Recept: Simpele broccolisoep

Volgens mij is dit het eerste recept met broccoli dat ooit is verschenen op mijn blog. Sommige groentesoorten vind je hier gewoon niet terug. Denk aan boerenkool, bloemkool – nouja, bijna alle koolsoorten dus – omdat het gewoon niet zo mijn smaak is. In de groentetas van vorige week zat een stronk broccoli. Wat moest ik daar nu mee? Want het is niet bepaald mijn lievelingsgroente. Gelukkig smaakt in soep alles goed! Hartstikke gezond ook, want broccoli is een echte superfood. Dit recept is supersimpel, maar onderaan het artikel vind je een paar opties om deze net wat extra’s te geven.

broccolisoep

Ingrediënten voor 1 pan soep (ongeveer 4 kommen)

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 stronk broccoli
  • (Olijf)olie
  • 1 liter groentebouillon (van bouillonblokjes)
  • 1 el citroensap of limoensap
  • peper en zout
  • cayennepeper / chilipoeder

Bereiding

  1. Snij de ui, knoflook en bleekselderij fijn. Snij of breek de roosjes van de stam van de broccoli. De stam van de broccoli kan je ook gebruiken als je de buitenste laag er af snijdt.
  2. Verwarm een scheutje (olijf)olie in een grote soeppan en bak de ui, knoflook en bleekselderij voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
  3. Voeg vervolgens de broccoli toe en bak nog een paar minuten mee.
  4. Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat voor 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  5. Zet het vuur uit en pureer de soep met behulp een staafmixer of blender. Voeg naar smaak peper en zout toe en een klein beetje citroensap.
  6. Schep de soep in kommen of diepe borden en maak af met een beetje cayennepeper of chilipoeder.

broccoli gezond

Pimp je soep

Om je soep net dat beetje extra te geven volgen hier een aantal tips & tricks! Je kan deze tips toepassen op de bovenstaande broccolisoep, maar ook bij andere soepen natuurlijk.

  • Maak de soep dikker door er 1 à 2 aardappels in blokjes aan toe te voegen (bij stap 3).
  • Maak een kruidenolie door verse kruiden zoals peterselie, basilicum en/of bieslook te pureren met een scheut olijfolie en een beetje citroensap, peper, zout en eventueel knoflook voor extra smaak. Druppel hiermee over je soep. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar smaakt ook lekker!
  • Voor de niet-veganisten: Heb je nog restjes zuivel achterin de koelkast liggen? Een stukje geitenkaas of parmezaan, een laagje yoghurt of een schep crème fraîche? Ook dit kan je op het laatst (bij stap 6) aan je soepje toevoegen.
  • Sowieso is soep uitermate geschikt om restjes groenten in te verwerken!

Eet smakelijk! Heb je deze soep gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan je creatie met mij delen via Twitter of Instagram (@ikbenirisniet), vind ik leuk!

Back to Top