Recept: Gefrituurde tempeh

Je kan tempeh lichtjes stomen en op smaak brengen met een snufje glutensuikerolievrije kruiden. Plaats het met zorg in je #vegan #nourishing #buddhabowl. Leuk voor op Instagram, maar niet voor in je mond. Mijn advies (of eigenlijk het advies van Maris): frituur het in een halve liter dikke laag zonnebloemolie en het wordt wél lekker. In dit recept laat ik je stap voor stap met foto’s zien hoe je gefrituurde tempeh maakt. Het is echt heel makkelijk!

stap voor stap tempeh

Recept: Gefrituurde tempeh

Wat is tempeh?

Tempeh is gemaakt van sojabonen. Een beetje zoals tofu, maar dan is het gefermenteerd. Het bevat veel eiwitten en schijnt supergezond te zijn. Je kan het vinden in natuurwinkels (zoals Ekoplaza) of de toko. Maar tegenwoordig hebben veel supermarkten het ook gewoon! Je vindt het in de koeling bij de vleesvervangers. Als je het naturel eet, is de smaak niet om over naar huis te schrijven. Maar met een goede marinade en knapperig gebakken (of gefrituurd eigenlijk) is het heel lekker. Ik weet niet of het dan nog steeds zo gezond is, misschien zijn alle goede voedingsstoffen dan wel kapot gefrituurd. Maar ik houd de recepten op deze blog vooral bij omdat ik wil laten zien dat vegetarisch eten lekker is! En lekker is deze gefrituurde tempeh zéker.

Recept: Gefrituurde tempeh

Gefrituurde tempeh: stap voor stap

Ik wilde eigenlijk authentieke ‘tempeh kering‘ maken. Maar het was zondag en de toko was dicht dus ik moest het doen met ingrediënten uit de supermarkt. Ik flanste iets makkelijks in elkaar met ketjap en sambal en dat werd heel lekker! Voordat ik boze mailtjes krijg: hoe ik het dus in dit recept maak, is vast geen authentieke Indische manier, maar gewoon lekker makkelijk. Ik heb het eens eerder gemaakt om als vleesvervanger bij nasi te serveren. Gisteren maakte ik het als late lunch/snack. Je kan het zo eten van het bord met een vorkje, maar op brood is het ook lekker kwam ik achter!

Recept: Gefrituurde tempeh

Ingrediënten voor de gefrituurde tempeh

Hoeveelheid: bijgerecht/snack voor twee personen

  • 1/2 blok tempeh
  • genoeg zonnebloemolie voor een laag van 2 cm.
  • koekenpan/hapjespan die diep genoeg is om in te frituren
  • 1 kleine ui
  • een schep basterdsuiker
  • scheutje ketjap
  • schep sambal
  • optioneel: 1 tl laos (uit een potje)
  • optioneel: 1 tl sereh (uit een potje)
  • voor de garnering: 1 rode peper

Bereidingswijze

Recept: Gefrituurde tempeh

1. Snij de tempeh in dunne reepjes.

Recept: Gefrituurde tempeh

2. Giet zonnebloemolie in een pan, zorg dat het een dikke laag is (van ong. 2 centimeter) en wacht tot de olie heet is en bak/frituur de tempeh tot deze goudbruin en krokant is. Dit duurt een paar minuten. Let op: het kan spetteren!

Recept: Gefrituurde tempeh

3. Schep de gefrituurde tempeh uit de olie en laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Recept: Gefrituurde tempeh

4. Snipper een uitje voor de marinade voor de tempeh.

Recept: Gefrituurde tempeh

5. Bak de ui voor ongeveer 5 minuten in een beetje nieuwe olie en voeg een schep suiker en een schep sambal toe. Doe er een scheutje ketjap bij zodat het een sausje wordt. Doe er wat laos en sereh bij (of laat dit achterwege als je supermarkt het niet heeft).

Recept: Gefrituurde tempeh

6. Doe de gefrituurde tempeh erbij, roer even zodat alle saus goed over de tempeh verdeeld zit en het is klaar!

Recept: Gefrituurde tempeh

7. Schep op een bord en garneer met wat ringetjes rode peper. Je kan het warm of koud eten.

Eet smakelijk!

Heb je al eens gefrituurde tempeh gegeten? Hoe maak jij het het liefst?

Back to Top