Recept: Goulash + Brabantia review

Van de webshop Fonq mocht ik deze mooie ‘groene’ hapjespan reviewen, vanmiddag kreeg ik hem binnen en ik ben er nu al superblij mee. Vanavond testte ik de pan uit met een onwijs lekker stoofgerecht met seitan, het recept daarvoor vind je onderaan deze blogpost. Ik koos in eerste instantie voor een grillpan trouwens, maar toen ‘ie vandaag binnenkwam zag ik dat mijn grillpan helemaal geen grillpan was, huh? Dat had ik natuurlijk aan het plaatje ook al wel kunnen zien maar ik dacht dat het misschien een vernieuwend model met deksel was, oeps.

Brabantia Favourite Green hapjespan

Desondanks mocht dat de pret niet drukken want een hapjespan (of een sauteuse noemen ze het officieel, geloof ik) had ik ook nog niet, dus ik houd hem gewoon hoor. Als ik iets moest stoven in een afgedekte pan gebruikte ik mijn wokpan met een koekenpan er bovenop als deksel. Echt handig was dat niet (de koekenpan heeft inmiddels aardig wat deuken opgelopen..)

Favourite Green

De pan is milieuvriendelijk door de keramische anti-aanbaklaag die gemaakt is op waterbasis, hierdoor kan je extra gezond koken omdat er geen schadelijke stoffen bij oververhitting vrij kunnen komen in de keuken. Niet dat ik ooit iets laat aanbranden uiteráárd, maar ik vind het wel een prettig idee dat er geen gebruik gemaakt is van enge stofjes tijdens de productie. Brabantia belooft een mens- en milieuvriendelijk productieproces; ‘ongeveer 50% minder CO2-uitstoot’ staat op de verpakking. (Minder dan wat? Ik heb geen idee.) Verder is de pan volgens de verpakking hittebestendig tot 400 graden Celsius, gemakkelijk te reinigen en zit er drie jaar garantie op de anti-aanbaklaag. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie, maar zelf heb ik maar een simpel studentenkeukentje met een losse kookplaat op gas, daar testte ik hem dan ook uit!

seitan

De kook test

Voor het eerste gebruik haalde ik alle labeltjes en stickers van de pan en maakte ik hem goed schoon met een sopje. Ik ging voor het onderstaande recept uit één van mijn meest lievelingstelievelingskookboeken: Wat de pot schaft van Lisette Kreischer. Mocht je wat meer veganistisch willen koken maar er nog niet helemaal in thuis zijn (of juist wel) dan raad ik je dit kookboek sowieso aan, het zijn allemaal redelijk simpele recepten, heel fijn! Een paar dingen had ik overigens niet in huis dus ik paste het recept iets aan, het originele recept is waarschijnlijk nóg beter. Goed, koken: ik verwarmde de pan met wat kokosolie en bakte de groenten op hoog vuur aan, het roerbakken ging heel makkelijk want, zoals belooft, bleef er niets aan de bodem kleven. Tot mijn verbazing bleef het handvat en de steel gewoon koel in plaats van dat het loeiheet werd, ook een groot pluspunt vind ik. Na de tijd was de pan goed schoon te maken (aaaah who am i kidding, de pan staat nog steeds vies op het aanrecht, sorry ben een slechte huisvrouw, maar ik voorzie verder geen problemen, het is een kick ass anti-aanbaklaag namelijk).

vegetarisch recept

Recept: Vegan Goulash

Ingredienten:
mint-hartje 200 gram seitan, uitgelekt
mint-hartje 1 grote ui, gesnipperd
mint-hartje 3 teentjes knoflook, gesneden
mint-hartje 1 rode paprika, in blokjes gesneden
mint-hartje 1/2 prei, gesneden
mint-hartje 1 tomaat, in blokjes gesneden
mint-hartje 100 gram kastanjechampignons, in plakjes gesneden
mint-hartje 1 aardappel (Frieslander), in blokjes gesneden
mint-hartje 100 gram tomatenpuree
mint-hartje scheutje shoyu
mint-hartje scheutje droge witte wijn
mint-hartje Kruiden: 1el gerookte paprikapoeder, 1tl karwijzaad, 1tl tijm, 1 laurierblaadje

Bereiding:
1. Fruit de ui en de knoflook in een hapjespan. 2. Voeg de paprika, prei, champignons, tomaat, aardappel en de kruiden toe en bak nog zo’n 5 tot 10 minuten mee. 3. Voeg de seitan toe. 4. Voeg een scheutje wijn toe, wat shoyu (of sojasaus) en de tomatenpuree, roer goed door. 5. Zet het vuur laag, zet de deksel half op de pan en laat 10 minuten pruttelen. 6. Serveer met bulghur, rijst, pasta, etc. Ik ging voor aardappelpuree met verse peterselie. Eet smakelijk!

seitan recept

Bron recept: Goulash (p. 91) uit ‘Wat de pot schaft’ van Lisette Kreischer, iets aangepast!

De Brabantia Favourite Green hapjespan is bij Fonq voor 59,99 euro te bestellen.

Deze blogpost bevat een product dat door een bedrijf is opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top