Tip: Gin-tonic met vlierbloesem en komkommer

Van mijn besties Annemiek en Sebas kreeg ik onlangs een fles gin en glazen flesjes tonic cadeau voor mijn 27e verjaardag. Ik vind dat de beste cadeaus. Want ik heb spullen genoeg. Dus ik houd van dingen die ‘op’ kunnen. En ik houd nog meer van een koude gin-tonic. Mijn lievelingsdrankje in de zomer. Normaal drink ik dat gewoon met wat ijsblokjes en een schijfje citroen. Maar gin-tonic met vlierbloesem en komkommer is ook heel goed!

gin-tonic met vlierbloesem

Vlierbloesems plukken

Een tweet van @beerachtig over gin-tonic met vlierbloesem kwam voorbij in mijn feed, wat een goed idee! Ik ben gezegend met een grote vlier in onze achtertuin. Vorig jaar zag ik dat pas nadat ik heel de wijk had afgezocht naar vlierbloesems om zelf vlierbloesemsiroop te maken. Met een emmertje liep ik in de brandende zon op zoek naar schermen met kleine, witte bloempjes. Ik ontwikkelde daardoor een goede vlierbloesem-radar. Eenmaal thuis, na mijn zoektocht van meer dan een uur, spotte ik dus pas de XXL-vlier in onze achtertuin. Nou, ja. Die bloemen zijn dus mooi gespaard gebleven voor de bijtjes. Op het moment (eind mei-juni) staat de vlier vol in bloei. En daar moet je goed gebruik van maken, want na een paar weken zijn alle bloemen alweer verdord. Om te transformeren naar trosjes vol vlierbessen. Daarom is het ook aan te raden om de struik niet helemaal kaal te plukken. De vogels zullen je dankbaar zijn voor de vlierbessen. En mochten er wat besjes overblijven, dan zou je daar ook nog leuke recepten mee kunnen maken. Vlierbessensiroop, vlierbessensap of vlierbessenjam, bijvoorbeeld.

vlierbloesem plukken

Tip: de gewone vlier herken je aan de schermen met kleine, witte bloemen. Zie de foto hierboven. Ze hebben een typische vlierbloesemgeur. Verwar ‘em trouwens niet met een kruidvlier. Die is namelijk niet geschikt om drankjes van te maken. Tenzij je levensmoe bent.

Gin-tonic met vlierbloesem en komkommer

Er schijnt een hele wetenschap achter te zitten welke gin je met welke tonic moet combineren en welke garnering daar dan weer het beste bij past. Ik weet daar eerlijk gezegd helemaal niets van. (Dus voor de gin-tonic-kenners, roep je suggesties vooral in de comments.) Ik gebruikte de gin en tonic die ik had gekregen voor mijn verjaardag. Dat was Bombay Sapphire gin en tonic van het merk Thomas Henry.

Mini-recept voor gin-tonic met vlierbloesem:

 • Vul het glas met ijsblokjes
 • Schenk er gin en tonic bij, gebruik één deel gin op drie delen tonic
 • Garneer met een reepje komkommer, vlierbloesem en en eventueel wat limoensap.

gin-tonic met vlierbloesem en komkommergin-tonic met vlierbloesem recept

Meer smaaksuggesties:

Al zoekende op de interwebs kwam ik nog veel meer leuke smaakcombinaties tegen die ik graag wil proberen. Denk aan gin-tonic met een scheutje rozenwater en frambozensiroop (tip van Pauline), het toevoegen van bevroren balletjes meloen (gevonden op Pinterest), of een kruidige variant met sinaasappel en kruidnagel (recept van Albert Heijn).

gin-tonic met vlierbloesem recept

Voor een alcoholvrije variant is tonic zonder de gin ook superlekker en verfrissend met vlierbloesem eraan toegevoegd. En mocht je geen bloeiende vlier in de buurt hebben, dan zag ik dat je ook gewoon tonic met vlierbloesemsmaak kan kopen (deze of deze bijvoorbeeld).

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties op “Tip: Gin-tonic met vlierbloesem en komkommer

 1. Ik maak vaak vlierbloesemsiroop maar wat een heerlijk receptje is dit ook! Superfris en inderdaad het perfecte zomerse drankje. Heel leuk cadeau ook voor je verjaardag, prachtige flesjes! Malou x

  | Reageer op deze reactie
 2. Manon schreef:

  Ahh dit ziet er zooo schattig uit, ik heb nog nooit gin tonic op, tijd om een keer te proberen!

  | Reageer op deze reactie
 3. Merel schreef:

  Ik vind G&T zo’n heerlijk zomer drankje. Helaas heb ik geen vlier bij mij in de omgeving. Ik denk dat ik daarom maar zo’n flesje ga aanschaffen. Heerlijk op zomerse avonden. Bij de Ikea verkopen ze trouwens ook vlierbloesem limonade. Ook heerlijk voor in de zomer!

  | Reageer op deze reactie
 4. Iris schreef:

  Wil je soms hier wat vlierbloesem oogsten? Er staan hier rond het huis bij nadere inspectie namelijk ongeveer 15+ van die bomen. De volwassen variant dan. Die vlierkrengen groeien mij veeels te snel en overal vind je miniboompjes.

  | Reageer op deze reactie
 5. Jessica J. schreef:

  Ik wou net kruidnagel suggeren, totdat ik zag dat je het zelf al vermeldt. Héérlijk is dat! Ik vind het ook zo fancy staan, zo’n grote kuip gin tonic. En lekker verfrissend!

  | Reageer op deze reactie
 6. Bo schreef:

  Hey Hey ! Ik heb een vraagje aan jou, echt heeeeel lang geleden had ik bij iemand een artikel gelezen en ik dacht dat het bij jou was maar ik weet het dus niet meer zeker. Het artikel ging over een site waar vreemde voor elkaar leuke pakketjes gaan samen stellen met bijv leuke repen chocolade enzo erin. Zodat je een soort cadeau tje terug krijgt. Dit is mij altijd bij gebleven maar het probleem is ik weet niet meer hoe die site heet en kan hem niet meer vinden. Weet jij welke site ik bedoel? Of iemand anders die dit leest?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik heb daar nooit over geblogd, maar ik denk dat je iets van een Instaswap of Echte Post Is Cool bedoelt?

   | Reageer op deze reactie
   1. Bo schreef:

    Oké jammer dan heb ik mij vergist. Nee wel het zelfde idee maar dan met voeding voor een bepaald bedrag.

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Ah oké! Dat ken ik helaas niet. Ik laat het je weten als ik iets tegenkom wat het zou kunnen zijn. Succes met zoeken! 🙂

     | Reageer op deze reactie
  2. Eline schreef:

   Hoi Bo, ik geloof dat Olga van teamconfetti daar over heeft geblogd 🙂

   | Reageer op deze reactie
 7. Wat een goede tip! Ik houd ook echt heel erg van gin en tonics en probeer iedere keer weer andere combi’s, deze staat op het lijstje 🙂 De lekkerste tot nu toe was met peper en citroengras…

  | Reageer op deze reactie
 8. Pingback: Weekoverzicht: nog steeds warm, eyetracker-bril & chubby bunny | IKBENIRISNIET
Back to Top