Recept: Pompoensoep met sinaasappelsap

Ik dacht: ik doe eens lekker gek. Leven op het randje. Yolo. Ik doe gewoon eens sinaasappelsap in de pompoensoep. Het werd tot mijn grote verbazing héél erg lekker en ik was in de veronderstelling dat ik een ingenieus vernieuwend recept had bedacht. Tot ik googelde naar ‘pompoensoep met sinaasappelsap’. Bestaat al lang. Nouja, ik heb in ieder geval een goed gevoel voor het combineren van smaken, denk ik? Nou goed, hier is mijn toch-niet-zo-vernieuwende recept in ieder geval.

pompoensoep met sinaasappel

Ingrediënten voor 4 kommen soep:

 • 400 gram pompoen in blokjes gesneden *
 • 1 ui
 • 1 knoflook
 • 1 grote aardappel
 • 1 el kokosolie extra vierge / of andere plantaardige olie
 • 1 klein stukje gember van ongeveer 1 cm. dik
 • 1/2 tl komijn / wordt ook wel djinten genoemd
 • 0,75 liter groentebouillon
 • 1 sinaasappel / alleen het sap
 • Peper en zout

* Ik had niet zo’n zin om een pompoen met grof geweld in stukken te gaan hakken dus ik kocht lekker lui een zak pompoenblokjes bij de Appie waardoor ik op precies 400 gram uitkwam. Zo’n middelgrote oranje pompoen is ook prima, het maakt voor deze soep niet zoveel uit of je wat meer of minder pompoen gebruikt, geen paniek!

Bereiding:

 1. Snij de pompoen in blokjes met een scherp mes, als je dit nog niet had gedaan. Snij ook de ui en knoflook fijn en de aardappels in blokjes.
 2. Verwarm een eetlepel kokosolie extra vierge in een soeppan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook enkele minuten. Let erop dat de knoflook niet bruin wordt.
 3. Voeg de pompoenblokjes, gember en komijn toe en bak nog zo’n 5 minuten mee terwijl je het soms doorroert. Schil en snij ondertussen de aardappel in blokjes en voeg ook toe.
 4. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
 5. Voeg het sinaasappelsap toe, zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer of in een blender/keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.

recept pompoensoep met sinaasappel

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 reacties op “Recept: Pompoensoep met sinaasappelsap

 1. Nina schreef:

  Ik ben een beetje verliefd op pompoensoep. Skip het beetje. Wanneer het pompoen-tijd is vier ik feest, ik sla nog net niet oranje uit.
  Laat ik eens gek doen, volgende keer als ik de soep ga maken ga ik je recept aanhouden (oke, als richtlijn, ik ken mezelf.. helemaal houden aan een recept doe ik in de keuken vrijwel nooit). Lekkerrr!

  | Reageer op deze reactie
 2. Lauriëtte schreef:

  Pompoensoep wil ik nog wel eens een keertje proberen maar dan toch zonder de sinaasappelsap denk ik. Ben niet zo’n fan van sinaasappelsap toevoegingen 😛

  | Reageer op deze reactie
 3. Karlijn schreef:

  Pompoensoep is mijn favoriete herfsteten, zo lekker! Maar ik vind het met iets als tomaat lekkerder dan met sinaasappel moet ik toevgeven 😛

  | Reageer op deze reactie
 4. Sytske schreef:

  Ik ben juist niet zo’n pompoenfan, vind het toch al snel smaakloos, maar die toevoeging van sinsaasappelsap klinkt juist wel weer lekker, verfrissend. Misschien ga ik het wel weer eens proberen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Malu schreef:

   Ik wilde reageren, maar blijkbaar had ik dat al een keertje gedaan!
   Ik heb hem zonet weer gemaakt en wow wat is hij lekker sinterklaas achtig door de vers geperste sinaasappel.

   | Reageer op deze reactie
 5. Yara Miora schreef:

  Hoi hoi! Ik las de titel op bloglovin en kon het niet laten om even te kijken of je het nou echt meende maar blijkbaar wel haha! Weet niet of ik zo on the edge durf te leven hoor maar als ik het ooit ga proberen zal ik het laten weten 🙂 Wel heel herfstachtig in ieder geval!

  Liefs,
  Yara

  | Reageer op deze reactie
 6. Pauline schreef:

  Zelfgemaakte pompoensoep is mijn favoriete soep! Aparte combinatie dit, maar het lijkt me wel erg lekker.

