al van het eerste ingrediënt raakte ik in de war: rolled oats, eh havermout dus? O, dat is weer iets anders. Maar ik ben eruit, voor granola gebruik je over het algemeen dus niet havermout, maar havervlokken (rolled oats in het Engels). Het verschil is dat havervlokken – nouja de naam zegt het al – vlokken zijn en havermout de gebroken variant van de havervlokken is. Havervlokken vind je in het bio-schap bij de supermarkt of in een hippie-natuurwinkel zoals Ekoplaza. Verder valt het dus echt réuze mee om te maken. Ik beloof je: negen van de tien dingen die ik maak met de oven mislukken, maar dit ging in één keer goed!

Is ‘granola’ niet gewoon een hip woord voor muesli?

..vraag je je als nuchtere Hollander af. Gewoon effe normaal doen, met je #healthy #granola. Ik hoor je. Maar nee. Muesli heeft ongeveer dezelfde ingrediënten, maar is de ongebakken en ongezoete variant. Granola is lekker krokant en heeft meer smaak doordat het getoast is. Zoals Cruesli uit de supermarkt. Cruesli is een merknaam, granola is hoe het product heet.

Zelf granola maken

Ingrediënten voor 1 grote pot zelfgemaakte granola:

 • 150 gram noten
 • 50 gram quinoa
 • 250 gram havervlokken
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 1 eetlepel warm water
 • 1 theelepel zeezout
 • 1 vanillestokje
 • 100 gram kokosolie
 • 100 gram honing (niet vegan) of een andere zoetstof zoals agavesiroop (wel vegan)
 • 50 gram gedroogde bananen, eventueel in stukjes gehakt
 • 40 gram kokosflakes
 • 50 gram pure chocolade, in stukjes gehakt

Variatietips: Via Instagram kreeg ik leuke tips om de granola nog lekkerder te maken. Maak het bijvoorbeeld met cacaopoeder en kaneel zoals @minstandmangos. Of gebruik speculaas-/ koekkruiden zoals @gwendolynsigourney en @stipjesendatjes!

Zelf granola maken

Zelf granola maken doe je zo:

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 2. Hak de noten iets kleiner als je dat lekkerder vindt. En spoel de quinoa schoon. Meng vervolgens in een grote schaal de havervlokken, gehakte noten, zonnebloempitten en quinoa.
 3. Meng in een kommetje een eetlepel warm water met het zout. Snij het vanillestokje open (over de lengte) en schraap het vanillespul eruit (met de botte kant van het mes). Smelt de kokosolie. En voeg het vanillespul en de gesmolten kokosolie samen met de honing (of andere zoetstof) toe aan het kommetje met water en zout. Roer even goed door.
 4. Verdeel de inhoud van het kleine kommetje over het havervlokkenmengsel in de grote schaal en hussel goed door elkaar.
 5. Verdeel het mengsel over een bakplaat en zet in de oven. Blijf in de buurt om er zeker van te zijn dat je granola niet aanbrandt en schep om de 10 minuten even om zodat ze mooi rondom bruin en krokant worden.
 6. Laat vervolgens volledig afkoelen, hussel de overige ingrediënten erdoor (banaan, kokos en chocolade) en bewaar in een afgesloten weckpot of mason jar.

Lekker met havermelk of (kokos)yoghurt, nom. Eet smakelijk!

Zelf granola maken

Heb je de granola gemaakt? Deel je creatie op Instagram met de enige echte #ikbenirisniet hashtag, vind ik leuk!

Hoe maak jij je favoriete granola? Ik ben op zoek naar lekkere variatietips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

42 reacties op “Recept: Zelf granola maken

 1. chucky1012 schreef:

  Leuke tip om dit zelf te kunnen maken!
  Ik moet nog een nieuwe oven dan kan zal ik dit zeker gaan maken….

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
  1. Sytske schreef:

   je kan het ook prima in een koekenpan/wok maken kwam ik achter toen mijn eigen oven het begaf net op het moment dat ik alle ingredienten voor een granola had gemengd.. 🙂 Gewoon bakken todat het bruin en knapperig is, goed blijven roeren.

   | Reageer op deze reactie
 2. Ayla schreef:

  Heerlijk! Ik doe er altijd nog een beetje abrikozenjam doorheen zodat het én naar appeltaart smaakt, én het een beetje aan elkaar klontert, dan lijkt het een beetje op cruesli. Jam jam!!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Whoa dit is zo’n goed idee, dat doe ik de volgende keer ook!

   | Reageer op deze reactie
 3. Anne schreef:

  Weet niet of het recept dat ik gebruik (van lieve zus gekregen) onder de noemer granola/muesli/cruesli/watdanook valt, maar lekker is het zeker! Wat ik altijd doe als het op de planning staat om te maken, is bij de Lidl de volgende zakken halen:
  1 verpakking gedroogd fruit
  2 verpakkingen Mixed nuts
  1 verpakking Royal Mix noten (hier zitten nog nèt iets andere noten in dan in de normale Mixed nuts)

  De noten hak ik fijn en als deze in een mengkom zitten giet ik er wat honing overheen. In een voorverwarmde oven van 150gr spreid ik het uit over een bakplaat met bakpapier. 3x 10 minuten waar je na elke 10 minuten de plaat even uit de oven haalt en alles door elkaar husselt en weer uit spreidt.

  Tussendoor hak ik het gedroogd fruit in kleinere stukjes. Als de 3x 10 minuten voorbij zijn, laat ik deze eerst afkoelen. Als de noten koud zijn meng ik het in een kom met het fruit en gaat het daarna in een container/weckpot.

  De volgende ochtend is het dan smullen!!!
  En als ik eens andere muesli/cruesli/watdanook heb, merk ik dat ik niet zo’n voldaan gevoel heb als met m’n eigen noten-fruitmengsel 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bedankt voor het uitgebreide recept, dat klinkt superlekker!

   | Reageer op deze reactie
 4. Geertruurzaam schreef:

  Jazeker maak ik zelf granola, ik bak zelfs bulkhoeveelheden met 2 kg per 3 weken 🙂
  Maar goed, wij zijn dan ook met 6 (al eet de baby geen granola, ik eet voor 2)
  Ik gebruik bijna altijd mijn eigen “recept”, al wissel ik ook wel af met andere variaties. Genoeg te kiezen, dus veel plezier met bakken – en eten!
  http://geertruurzaam.be/recept-van-granola/

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh dat ziet er goed uit! Bedankt voor het delen van je recept 😀

   | Reageer op deze reactie
 5. Jessica J. schreef:

  Wat staat dat mooi in die weckpot! Ik koop zo nu en dan de – al dan niet biologische – granola van Albert Heijn. Aan het zelf maken heb ik me nog niet gewaagd. O:-)

  | Reageer op deze reactie
 6. Naomi schreef:

  Mijn moeder had laatst zelf granola gemaakt,. maar dat was niet heel erg lekker geworden. Ik sla dit recept gelijk voor haar op!

  x

  | Reageer op deze reactie
 7. Sytske schreef:

  Heerlijk recept! Ik maak het al een paar jaar af en toe zelf.. heel simpel 🙂 Doe er ook wel koekkruiden of kaneel doorheen.. heerlijk. Deze met vanille ga ik ook zeker is proberen.

  | Reageer op deze reactie
 8. Michelle schreef:

  Ik heb een vraag over punt 5. Moet ik per se zelf in de oven gaan zitten, of mag het ook iemand anders zijn? Iemand die Donald heet bijvoorbeeld. Hypothetisch gezien dan hè, ik noem maar gewoon een random naam.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haaahahaha. Nouja ik dacht lekker duurzaam, kan de verwarming wat lager. Maar iemand anders mag ook!

   | Reageer op deze reactie
 9. Ise schreef:

  Hmm ik krijg meteen weer zin om zelf ook een grote batch te maken! Cacaopoeder en kaneel klinkt erg goed 😉

  | Reageer op deze reactie
 10. gerhilde maakt schreef:

  Hier ook een fan! Momenteel hebben wij geen keuken (verbouwingen), maar van zodra die er is, ga ik mij nog eens uitleven met granola. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 11. Lenneke schreef:

  Ik wil dit wel serieus een keer proberen, ondanks dat ik altijd een beetje bang word van quinoa als rasechte #fatgirl.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dan gooi je er gewoon nog een extra schep suiker door ter compensatie, geen paniek!

   | Reageer op deze reactie
 12. Sofie schreef:

  Ik heb het ook nog nooit gemaakt omdat ik nooit wist waarom het precies dan in de oven moest enzo. Ik gooi in mijn havermoutpap gewoon rauw pitten en zaden en fruit enzo van die dingen. Maar die granola klinkt wel heel erg lekker eigenlijk en hij ziet er zooooo goed uit. Hmmmmm…..

  | Reageer op deze reactie
 13. Charlotte schreef:

  Ohhh ziet er goed uit! Heb zelf 1x granola gemaakt, wordt tijd om het weer eens te doen. Jammie!

  | Reageer op deze reactie
 14. Saar schreef:

  Ik wilde het ook al even doen en nu heb ik dus een recept om het uit te proberen. Bedankt Iris!

  | Reageer op deze reactie
 15. Benthe schreef:

  Oohoho, dit staat eigenlijk al heel lang op mijn to-do-on-a-sunday-list, maar tot nu toe heb ik het nog niet gedaan. Dit lijkt me een fijn recept om mee te beginnen, bedankt voor het delen!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Graag gedaan! Met dit recept moet het goed komen, het is best makkelijk 😀

   | Reageer op deze reactie
 16. Dit wil ik dus al heel lang maken maar kon maar nergens een easy peasy recept vinden. Bedankt! Ik ga wel wat variëren met ingrediënten, maar dit is een handige basis. Dankjewel voor het delen!! <3

  | Reageer op deze reactie
 17. Mmm! Maak ik ook heel graag. Mijn recept: havermout, zaden en noten over een bakplaat uitstrooien, wat olie en agave erdoor kneden, in de oven stoppen, af en toe omroeren, en klaar 🙂 Zalig lekker he. Alleen rozijn strooi ik er niet meer vooraf door, dat komt niet goed, weet ik uit ervaring. Tenzij je van zwartgeblakerd houdt 🙂
  groetjes
  Ann

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat lekker en simpel, die ga ik onthouden. Bedankt voor het delen van je recept 🙂

   | Reageer op deze reactie
 18. Irene schreef:

  Oh yum! Ik ga dit opslaan! Ik maakte vroeger altijd zelf granola maar nu niet meer. ‘k weet niet waarom. Haha :p

  | Reageer op deze reactie
 19. Anneke schreef:

  Ik ben dus niet de enige die het een beetje verwarrend vind allemaal 😀 Thanks voor de tip! Misschien dat ik het nu wel eens aandurf om zelf te maken 😉

  | Reageer op deze reactie
 20. Hanne schreef:

  ik maak graag granola omdat het zo lekker ruikt en je er zoveel mee kan afwisselen maar ik eet het eigenlijk niet zo graag dus geef het altijd kado 🙂 win-win! ik vervang de kokosolie door appelmoes! werkt perfect en zoet lekker. appeltaart-granola dus. heb ook al eens met amandelboter/ pindakaas ipv olie gemaakt, ook een winner.

  | Reageer op deze reactie
 21. Nathalie schreef:

  Oeh, lekker! Gelukkig kan het ook in een wok (las ik in de comments) want ik heb ook een kleine oven 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Claire schreef:

  Wauw ziet er super lekker uit. En precies wat ik dacht: “Dat is toch gewoon dure muesli?” Ik ga me er ook maar eens aan wagen haha.

  | Reageer op deze reactie
 23. Robin schreef:

  Ik heb dit vanmiddag gemaakt, en at het net maar het smaakte verbrand :’) Ik denk dat ik het te lang in de oven heb laten zitten? Ik deed 3x 10 minuten.. Het kwam donker bruin uit de oven. Zonde maar ga het toch maar weggooien. Morgen weer een kans.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh neee wat zonde! Het is wel het beste om regelmatig te blijven checken, ovens verschillen soms nogal met hoe hard het gaat. Hopelijk lukt het beter als je de ovenstand wat lager zet!

   | Reageer op deze reactie
 24. Pingback: Weekoverzicht: financiële detox, lekker eten & nieuw logo! | IKBENIRISNIET
 25. Yvon schreef:

  Granola maken is zo makkelijk en lekker! Een paar maanden geleden maakte ik het om de twee weken. Ik varieerde altijd met smaken. Heb het met pindakaas gemaakt, maar ook met pompoen, speculaaskruiden en chocolote chips. Zo veel mogelijkheden!

  | Reageer op deze reactie
 26. Pingback: Recept: Smoothiebowl met blauwe bessen | IKBENIRISNIET
 27. Claire schreef:

  Super lekker recept! Hoe lang blijft het goed? Ik gebruik ahornsiroop hoeveel kan ik daarvan gebruiken in plaats van honing?

  | Reageer op deze reactie
Back to Top