Wonen, werken & veranderingen

Vanaf dag één dat Steve en ik Facebook Official waren woonden we samen. Hij bleef slapen en ging nooit meer weg. Dat was zes jaar geleden. We deden dezelfde studie, volgden dezelfde colleges en leefden op zesentwintig vierkante meter. Van de stufi en onze bijbaantjes kwamen we net rond; we leefden het arme-maar-blije-studentenleven. Er is inmiddels veel veranderd nu we allebei zijn afgestudeerd. Ik ben verder gegaan met mijn blog en Steve is sinds deze maand begonnen aan zijn eerste echte fulltimebaan! Dat brengt veel veranderingen met zich mee. En eentje die ik bijna vergat, maar die wel héél belangrijk is, is welke invloed dit financieel gezien heeft zoals bij het invullen van de inkomstenbelasting.

inkomstenbelasting 2017

 Deze blogpost heb ik geschreven in opdracht van de Rijksoverheid 

Van ploeteren naar #successfuladulting

De laatste jaren hebben we ons echt door onze studies moeten ploeteren. Bij beiden ging het niet van een leien dakje. Toen we eenmaal klaar waren, ik in 2016 en Steve in 2017, viel er een last van onze schouders. Naast mijn studie was ik al bezig met mijn blog en daar ben ik mee verder gegaan. Bij Steve was het lastiger: hij wist niet goed wat hij wilde doen en was nog uitgeput van zijn complexe afstudeeropdracht. Ondertussen werkte hij bij zijn bijbaan in de weekenden en verder was hij druk met vacatures doorspitten.

Toen hij begin dit jaar een vacature voor software tester tegenkwam zag hij het licht. Hij solliciteerde en hoera, hij werd geselecteerd! Sinds begin deze maand werkt hij bij zijn nieuwe baan. Zijn werk vindt hij fantastisch, hij heeft leuke collega’s en hij is helemaal opgebloeid. Van te voren was hij bang dat hij flink zou moeten wennen aan een 40-urige werkweek, maar hij krijgt er juist energie van. Zo fijn! Omdat ik vanuit huis werk was ik op mijn beurt bang dat ik het moeilijk zou vinden dat hij er niet meer zo veel zou zijn. Maar ook dat valt reuze mee. Ik kan nu meeliften op zijn ritme dus ook mij doet het goed.

Money, money, money

De afgelopen jaren mocht ik kostwinner zijn. Dat vond ik helemaal prima, met als bonus dat ik me een extra succesvolle feminist voelde. Mijn moeder heeft mij altijd geleerd dat het héél belangrijk is om financieel onafhankelijk te zijn. Toen ik het boek De Financiële Detox las (leestip!), werd dat nog eens extra benadrukt voor mij. En ik moet natuurlijk ook zeggen dat onze kosten héél laag zijn omdat we onder andere anti-kraak wonen en ons enige kind een adoptiebeagle is. Dus dat lukte ook gewoon goed. Maar toch moet ik zeggen dat ik het wel heel fijn vind dat Steve nu zijn passie heeft gevonden en ook een goed inkomen heeft. Ooit gaat ons anti-kraakhuis gesloopt worden en het geeft een gerust gevoel dat we dan naar een mooi huis kunnen verhuizen in plaats van dat we wellicht in een beschimmeld één-kamer-appartement eindigen. Ook omdat het met mij mentaal even wat minder lekker gaat, is het fijn dat de druk om geld te verdienen niet meer volledig op mij ligt.

Veranderingen voor de belasting

Veel positieve veranderingen hier in huis dus! Blije Steve, blije Iris.. En een iets minder blije Ollie want die zit elke dag rond vijf uur voor de voordeur ongeduldig te wachten tot het baasje ein-de-lijk eens thuis komt. (Zie onderstaande foto.) Maar naast die positieve veranderingen, zijn er ook financiële veranderingen waar wij in eerste instantie nog niet bij stil hadden gestaan. Het eerste punt was onze toeslagen waar we nu geen recht meer op hebben. Het is belangrijk om deze op tijd stop te zetten, anders moet je later een bedrag terugbetalen dat behoorlijk kan oplopen. Ook kwam ik er per toeval achter dat wij nu fiscale partners zijn, ondanks dat we niet getrouwd zijn. Dit is belangrijk om te weten voor de inkomstenbelasting.

