Boek: De financiële detox

In mijn weekoverzichten riep ik al een paar keer dat ik bezig was met een financiële detox. Die is al een tijdje achter de rug en ik heb er heel veel van geleerd! Allemaal dankzij dit handige, toegankelijke boek van Joëlla en Nathalie. De financiële detox helpt je met het in kaart brengen van je financiële situatie zodat je kan afrekenen met geldstress.

Boek review: De financiële detox

De financiële detox

Misschien ken je de auteurs van De financiële detox, Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden, van de bekende website How 2 Spend It. Het is een platform dat zij hebben opgericht speciaal voor vrouwen. Joëlla heeft Gender Studies gestudeerd en heeft zich verder verdiept in vrouwen en geld. Zij ontmoette Nathalie en samen raakten zij aan de praat over hoe geldzaken vaak saai en ingewikkeld worden gecommuniceerd. Zo besloten ze om samen een website op te richten over alles dat met geld te maken heeft: business, carrière, lifestyle en handige tools. Maar dan wel op een leuke en toegankelijke manier. Vorig jaar tekenden zij het contract bij een uitgever voor hun allereerste boek: De financiële detox! Sinds begin dit jaar ligt het boek in de winkels en is het online te bestellen.

Boek review: De financiële detoxBoek review: De financiële detox

Je ‘money mindset’

Het doel van het boek is om je te helpen bij het in kaart brengen van je financiën en om meer geld aan het einde van de maand over te houden. Wat ik een enorme eye opener vond, was hoe je mindset voor een groot deel bepaalt hoe je met geld omgaat. Ik was bijvoorbeeld altijd héél slecht in sparen en deed vooral veel impulsieve aankopen. Ik stond standaard rood en mijn stufi ging nooit langer dan een week mee. Pas een paar jaar geleden toen het afstuderen steeds dichterbij kwam, lukte het me om zuiniger te leven en om te sparen. Ik wilde namelijk een buffer creëren zodat ik na mijn afstuderen met een gerust hart zou kunnen beginnen met fulltime ondernemen. En zonder dat ik mij druk zou hoeven te maken of ik de huur wel kon betalen, mocht het in het begin nog niet zo lekker lopen. Mijn ‘money mindset’, of de rol die geld speelt in mijn leven, veranderde daar mee. Ik koppelde geld aan vrijheid (fulltime kunnen ondernemen zonder bijbaan) en rust in mijn hoofd (geen zorgen dat ik niet de huur zou kunnen betalen). Ik vind het heel goed dat dit boek uitgebreid in gaat op je mindset en op welk type je bent. Als je daar meer inzicht in krijgt, en dus ook in je valkuilen, kan dat enorm helpen!

Boek review: De financiële detox

Zes weken niets kopen

Het idee van de financiële detox is dat je zes weken lang niets koopt. Of in ieder geval: geen onnodige uitgaven doet. Je mag dus gewoon je boodschappen doen, maar de koffie to go en een middagje winkelen vallen af. Ik dacht: EITJE, dat doen we wel even. Vooral toen ik het lijstje las om je financiële detox makkelijker te maken. In plaats van een uitje naar de bioscoop, kijk je thuis een film via Netflix. En in plaats van stappen, ga je thuis wijn drinken. Eh ja, dat is dus gewoon mijn leven al. Ik heb echter wel een paar valkuilen: lunchen buiten de deur, eten laten bezorgen en het kopen van dure spullen met het idee dat ik er mijn blog mee verbeter. Denk aan een statief voor mijn camera, een laptop zodat ik niet constant thuis hoef te werken, o ja, en die leuke gekleurde theedoeken zijn ook ééécht essentieel voor mooiere foodstyling en -fotografie. Een financiële detox leek me dus zeker niet overbodig.

Boek review: De financiële detox

Doe-boek

Natuurlijk geeft het boek je niet enkel de opdracht om zes weken niets te kopen en dat is het dan. De financiële detox van zes weken legt de basis zodat je kan zien hoeveel geld je overhoudt (en je normaal dus uitgeeft aan onnodige dingen). En zorgt er in combinatie met de opdrachten uit het boek voor dat je weer grip krijgt op je geld. Ik heb hier veel van geleerd. Zo leerde ik dat ik prima zes weken lang niets kan kopen. Al kostte het niet laten bezorgen van eten en het niet buiten de deur lunchen de zekere discipline. En leerde ik dat ik vooral HEEL VEEL moeite heb om structuur en overzicht in mijn financiën aan te brengen. Mijn hoofd gaat automatisch in error-modus als ik hiermee aan de slag wilde gaan. Ik heb deze opdrachten dus vooral gelezen met het idee “ok, doe ik morgen wel”. En euh nouja, mijn financiën liggen nog steeds in een slordige stapel in een kast in plaats van netjes in een map zoals de bedoeling was na die zes weken.. Morgen écht!

Boek review: De financiële detox

Review van het boek

 Minpunten: soms heb ik het gevoel dat ik als lezer als niet al te snugger word beschouwd. Bijvoorbeeld door verkleinwoorden en uitleg over dat het belangrijk is om niet alle geldzaken aan je man over te laten. Ik denk dat dit voor sommige mensen juist fijn kan zijn zodat het geldverhaal toegankelijk wordt; het is echter niet mijn favoriete schrijfstijl.

 Pluspunten: mijn minpunt is dus ook een pluspunt, De financiële detox is toegankelijk en begrijpelijk voor íedereen. Ook als je echt he-le-maal niets van geld weet en je administratie een grote puinhoop is. Inhoudelijk gezien is dit boek fantastisch. Er staan goede tips in waar ik veel aan heb. Ik vind het ook fijn dat het geen saai leesboek is, maar een echt doe-boek met leerzame opdrachten.

Al met al vind ik De financiële detox zeker een aanrader! Het heeft mijn visie op geld doen veranderen wat voor mij van groot belang was (en is) om te groeien als #girlboss. Of je nu juist (te) zuinig bent of een gat in je hand hebt, het zal er sowieso voor zorgen dat je op een andere manier naar geld gaat kijken zodat je er positiever mee om kan gaan.

De financiële detox is o.a. hier te koop als paperback (19,99 euro) en als ebook (9,99 euro).

Boek review: De financiële detox

Ik ben heel benieuwd of dit boek ook iets voor jullie kan zijn! Lijk het je wat?

Deze blogpost heb ik geschreven aan de hand van een recensie-exemplaar dat ik heb gekregen.
Sommige links in deze blogpost zijn affiliatelinks. Dank je voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties op “Boek: De financiële detox

 1. Gerlinde schreef:

  Wat een leuke review. Geld koppelen aan je vrijheid, daarmee sla je denk ik de spijker op zijn kop van het hele verhaal. Niet kopen wat je wil -zo lang het duurt- maar stukje bij beetje vrijer zijn om minder te werken, niet te hoeven lenen voor een grote aankoop met alle kosten van dien en te genieten van die belachelijk eenvoudige, maar zalige dingen die niets hoeven kosten. Succes met je administratie nog 😉

  | Reageer op deze reactie
 2. Linda schreef:

  Zo’n excel-nerd als ik heeft dat natuurlijk helemaal onder controle, haha. Maar ik ben wel heeeel blij dat mijn zuinige studentenjaren voorbij zijn en ik niet hoef te bezuinigen op die wijntjes, lunches en oké vooruit dan kunnen we ook wel blijven dineren buiten de deur. Die maken het leven juist zo leuk!

  Lijkt me voor veel mensen wel een heel essesiëel boek, want het is best lastig om ermee te beginnen en als het eenmaal misgaat, worden je problemen in rap tempo groter. Zou eigenlijk gewoon een onderdeel moeten zijn van maatschappijleer of economie ofzo :/

  | Reageer op deze reactie
 3. Iris schreef:

  Goede review! Ik ben hier zelf eigenlijk al heel gestructureerd mee bezig altijd, soms een beetje té, dus ik probeer het soms wat meer los te laten en mij te bedenken dat geld ook niet alles is en dat ik mezelf best eens mag trakteren. Dit gaat de laatste tijd wel een stuk beter moet ik zeggen! Ik vind de blog van How2spendit ook echt heel leuk en kijk er regelmatig op!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat goed! Ja dat is weer een ander uiterste inderdaad. Je moet er ook juist van kunnen genieten 🙂 Daar helpt dit boek denk ik ook wel goed bij, dat je daar meer inzicht in krijgt. Maar volgens mij heb jij dat inzicht blijkbaar al heel goed! 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. Jacqueline schreef:

  Op dit moment denk ik dat ik het aardig onder controle heb, maar ik vind het altijd wel interessant om er bewust mee bezig te zijn.

  | Reageer op deze reactie
 5. Veerlez schreef:

  Ik vind het zo goed dat dit boek er is, ik denk echt dat zoveel mensen dit nodig hebben! Ik was ook altijd een gat in de hand type en gaf veel uit, tot ik veel ging werken en veel verdiende en geen tijd had om het uit te geven. Toen begon ik geld te sparen en genoot ik daar ook van. Sindsdien spaar ik voor leuke reisjes en geef ik zo min mogelijk uit daarbuiten. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. NIenke schreef:

  Haha, niet al je financiële zaken aan je man overlaten.. Mijn man laat al zijn financiële zaken aan mij over!

  | Reageer op deze reactie
 7. Jessica J. schreef:

  Lijkt me een interessant boekje, al heb ik op zich geen last van geldstress. Ik denk dat ik mijn uitgaven behoorlijk onder controle heb, al bezwijk ik toch af en toe aan impulsaankopen, maar dat moet kunnen, toch? Bij mij vloeit het meeste geld naar avondjes op café en optredens, maar dat vind ik het waard. Naar mijn mening zet ik per maand nog steeds voldoende opzij.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja dat moet sowieso kunnen! Altijd zuinig zijn is ook niet gezond, volgens mij heb jij de perfecte middenweg wat dat betreft 🙂

   | Reageer op deze reactie
 8. Carina schreef:

  Ik zou willen dat zo’n boek voor mannen bestond. Al leest mijn vriend nooit, maar hij kan niet sparen en koopt vaak onnodige dingen onder het mom van je leeft maar 1 keer. Terwijl ik veel probeer te sparen en wel af en toe onnodige dingen koop maar het blijft te overzien. Nauwelijks gaan winkelen werkt heeeeel erg goed :’)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Kuch, ja herkenbaar wel. Haha! Maar daarom vond ik dit boek ook heel handig, omdat je leest over verschillende ‘mindsets’ van mensen en daardoor begrijp ik nu het geld-uitgeef-gedrag van anderen veel beter.

   | Reageer op deze reactie
 9. EmilyLotus schreef:

  Is het heel suf dat ik dit boek wil kopen, maar niet kan kopen omdat ik m’n geld-voor-extra-shit al heb uitgegeven deze maand? Ik zet ‘m maar op mijn verlanglijstje, haha.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top