Boekje waar je blij van wordt (niet voor azijnzeikers)

Hij is ooit uitgeroepen tot Meest Sexy Vegetariër en hij heeft een brede belangstelling voor positieve psychologie; ik mag die Guido Weijers wel. Een tijdje terug ontving ik zijn nieuwe Boekje waar je blij van wordt. Let op: niet voor azijnzeikers! Het is een boek waarvan ik wilde dat ik het had geschreven. Ik vind het echt geweldig uitgewerkt. Leuk om cadeau te doen, maar ook voor jezelf als je geïnteresseerd bent in een spoedcursus positieve psychologie op een toegankelijke manier. Uiteraard geschreven met veel humor.

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Wetenschappelijk maar níet saai

Vorig jaar heb ik mijn masterpapiertje in Positieve psychologie & Technologie gehaald. Op het moment was ik een béétje psychologie-moe. Maar inmiddels is mijn interesse weer aangewakkerd. Dat ik niet meer verplicht dikke, saaie, theoretische boeken hoef te lezen, helpt daar enorm bij. Dit boekje van Guido Weijers is gelukkig alles behalve een saai theoretisch boek. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dan wel snel sceptisch word: oh, weer iemand die over zelfhulp schrijft.. Gelukkig deel ik die sceptische blik met de auteur. Op de achterkant van het boek lees ik dat Guido Weijers het over een andere boeg gooit met dit boek. Hij wil juist de wetenschappelijke kant van geluk belichten. Ja ja jaa! En dat doet hij ontzettend goed. Veel van de feiten die hij noemt door het boek heen, heb ik geleerd in colleges. Alleen weet Guido Weijers het op een véél leukere manier te brengen dan een professor die door een saaie Powerpointpresentatie klikt.

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Geen zweverig gedoe

Meerdere keren liet ik tijdens het lezen een bladzijde aan Steve zien: “KIJK DAN dit zeg ik ook altijd!”. Zoals het geweldige stuk over mensen die besluiten ‘life coach’ te worden na een ééndaagsecursus. Het is gewoon een heerlijk nuchter boek. Het boek is leuk vormgegeven en ook leest het makkelijk weg doordat het korte stukjes tekst zijn. Mensen die visueel zijn ingesteld zullen extra blij worden van dit boek.

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Inhoud

Het Boekje waar je blij van wordt bestaat uit 128 pagina’s. In het eerste hoofdstuk lees je alles over wat geluk precies is. Vervolgens leer je meer over Aristoteles’ indeling van geluk: the pleasant life, the good life en the meaningful life. In hoofdstuk 3 ligt de focus op wat bijdraagt aan je geluk. Word je bijvoorbeeld gelukkig van geld? Verschillende onderzoeken worden aangehaald. Inclusief mooie grafiekjes! Het stukje “De ellende begint bij een kind” maakte me extra gelukkig. Uit onderzoek blijkt echt dat mensen met kinderen na een tijdje juist minder gelukkig worden! Fun fact: dat onderzoek staat tussen mijn bladwijzers voor als iemand tegen me zegt ‘dat ik echt niet weet wat ik mis in mijn leven’ als ik zeg dat ik geen kinderen wil. Je vindt overigens geen betoog in het boek om geen kinderen te baren, hoor. Geen zorgen. Maar het plaatst alles wel wat meer in perspectief op een nuchtere manier. Juist dat tegendraadse is wat ik erg waardeer aan dit boek. Het laatste hoofdstuk (‘Van makkelijk praten naar makkelijk doen’) geeft praktische tips om blij te worden.

Masterclass Geluk

Als je geen genoeg kan krijgen van dit onderwerp, kan je Guido tot en met juni in de theaters vinden voor zijn Masterclass Geluk. Hierin presenteert hij de wetenschappelijke kant van geluk; geen cabaret, maar meer een filosofische voorstelling. Alle data en steden waar hij zijn Masterclass Geluk geeft, vind je hier. Oh en Sanny heeft er ook een leuk filmpje over gemaakt!

Guido Weijer’s Boekje waar je blij van wordt is een boekje om hardop bij te lachen en om veel van te leren. Het is o.a. hier te koop voor 14,99 euro.

