Boek: Het complete bijenboek

Mijn top drie van lievelingsdieren zijn: 1) bunnies, 2) beagles en 3) bijen. Door Bunny von D ben ik intens van konijnen gaan houden. Ollie wakkerde mijn liefde voor eigenwijze beagles aan. En mijn interesse voor duurzaamheid zorgde ervoor dat ik zag hoe fascinerend bijen zijn. In 2014 schreef ik deze blogpost over bijen na het zien van de documentaire Queen of the Sun. En onlangs heb ik mijn kennis nog verder kunnen uitbreiden doordat ik Het complete bijenboek ontving. Een boek als eerbetoon aan de bij. Daar word ik dus echt heeeel enthousiast van.

Het Complete Bijenboek - Review

Het complete bijenboek

Alles wat er te weten valt over bijen vind je in dit boek; met compleet bedoelen ze namelijk ook écht compleet. Het eerste hoofdstuk van het bijenboek geeft veel informatie over bijen: wat is een bij, hoe evolueerden ze, welke bijensoorten bestaan er en hoe ziet hun levenscyclus eruit. Daarna ligt de focus op honingbijen en waarom deze zo belangrijk zijn voor onze aarde. Over de hele wereld gaan bijenpopulaties achteruit en dat is een groot probleem. 75% van de 100 belangrijkste gewassen ter wereld is namelijk afhankelijk van insectenbestuiving. Gelukkig gaat het volgende hoofdstuk over hoe je bijen kan aantrekken; welke planten bijvriendelijk zijn en hoe je een insectenhotel bouwt. Ook als je geïnteresseerd bent in een toekomstige carrière als imker (ikke ikke!) is dit boek leuk, want het derde hoofdstuk legt hier alles over uit. Het laatste hoofdstuk is een leuke aanvulling op de rest van het boek, hierin vind je recepten en DIY’s met honing, bijenwas en propolis.

Het Complete Bijenboek - Review Het Complete Bijenboek - Review

Informatief & mooie vormgeving

Twee dingen vallen direct op: het complete bijenboek bevat alle informatie voor bijenliefhebbers (ook voor leken die nog helemaal niets van bijen weten) en de vormgeving is fantastisch. Ik verwachtte een dik leesboek, als een soort encyclopedie. Maar het is juist een heel fijn en toegankelijk bladerboek met mooie illustraties, foto’s en infographics. Het is echt met veel zorg samengesteld en dat maakt het heel leuk om te lezen. Ik vind het ook zeker een pluspunt dat het geen lange lappentekst zijn. Het leest meer weg als een magazine, maar zonder dat het diepgang verliest, knap!

Het Complete Bijenboek - Review Het Complete Bijenboek - Review

DIY’s en recepten

In het laatste deel vind je verschillende ideeën wat je met honing en bijenwas kan doen. Vooral de recepten voor verzorgingsproducten zijn leuk! Badschuim, gezichtstonic, een honing-kleigezichtsmasker. Maar ook hoestbonbons, knoflookzalf (tegen verkoudheid) en grog (tegen keelpijn). Met dit boek kan je alle kanten op en volgens mij is dit hartstikke leuk om cadeau te geven aan hippies, natuur- en bijenliefhebbers. Ik ben bíjna jarig en het is dat ik het boek nu al heb, maar anders had ik hem sowieso op mijn verlanglijstje gezet.

Het complete bijenboek is o.a. hier te koop voor 19,95 euro.

Het Complete Bijenboek - Review

Het boek dat ik in deze blogpost review, heb ik als recensie-exemplaar gekregen.
De links zijn affiliatelinks. Dankjewel!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

19 reacties op “Boek: Het complete bijenboek

  • Iris

   Wauw, wat geweldig dat er op school aandacht aan wordt besteed. Ik wou dat dat op mijn school ook gebeurde! Het bijenboek dat jij noemt ziet er ook fantastisch uit, bedankt voor de tip!

 1. Dat boek ziet er mooi uit. Leuk dat je interesse hebt om imker te worden. Je kunt de opleiding doen in Enschede. Of misschien een keertje gaan meekijken?

  • Iris

   Dat lijkt me superleuk en staat zeker op mijn bucketlist! 😀

 2. Maud

  Jee ik keek al uit naar deze post! Het lijkt mij een leuk boek. Na jouw review komt ‘ie op mijn verlanglijst! Ik hoop ooit een grote bijvriendelijke tuin te hebben (en tot die tijd werk ik aan een klein bijvriendelijk balkonnetje haha).

 3. Ik vind ze ZO mooi en fluffy <3 Ik raap ze weleens op als ze gewond zijn en ik houd ze gerust even vast, love them!

 4. Frances

  Het lijkt me een super leuk boek. Ik heb nog wel een vraagje want ik zag dat het origineel in het Engels is: wat vind je van de vertaling? Want een vertaald boek vind ik niet altijd even geweldig. Zo vind ik de boeken van Dave Goulson geweldig (vind jij trouwens ook denk ik!) maar de vertaling was echt slecht en dat is dan zo jammer van zo’n mooi boek.

  • Iris

   Je merkt tijdens het lezen inderdaad wel dat het vertaald is, maar ik vind het zelf niet storend. Ik moet zeggen dat ik vertalingen sowieso niet heel snel storend vind (alleen soms bij studieboeken was het zo onlogisch vertaald dat ik me er echt aan kon ergeren). Dus ik vind het lastig om daar een goed objectief antwoord op te geven!

   • Franses

    Ik heb hem vandaag toch maar gekocht in het Nederlands, ben heel benieuwd, ziet er prachtig uit. En 2 euro goedkoper dan de Engelstalige versie (ons ben zunig he).

  • Iris

   Oh en bedankt voor de leestip! Ik kende de boeken van Dave Goulsan nog niet, ziet er goed uit!

   • Franses

    Goulson met een O….ja, zijn zeer leeswaardige boeken, echt interessant en fijn geschreven. Wel jammer dat er geen illustraties in zitten, dan had het nog mooier gemaakt. Binnenkort komt er een nieuw deel van hem uit over de hommel.

 5. Iris

  Wat een prachtig boek, zo kleurrijk ook! Ik ben bijen echt gaan waarderen over de jaren heen, zulke mooie beestjes <3

 6. Annika

  Wat een leuk artikel en wat een mooi boek! Ik volg momenteel een cursus Imkeren en het is absoluut aan te raden!

  • Iris

   Wat goed om te horen! Dat lijkt me zó leuk om te doen, ooit ga ik mij ook opgeven voor een cursus 😀

   • Hanneke

    In de tussentijd mag je vast een keer met mijn vader meekijken! Hij woont in Enschede en ik vertelde over je enthousiaste bijenblogje toen ik vandaag mee was even in de bijenkast kijken..

 7. Pingback: Weekoverzicht: in de krant, zon & veel foodfoto's | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten