Boekje waar je blij van wordt (niet voor azijnzeikers)

Hij is ooit uitgeroepen tot Meest Sexy Vegetariër en hij heeft een brede belangstelling voor positieve psychologie; ik mag die Guido Weijers wel. Een tijdje terug ontving ik zijn nieuwe Boekje waar je blij van wordt. Let op: niet voor azijnzeikers! Het is een boek waarvan ik wilde dat ik het had geschreven. Ik vind het echt geweldig uitgewerkt. Leuk om cadeau te doen, maar ook voor jezelf als je geïnteresseerd bent in een spoedcursus positieve psychologie op een toegankelijke manier. Uiteraard geschreven met veel humor.

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Wetenschappelijk maar níet saai

Vorig jaar heb ik mijn masterpapiertje in Positieve psychologie & Technologie gehaald. Op het moment was ik een béétje psychologie-moe. Maar inmiddels is mijn interesse weer aangewakkerd. Dat ik niet meer verplicht dikke, saaie, theoretische boeken hoef te lezen, helpt daar enorm bij. Dit boekje van Guido Weijers is gelukkig alles behalve een saai theoretisch boek. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dan wel snel sceptisch word: oh, weer iemand die over zelfhulp schrijft.. Gelukkig deel ik die sceptische blik met de auteur. Op de achterkant van het boek lees ik dat Guido Weijers het over een andere boeg gooit met dit boek. Hij wil juist de wetenschappelijke kant van geluk belichten. Ja ja jaa! En dat doet hij ontzettend goed. Veel van de feiten die hij noemt door het boek heen, heb ik geleerd in colleges. Alleen weet Guido Weijers het op een véél leukere manier te brengen dan een professor die door een saaie Powerpointpresentatie klikt.

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Geen zweverig gedoe

Meerdere keren liet ik tijdens het lezen een bladzijde aan Steve zien: “KIJK DAN dit zeg ik ook altijd!”. Zoals het geweldige stuk over mensen die besluiten ‘life coach’ te worden na een ééndaagsecursus. Het is gewoon een heerlijk nuchter boek. Het boek is leuk vormgegeven en ook leest het makkelijk weg doordat het korte stukjes tekst zijn. Mensen die visueel zijn ingesteld zullen extra blij worden van dit boek.

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Inhoud

Het Boekje waar je blij van wordt bestaat uit 128 pagina’s. In het eerste hoofdstuk lees je alles over wat geluk precies is. Vervolgens leer je meer over Aristoteles’ indeling van geluk: the pleasant life, the good life en the meaningful life. In hoofdstuk 3 ligt de focus op wat bijdraagt aan je geluk. Word je bijvoorbeeld gelukkig van geld? Verschillende onderzoeken worden aangehaald. Inclusief mooie grafiekjes! Het stukje “De ellende begint bij een kind” maakte me extra gelukkig. Uit onderzoek blijkt echt dat mensen met kinderen na een tijdje juist minder gelukkig worden! Fun fact: dat onderzoek staat tussen mijn bladwijzers voor als iemand tegen me zegt ‘dat ik echt niet weet wat ik mis in mijn leven’ als ik zeg dat ik geen kinderen wil. Je vindt overigens geen betoog in het boek om geen kinderen te baren, hoor. Geen zorgen. Maar het plaatst alles wel wat meer in perspectief op een nuchtere manier. Juist dat tegendraadse is wat ik erg waardeer aan dit boek. Het laatste hoofdstuk (‘Van makkelijk praten naar makkelijk doen’) geeft praktische tips om blij te worden.

Masterclass Geluk

Als je geen genoeg kan krijgen van dit onderwerp, kan je Guido tot en met juni in de theaters vinden voor zijn Masterclass Geluk. Hierin presenteert hij de wetenschappelijke kant van geluk; geen cabaret, maar meer een filosofische voorstelling. Alle data en steden waar hij zijn Masterclass Geluk geeft, vind je hier. Oh en Sanny heeft er ook een leuk filmpje over gemaakt!

Guido Weijer’s Boekje waar je blij van wordt is een boekje om hardop bij te lachen en om veel van te leren. Het is o.a. hier te koop voor 14,99 euro.

Boekje waar je blij van wordt - Guido Weijers

Het boek in deze blogpost heb ik gekregen als recensie-exemplaar.
De links naar bol.com zijn affiliatelinks. Bedankt voor je support!

Back to Top