Recept: Summer Rolls met tempeh & regenboogkleuren

Vanmiddag at ik deze summer rolls met tempeh als lunch, mm.. Summer rolls gaan me nooit vervelen! Ik vind het zo lekker. Vooral met sojasaus. Of een bakje pindasaus, mocht je zin hebben om dat er nog bij te maken. Ook ontdekte ik een freaky kleureffect door de rijstnoedels te mengen met rode kool en vervolgens met limoensap. En zo werden deze summer rolls met regenboogkleuren geboren.

Dit heb je nodig voor 10 summer rolls:

 • 1/2 blok tempeh
 • veel zonnebloemolie
 • flinke scheut ketjap manis
 • 100 gram dunne rijstnoedels / rijstvermicelli
 • 150 gram rode kool, gesneden
 • 1/2 winterpeen, geraspt
 • 3 lenteuitjes, gesneden
 • 100 gram granaatappelpitjes
 • 1 limoen (voor het sap)
 • 1 eetlepel sesamolie
 • knoflookpoeder
 • peper & zout
 • ongeveer 10 grote rijstvellen
 • voor erbij: sojasaus
Recept voor Summer Rolls met regenboogkleuren

Gefrituurde tempeh voor in de summer rolls <3

Recept voor Summer Rolls met regenboogkleuren

Regenboogkleuren! De rijstnoodles worden paars door de rode kool. Het roze kleureffect krijg je door het vervolgens te besprenkelen met limoensap.

En zo maak je de summer rolls:

 1. Snij de tempeh in dunne reepjes, verhit een dikke laag zonnebloemolie in een pan en bak de tempeh tot het knapperig is en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Zie het recept voor gefrituurde tempeh op mijn blog voor een uitgebreidere uitleg.
 2. Doe de tempeh in een schaaltje en giet er wat ketjap over, hussel voorzichtig zodat de ketjap goed over de tempeh verdeeld zit. En laat even staan.
 3. Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de bereidingswijze op de verpakking. Laat uitlekken en snij of knip in kleine stukjes, dit maakt het straks makkelijker om de summer rolls strak te vouwen en rollen en eet ook makkelijker.
 4. Meng de rijstnoedels met de rode kool (dan krijgt het een mooi paars kleurtje), winterpeen, ringetjes lenteui en granaatappelpitjes. Breng op smaak met limoensap, sesamolie, knoflookpoeder en peper & zout.
 5. Vul de rijstvellen één voor één met de regenboogvulling en een paar stukjes gemarineerde tempeh en rol ze zo strak mogelijk. Zie hieronder een stappenplan. En serveer met sojasaus. 

Hoe je summer rolls vouwt:

Summer Rolls vouwen stappenplan

1. Week het rijstpapier ongeveer 10 seconden in lauw water

Summer Rolls vouwen stappenplan

2. Leg het zacht geworden rijstvel voor je neer en leg er de vulling op. Niet te veel, maar ook niet te weinig.

Summer Rolls vouwen stappenplan

3. Vouw de zijkanten van het rijstvel naar binnen over de vulling heen.

Summer Rolls vouwen stappenplan

4. Vouw de onderste flap helemaal over de vulling heen en houd dit goed aangedrukt terwijl je de summer roll dicht rolt.

Summer Rolls vouwen stappenplan

5. Tadaa! En klaar is je summer roll.

Ik hoop dat jullie summer rolls ook net zo lekker vinden als ik. Het weer is er deze week in ieder geval perfect voor. Heb je dit recept gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Deel je het op Instagram met de enige echte #ikbenirisniet hashtag? Ik vind het héél leuk om jullie creaties te zien. 

Summer Rolls met tempeh

Op zoek naar meer vegetarische recepten? Zie de receptenindex!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

23 reacties op “Recept: Summer Rolls met tempeh & regenboogkleuren

 1. Claire

  Ohh dit vind ik altijd ZO lekker! Alleen soms smaakt het bij mij naar een soort groente condoom? Ik snap niet zo goed hoe. Volgens mij week ik de rijstvellen dan te kort 😉

  • Iris

   Hahaha! Ik noem het ook altijd groentecondooms. Maar ehmm, ik denk niet dat je het te kort kan weken. Zelf als ze nog een beetje hard zijn ‘weken’ ze nog wel door omdat ze vochtig zijn. Als het rollen gewoon goed gaat zit dat wel goed hoor! Misschien wat extra smaak toevoegen met sausjes/marinades/dressings?

