Een duurzame lente-garderobe samenstellen (+kortingscode!)

Mijn capsule wardrobe van winter- naar lente-garderobe switchen is toch zo fijn! Ik ben inmiddels al een ware ervaringsdeskundige wat betreft mijn minimalistische kast, en zal in deze blogpost de belangrijkste tips & tricks delen. Ook als je geen capsule wardrobe hebt, maar wel je garderobe duurzaam & lente-proof wil maken, hoop ik dat je iets aan de tips hebt. Mocht je gelijk enthousiast in willen slaan, dan vind je onderaan de blogpost een kortingscode voor de duurzame & eerlijke webshop watMooi, hoera!

Lente garderobe samenstellen

 Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met watMooi 

Duurzame lente-garderobe

Wat voor de één duurzaam is, hoeft voor de ander natuurlijk niet per se duurzaam te zijn. Het is niet een heel duidelijk begrip. Sinds ik besloot om mijn garderobe te verduurzamen ontdekte ik pas hoe complex het is om het echt goed te doen. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik het allerbelangrijkst vind dat de kleding van goede kwaliteit is. Dat het lang meegaat is hoe dan ook duurzaam. Slow fashion wordt dat ook wel genoemd. Ook dat de kleding is gemaakt onder eerlijke omstandigheden vind ik belangrijk. Ik koop graag van zulke fair fashion merken; je stemt tenslotte met je portemonnee.

In de webshop watMooi kan je per item makkelijk zien op welke manier het duurzaam is door middel van de icoontje. Fair trade, biologische materialen, geproduceerd met zorg voor het milieu, you name it. Het bloemenjasje dat ik op de foto draag is bijvoorbeeld van het merk King Louie Organic. Zij zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation, dat betekent dat er aandacht is voor eerlijke arbeidsomstandigheden.

Om het overzicht te bewaren ben ik nog steeds erg blij met mijn capsule wardrobe. Het werkt niet alleen goed om ’s ochtends makkelijk een outfit samen te stellen, maar ook bij het kopen van nieuwe items. In plaats van dat je maar wat zit rond te klikken, ga je dan echt gericht op zoek naar een kledingstuk en is het (of vind ik althans) makkelijker om daar ook duurzaamheid in mee te nemen. Hieronder noem ik een aantal handige richtlijnen die ik als houvast gebruik voor mijn garderobe.

Handige richtlijnen

 Ongeveer 30 items

Mijn garderobe bestaat elk seizoen uit ongeveer 30 – 35 items. Dit is inclusief schoenen en jassen, maar exclusief ondergoed, sportkleding en loungewear. Ik staar mij niet blind op dit aantal: iets meer of iets minder is ook prima. Maar ik vind het een fijne houvast om mijn kledingkast overzichtelijk te houden. Kleding voor een ander seizoen berg ik op in een aparte doos.

 Houd rekening met wat je daadwerkelijk draagt

Om mijn stijl te bepalen, maakte ik een prachtig mood board. Daarop vond je destijds lange stoffen winterjassen, mooie enkellaarsjes met hoge hakken en veel lichtgrijze kleuren. Maar als ik kijk naar wat ik in mijn dagelijkse leven doe (zoals veel wandelen met Ollie in de natuur), past die kledingstijl daar totaal niet bij. In het boek The Curated Closet las ik de tip om voor een bepaalde periode te documenteren wat je elke dag draagt. Zo krijg je een realistischer beeld van wat je graag draagt bij welke gelegenheid.

 De 80/20 regel

Voordat ik begon aan de capsule wardrobe, droeg ik bijna alleen maar veilige basics. Nu probeer ik de 80-20 regel te hanteren: 80% van mijn kast bestaat uit basics en 20% uit meer bijzondere items die blikvangers zijn. Ik ben nu véél meer tevreden over mijn kledingstijl. Wederom is dit niet een formule die ik exact hanteer, maar het is wel fijn als houvast. Als je garderobe voor 100% bestaat uit regenboogkleuren, tierlantijnen en glitters en jij je daar goed bij voelt, is dat natuurlijk óók helemaal prima! Het vooral een kwestie van uitproberen.

Lente garderobe - basics vs blikvanger
Mijn favoriete basics: een effen shirt, jeans en gympen. Het jasje met drukke bloemen-print als blikvanger is ideaal voor het vroege lenteweer en maakt mijn basic-outfit in één keer leuker!

Basics & blikvangers

Voor zowel de eerlijke en duurzame basics als de blikvangers kan je terecht bij watMooi. Een aantal heb ik op rijtje gezet hieronder als inspiratie voor je lente-garderobe. Mijn persoonlijke favoriet is uiteraard het jasje met bloemenpint van King Louie. Ik houd van bloemen! Mocht dat nog niet uit mijn tattoo duidelijk zijn geworden. Maar mijn liefde voor simpele basics van comfortabele materialen zal ook nooit vergaan. Uit de collage kan je ook gelijk opmaken welk kleurenpallet ik op het moment mooi vind voor mijn eigen garderobe, ha.

Collage watMooi

1. Basic wit shirt met V-hals van Miss Green / 2. Baseball jacket van King Louie Organic / 3. Shirt met streepjes van King Louie Organic / 4. Jeans van Mud Jeans / 5. Blauwe jurk met witte en rode stippen van ArmedAngels / 6. Rode oorbellen van HINTH.

15% Kortingscode watMooi

Dat leuke jasje van King Louie, en alle andere items uit de shop, koop je met 15% korting als je de volgende kortingscode gebruikt: “irisv18”. De kortingscode is geldig tot 5 mei 2018. De korting geldt niet voor producten uit de sale. Veel shopplezier!

Hoe staat het met jullie lente-garderobe?

Back to Top