  Liefs,
  Pauline

  | Reageer op deze reactie
 7. Nanda schreef:

  Ik ben gek op herfst gerechten, dus ook pompoensoep. Heb het nog nooit met sinasappelsap geprobeerd, maar dat is dus blijkbaar wel een aanrader 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Anneleen schreef:

  Wow dit lijkt mij in eerste instantie best een vreemde combinatie… ik denk dat ik die sinaasappel toch achterwege zou laten 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Maai schreef:

  Ik hou echt van pompoensoep. Maak het bij voorkeur elke week. Zelf doe ik er wel nog wortels doorheen. De combi met sinaasappel kende ik nog niet, ga ik proberen, lijkt me lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 10. Elisa schreef:

  En of dit lekker is, dat weet ik wel zeker. Ik doe het namelijk ook nog wel eens inplaats van worteltjes.

  | Reageer op deze reactie
 11. Roelien schreef:

  Dit probeerde ik vorig jaar herfst aan mijn vriendje voor te schotelen en hij kon alleen maar heel vies kijken. Maar ik vind het heerlijk! Klassiekertje van huis uit

  | Reageer op deze reactie
 12. Marloes schreef:

  Mocht je je mind nog een keer willen laten blowen: een glas appelsap door je pompoensoep is ook zaaaaalig <3

  | Reageer op deze reactie
 13. Manon schreef:

  Ik heb het dus nog nooit zelf gemaakt, wel bij restaurants gegeten en hmm zo lekker! Grappige combinatie met sinaasappelsap zeg!

  | Reageer op deze reactie
 14. Femke schreef:

  Oh, krijg van dit herfstweer zo’n zin in soep! Moet de aardappel er tegelijk in met de pompoenblokjes? Dat staat niet in de beschrijving 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeps! Ik ga het zo even aanpassen. Ja, of in ieder geval voordat je de bouillon erbij doet. Maakt niet zo heel veel uit 😀

   | Reageer op deze reactie
 15. Anne schreef:

  Haha! Zo gooide ik laatst sinaasappelsap door m’n yoghurt en dat was echt niet te eten :’) (al had dat waarschijnlijk ook wel iets te maken met de hoeveelheid, enzo). Dit klinkt erg bijzonder, maar daardoor wel het proberen waard!!

  | Reageer op deze reactie
 16. Mylène schreef:

  Hier had ik zelf ook nog nooit van gehoord. Klinkt apart! Maar pompoensoep vind ik lekker en sinaasappelsap ook, dus zal de combinatie ook heel goed zijn. Benieuwd naar je nieuwe bestaande combinaties 😉

  | Reageer op deze reactie
 17. Romy schreef:

  Ik heb er nog nooit van gehoord, zoals wel meer hierboven in de reacties haha. Of het me echt aanspreekt, eerlijk gezegd niet, ik heb zelfs nog nooit pompoensoep gegeten, schaam je… Tja ooit wil ik het nog eens eten en ergens ben ik hier ook wel benieuwd naar, ik heb echt geen idee wat ik kan verwachten!

  | Reageer op deze reactie
 18. Joanne schreef:

  Hoi Iris,

  Wat weer een leuk recept! Weet niet meer waar ik het vandaan heb, maar nog een handige tip: je kunt een pompoen in zijn geheel ongeveer 10 minuten koken in een pan met een klein laagje water. Daarna af laten koelen en snijden maar: dat gaat dan super gemakkelijk! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 19. Jill schreef:

  Ik had er anders nog nooit van gehoord! Klinkt als een hele lekkere combinatie, tof dat je dit zelf ontdekt hebt!

  | Reageer op deze reactie
 20. Elise schreef:

  Ik had gister toevallig een pompoen liggen voor het eten, dus heb het meteen geprobeerd, en het was heerlijk! Dankjewel voor de tip dus 🙂

  | Reageer op deze reactie
 21. Ilona schreef:

  Heb serieus nog nooit pompoensoep gegeten!
  Mijn favo: tomatensoep met appelmoes 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Lizet schreef:

  Pompoensoep is echt mijn allerfavorietste soep! Ik maak hem vaak ‘plain’ (dus echt alleen pompoen, ui, knoflook en bouillon) en ik heb hem laatst met steranijs gemaakt, ook heel lekker! Ik ga echt een keer deze proberen, met gember en sinaasappel lijkt me super lekker!

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: Pompoensoep met gember en chili - Wander Woman
 24. Marloes schreef:

  Wat een fijn recept Iris! Ik heb net jouw pompoensoep op, maar dan met paprika in plaats van sinaasappel ; ). De hele essentie van het koken van pompoensoep met sinaasappel is dan weg, maar dat had ik niet in huis. Alleen de kleur al, om blij van te worden. Ik at een klein kommetje met een kikkererwten burger en veldsla met tahini en citroen. Heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 25. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 1 | IKBENIRISNIET
 26. Fleur schreef:

  Super lekker. Ik heb het recept wel ietsje aangepast en samengevoegd met een ander pompoensoep recept. Ik had geen aardappel meer. En ik heb er een lepel currypasta doorheen gedaan. Super lekker, gelukkig heb ik nog genoeg over voor morgen!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top