Wat je van mijn hond Ollie kan leren

Hieperdepiep hoera, het is Ollie’s gotcha day. Precies acht jaar geleden zat ik met Steve’s moeder in de auto richting het dierenasiel in Almelo. We zouden alleen “even kijken”. Je weet natuurlijk hoe dat afloopt. Niet veel later rende ik naar een dierenwinkel om nog snel voor sluitingstijd een bench, een zak voer en een tuigje te kopen. Ollie woonde bij ons.

Leren van honden

Ollie is inmiddels bijna twaalf jaar. Dat betekent dat hij in mensenjaren ongeveer 66 is. Dan heb je best wat inzichten opgedaan. Stiekem vind ik in veel gevallen honden wijzer dan mensen, je kan veel leren van honden. Dus dit lijkt me een mooie dag om Ollie’s wijsheden met je te delen.

We kunnen veel leren van honden, dit is Ollie

Deze levenslessen kunnen we van Ollie leren:

Wees jezelf

Ik ken geen ander wezen dat meer onbeschaamd zichzelf is dan Ollie. Heeft hij ergens geen zin in? Dan gebeurt het niet. Zijn er allemaal honden gezellig met elkaar aan het spelen, loopt hij de andere kant op om te speuren naar de beste konijnenkeutels. Ollie doet altijd zijn eigen ding, hij is het tegenovergestelde van een pleaser. Ik denk dat we allemaal iets meer als Ollie moeten zijn.

Geef duidelijk je grenzen aan

Dit is een belangrijk onderdeel van De Ollie FilosofieTM (ik claim deze term bijdeze; ik voel dat hier een goed zelfhulpboek in zit). Want om onbeschaamd jezelf te kunnen zijn, moet je goed je grenzen aan kunnen geven. Daarvoor moet je wel weten waar je grenzen liggen, dus zorg dat je weet wat jij belangrijk vindt. Ollie vindt het bijvoorbeeld erg belangrijk om ongestoord dutjes te kunnen doen. Daarom ligt hij in zijn bench als hij lekker wil slapen. Lily probeerde als puppy een keer bij Ollie in de bench met hem te spelen. Ollie snauwde zo hard van zich af, dat Lily nooit meer een pootje in zijn bench zet.

Maar blijf ook openstaan voor nieuwe ervaringen

Het gevaar van zo duidelijk weten wat je wel en niet wilt, kan ervoor zorgen dat je soms iets te rigide in het leven staat. Toen hij ineens een puppy-zusje kreeg, was hij daar niet erg te spreken over. Inmiddels zijn ze beste vrienden. Vergeet dus niet om ook voor nieuwe ervaringen open te staan, zelfs als je in het begin een beetje sceptisch bent.

Geef niet op

Of het nu gaat om een brokje dat onder de koelkast is gevallen, of omdat je voor de tweede keer een pijnlijke hernia hebt: opgeven is geen optie. Uiteindelijk krijg je dat brokje te pakken. En ook van die hernia herstelde hij weer.

Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren

Ollie is de jongste niet meer, hij hoort niet meer zo goed en hij wordt een beetje dement. Sommige dingen begrijpt hij niet zo goed meer. Zo reageert hij niet meer op zijn naam of andere gesproken commando’s. We leren hem nu op een andere manier commando’s aan. Bijvoorbeeld in combinatie met een handgebaar. Of iets dat hij nog wel makkelijk kan begrijpen; zoals twee keer klappen in plaats van het roepen van zijn naam. En het leren van al deze nieuwe dingen gaat hem, zelfs op zijn wat oudere leeftijd, heel goed af!

Ollie hoopt dat je zijn levenslessen leuk vond om te lezen. En ook als je dat niet vond, dan maakt hem dat eigenlijk niets uit.

P.S. Wil je op de hoogte blijven van Ollie’s avonturen? In mijn stories komt hij regelmatig in beeld. En zijn zusje Lily natuurlijk ook. Volg @ikbenirisniet op Instagram

Back to Top