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Het boek in deze blogpost heb ik gekregen als recensie-exemplaar.
De links naar bol.com zijn affiliatelinks. Bedankt voor je support!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

24 reacties op “Boekje waar je blij van wordt (niet voor azijnzeikers)

 1. Saar

  Ik lees dit artikel net wanneer ik mijn kersverse dochter borstvoeding geef… dan blijft natuurlijk dat stukje over geluk en kinderen hangen. Haha! Hoeveel ik te vertellen heb na bijna drie weken moederschap weet ik niet, maar voorlopig denk ik dat mijn geluksgevoel idd groter was voor dochterlief. Maar niet te luid zeggen hoor 😉
  Het lijkt me alvast wel een heel leuk boekje!

  • Iris

   Haha nou dat is dus héél menselijk! 😉 Volgens de statistieken zit je dan in je ultieme dip over 5 jaar en kom je weer op je piek als ze het huis uit gaat. Dus er is nog hoop. Haha nee hoor, gaat natuurlijk om gemiddeldes van grote groepen. Verschilt uiteraard van persoon tot persoon! Dus daar kan je niets over zeggen. Gefeliciteerd met het moederschap, hoop dat alles goed gaat met jullie 🙂 <3

 2. Ooh ik ben hier ook wel heel erg benieuwd naar nu! Vooral naar dat laatste hoofdstuk ben ik wel benieuwd, want mensen geven soms echt constant van die goedbedoelde tips en dan denk ik van: Ja, nou, lekker makkelijk hoor om dat te zeggen. ^^’

  • Iris

   Haha ja ik snap wel wat je bedoelt. Je moet niet een heel uitgebreid zelfhulpboek verwachten hoor! Het zijn meer praktische inzichten aangevuld met persoonlijke anekdotes. Ik vind het wel leuk!

 3. Vivian

  Oh dit klinkt wel als een leuk boek voor mij! Ik ga ‘m op mijn verlanglijstje zetten 😀

 4. Lijkt me een erg interessant boekje! Fijn dat het wat leuker vormgegeven is dat het doorsnee studieboek, haha.

 5. Ik had het boek zien liggen in de boekenwinkel, maar was toch voor een andere gegaan. Nu spijt van natuurlijk, want die andere viel toch wel tegen en dit klinkt wèl echt interessant.

 6. Oh lijkt me wel een leuk boekje, vind vooral het stukje “niet voor azijnzeikers” wel erg grappige titel.

 7. Ohw, dit is wel in mijn straatje! Luchtig psychologisch leesvoer voor een middag op het strand 😬
  Ken je de boeken van Allain de Button? Vind je misschien ook wel leuk! Geen zwaar gedoe, maar luchtig filosofisch 😃

 8. Nienke

  Dit lijkt me echt een enorm leuk boekje, onwijs bedankt voor de tip. Dit is ook echt een leuk boekje om cadeau te doen.

  • Iris

   Graag gedaan! Het is echt perfect om cadeau te doen inderdaad, denk dat je er mensen heel blij mee kan maken haha 😀

 9. Romy

  Dit klinkt echt als een boek voor mij. Juist die nuchtere kijk op geluk en blijheid kan ik weleens gebruiken. Het lijkt me een heerlijk boek! Die titel alleen al! 😉

 10. Superinteressant dit! Ik probeer meteen te bedenken aan wie ik dit cadeau kan geven. Maar hoezo geef ik dit niet gewoon aan mezelf haha

 11. Pingback: Weekoverzicht: springrolls & een vrouwenvaasje | IKBENIRISNIET

 12. Linda

  Leuk, niet zo’n ‘zwaar’ psychologieboekje! Ik vind dit soort luchtigere dingen altijd wel leuk om te lezen 🙂 En je leert er ook nog wat van. Ik hou er echt van om dan met random feitjes te strooien als het uitkomt op verjaardagen enzo haha! :’)
  Ik denk dat ik wel kinderen wil, maar ik weet het nog niet zeker eigenlijk – maar er wordt (heb het volgens mij wel eens vaker gereageerd maar dat moet je me dan maar vergeven) zoveel waarde aan gehecht; alsof je niet compleet bent zonder kinderen ofzo.

  • Iris

   Ja gek is dat hè. Ik vind het ook erg dat het vaak als het ‘grootste geluk’ ooit wordt gezien, er zijn genoeg mensen die dat niet zo ervaren en zich daardoor dan heel schuldig gaan voelen. Het is gewoon een enorme verantwoordelijkheid en soms heel zwaar, het is niet altijd zweven op een roze wolkje!

 13. Sofie

  Oh ik krijg meteen zin om het te kopen/lezen. Ik hou niet zo van zweverige zelfhulpboeken, wel van wetenschappelijk onderbouwde boeken die luchtig lezen. En wat een leuk weetje van die kinderen! Hier nog een bewust kindvrije vrouw 🙂