Deze periode (maart-april) is het weer tijd om de inkomstenbelasting te doen. Ik las iets over pensioenpartners en herinnerde mij dat Steve na zijn eerste werkdag tussen neus en lippen door iets had gemompeld over mijn gegevens voor een pensioen-dinges. Bij zijn nieuwe baan werd het zo geregeld dat ik werd opgenomen in zijn pensioenregeling. Daarmee word je tevens automatisch fiscale partners voor de inkomstenbelasting. Als we volgend jaar de inkomstenbelasting van dit jaar in gaan vullen, moeten we daar dus rekening mee houden omdat we dan gezamenlijk aangifte kunnen doen. Dat kan voordeliger zijn omdat eventuele aftrekposten gunstig verdeeld kunnen worden.

Degene die het meest moet wennen aan een fulltime-werkende Steve.

Zelf je inkomstenbelasting doen

Voor Steve is het makkelijk om de inkomstenbelasting te doen omdat hij in loondienst werkt. Hij heeft dat altijd snel gedaan omdat hij alleen moet controleren of klopt wat is ingevuld. Jaarlijks doe ik de inkomstenbelasting samen met mijn moeder, omdat het voor mij als ondernemer iets complexer wordt. Ik leg mijn mappen en papieren op tafel, sla koekjes in en zet een grote pot thee. Zelf ben ik niet zo handig met getallen en ondanks dat ik met Google en handige websites zoals How 2 spend it een heel eind kom, vind ik het altijd fijn als mijn moeder mee kan kijken zodat ik zeker weet dat ik het goed invul. Mijn moeder werkt in de salarisadministratie en heeft onlangs een opleiding als budgetcoach gevolgd. Zij is dus de koningin van de getallen. Het maakt de middag vol getallen en googelen ook gelijk een stuk gezelliger. Ik moet zeggen dat ik er van te voren vaak wel tegenop zie, maar achteraf valt het altijd mee. Het is geen raketwetenschap, maar je moet er wel even de tijd voor nemen als je het in één keer goed wil doen.

Als je van de Belastingdienst bericht hebt gekregen met het verzoek om aangifte te doen, ben je verplicht om aangifte te doen. Als je geen brief hebt gekregen, kun je hier nalezen of je wel of niet aangifte moet doen. Voor de meesten is het doen van de inkomstenbelasting niet moeilijk. Het meeste is namelijk vooraf ingevuld en hoef je alleen nog maar te controleren en waar nodig aan te vullen!

De app om de inkomstenbelasting mee te doen vind je onder de naam ‘Inkomstenbelasting 2017’

Tip 1: Ga naar de aangiftechecklist

Wanneer moet je niet alleen je aangifte controleren, maar ook aanvullen? Hier kom je eenvoudig achter met de aangiftechecklist. Het gaat om kosten die je in 2017 hebt gemaakt en die (deels) aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een huis hebt gekocht, veel zorgkosten hebt gemaakt of een gift hebt gedaan.

Tip 2: Inkomstenbelasting doen via de app

Je kan de aangifte online doen via Belastingdienst.nl/aangifte. Als je een vrij standaard situatie hebt, kan je ook de app gebruiken. Dus is er vorig jaar niets veranderd in je situatie (bijvoorbeeld: getrouwd of een huis gekocht), heb je geen aftrekposten om zelf aan te vullen en als alle vooraf ingevulde gegevens kloppen, dan kun je de app gebruiken. Alle info en links naar de apps (iOS en Android) vind je op deze pagina.

Tip 3: Zet het in je agenda

Je belastingaangifte moet uiterlijk vóór 1 mei 2018 binnen zijn. Als je aangifte vóór 1 april 2018 binnen is, krijg je voor 1 juli bericht. Dat laatste is dus nog éxtra handig om te doen als je verwacht dat je geld terugkrijgt.

Hoe doe jij de inkomstenbelasting?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

29 reacties op “Wonen, werken & veranderingen

 1. Ik moet toch echt even kwijt dat ik het bewonderenswaardig vind dat jij over zelfs zoiets saais als belastingaangiftes, zo’n ongelooflijk leuk en lekker leesbaar artikel weet te maken! *insert applausje*
  Moest hardop lachen om die foto’s van Ollie 🙂
  Ik heb gelukkig een boekhouder die de moeilijkste dingen voor me doet, want een pot thee en trommel koekjes volstaat voor mij niet wanneer ik huilend boven de papierstapel buig *insert fles wijn en kilo chocolade* 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dank je wel voor het grote compliment! Lijkt me echt fantastisch een boekhouder, dat heb je echt goed geregeld 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Emma schreef:

  Wat een fijn geschreven en duidelijk artikel! Handig dat je deze reminder deelt met je lezers 🙂
  Ik krijg volledig onverwacht een leuk bedrag terug (ik dacht te moeten betalen), dus ben erg blij dat ik het heb ingevuld haha.