   • Charley

    Je moet ze inderdaad juist zo min mogelijk weken! Ik ben net terug van een reis door Azië en in Vietnam heb ik tijdens de kookcursus geleerd dat je ze helemaal niet echt in het water moet leggen! Dan worden ze rubberachtig en onhandelbaar! De truc is dat je een grote schaal met water vult (mag gewoon koud water zijn!) en dat je eerst alleen de rand rondom door het water haalt, waarbij het midden van je vel nog droog blijft. Vervolgens leg je het rijstvel op je platte hand en wrijf je er met je andere hand wat water op. Dit herhaal je aan de andere kant. Vervolgens leg je ‘m neer om te vullen. Zo hebben de rijstvellen al genoeg vocht in zich om ze te kunnen vouwen, maar voorkom je dat alles gaat plakken en dat het gaat smaken naar condoom 😉

    En een aanrader om erbij te eten is een zelfgemaakte hoisin-achtige saus: knoflook, pindakaas, sesamsaus (of tahin + beetje sesamolie om te verdunnen) en sojasaus. Knoflook een beetje aanbakken in olie, dan met de rest in een pannetje mengen, met een scheut water en vervolgens wachten tot het weer een beetje is ingedikt. Super simpel en oooooh zo lekker!

    • Iris

     Oh wat een goede tip! En dat lukt ook wel gewoon met niet-zo-authentieke rijstvellen uit de supermarkt? Ik ga het snel proberen 🙂

     • Charley

      In Vietnam kwamen ze ook gewoon uit een pakje. Volgens mij kunnen ze aan rijstvellen niet heel veel verpesten. Ik heb hier in Groningen een Amazing Oriental, daar heb ik die van mij vandaan!

      • Iris

       Oke! Ja die ik in de toko koop zijn hetzelfde als de supermarkt. Dus dat komt dan wel goed 🙂

 2. Iris

  Het zag er heel even uit alsof je was losgegaan met foto’s bewerken, maar het is dus echt zo mooi!

 3. Joyce

  YASSS UNICORN SPRINGROLLS 😀 maakt me blij <3 Ik bedenk me echt super vaak dat ik eens springrolls moet maken met tempeh maar ik heb het nog steeds niet gedaan :') Dat moet echt veranderen, heb er helemaal zin in 😀

  • Iris

   Unicorn springrolls omg!! Dat klinkt nog beter dan regenboogkleuren 😀 Dit was ook voor het eerst dat ik tempeh er in verwerkte, echt heel lekker, vind het een goede combinatie.

  • Iris

   Poeh, vind ik lastig om te beschrijven! Het is een beetje tofu-achtig alleen dan gefermenteerd, dus het is iets zuurder. Dat klinkt niet heel smakelijk he? Haha! Tempeh zelf vind ik in ieder geval qua smaak niet fantastisch, maar gefrituurd + gemarineerd is het echt heel lekker.

 4. Ayla

  Oh, ze zien er heerlijk uit!! Ik ben ook echt verslaafd aan condomenloempia’s, zoals mijn vriend ze liefkozend noemt. Wij eten sinds kort steeds vaker vegetarisch, dus deze tempeh ga ik zeker proberen!

 5. Oh dit ziet er wel heel erg goed uit, al heb ik stiekem wel altijd een beetje moeite met rijstvellen. Ze gaan altijd stuk bij mij *bloos*

  • Iris

   Oei! Misschien omdat je ze dan te lang weekt en ze te zacht worden? Dat merk ik zelf in ieder geval! (Als ik weer afgeleid raak en het rijstvel te lang in het water blijft dobberen :p)

 6. Rianne

  Ik heb dit dus echt nog nooit gegeten en ook geen idee dus hoe het smaakt. Ik ga dit opslaan en eens proberen!

 7. Pingback: 11 x vegetarische zomerrecepten | IKBENIRISNIET

 8. Pingback: Weekoverzicht: moederdag, zomergarderobe & en een nieuw hoedje | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten