Een duurzame lente-garderobe samenstellen (+kortingscode!)

Mijn capsule wardrobe van winter- naar lente-garderobe switchen is toch zo fijn! Ik ben inmiddels al een ware ervaringsdeskundige wat betreft mijn minimalistische kast, en zal in deze blogpost de belangrijkste tips & tricks delen. Ook als je geen capsule wardrobe hebt, maar wel je garderobe duurzaam & lente-proof wil maken, hoop ik dat je iets aan de tips hebt. Mocht je gelijk enthousiast in willen slaan, dan vind je onderaan de blogpost een kortingscode voor de duurzame & eerlijke webshop watMooi, hoera!

Lente garderobe samenstellen

 Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met watMooi 

Duurzame lente-garderobe

Wat voor de één duurzaam is, hoeft voor de ander natuurlijk niet per se duurzaam te zijn. Het is niet een heel duidelijk begrip. Sinds ik besloot om mijn garderobe te verduurzamen ontdekte ik pas hoe complex het is om het echt goed te doen. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik het allerbelangrijkst vind dat de kleding van goede kwaliteit is. Dat het lang meegaat is hoe dan ook duurzaam. Slow fashion wordt dat ook wel genoemd. Ook dat de kleding is gemaakt onder eerlijke omstandigheden vind ik belangrijk. Ik koop graag van zulke fair fashion merken; je stemt tenslotte met je portemonnee.

In de webshop watMooi kan je per item makkelijk zien op welke manier het duurzaam is door middel van de icoontje. Fair trade, biologische materialen, geproduceerd met zorg voor het milieu, you name it. Het bloemenjasje dat ik op de foto draag is bijvoorbeeld van het merk King Louie Organic. Zij zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation, dat betekent dat er aandacht is voor eerlijke arbeidsomstandigheden.

Om het overzicht te bewaren ben ik nog steeds erg blij met mijn capsule wardrobe. Het werkt niet alleen goed om ’s ochtends makkelijk een outfit samen te stellen, maar ook bij het kopen van nieuwe items. In plaats van dat je maar wat zit rond te klikken, ga je dan echt gericht op zoek naar een kledingstuk en is het (of vind ik althans) makkelijker om daar ook duurzaamheid in mee te nemen. Hieronder noem ik een aantal handige richtlijnen die ik als houvast gebruik voor mijn garderobe.

Handige richtlijnen

 Ongeveer 30 items

Mijn garderobe bestaat elk seizoen uit ongeveer 30 – 35 items. Dit is inclusief schoenen en jassen, maar exclusief ondergoed, sportkleding en loungewear. Ik staar mij niet blind op dit aantal: iets meer of iets minder is ook prima. Maar ik vind het een fijne houvast om mijn kledingkast overzichtelijk te houden. Kleding voor een ander seizoen berg ik op in een aparte doos.

 Houd rekening met wat je daadwerkelijk draagt

Om mijn stijl te bepalen, maakte ik een prachtig mood board. Daarop vond je destijds lange stoffen winterjassen, mooie enkellaarsjes met hoge hakken en veel lichtgrijze kleuren. Maar als ik kijk naar wat ik in mijn dagelijkse leven doe (zoals veel wandelen met Ollie in de natuur), past die kledingstijl daar totaal niet bij. In het boek The Curated Closet las ik de tip om voor een bepaalde periode te documenteren wat je elke dag draagt. Zo krijg je een realistischer beeld van wat je graag draagt bij welke gelegenheid.

 De 80/20 regel

Voordat ik begon aan de capsule wardrobe, droeg ik bijna alleen maar veilige basics. Nu probeer ik de 80-20 regel te hanteren: 80% van mijn kast bestaat uit basics en 20% uit meer bijzondere items die blikvangers zijn. Ik ben nu véél meer tevreden over mijn kledingstijl. Wederom is dit niet een formule die ik exact hanteer, maar het is wel fijn als houvast. Als je garderobe voor 100% bestaat uit regenboogkleuren, tierlantijnen en glitters en jij je daar goed bij voelt, is dat natuurlijk óók helemaal prima! Het vooral een kwestie van uitproberen.

Lente garderobe - basics vs blikvanger
Mijn favoriete basics: een effen shirt, jeans en gympen. Het jasje met drukke bloemen-print als blikvanger is ideaal voor het vroege lenteweer en maakt mijn basic-outfit in één keer leuker!

Basics & blikvangers

Voor zowel de eerlijke en duurzame basics als de blikvangers kan je terecht bij watMooi. Een aantal heb ik op rijtje gezet hieronder als inspiratie voor je lente-garderobe. Mijn persoonlijke favoriet is uiteraard het jasje met bloemenpint van King Louie. Ik houd van bloemen! Mocht dat nog niet uit mijn tattoo duidelijk zijn geworden. Maar mijn liefde voor simpele basics van comfortabele materialen zal ook nooit vergaan. Uit de collage kan je ook gelijk opmaken welk kleurenpallet ik op het moment mooi vind voor mijn eigen garderobe, ha.

Collage watMooi

1. Basic wit shirt met V-hals van Miss Green / 2. Baseball jacket van King Louie Organic / 3. Shirt met streepjes van King Louie Organic / 4. Jeans van Mud Jeans / 5. Blauwe jurk met witte en rode stippen van ArmedAngels / 6. Rode oorbellen van HINTH.

15% Kortingscode watMooi

Dat leuke jasje van King Louie, en alle andere items uit de shop, koop je met 15% korting als je de volgende kortingscode gebruikt: “irisv18”. De kortingscode is geldig tot 5 mei 2018. De korting geldt niet voor producten uit de sale. Veel shopplezier!

Hoe staat het met jullie lente-garderobe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 reacties op “Een duurzame lente-garderobe samenstellen (+kortingscode!)

 1. Claire schreef:

  Wat een super tof jasje! Staat je echt heel leuk. ! Ik wil voor de zomer ook een poging wagen tot een capsule wardrobe 🙂

  | Reageer op deze reactie
 2. Aahh wat een super fijn artikel! Ik heb toevallig zelf net mijn capsule garderobe gewisseld en een wishlist gemaakt. Kan ik mooi kijken of er iets op watMooi staat 🙂

  | Reageer op deze reactie
 3. Jessi schreef:

  Wat een fijn jasje! Ik heb besloten om voornamelijk nog tweedehands te kopen, omdat er al zoveel kledij op de aarde ronddwaalt eigenlijk. Indien ik écht iets nodig heb dat ik tweedehands niet kan vinden, dan koop ik het nieuw en fair. Dan denk ik aan een nieuwe broek, want ik heb echt een irritante maat 😀

  | Reageer op deze reactie
 4. Karlijn schreef:

  Wauw, wat een superleuk jasje! Ik hou van bloemenprints, het kan mij niet snel te druk worden met kleurige prints 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Katrien schreef:

  Interessante regel wel vind ik, die 80/20. Na mijn bevalling zal ik ook weer eens kuis houden en deze meteen toepassen! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Mathilde schreef:

  Wat een leuke blogpost! Net een bestelling geplaatst 🙂 Jammergenoeg geldt de kortingscode niet voor artikels uit de sale…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh oeps, je hebt helemaal gelijk, dat wilde ik er inderdaad nog bij vermelden maar was ik vergeten met mijn chaotische hoofd. Sorry! Ik zet het er gelijk bij 🙂

   | Reageer op deze reactie
 7. Saar schreef:

  Door jouw blogs over die capsule wardrobe ben ik ook eens beginnen kijken wat ik echt draag. Momenteel ben ik dat nog een beetje aan het omlijsten, dus voorlopig nog geen plannen om zelf extra items aan te schaffen 😊
  Die twintig tachtig regel vind ik wel een goeie. Ik ga eens nadenken over wat meer leuke blikvangers in mijn kast met dit in het achterhoofd!

  | Reageer op deze reactie
 8. Romy schreef:

  Dat jasje is echt zóóóó leuk! Ik ben er helemaal weg van en zou het ook zo kunnen kopen 🙂 Goede tip trouwens van de 80/20-regel. Dat is eigenlijk wel iets handigs om rekening mee te houden wanneer je kleding koopt. Een capsule wardrobe zie ik mezelf niet snel doen, maar ik ben wel best een bewuste shopper geworden en heb een mooie mix gevonden van tweedehands/nieuwe items kopen die precies bij mijn stijl passen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja wat leuk! Ik zie weleens mooie aankopen van jou voorbij komen op social media, je bent goed in mooie tweedehands pareltjes vinden 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Maudy schreef:

  Leuk artikel Iris! Ik heb wel een vraagje: verander je echt ieder seizoen van wardrobe? Als in, lente, zomer herfst èn winter capsule? Ik wil ook graag een capsule wardrobe beginnen maar ik vind het zo lastig, omdat de seizoenen hier in Nederland zo door elkaar lopen… Je kunt in november soms dezelfde kleding nodig hebben als in augustus, als het ware. Wat doe jij daarmee? Ik ben heel benieuwd! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dank je! Ja klopt, maar ik zie dat meer als een moment om weer even alles goed op te ruimen en te kijken naar wat ik wel veel droeg en wat ik misschien niet droeg, wat eventueel vervangen moet worden en waar ik nu zin in heb om het volgend seizoen te dragen. En ik houd ook wel rekening met het weer van het aankomende seizoen natuurlijk, maar het is niet zo dat ik in de winter alleen wollen truien in mijn kast heb en in de zomer alleen dunne jurkjes. Mijn lievelingsjeans (nu helaas helemaal kapot gedragen, RIP) droeg ik bijvoorbeeld elk seizoen wel veel 🙂

   | Reageer op deze reactie
 10. Lalagè schreef:

  Dat jasje is echt heel leuk! Watmooi is mijn favoriete kledingwinkel sinds jaren 🙂 Alleen schoenen en spijkerbroeken koop ik liever in een fysieke winkel.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat leuk zeg! Broeken en schoenen vind ik online ook altijd wat lastiger inderdaad.

   | Reageer op deze reactie
 11. Mascha schreef:

  Ik ga morgen aan de slag om mijn kast voorjaarsproef te maken. Heb er veel zin in! Lekker alles uit mn kast trekken en met een schone lei opnieuw beginnen met inrichten. Ik hen trouwens mijn kast duurzamer gemaakt door veel tweedehandsjes te kopen bij de kringloop

  | Reageer op deze reactie
 12. Eva schreef:

  Dat jasje is echt super leuk!! En ben het helemaal met je eens qua slow fashion, het niet continu willen vervangen van al het ouds door nieuwe spullen is het duurzaamst waar je mee kan starten volgens mij.

  | Reageer op deze reactie
 13. Marike schreef:

  Leuke blog en dankjewel voor de kortingscode, heb net 2 shirtjes besteld 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Sue schreef:

  Ik heb hetzelfde jasje nu al een tijdje en heb er zoveel complimenten over gekregen! Draag het veel in combinatie met een geel effen shirtje van KingLouie.
  Dank voor de tip!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top