  Trouwens irrelevant, maar ik vind het zo fijn dat de linkjes in je artikel in een ander tabblad openen! Nu vergeet ik niet om de extra info die je deelt straks nog even door te lezen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wauw, dat is nog eens fijn! Dat werkt helemaal motiverend om het op tijd te doen 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Yvonne schreef:

  Supervolwassen Iris! Ik doe het zelf maar is vrij simpel omdat ik geen eigen bedrijf heb. Ben dus altijd zo klaar.

  | Reageer op deze reactie
 4. Anna Maria schreef:

  Kunstig om toch zo leuk te schrijven over zo iets saais, wij hebben al die verandering al gemerkt en straks met nieuw huisje zal het helemaal wennen worden. Aangezien dan het huisje ook van mij is…

  | Reageer op deze reactie
 5. Frances schreef:

  Goede reminder, ik heb zo’n hekel aan alles met cijfertjes dat ik altijd geneigd ben het voor me uit te blijven schuiven. Ik ga het nu toch maar doen voor 1 april want ik verwacht na een verhuizing wel wat terug te krijgen en dat is altijd fijn natuurlijk. Sowieso leuk weer wat van je te horen. Heel goed dat je tijd voor je herstel neemt maar ik mis je schrijfsels wel hoor! Hoop dat het al weer wat beter met je gaat en ben ook heel benieuwd hoe dat dan werkt voor jou. Ik heb geen officiële ADD diagnose (wel een officiële psycholoog maar die doet niet zo aan diagnoses, werkt meer klachtgericht) en ik herken altijd wel veel in wat je schrijft over jezelf. Fijn trouwens dat je nu samen de financiële kar kunt trekken met Steve en hij het zo naar zijn zin heeft.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah lief van je! Heb je Instagram? Daar plaats ik wat vaker updates met korte stukjes en Stories, @ikbenirisniet is mijn username 🙂 Helaas ben ik alleen maar meer achteruit gegaan door die stomme wachttijd, maar deze week heb ik eindelijk (na 6 maanden!) mijn intakegesprek dus ik hoop echt dat er dan wel verbetering in gaat komen en ik ook uiteindelijk weer meer kan gaan bloggen 🙂

   | Reageer op deze reactie
 6. Iris schreef:

  Het is heel erg, maar de boekhouder doet mijn belasting! Ik ben veel te bang dat ik iets verkeerd doe.

  | Reageer op deze reactie
 7. Linda schreef:

  Haha, als je blogs gaat schrijven in opdracht voor de Rijksoverheid ben je eigenlijk gewoon een suffe ambtenaar 😛 Geeft niet hoor, ik vind het ook best fijn 😉

  Omdat ik net als Steve in loondienst ben en verder geen noemswaardig financieel bezit heb, is die aangifte echt TE makkelijk. Twee keer klikken en klaar. En ik hoef ook al jaren niets bij te betalen, want het is allemaal zo voorspelbaar als je van een abtenaar zou verwachten 😉 Ben wel benieuwd hoe het gaat als we ooit een (betaalbaar, pff) huis kunnen vinden.

  Thanks voor de reminder over fiscaal partnerdinges. Vorig jaar hadden we al eens bedacht dat we eens moeten uitzoeken hoe dat werkt, maar uiteraard nooit aan toe gekomen. Met onze feministonvriendelijke inkomensverdeling zou een zekere huisgenoot van mij hier wel eens flink voordeel van kunnen krijgen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Oh trouwens, jullie zijn dus al fiscaal partners alleen omdat jij bij Steve z’n pensioen geregistreerd bent? Hij hoeft niet ook bij jouw (niet bestaande?) pensioenfonds geregistreerd te zijn? Want dat is hier de enige optie, geloof ik. Huis, kinderen en trouwen zijn veel te duur (en gedoe) voor zo’n beetje belastingvoordeel 😛

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Nee klopt, want ik heb niet eens een pensioenfonds, haha. Hoe ik het heb begrepen is dat als je bij je partner (of andersom of allebei bij elkaar) staat ingeschreven bij het pensioen, dan ben je pensioenpartners en dus ook fiscaal partners. Geregistreerd partnerschap zou ook nog kunnen trouwens!

