Groene Tip #41: Nationale Bijentelling

Ik houd van bijen. Twee van die zoemende beestjes heb ik zelfs voor eeuwig vast laten leggen op mijn linker bovenarm. Toen een vriendin vertelde dat in het weekend van mijn verjaardag (a.s. zondag) de Nationale Bijentelling wordt georganiseerd, kon ik mijn geluk niet op. Meestal vier ik mijn verjaardag niet. Maar buiten zitten met een gebakje en bijen tellen, klinken als goede verjaardagsbezigheden! Op 21 en 22 april kan jij ook meedoen aan de eerste landelijke Bijentelling door de bijen in jouw tuin te tellen. Of op je balkon. Of ergens in een park!

Wat is de Nationale Bijentelling?

Op 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste landelijke Bijentelling. Dit is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu. Hiermee willen ze heel Nederland oproepen om bijen te tellen. Met als doel om zo meer te weten te komen over bijen in Nederland en ze daardoor hopelijk ook beter te kunnen helpen. Door de telling de komende jaren te herhalen weten ze welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal.

Waarom zou je meedoen met bijen tellen?

“De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.”Nederland Zoemt

En het is hartstikke leerzaam. Je leert bijensoorten herkennen en misschien ontdek je plekjes in je tuin die je bijvriendelijker zou kunnen maken. Bijvoorbeeld door meer bijvriendelijke bloemen te zaaien of een insectenhotel te plaatsen.

Nationale Bijentelling: het telformulier
Het telformulier download je op de website van Nederland Zoemt

Hoe dan?

Op de NederlandZoemt.nl kan je je inschrijven voor de Nationale Bijentelling. Hier kan je tevens een bijengidsje en telformulier downloaden. Op 21 of 22 april kies je een droog, zonnig moment op de dag uit om een half uurtje door je tuin te lopen en de bijen te tellen. Je noteert alle soorten en aantallen die je ziet. Vervolgens geef je je resultaten door op de website en klaar is kees. Mocht je geen tuin of balkon hebben, dan kan je ook een stukje in een park uitzoeken om daar bijen te tellen. Op de website wordt geadviseerd om het gebied niet te groot te maken (10 tot 25 vierkante meter) zodat het overzichtelijk blijft voor jezelf.

Ook als je geen verstand hebt van bijen kan je trouwens meedoen. Het is juist een leuke manier om zo meer te weten te komen over bijen! In het bijengidsje vind je veel informatie over verschillende bijensoorten en hoe je ze kan herkennen. Zo heeft een zweefvlieg bijvoorbeeld één paar vleugels en korte voelsprieten, en een bij twee paar vleugels en lange voelsprieten. Weer wat geleerd.

Moeilijkheidsgraad: 2/10
Kosten: Gratis!

Back to Top