Tip: Gin-tonic met vlierbloesem en komkommer

Van mijn besties Annemiek en Sebas kreeg ik onlangs een fles gin en glazen flesjes tonic cadeau voor mijn 27e verjaardag. Ik vind dat de beste cadeaus. Want ik heb spullen genoeg. Dus ik houd van dingen die ‘op’ kunnen. En ik houd nog meer van een koude gin-tonic. Mijn lievelingsdrankje in de zomer. Normaal drink ik dat gewoon met wat ijsblokjes en een schijfje citroen. Maar gin-tonic met vlierbloesem en komkommer is ook heel goed!

gin-tonic met vlierbloesem

Vlierbloesems plukken

Een tweet van @beerachtig over gin-tonic met vlierbloesem kwam voorbij in mijn feed, wat een goed idee! Ik ben gezegend met een grote vlier in onze achtertuin. Vorig jaar zag ik dat pas nadat ik heel de wijk had afgezocht naar vlierbloesems om zelf vlierbloesemsiroop te maken. Met een emmertje liep ik in de brandende zon op zoek naar schermen met kleine, witte bloempjes. Ik ontwikkelde daardoor een goede vlierbloesem-radar. Eenmaal thuis, na mijn zoektocht van meer dan een uur, spotte ik dus pas de XXL-vlier in onze achtertuin. Nou, ja. Die bloemen zijn dus mooi gespaard gebleven voor de bijtjes. Op het moment (eind mei-juni) staat de vlier vol in bloei. En daar moet je goed gebruik van maken, want na een paar weken zijn alle bloemen alweer verdord. Om te transformeren naar trosjes vol vlierbessen. Daarom is het ook aan te raden om de struik niet helemaal kaal te plukken. De vogels zullen je dankbaar zijn voor de vlierbessen. En mochten er wat besjes overblijven, dan zou je daar ook nog leuke recepten mee kunnen maken. Vlierbessensiroop, vlierbessensap of vlierbessenjam, bijvoorbeeld.

vlierbloesem plukken

Tip: de gewone vlier herken je aan de schermen met kleine, witte bloemen. Zie de foto hierboven. Ze hebben een typische vlierbloesemgeur. Verwar ‘em trouwens niet met een kruidvlier. Die is namelijk niet geschikt om drankjes van te maken. Tenzij je levensmoe bent.

Gin-tonic met vlierbloesem en komkommer

Er schijnt een hele wetenschap achter te zitten welke gin je met welke tonic moet combineren en welke garnering daar dan weer het beste bij past. Ik weet daar eerlijk gezegd helemaal niets van. (Dus voor de gin-tonic-kenners, roep je suggesties vooral in de comments.) Ik gebruikte de gin en tonic die ik had gekregen voor mijn verjaardag. Dat was Bombay Sapphire gin en tonic van het merk Thomas Henry.

Mini-recept voor gin-tonic met vlierbloesem:

  • Vul het glas met ijsblokjes
  • Schenk er gin en tonic bij, gebruik één deel gin op drie delen tonic
  • Garneer met een reepje komkommer, vlierbloesem en en eventueel wat limoensap.

gin-tonic met vlierbloesem en komkommergin-tonic met vlierbloesem recept

Meer smaaksuggesties:

Al zoekende op de interwebs kwam ik nog veel meer leuke smaakcombinaties tegen die ik graag wil proberen. Denk aan gin-tonic met een scheutje rozenwater en frambozensiroop (tip van Pauline), het toevoegen van bevroren balletjes meloen (gevonden op Pinterest), of een kruidige variant met sinaasappel en kruidnagel (recept van Albert Heijn).

gin-tonic met vlierbloesem recept

Voor een alcoholvrije variant is tonic zonder de gin ook superlekker en verfrissend met vlierbloesem eraan toegevoegd. En mocht je geen bloeiende vlier in de buurt hebben, dan zag ik dat je ook gewoon tonic met vlierbloesemsmaak kan kopen (deze of deze bijvoorbeeld).

Enjoy!

Back to Top