Groene tip #13: CO2-compensatie

In de weken voordat Steve en ik op minivakantie naar Amsterdam zouden gaan, hadden we een lange, lange discussie. Nee grapje, zo erg was het nou ook weer niet. Maar het kwam er in ieder geval op neer dat ik het liefst de wereldreis met de trein wilde maken, maar Steve met zijn auto. Steve is namelijk een beetje verliefd op zijn auto. Uiteindelijk won Steve, want met de auto was niet alleen sneller maar ook goedkoper en hij heeft dat ding natuurlijk niet voor niks. Maar toch voelde ik mij wel een beetje naar, want dan ga je naar een supergroen hotel voor je supergroene blog ..met een niet al te zuinige auto. Gelukkig vond ik de oplossing tegen mijn knagende schuldgevoel: CO2-compensatie!

co2 compenseren

Wat is het?

Allereerst moet ik natuurlijk even vermelden dat voorkomen àltijd beter is dan genezen. Dus probeer in eerste instantie CO2-uitstoot te verminderen. Lijkt me logisch, toch? Maar soms is het gewoon niet mogelijk, bijvoorbeeld als je met het vliegtuig naar je detox resort in Ibiza gaat (of waar groene hippies dan ook op vakantie gaan) of als je een vriendje hebt dat verliefd is op zijn auto. En dan is CO2-compensatie handig! Dit is het compenseren van CO2 (broeikasgas) door de CO2-uitstoot ergens anders te verminderen. Door het planten van bomen bijvoorbeeld, want groeiende bomen zetten CO2 om in zuurstof.

Waarom?

Ik neem aan dat jullie niet onder een steen leven en op de hoogte zijn van het broeikaseffect. Maar om het toch nog even in grote lijnen uit te leggen: we zorgen allemaal voor CO2-uitstoot, door electriciteitverbruik, vervoer, dingen te kopen, te eten en te ademen.. Nouja, àlles eigenlijk. CO2 is een broeikasgas dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Door de toename van vooral CO2 en methaan in de atmosfeer wordt het steeds warmer op aarde. Deze klimaatveranderingen kunnen op de lange termijn grote problemen opleveren, denk aan het stijgen van het water in de zeeën of dat het zo heet wordt op sommige plekken dat de oogst mislukt.

Hoe dan?

Er zijn veel verschillende aanbieders van CO2-compensatie. Via bossenfonds.nl kan je één of meerdere bomen laten planten in Nederland voor 5 euro per boom. Bij Treesforall.nl kan je je CO2-verbruik berekenen en zie je meteen hoe lang een boom moet groeien om deze hoeveelheid CO2 uit de lucht op te nemen. Je kan er voor kiezen om per 2,99 euro één boom te laten planten in de Filipijnen. En zo zijn er nog meerdere websites te vinden. Via ICROA (EN) en Klimaatcompensatie.nl (NL) kan je aanbieders vinden die aan bepaalde kwaliteitscriteria moeten voldoen. Dan weet je in ieder geval dat je geld goed terecht komt. Ik heb zelf gekozen om ons autoritje te compenseren bij Trees for All, omdat ik deze website het meest betrouwbaar en gebruiksvriendelijk vond overkomen. Ik heb uiteindelijk 2,44 euro (voor 50 liter benzine, ruw geschat) overgemaakt voor een project voor bosherstel in Maleisië. Als je met het vliegtuig naar Spanje en weer terug naar huis gaat, kost dit 7,30 euro om te compenseren. Het valt dus allemaal reuze mee qua bedragen en ik vind het een leuke manier om een goed doel te steunen! Het overmaken van het geld kon heel makkelijk via iDeal trouwens. Met mijn nieuwe bankpas! Maar daar meer over in de Groene Tip™ van volgende week.

Voor het schrijven van deze blogpost heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de informatie op de website van MilieuCentraal.

  • Moeilijkheidsgraad: 1/10
  • Kosten: afhankelijk van hoeveel CO2 je wil compenseren
Back to Top