Recept: Gekruide aardappelpartjes en popped beans
Het is alweer een tijdje geleden dat ik een recept online gooide. Niet omdat eten mij niet meer boeit. Hoooooo dàt zou erg zijn. Nee, het is elke keer zo vroeg donker. Alle foto’s, die ik na een uurtje of drie maak, zijn lelijk wegens gebrek aan voldoende daglicht. En dan heb ik gelijk geen zin meer om het online te gooien. Maar dit gerecht met gekruide aardappelpartjes uit de oven en een salade met ‘popped beans’ is zo lekker dat je maar even om de foto’s heen moet kijken. Dan zal ik mij ondertussen verdiepen in de aankoop van een studiolamp.
Popped beans van Jamie Oliver
Popped beans leerde ik door een filmpje van Jamie Oliver. Door bonen even kort op hoog vuur te bakken waardoor ze een beetje openbarsten (vandaar ‘popped’) worden ze extra lekker. En je kan ze makkelijk toevoegen aan een gerecht om het extra gezond te maken. Ik probeer regelmatig bonen toe te voegen aan ons eten omdat we geen (of weinig, in Steve zijn geval) vlees eten. Bonen zijn een bron van onder andere eiwitten en ijzer en zijn suuupergezond. Alleen vindt Steve bonen niet lekker. Maar de popped beans van Jamie wel! Het is een wonder! Zwarte bonen in combinatie met een snelle salade en aardappelpartjes uit de oven staat hier dus tegenwoordig vaak op tafel.
Ingrediënten:
Dit recept is voor ongeveer 2 personen. Denk ik. Ik maak het altijd op gevoel, gelukkig zijn de hoeveelheden geen exacte wetenschap, dus ga gewoon lekker bezig in de keuken en alles komt goed.
Voor de gekruide aardappelpartjes:
- 1/2 kilo vastkokende aardappels
- zout
- gerookt paprikapoeder
- rozemarijn
- tijm
- knoflookpoeder
- chilipoeder
- peper
- olijfolie
Voor de salade met popped beans:
- 1 avocado
- 1/2 kleine citroen (alleen het sap)
- 1/2 knoflookteentje
- een paar takjes peterselie
- peper & zout
- een klein blikje/potje zwarte bonen (uitgelekt)
- een paar handjes ijsbergsla
- 1 tomaat
- 1 komkommer
Tip: Serveer met ketchup of (vegan) mayonaise. De 100% plantaardige variant van de Mayolijn mayonaise van Remia is mijn lievelings, deze kan je gewoon bij de supermarkt kopen.
Bereiding:
- Snij de aardappels in partjes. Schillen doe ik nooit, want dat is alleen maar extra werk. Het is wel aan te raden om ze van te voren even te boenen en om gekke plekjes te verwijderen.
- Kook de aardappelpartjes voor ongeveer 15 minuten in een laagje water met zout.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Giet de aardappelpartjes af en schud ze in een vergiet door elkaar zodat ze ruw worden voor een krokant korstje (geleerd van Team Confetti!).
- Leg de aardappelpartjes op een bakplaat en voeg er de kruiden (gewoon een beetje mee strooien op gevoel, al zou ik wel zuinig zijn met het chilipoeder) aan toe. Schep even goed om. Besprenkel met olijfolie en bak ze voor ongeveer 45 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de salade. Begin met het maken van de avocadosaus door de avocado, citroensap, knoflook, peterselie, zout en peper te pureren met een hakmolentje, blender of staafmixer.
- Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en bak de zwarte bonen met een snuf zwarte peper in zo’n 5 minuten tot ze openbarsten. Schud de pan regelmatig.
- Meng in een schaal de ijsbergsla, tomaat, komkommer en popped beans. Gooi er een schep avocadosaus op (of meng alvast goed door elkaar, maar dan is het niet zo fotogeniek meer).
- Serveer de gekruide aardappelpartjes met de salade en mayo of ketchup. Eet smakelijk!
Enjoy! Vergeet je niet de #ikbenirisniet hashtag als je je creatie deelt op Instagram? Ik vind het zó leuk om te zien welke recepten jullie maken van mijn blog, echt heel tof.