DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier

Voor Ollie’s jubileum maakte ik een snuffelmat. Een snuffelmat maken is hartstikke simpel. Zelfs voor een DIY-kluns als ik. Ik had me echter wel verkeken op hoeveel tijd het kost. Maar als je het knopen eenmaal door hebt, kan je het op de automatische piloot doen. Bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film of terwijl je naar een audioboek luistert. In totaal was ik ongeveer drie avonden bezig met het maken van de snuffelmat.

DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier

Wat is een snuffelmat?

Ik zit in een Facebookgroep voor beagle-eigenaren en daar zag ik heel vaak snuffelmatten voorbij komen. Ze zijn doorgaans gemaakt repen fleecestof bevestigd aan een rubberen deurmat. Je kan er hondenkoekjes in verstoppen zodat je huisdier zijn neus moet gebruiken om ze te vinden. Ollie is er he-le-maal fan van. Een combinatie van speuren en eten, die kan zijn geluk niet op, dat snap je natuurlijk wel. Maar een snuffelmat schijnt ook leuk te zijn voor katten, konijnen en cavia’s!

DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier

Een snuffelmat maken

Ik maakte een grote snuffelmat van één rubberen deurmat en drie fleecedekens. Heb je een kleiner huisdier, zoals een konijn of of een kleiner hondje, dan kan je ook een halve deurmat gebruiken. Op internet kwam ik ook kleinere snuffelmatten tegen die waren gemaakt van gootsteenmatjes. Dat leek mij voor een nogal lompe beagle (sorry Ollie) niet stevig genoeg. Maar voor een kleiner huisdier kan dat natuurlijk ook prima! Hieronder zie je in ieder geval hoe ik de snuffelmat voor Ollie maakte.

Wat heb je nodig:

Zo maak je de snuffelmat:

 • Knip de fleecestof in repen van ongeveer 5 cm breed en 30 cm lang.
 • Leg de deurmat op de kop voor je (met de puntjes omhoog) en begin met het knopen in het eerste gat in de hoek. Haal de strook door het gat omhoog en weer omlaag door het gat ernaast.
 • Keer de mat om en leg een dubbele knoop zodat de strook vast zit. En herhaal dit voor de hele rij.
 • Daarna kan je een rij met diagonale knopen maken, en daarna weer een rij horizontaal. Het ligt er een beetje aan hoe vol je de mat wil hebben. Maar je kan het patroon natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wil.
 • Tip: Zie de foto’s in deze blogpost voor het patroon (al deed ik het zelf een beetje rommelig zoals je kan zien). Zoek naar ‘snuffelmat’ op YouTube voor extra voorbeelden als je ruimtelijk inzicht je in de steek laat.
 • Als de mat klaar is kan je er koekjes of brokjes in verstoppen en zo wordt het een zoekspelletje voor je huisdier! Het is het leukst om de zoeksessies kort te houden en de mat dan weer op te bergen zodat het interessant blijft.
 • Nog een tip: Laat je huisdier er alleen onder toezicht mee spelen! Ik wil geen verstrikte huisdieren in fleecestof op mijn geweten hebben, oké?

DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier DIY: Snuffelmat maken voor je huisdiersnuffelmat maken

Tip van Iris: Op mijn Patreon-pagina vind je een filmpje waarin ik Ollie’s jubileumdag heb vastgelegd en zie je onder andere hoe leuk hij de snuffelmat vindt!

Mocht je trouwens geen zin hebben om zelf een snuffelmat te maken, dan kan je ze ook kant-en-klaar kopen of als DIY-pakket. Even googelen en je vindt zo een aantal webshops die ze aanbieden.

Als je hem hebt gemaakt, tag me dan even op social media (@ikbenirisniet). Vind ik leuk om te zien! Sowieso zijn huisdier-foto’s natuurlijk àltijd welkom!

Een paar linkjes in deze blogpost zijn affiliatelinks. Bedankt voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 reacties op “DIY: Snuffelmat maken voor je huisdier

 1. Marije schreef:

  Wat een leuk idee! En wát een prachtige foto, de bovenste, van Ollie!! Wat een knapperd is het toch en wat maak jij prachtige foto’s!

  | Reageer op deze reactie
 2. Romy schreef:

  Wauw, wat een geweldig ding! En het klinkt echt niet moeilijk om te maken. Misschien dat ik deze een keer namaak voor onze kat.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee klopt, het is echt heel simpel! Alleen kost het wel even tijd. Maar dan heb je ook wat 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Anna Maria schreef:

  Oh wat een leuk idee, opeens mis ik die oude rakker bij ons wel want dan had ik zeker deze voor hem gemaakt.

  | Reageer op deze reactie
 4. Kelly schreef:

  Ik heb zo’n matten al gezien, maar nooit geweten dat ze bedoeld zijn voor snuffelende honden 😀 Fijn dat je hem zelf maakte!

  | Reageer op deze reactie
 5. Anne schreef:

  Super leuk gedaan! Dit vind ik altijd zo leuk voor dieren, had ze al wel gezien dat je ze kant en klaar kunt kopen, maar zelf maken is natuurlijk net zo makkelijk!

  | Reageer op deze reactie
 6. Samantha schreef:

  Ik had er nog nooit van gehoord en ik heb eigenlijk altijd honden gehad (en nog steeds) haha. Wat een super leuk iets! Ik weet niet of ik het geduld heb om dit zelf te maken, maar ik ga het idee aan mijn moeder laten zien. Die vindt dat soort dingen altijd wel leuk om te doen. En ik denk dat mijn honden dit ook heel leuk gaan vinden 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha dat is een heel goed idee, gewoon je moeder aan het werk zetten! Ik kan ook even geen stroken fleecestof meer zien hoor, het was een behoorlijke uitdaging voor mijn geduld 😛

   | Reageer op deze reactie
 7. Sarah schreef:

