Boek: Het complete bijenboek

Mijn top drie van lievelingsdieren zijn: 1) bunnies, 2) beagles en 3) bijen. Door Bunny von D ben ik intens van konijnen gaan houden. Ollie wakkerde mijn liefde voor eigenwijze beagles aan. En mijn interesse voor duurzaamheid zorgde ervoor dat ik zag hoe fascinerend bijen zijn. In 2014 schreef ik deze blogpost over bijen na het zien van de documentaire Queen of the Sun. En onlangs heb ik mijn kennis nog verder kunnen uitbreiden doordat ik Het complete bijenboek ontving. Een boek als eerbetoon aan de bij. Daar word ik dus echt heeeel enthousiast van.

Het Complete Bijenboek - Review

Het complete bijenboek

Alles wat er te weten valt over bijen vind je in dit boek; met compleet bedoelen ze namelijk ook écht compleet. Het eerste hoofdstuk van het bijenboek geeft veel informatie over bijen: wat is een bij, hoe evolueerden ze, welke bijensoorten bestaan er en hoe ziet hun levenscyclus eruit. Daarna ligt de focus op honingbijen en waarom deze zo belangrijk zijn voor onze aarde. Over de hele wereld gaan bijenpopulaties achteruit en dat is een groot probleem. 75% van de 100 belangrijkste gewassen ter wereld is namelijk afhankelijk van insectenbestuiving. Gelukkig gaat het volgende hoofdstuk over hoe je bijen kan aantrekken; welke planten bijvriendelijk zijn en hoe je een insectenhotel bouwt. Ook als je geïnteresseerd bent in een toekomstige carrière als imker (ikke ikke!) is dit boek leuk, want het derde hoofdstuk legt hier alles over uit. Het laatste hoofdstuk is een leuke aanvulling op de rest van het boek, hierin vind je recepten en DIY’s met honing, bijenwas en propolis.

Het Complete Bijenboek - Review Het Complete Bijenboek - Review

Informatief & mooie vormgeving

Twee dingen vallen direct op: het complete bijenboek bevat alle informatie voor bijenliefhebbers (ook voor leken die nog helemaal niets van bijen weten) en de vormgeving is fantastisch. Ik verwachtte een dik leesboek, als een soort encyclopedie. Maar het is juist een heel fijn en toegankelijk bladerboek met mooie illustraties, foto’s en infographics. Het is echt met veel zorg samengesteld en dat maakt het heel leuk om te lezen. Ik vind het ook zeker een pluspunt dat het geen lange lappentekst zijn. Het leest meer weg als een magazine, maar zonder dat het diepgang verliest, knap!

Het Complete Bijenboek - Review Het Complete Bijenboek - Review

DIY’s en recepten

In het laatste deel vind je verschillende ideeën wat je met honing en bijenwas kan doen. Vooral de recepten voor verzorgingsproducten zijn leuk! Badschuim, gezichtstonic, een honing-kleigezichtsmasker. Maar ook hoestbonbons, knoflookzalf (tegen verkoudheid) en grog (tegen keelpijn). Met dit boek kan je alle kanten op en volgens mij is dit hartstikke leuk om cadeau te geven aan hippies, natuur- en bijenliefhebbers. Ik ben bíjna jarig en het is dat ik het boek nu al heb, maar anders had ik hem sowieso op mijn verlanglijstje gezet.

Het complete bijenboek is o.a. hier te koop voor 19,95 euro.

Het Complete Bijenboek - Review

Het boek dat ik in deze blogpost review, heb ik als recensie-exemplaar gekregen.
De links zijn affiliatelinks. Dankjewel!

Back to Top