Boek: De financiële detox

In mijn weekoverzichten riep ik al een paar keer dat ik bezig was met een financiële detox. Die is al een tijdje achter de rug en ik heb er heel veel van geleerd! Allemaal dankzij dit handige, toegankelijke boek van Joëlla en Nathalie. De financiële detox helpt je met het in kaart brengen van je financiële situatie zodat je kan afrekenen met geldstress.

Boek review: De financiële detox

De financiële detox

Misschien ken je de auteurs van De financiële detox, Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden, van de bekende website How 2 Spend It. Het is een platform dat zij hebben opgericht speciaal voor vrouwen. Joëlla heeft Gender Studies gestudeerd en heeft zich verder verdiept in vrouwen en geld. Zij ontmoette Nathalie en samen raakten zij aan de praat over hoe geldzaken vaak saai en ingewikkeld worden gecommuniceerd. Zo besloten ze om samen een website op te richten over alles dat met geld te maken heeft: business, carrière, lifestyle en handige tools. Maar dan wel op een leuke en toegankelijke manier. Vorig jaar tekenden zij het contract bij een uitgever voor hun allereerste boek: De financiële detox! Sinds begin dit jaar ligt het boek in de winkels en is het online te bestellen.

Boek review: De financiële detoxBoek review: De financiële detox

Je ‘money mindset’

Het doel van het boek is om je te helpen bij het in kaart brengen van je financiën en om meer geld aan het einde van de maand over te houden. Wat ik een enorme eye opener vond, was hoe je mindset voor een groot deel bepaalt hoe je met geld omgaat. Ik was bijvoorbeeld altijd héél slecht in sparen en deed vooral veel impulsieve aankopen. Ik stond standaard rood en mijn stufi ging nooit langer dan een week mee. Pas een paar jaar geleden toen het afstuderen steeds dichterbij kwam, lukte het me om zuiniger te leven en om te sparen. Ik wilde namelijk een buffer creëren zodat ik na mijn afstuderen met een gerust hart zou kunnen beginnen met fulltime ondernemen. En zonder dat ik mij druk zou hoeven te maken of ik de huur wel kon betalen, mocht het in het begin nog niet zo lekker lopen. Mijn ‘money mindset’, of de rol die geld speelt in mijn leven, veranderde daar mee. Ik koppelde geld aan vrijheid (fulltime kunnen ondernemen zonder bijbaan) en rust in mijn hoofd (geen zorgen dat ik niet de huur zou kunnen betalen). Ik vind het heel goed dat dit boek uitgebreid in gaat op je mindset en op welk type je bent. Als je daar meer inzicht in krijgt, en dus ook in je valkuilen, kan dat enorm helpen!

Boek review: De financiële detox

Zes weken niets kopen

Het idee van de financiële detox is dat je zes weken lang niets koopt. Of in ieder geval: geen onnodige uitgaven doet. Je mag dus gewoon je boodschappen doen, maar de koffie to go en een middagje winkelen vallen af. Ik dacht: EITJE, dat doen we wel even. Vooral toen ik het lijstje las om je financiële detox makkelijker te maken. In plaats van een uitje naar de bioscoop, kijk je thuis een film via Netflix. En in plaats van stappen, ga je thuis wijn drinken. Eh ja, dat is dus gewoon mijn leven al. Ik heb echter wel een paar valkuilen: lunchen buiten de deur, eten laten bezorgen en het kopen van dure spullen met het idee dat ik er mijn blog mee verbeter. Denk aan een statief voor mijn camera, een laptop zodat ik niet constant thuis hoef te werken, o ja, en die leuke gekleurde theedoeken zijn ook ééécht essentieel voor mooiere foodstyling en -fotografie. Een financiële detox leek me dus zeker niet overbodig.

Boek review: De financiële detox

Doe-boek

Natuurlijk geeft het boek je niet enkel de opdracht om zes weken niets te kopen en dat is het dan. De financiële detox van zes weken legt de basis zodat je kan zien hoeveel geld je overhoudt (en je normaal dus uitgeeft aan onnodige dingen). En zorgt er in combinatie met de opdrachten uit het boek voor dat je weer grip krijgt op je geld. Ik heb hier veel van geleerd. Zo leerde ik dat ik prima zes weken lang niets kan kopen. Al kostte het niet laten bezorgen van eten en het niet buiten de deur lunchen de zekere discipline. En leerde ik dat ik vooral HEEL VEEL moeite heb om structuur en overzicht in mijn financiën aan te brengen. Mijn hoofd gaat automatisch in error-modus als ik hiermee aan de slag wilde gaan. Ik heb deze opdrachten dus vooral gelezen met het idee “ok, doe ik morgen wel”. En euh nouja, mijn financiën liggen nog steeds in een slordige stapel in een kast in plaats van netjes in een map zoals de bedoeling was na die zes weken.. Morgen écht!

Boek review: De financiële detox

Review van het boek

 Minpunten: soms heb ik het gevoel dat ik als lezer als niet al te snugger word beschouwd. Bijvoorbeeld door verkleinwoorden en uitleg over dat het belangrijk is om niet alle geldzaken aan je man over te laten. Ik denk dat dit voor sommige mensen juist fijn kan zijn zodat het geldverhaal toegankelijk wordt; het is echter niet mijn favoriete schrijfstijl.

 Pluspunten: mijn minpunt is dus ook een pluspunt, De financiële detox is toegankelijk en begrijpelijk voor íedereen. Ook als je echt he-le-maal niets van geld weet en je administratie een grote puinhoop is. Inhoudelijk gezien is dit boek fantastisch. Er staan goede tips in waar ik veel aan heb. Ik vind het ook fijn dat het geen saai leesboek is, maar een echt doe-boek met leerzame opdrachten.

Al met al vind ik De financiële detox zeker een aanrader! Het heeft mijn visie op geld doen veranderen wat voor mij van groot belang was (en is) om te groeien als #girlboss. Of je nu juist (te) zuinig bent of een gat in je hand hebt, het zal er sowieso voor zorgen dat je op een andere manier naar geld gaat kijken zodat je er positiever mee om kan gaan.

De financiële detox is o.a. hier te koop als paperback (19,99 euro) en als ebook (9,99 euro).

Boek review: De financiële detox

Ik ben heel benieuwd of dit boek ook iets voor jullie kan zijn! Lijk het je wat?

Deze blogpost heb ik geschreven aan de hand van een recensie-exemplaar dat ik heb gekregen.
Sommige links in deze blogpost zijn affiliatelinks. Dank je voor je support!

Back to Top