Recept: aubergine en bulgur met saffraan en granaatappelpitjes
Mm.. vorige week eindelijk weer een in de keuken gestaan met het doel een lekker recept te maken voor op de blog. Dat had ik al lang niet meer gedaan. Gelukkig blijft het nu lang licht, dan kan ik na het koken gelijk mooie foto’s maken. Dit recept met aubergine en bulgur is grotendeels gebaseerd op het aubergine met granaatappel & feta recept van Jamie Magazine. Ik gaf er mijn eigen draai aan met bulgur met saffraan en een simpele yoghurtsaus. Met vegetarische gehaktballetjes (gewoon van de supermarkt) heb je een goede avondmaaltijd die niet alleen goed vult maar ook nog eens hééél erg lekker is.
Ingrediënten voor twee* personen:
*Vrij grote porties overigens, want eten is goed voor je. Ben je niet zo’n grote eter, gooi er dan één aubergine minder in of laat de vegaballetjes weg.
Voor de aubergine:
- 2 aubergines
- 2 tl komijn
- 1 tl sumac
- zout
- olie
- 1 hand verse basilicum, grof gesneden
- 1 hand verse peterselie, grof gesneden
- pitten van 1/2 granaatappel
- 100 gram fetakaas, in blokjes
- sap van 1/2 citroen
Voor de bulgur:
- 150 gram bulgur
- 250 ml. water
- 0,5 gram saffraan
- snuf zout
- scheut olijfolie
- sap van (ongeveer) 1/2 citroen
Voor de yoghurtsaus:
- 250 ml biologische volle yoghurt
- 1 klein knoflookteentje, geperst of heeel fijn gesneden
- 1 tl dille (uit een potje kan prima)
- zout
- versgemalen peper
Voor erbij:
- 1 doosje vegetarische gehaktballetjes, of flans zelf iets in elkaar. (Ik kocht deze notenballetjes van het merk Goodbite gewoon bij de supermarkt.)
Bereiding van de yoghurtsaus, aubergine en bulgur:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de yoghurtsaus door de ingrediënten met elkaar te roeren en zet even weg zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Snij de aubergines in blokjes en verdeel over een bakplaat. Bestrooi met de komijn, sumac, wat zout en olie en bak voor 20 – 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Houd je aan de bereidingswijze op de verpakking, of doe het zoals ik het altijd doe: Doe de bulgur in een pan met 250 ml. water, een scheutje olijfolie, wat zout en de saffraan en breng aan de kook met de deksel op de pan. Tussendoor een paar keer roeren en zet het vuur uit als het een paar minuten heeft gekookt. Laat nog minstens 10 minuten staan met de deksel op de pan. Voeg op het laatst citroensap naar smaak toe (ik gebruik het sap van 1/2 citroen want i love citroen) en roer goed door.
- Als de aubergine klaar is, deze mengsen met de peterselie, basilicum, granaatappelpitjes, blokjes feta en het sap van een halve citroen.
- Bak de vegaballetjes volgens de bereidingswijze op de verpakking, serveer samen met de yoghurtsaus, het auberginemengsel en de bulgur.
- Klaar!
Eet smakelijk! Laat me vooral weten wat je van dit gerecht met aubergine en bulgur vond en deel je eigen creatie met de enige echte #ikbenirisniet hashtag op Instagram.