DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier

Voor Ollie’s jubileum maakte ik een snuffelmat. Een snuffelmat maken is hartstikke simpel. Zelfs voor een DIY-kluns als ik. Ik had me echter wel verkeken op hoeveel tijd het kost. Maar als je het knopen eenmaal door hebt, kan je het op de automatische piloot doen. Bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film of terwijl je naar een audioboek luistert. In totaal was ik ongeveer drie avonden bezig met het maken van de snuffelmat.

DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier

Wat is een snuffelmat?

Ik zit in een Facebookgroep voor beagle-eigenaren en daar zag ik heel vaak snuffelmatten voorbij komen. Ze zijn doorgaans gemaakt repen fleecestof bevestigd aan een rubberen deurmat. Je kan er hondenkoekjes in verstoppen zodat je huisdier zijn neus moet gebruiken om ze te vinden. Ollie is er he-le-maal fan van. Een combinatie van speuren en eten, die kan zijn geluk niet op, dat snap je natuurlijk wel. Maar een snuffelmat schijnt ook leuk te zijn voor katten, konijnen en cavia’s!

DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier

Een snuffelmat maken

Ik maakte een grote snuffelmat van één rubberen deurmat en drie fleecedekens. Heb je een kleiner huisdier, zoals een konijn of of een kleiner hondje, dan kan je ook een halve deurmat gebruiken. Op internet kwam ik ook kleinere snuffelmatten tegen die waren gemaakt van gootsteenmatjes. Dat leek mij voor een nogal lompe beagle (sorry Ollie) niet stevig genoeg. Maar voor een kleiner huisdier kan dat natuurlijk ook prima! Hieronder zie je in ieder geval hoe ik de snuffelmat voor Ollie maakte.

Wat heb je nodig:

Zo maak je de snuffelmat:

  • Knip de fleecestof in repen van ongeveer 5 cm breed en 30 cm lang.
  • Leg de deurmat op de kop voor je (met de puntjes omhoog) en begin met het knopen in het eerste gat in de hoek. Haal de strook door het gat omhoog en weer omlaag door het gat ernaast.
  • Keer de mat om en leg een dubbele knoop zodat de strook vast zit. En herhaal dit voor de hele rij.
  • Daarna kan je een rij met diagonale knopen maken, en daarna weer een rij horizontaal. Het ligt er een beetje aan hoe vol je de mat wil hebben. Maar je kan het patroon natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wil.
  • Tip: Zie de foto’s in deze blogpost voor het patroon (al deed ik het zelf een beetje rommelig zoals je kan zien). Zoek naar ‘snuffelmat’ op YouTube voor extra voorbeelden als je ruimtelijk inzicht je in de steek laat.
  • Als de mat klaar is kan je er koekjes of brokjes in verstoppen en zo wordt het een zoekspelletje voor je huisdier! Het is het leukst om de zoeksessies kort te houden en de mat dan weer op te bergen zodat het interessant blijft.
  • Nog een tip: Laat je huisdier er alleen onder toezicht mee spelen! Ik wil geen verstrikte huisdieren in fleecestof op mijn geweten hebben, oké?

DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier DIY: Snuffelmat maken voor je huisdiersnuffelmat maken

Tip van Iris: Op mijn Patreon-pagina vind je een filmpje waarin ik Ollie’s jubileumdag heb vastgelegd en zie je onder andere hoe leuk hij de snuffelmat vindt!

Mocht je trouwens geen zin hebben om zelf een snuffelmat te maken, dan kan je ze ook kant-en-klaar kopen of als DIY-pakket. Even googelen en je vindt zo een aantal webshops die ze aanbieden.

Als je hem hebt gemaakt, tag me dan even op social media (@ikbenirisniet). Vind ik leuk om te zien! Sowieso zijn huisdier-foto’s natuurlijk àltijd welkom!

Een paar linkjes in deze blogpost zijn affiliatelinks. Bedankt voor je support!

Back to Top