    | Reageer op deze reactie
    1. Linda schreef:

     Buh, bij mijn pensioenfonds kun je alleen een partner inschrijven als je aan een van al die andere eisen voldoet, dus daar schieten we niets mee op. Samenlevingscontract zou ook nog kunnen, lijkt het. Oh man, dat klinkt wel heel volwassen allemaal zeg.

     | Reageer op deze reactie
 8. Sofie schreef:

  Toch heel wat verschillend met België 🙂 Bij ons moet dat pas half juli ingediend worden.

  | Reageer op deze reactie
 9. Romy schreef:

  Wat een goed en duidelijk artikel! Ik vind de Belastingaangifte altijd wel hét toppunt van successful adulting. Mijn belastingsituatie is een beetje ingewikkeld, omdat ik in loondienst ben, maar vorig jaar ook veel freelance heb gewerkt voordat ik mijn baan vond. Dat telt allemaal als overige inkomsten en dan heb ik ook nog eens een aantal aftrekposten. Gelukkig word mijn vader blij (ja, echt!) van belastingaangiftes, dus hij is er volop ingedoken. Stiekem best wel fijn dat ik het niet allemaal zelf hoefde uit te zoeken! 😉 Oeps!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah wat goed zeg, dat is toch wel fijn! Kan me voorstellen dat het dan nog een stukje complexer wordt inderdaad. Dan komen slimme ouders altijd van pas 😀

   | Reageer op deze reactie
 10. Dominique schreef:

  Toen ik je eerste alinea las dacht ik dat je ging zeggen dat jullie uit elkaar zijn. Fjoew! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   O jee, nee gelukkig niet! Heb ik per ongeluk onbewust aan clickbait gedaan, dat was niet de bedoeling, hoor, haha.

   | Reageer op deze reactie
 11. Mariëlle schreef:

  Super goed dat je hierover schrijft! Ik heb besloten het vanaf dit jaar uit te besteden, om me stress, moeite en tijd te besparen. Maar ik heb het tot noch toe altijd ook zelf gedaan!

  | Reageer op deze reactie
 12. Malou schreef:

  Leuk en leerzaam artikel! 🙂 Ik doe mijn Belastingaangifte zelf (en dit jaar netjes direct op 1 maart gedaan haha yesss) maar ik ben gewoon in loondienst bij een werkgever dus even controleren en een paar keer klikken, that’s it. Ik krijg al voor het tweede jaar op rij heel veel geld terug omdat ik verkeerd sta ingeschaald op mijn werk! Dussss ik kijk er naar uit haha. Ik ga er lekker van op vakantie met mijn moeder <3

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ahh wat ben jij goed bezig! En dan ook nog met een vakantie in het vooruitzicht, dat is helemaal fijn 😀

   | Reageer op deze reactie
 13. Jacqueline schreef:

  Ik doe het altijd zelf, voor zowel mijn man als voor mezelf. Het meeste is eenvoudig, omdat het al ingevuld is. Dit jaar kon ik voor het eerst mijn bloginkomsten meenemen, maar dat stelde niet veel voor. En elk jaar hoop ik dat ik over de drempel kom om iets van mijn zorgkosten terug te krijgen, maar helaas, mag er gewoon zelf voor opdraaien…

  | Reageer op deze reactie
 14. Anneke schreef:

  Ik ben altijd doodsbang dat ik mijn aangifte verkeerd invul. Mijn grootste angst is dat ik ooit duizenden euro’s terug moet betalen. :’)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha oh nee!! Dat zal toch nog niet met zo’n vaart lopen als je er even goed voor gaat zitten en alles controleert/invult? You got this!

   | Reageer op deze reactie
 15. Laura schreef:

  Wat een knap geschreven artikel over een ontzettend saai onderwerp! Door je manier van schrijven heb ik het artikel gewoon uitgelezen, compliment 🙂 Heb een hekel aan belaste-aangifte doen, maar gelukkig heeft mijn vriend het al gedaan. Fieuw.

  ps: ik moet altijd zo lachen om Ollie

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh dit vind ik zo lief, dank je wel voor het grote compliment!

   | Reageer op deze reactie
 16. Yoni schreef:

  Hoi Iris,
  Ik vind dat je er super leuk uit ziet! Leuke kleding heb je aan!
  xYoni

  | Reageer op deze reactie
Back to Top