Recept: Gefrituurde tempeh

Je kan tempeh lichtjes stomen en op smaak brengen met een snufje glutensuikerolievrije kruiden. Plaats het met zorg in je #vegan #nourishing #buddhabowl. Leuk voor op Instagram, maar niet voor in je mond. Mijn advies (of eigenlijk het advies van Maris): frituur het in een halve liter dikke laag zonnebloemolie en het wordt wél lekker. In dit recept laat ik je stap voor stap met foto’s zien hoe je gefrituurde tempeh maakt. Het is echt heel makkelijk!

stap voor stap tempeh

Recept: Gefrituurde tempeh

Wat is tempeh?

Tempeh is gemaakt van sojabonen. Een beetje zoals tofu, maar dan is het gefermenteerd. Het bevat veel eiwitten en schijnt supergezond te zijn. Je kan het vinden in natuurwinkels (zoals Ekoplaza) of de toko. Maar tegenwoordig hebben veel supermarkten het ook gewoon! Je vindt het in de koeling bij de vleesvervangers. Als je het naturel eet, is de smaak niet om over naar huis te schrijven. Maar met een goede marinade en knapperig gebakken (of gefrituurd eigenlijk) is het heel lekker. Ik weet niet of het dan nog steeds zo gezond is, misschien zijn alle goede voedingsstoffen dan wel kapot gefrituurd. Maar ik houd de recepten op deze blog vooral bij omdat ik wil laten zien dat vegetarisch eten lekker is! En lekker is deze gefrituurde tempeh zéker.

Recept: Gefrituurde tempeh

Gefrituurde tempeh: stap voor stap

Ik wilde eigenlijk authentieke ‘tempeh kering‘ maken. Maar het was zondag en de toko was dicht dus ik moest het doen met ingrediënten uit de supermarkt. Ik flanste iets makkelijks in elkaar met ketjap en sambal en dat werd heel lekker! Voordat ik boze mailtjes krijg: hoe ik het dus in dit recept maak, is vast geen authentieke Indische manier, maar gewoon lekker makkelijk. Ik heb het eens eerder gemaakt om als vleesvervanger bij nasi te serveren. Gisteren maakte ik het als late lunch/snack. Je kan het zo eten van het bord met een vorkje, maar op brood is het ook lekker kwam ik achter!

Recept: Gefrituurde tempeh

Ingrediënten voor de gefrituurde tempeh

Hoeveelheid: bijgerecht/snack voor twee personen

 • 1/2 blok tempeh
 • genoeg zonnebloemolie voor een laag van 2 cm.
 • koekenpan/hapjespan die diep genoeg is om in te frituren
 • 1 kleine ui
 • een schep basterdsuiker
 • scheutje ketjap
 • schep sambal
 • optioneel: 1 tl laos (uit een potje)
 • optioneel: 1 tl sereh (uit een potje)
 • voor de garnering: 1 rode peper

Bereidingswijze

Recept: Gefrituurde tempeh

1. Snij de tempeh in dunne reepjes.

Recept: Gefrituurde tempeh

2. Giet zonnebloemolie in een pan, zorg dat het een dikke laag is (van ong. 2 centimeter) en wacht tot de olie heet is en bak/frituur de tempeh tot deze goudbruin en krokant is. Dit duurt een paar minuten. Let op: het kan spetteren!

Recept: Gefrituurde tempeh

3. Schep de gefrituurde tempeh uit de olie en laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Recept: Gefrituurde tempeh

4. Snipper een uitje voor de marinade voor de tempeh.

Recept: Gefrituurde tempeh

5. Bak de ui voor ongeveer 5 minuten in een beetje nieuwe olie en voeg een schep suiker en een schep sambal toe. Doe er een scheutje ketjap bij zodat het een sausje wordt. Doe er wat laos en sereh bij (of laat dit achterwege als je supermarkt het niet heeft).

Recept: Gefrituurde tempeh

6. Doe de gefrituurde tempeh erbij, roer even zodat alle saus goed over de tempeh verdeeld zit en het is klaar!

Recept: Gefrituurde tempeh

7. Schep op een bord en garneer met wat ringetjes rode peper. Je kan het warm of koud eten.

Eet smakelijk!

Heb je al eens gefrituurde tempeh gegeten? Hoe maak jij het het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

31 reacties op “Recept: Gefrituurde tempeh

 1. Ik (Indisch) vind het Indisch hoor 🙂 En alle Indo’s maken hun gerechten weer anders, dat maakt het juist zo leuk (en de discussies natuurlijk over hoe het ‘moet’ of ‘hoort’).

  | Reageer op deze reactie
 2. Sanne schreef:

  Oeeeeh, ik ben heel benieuwd! Ik heb het ooit geprobeerd te maken, maar dat werd dus echt verschrikkelijk. Echt niet te eten. Zo jammer! Maar dit wil ik dus heel graag proberen.

  | Reageer op deze reactie
 3. Bente schreef:

  Hmm, bij gefermenteerde soja zou ik al graag willen afhaken 😉 Het ziet er wel erg lekker uit verder. Toch wel nieuwsgierig naar de smaak hiervan (en het sausje lijkt me in ieder geval heel erg lekker!)

  | Reageer op deze reactie
 4. Eveline schreef:

  Die van jou ziet er nog lekkerder uit dan die op de foto van het recept!
  Ik maak ook wel eens pittige tempeh. De tempeh frituren en dan een boemboe maken van ui, knoflook, pepers, gember en laos. En dan in de pan nog wat extra ui en een pepertje aanbakken. Boemboe en een gekneusde serehstengel erbij doen en even opbakken. Papje maken van tamarindepasta en een klein beetje water en erbij gieten. Schepje palmsuiker erdoor roeren.. Tempeh erbij doen, husselen en lekker opeten 🙂 Kant-en-klare boemboe kopen scheelt wel wat werk, maar het is wel lekkerder om het vers te maken!

  | Reageer op deze reactie
 5. Eveline schreef:

  Voor een doordeweekse light-variant bak ik de reepjes tempeh wel eens in de oven. Geen omkijken naar en het wordt ook best knapperig. Mist natuurlijk wel het gefrituurde smaakje. Beetje het verschil tussen echte frites en ovenfrites. Maar wel minder calorieën.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat slim! Superbedankt voor je tips, klinkt allemaal heel lekker 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. Claire schreef:

  Ohhhh dit ziet er zo lekker uit! Ik heb weleens tempeh gemaakt maar ik vond het zo vies. Maar gefrituurd eten is altijd lekker dus ik ben benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa serieus echt proberen hoor! Ik had het ook al een beetje opgegeven. Maar op deze manier wil ik het elke dag wel 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Joyce schreef:

  JA TEMPEH <3 Ik maak het ook altijd op deze manier; eerst flink krokant bakken en daarna smaak toevoegen, love it like that! Ik moet er niet aan denken het op een andere manier te doen, ook als de stukken tempeh net iets te dik zijn en de binnenkant nog mushy is walg ik er van ;p Dit is trouwens echt een super snel recept, ik denk dat ik het vanavond bij mijn rijst maak 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja jakkes ik weet precies wat je bedoelt! Opzich vind ik het dan nog wel te eten met veel saus/marinade om het een beetje te verbloemen, maar dit is toch wel honderd keer beter <3

   | Reageer op deze reactie
 8. Ruth schreef:

  ‘Glutensuikerolievrije’ kruiden. Ik moest echt 3 keer lezen voordat ik snapte wat er stond :-p

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahahaha! Ik denk niet dat het ooit in de Van Dale gaat komen.

   | Reageer op deze reactie
 9. Loes schreef:

  Ik heb nog nooit tempeh geprobeerd, maar het klinkt wel heel lekker zo! Goede vleesvervanger.

  | Reageer op deze reactie
 10. Ik heb een tijd bij een biologische toko gewerkt en daar hadden we dit ook. Heerlijk vind ik! Ik ben niet gek op tempeh, maar wel op deze manier. Zo lekker met die pepertjes. Nu heb je me op het idee gebracht om het thuis te maken! Malou x

  | Reageer op deze reactie
 11. Mariëlle schreef:

  Eeeh ik vind het er niet zo smakelijk uitzien hihi, maar dat ligt niet aan jou hoor! Ik heb het nog nooit geprobeerd dus hoe het echt smaakt, kan ik niet beoordelen! Maar ik wil het zeker eens proberen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Kristel schreef:

  Fijn recept! Ben wel benieuwd: gebruik je ketjap manis (zoet) of asin (zout)? Maakt vast flink uit voor de smaak.

  | Reageer op deze reactie
 13. Susan schreef:

  Ik moet dit echt nog eens proberen, heb het nog nooit gehad. Het lijkt me inderdaad niet heel geweldig zonder smaak, maar zo gemarineerd en gefrituurd ziet het er wel lekker uit!

  | Reageer op deze reactie
 14. Linda schreef:

  Op zich vind ik het niet lekker, maar als ik jouw versie zie én lees, dan lijkt het me heerlijk 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. Hailey schreef:

  Dat lijkt mij een hele lekkere andere manier om tempeh te maken! Yum! Dit ga ik binnenkort eens proberen! Dank voor het recept!

  | Reageer op deze reactie
 16. Iris schreef:

  Dit ziet er zó lekker uit!! Ik vind het normaal eigenlijk niet te eten, oeps. Ik ga dit zeker een keer proberen 😀

  | Reageer op deze reactie
 17. Anna Maria schreef:

  Dit is nieuw voor mij, als ik simpel een frituur zou hebben zou ik het zeker proberen. Maar echt wij gebruiken het nooit dus klein beetje zonde. Maar wie weet ga ik het eens bij me ouders proberen 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik heb ook geen frituurpan hoor, een normale koekenpan + dikke laag zonnebloemolie is voldoende! 🙂

   | Reageer op deze reactie
 18. Sarah schreef:

  Jaaaaa dit vind ik zo lekker! Maak het bijna elke week wel.
  Soms doe ik de nog makkelijkere versie met een paar flinke lepels sambal badjak en ketjap manis als saus. Love love love it. Maak het meestal wel van een hele tempeh want ik vreet de pan al half leeg voor we gaan eten 😆

  | Reageer op deze reactie
 19. Marloes schreef:

  Vanavond geprobeerd! De eerste keer dat ik tempeh maakte, had ik het alleen gemarineerd en gebakken. En dat proefde zo zurig.. Door het frituren haal je dat zurige er wel vanaf, maar je blijft het nog wel een beetje proeven. Mijn man was er niet weg van, maar ik vond het best lekker. Het is denk ik ook gewoon een typische tempeh smaak ; ).

  | Reageer op deze reactie
 20. Eline schreef:

  Lekker recept, Iris! Ik heb mijn tempeh niet in een pan met olie gefrituurd, maar in mijn airfryer (half pakje tempeh in reepjes snijden, in een kommetje met 1 eetlepel zonnebloemolie mengen en 10 minuten op 160 graden in de airfryer). Werkt even goed 😊

  | Reageer op deze reactie
 21. Laura schreef:

  Dit was echt heel erg lekker, de lekkerste Tempeh die ik ooit gemaakt heb. En erg makkelijk. Dankjewel voor het recept!

  | Reageer op deze reactie
 22. Pingback: Recept: Summer Rolls met tempeh & regenboogkleuren | IKBENIRISNIET
Back to Top