  Staat hier al lang op mijn to do lijstje voor Mica. Er maar eens werk van maken binnenkort! 🙂 Zo’n lieve foto van Ollie!

  | Reageer op deze reactie
 8. Isabelle schreef:

  Wat een leuk idee!! Echt geniaal voor een konijn ook. Ons Baptiste zou zich hier echt aan kunnen uitleven. Het probleem is dat ze rubberen matten blijkbaar lekker vindt… we hebben onze deurmatten moeten wegzetten omdat ze ze gewoon op at… eens nadenken over een alternatief!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wow! Wat kan daar nou lekker aan zijn? Haha gekke nijn <3

   | Reageer op deze reactie
 9. Claire schreef:

  Super leuk! Wat een commitment zeg. Ik zou ook wel zoiets voor mijn kat willen maken maar Binkie is mega lui dus dat wordt hem niet. Het filmpje was hilarisch trouwens.

  | Reageer op deze reactie
 10. Lenneke schreef:

  Ik ben zo bang dat Vince dit niet snapt, hahaha. Heb je er al die uren in zitten voor snot. :’)

  | Reageer op deze reactie
 11. Lilian schreef:

  Wat een leuk ding! Ik zou er bijna een beagle voor nemen. Ik heb een hamster, daar is het misschien ook wel iets voor, maar dan inderdaad een slag kleiner… In een theezeefje ofzo 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahaha ah wat schattig, ik zie het al helemaal voor me! <3

   | Reageer op deze reactie
 12. Do schreef:

  Wat grappig, ik ga dit artikel meteen doorsturen naar mijn moeder. Wij hebben een puppy en ik denk dat hij het erg leuk vindt om hiermee te spelen! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Carina schreef:

  Ziet er superleuk uit! Ik twijfel of ik zoiets wil proberen voor mijn pitje zodat ze rustiger eet. Want ze eet haar voer in 10sec op en dat lijkt me gewoon niet gezond.

  | Reageer op deze reactie
 14. Amy schreef:

  Echt heel leuk zo’n snuffelmat voor honden. De verwende exemplaren hier hebben er ook een! Nog even en je maakt ook hondenspeeltjes van fleece voor Ollie 😉 (super verslavend en erg handig zeker met honden die al het speelgoed slopen).

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja wat leuk! Ik kwam al veel leuke ideeën tegen op Pinterest. Wat voor een fleece-speeltjes maak jij voor je honden?

   | Reageer op deze reactie
   1. Amy schreef:

    Beetje late reactie 🙂 Ik maak diverse speeltjes met vlecht- en macramé techniek. Bijvoorbeeld deze spin met tennisbal er in verwerkt (die de schatjes er binnen no time uit hadden). Dat speeltje is inmiddels bijna 4 jaar uit en ze hebben het nog steeds! Zwaar gehavend maar dat maakt voor de honden niet uit.

    | Reageer op deze reactie
 15. Jenn schreef:

  Zo leuk, ik wil al een tijdje zo’n mat maken voor onze Nina, die gaat dat geweldig vinden! Ik was er nog niet aan toegekomen om een DIY op te zoeken, maar nu hij me zo in de schoot geworpen wordt ga ik hem zeker maken 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat leuk! Ik hoop dat Nina er veel plezier aan gaat beleven, maar dat komt vast goed als ik zie hoe leuk Ollie het vindt om er in te snuffelen 😀

   | Reageer op deze reactie
 16. Ande schreef:

  Wat een leuk idee! Ik zie alleen nergens hoeveel het je gekost heeft qua geld om de mat zelf te maken. Dat vind ik qua afweging om het zelf te maken (en dus eventueel 3 avonden er mee bezig te zijn) of het te kopen wel interessant. Zou top zijn als je dat dus kan delen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Het ligt helemaal aan wat voor een materiaal gebruikt (oude fleecedekens die je nog hebt of nieuwe fleecedekens van dikke kwaliteit, rubberen deurmat of juist een gootsteenzeiltje). Ik heb in ieder geval de fleecedekens bij Action gekocht (2,60 per stuk, niet de best kwaliteit maar voor de snuffelmat vond ik het goed genoeg) en de rubberen deurmat bij Marskramer (6 euro). Hoop dat dit je helpt!

   | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Try on thursday: de leukste DIY’s van Pinterest! – Monday Mood
 18. Pingback: The sea is my cup of tea - 25 green DIY ideas for a rainy day • The sea is my cup of tea
 19. Pingback: Weekoverzicht: Appeltaart, Geheim Project & Gintonic's | IKBENIRISNIET
 20. Ayla schreef:

  Dit vind ik nou zo leuk aan jouw blog: ik google net op ‘snuffelmat maken’ en dan kom ik gewoon ineens bij jou uit! Wat ben je toch veelzijdig 🙂
  Denk je dat dit ook kan met ander textiel dan fleece? Ik heb een hele zak klaarliggen voor de textielbak, die kan ik natuurlijk net zo goed zelf gebruiken! Maar zou een snuffelmat van oude t-shirt en jeans enzo het volhouden als er een wilde herder volop gebruik van maakt?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha wat leuk 😀 Oeh dat durf ik zo niet te zeggen! Ik denk dat het handige van fleece is dat het wat dikker is zodat het een wat voller/luchtiger geheel wordt. Maar ik zou het gewoon proberen!

   | Reageer op deze reactie
 21. Marjolein schreef:

  Wat een leuke mat! Welke maat heb jij gebruikt? Ik heb namelijk 2 van die super lieve beagles en dan weet ik niet precies hoeveel dekentjes e.d. ik nodig heb 😉

  | Reageer op deze reactie
Back to Top