Wonen, werken & veranderingen

Vanaf dag één dat Steve en ik Facebook Official waren woonden we samen. Hij bleef slapen en ging nooit meer weg. Dat was zes jaar geleden. We deden dezelfde studie, volgden dezelfde colleges en leefden op zesentwintig vierkante meter. Van de stufi en onze bijbaantjes kwamen we net rond; we leefden het arme-maar-blije-studentenleven. Er is inmiddels veel veranderd nu we allebei zijn afgestudeerd. Ik ben verder gegaan met mijn blog en Steve is sinds deze maand begonnen aan zijn eerste echte fulltimebaan! Dat brengt veel veranderingen met zich mee. En eentje die ik bijna vergat, maar die wel héél belangrijk is, is welke invloed dit financieel gezien heeft zoals bij het invullen van de inkomstenbelasting.

inkomstenbelasting 2017

 Deze blogpost heb ik geschreven in opdracht van de Rijksoverheid 

Van ploeteren naar #successfuladulting

De laatste jaren hebben we ons echt door onze studies moeten ploeteren. Bij beiden ging het niet van een leien dakje. Toen we eenmaal klaar waren, ik in 2016 en Steve in 2017, viel er een last van onze schouders. Naast mijn studie was ik al bezig met mijn blog en daar ben ik mee verder gegaan. Bij Steve was het lastiger: hij wist niet goed wat hij wilde doen en was nog uitgeput van zijn complexe afstudeeropdracht. Ondertussen werkte hij bij zijn bijbaan in de weekenden en verder was hij druk met vacatures doorspitten.

Toen hij begin dit jaar een vacature voor software tester tegenkwam zag hij het licht. Hij solliciteerde en hoera, hij werd geselecteerd! Sinds begin deze maand werkt hij bij zijn nieuwe baan. Zijn werk vindt hij fantastisch, hij heeft leuke collega’s en hij is helemaal opgebloeid. Van te voren was hij bang dat hij flink zou moeten wennen aan een 40-urige werkweek, maar hij krijgt er juist energie van. Zo fijn! Omdat ik vanuit huis werk was ik op mijn beurt bang dat ik het moeilijk zou vinden dat hij er niet meer zo veel zou zijn. Maar ook dat valt reuze mee. Ik kan nu meeliften op zijn ritme dus ook mij doet het goed.

Money, money, money

De afgelopen jaren mocht ik kostwinner zijn. Dat vond ik helemaal prima, met als bonus dat ik me een extra succesvolle feminist voelde. Mijn moeder heeft mij altijd geleerd dat het héél belangrijk is om financieel onafhankelijk te zijn. Toen ik het boek De Financiële Detox las (leestip!), werd dat nog eens extra benadrukt voor mij. En ik moet natuurlijk ook zeggen dat onze kosten héél laag zijn omdat we onder andere anti-kraak wonen en ons enige kind een adoptiebeagle is. Dus dat lukte ook gewoon goed. Maar toch moet ik zeggen dat ik het wel heel fijn vind dat Steve nu zijn passie heeft gevonden en ook een goed inkomen heeft. Ooit gaat ons anti-kraakhuis gesloopt worden en het geeft een gerust gevoel dat we dan naar een mooi huis kunnen verhuizen in plaats van dat we wellicht in een beschimmeld één-kamer-appartement eindigen. Ook omdat het met mij mentaal even wat minder lekker gaat, is het fijn dat de druk om geld te verdienen niet meer volledig op mij ligt.

Veranderingen voor de belasting

Veel positieve veranderingen hier in huis dus! Blije Steve, blije Iris.. En een iets minder blije Ollie want die zit elke dag rond vijf uur voor de voordeur ongeduldig te wachten tot het baasje ein-de-lijk eens thuis komt. (Zie onderstaande foto.) Maar naast die positieve veranderingen, zijn er ook financiële veranderingen waar wij in eerste instantie nog niet bij stil hadden gestaan. Het eerste punt was onze toeslagen waar we nu geen recht meer op hebben. Het is belangrijk om deze op tijd stop te zetten, anders moet je later een bedrag terugbetalen dat behoorlijk kan oplopen. Ook kwam ik er per toeval achter dat wij nu fiscale partners zijn, ondanks dat we niet getrouwd zijn. Dit is belangrijk om te weten voor de inkomstenbelasting.

Deze periode (maart-april) is het weer tijd om de inkomstenbelasting te doen. Ik las iets over pensioenpartners en herinnerde mij dat Steve na zijn eerste werkdag tussen neus en lippen door iets had gemompeld over mijn gegevens voor een pensioen-dinges. Bij zijn nieuwe baan werd het zo geregeld dat ik werd opgenomen in zijn pensioenregeling. Daarmee word je tevens automatisch fiscale partners voor de inkomstenbelasting. Als we volgend jaar de inkomstenbelasting van dit jaar in gaan vullen, moeten we daar dus rekening mee houden omdat we dan gezamenlijk aangifte kunnen doen. Dat kan voordeliger zijn omdat eventuele aftrekposten gunstig verdeeld kunnen worden.

Degene die het meest moet wennen aan een fulltime-werkende Steve.

Zelf je inkomstenbelasting doen

Voor Steve is het makkelijk om de inkomstenbelasting te doen omdat hij in loondienst werkt. Hij heeft dat altijd snel gedaan omdat hij alleen moet controleren of klopt wat is ingevuld. Jaarlijks doe ik de inkomstenbelasting samen met mijn moeder, omdat het voor mij als ondernemer iets complexer wordt. Ik leg mijn mappen en papieren op tafel, sla koekjes in en zet een grote pot thee. Zelf ben ik niet zo handig met getallen en ondanks dat ik met Google en handige websites zoals How 2 spend it een heel eind kom, vind ik het altijd fijn als mijn moeder mee kan kijken zodat ik zeker weet dat ik het goed invul. Mijn moeder werkt in de salarisadministratie en heeft onlangs een opleiding als budgetcoach gevolgd. Zij is dus de koningin van de getallen. Het maakt de middag vol getallen en googelen ook gelijk een stuk gezelliger. Ik moet zeggen dat ik er van te voren vaak wel tegenop zie, maar achteraf valt het altijd mee. Het is geen raketwetenschap, maar je moet er wel even de tijd voor nemen als je het in één keer goed wil doen.

Als je van de Belastingdienst bericht hebt gekregen met het verzoek om aangifte te doen, ben je verplicht om aangifte te doen. Als je geen brief hebt gekregen, kun je hier nalezen of je wel of niet aangifte moet doen. Voor de meesten is het doen van de inkomstenbelasting niet moeilijk. Het meeste is namelijk vooraf ingevuld en hoef je alleen nog maar te controleren en waar nodig aan te vullen!

De app om de inkomstenbelasting mee te doen vind je onder de naam ‘Inkomstenbelasting 2017’

Tip 1: Ga naar de aangiftechecklist

Wanneer moet je niet alleen je aangifte controleren, maar ook aanvullen? Hier kom je eenvoudig achter met de aangiftechecklist. Het gaat om kosten die je in 2017 hebt gemaakt en die (deels) aftrekbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een huis hebt gekocht, veel zorgkosten hebt gemaakt of een gift hebt gedaan.

Tip 2: Inkomstenbelasting doen via de app

Je kan de aangifte online doen via Belastingdienst.nl/aangifte. Als je een vrij standaard situatie hebt, kan je ook de app gebruiken. Dus is er vorig jaar niets veranderd in je situatie (bijvoorbeeld: getrouwd of een huis gekocht), heb je geen aftrekposten om zelf aan te vullen en als alle vooraf ingevulde gegevens kloppen, dan kun je de app gebruiken. Alle info en links naar de apps (iOS en Android) vind je op deze pagina.

Tip 3: Zet het in je agenda

Je belastingaangifte moet uiterlijk vóór 1 mei 2018 binnen zijn. Als je aangifte vóór 1 april 2018 binnen is, krijg je voor 1 juli bericht. Dat laatste is dus nog éxtra handig om te doen als je verwacht dat je geld terugkrijgt.

Hoe doe jij de inkomstenbelasting?

Back to Top