Recept: Scrambled tofu & een groene smoothie

Scrambled tofu met spinazie en tomaat

Trauma’s heb ik overgehouden aan de eerste en laatste keer dat ik tofu at. Ik denk dat ik rond de 15 jaar was, ik woonde nog bij mijn ouders en was nog niet zo heel lang vegetariër. Mijn moeder was zo lief om elke avond een extra gerecht zonder vlees te maken voor mij. Mijn vader daarentegen gaf mij in die tijd een keer een hamburger van Mora onder het mom van “die is gewoon vegetarisch hoor”, maar dat is inmiddels vergeven en vergeten. Goed, de tofu. Zoals ik het mij herinner waren het wat zompige ongemarineerde tofuplakjes die mijn moeder op een bord voor mij schoof. Geen succes, alsof je op een spons zat te kauwen. (Lag niet aan jou, mama! Ik vond het superlief dat je altijd voor mij kookte.) En daarom heb ik daarna de tofu uit de supermarkt voor altijd gemeden.

Tot vandaag! Al een paar keer was ik scrambled tofu op in mijn kookboeken en op het internet tegen gekomen, maar het tofu-trauma weerhield me er altijd van om het ook eens daadwerkelijk uit te proberen. Vandaag zette ik mij er overheen en maakte ik het onderstaande recept. Lekker! Zelfs mijn vriend (lees: doorgewinterde vleesliefhebber) vond het lekker en schepte nog wat extra op zijn bord. Hij zei dat het gewoon naar een roerei smaakte. Hoera!

Scrambled Tofu

Ingredienten voor twee porties scrambled tofu:

1 blok tofu (gewoon te koop bij de AH of een natuurwinkel)
1 ui
2 teentjes knoflook
2 tomaten
±150 gram verse spinazie
Kruiden: 1 tl kerriepoeder, 1 tl komijn, 1 tl kurkuma, zout & peper

1. Giet de tofu af en druk het vocht eruit door het tussen twee borden te leggen met daar bovenop iets zwaars, voor zo’n 15 minuten (zoals in dit filmpje). Snij de tofu in blokjes en gebruik je handen of een vork om ze te verkruimelen (zoals in dit filmpje). Snij vervolgens de ui en knoflook fijn en de tomaten in blokjes.
2. In een hete (wok)pan met olie de uien en de knoflook even aanbakken. Kruiden er aan toevoegen en 30 seconden meebakken terwijl je goed blijft roeren.
3. Nu kan de tofu en de tomaat erbij. Als de tofu goed gebakken is, na ongeveer 5 minuten, kan de spinazie erbij. Laat het nog zo’n 3 minuten bakken.

Vind je het ondanks alle kruiden alsnog een beetje smaakloos? Dan kan je er altijd nog wat sojasaus of een flinke schep currysaus doorheen mengen.

Groene Smoothie

Ik had nog wat spinazie over dus maakte ik er ook nog een groene smoothie bij. Het recept kan je vinden op de Facebook pagina. Oh, en als je daar dan toch bent: ik zou het superleuk vinden als je de pagina liked, mocht je mijn blog leuk vinden om te bezoeken. Bijna 100 likes, jippie!

Bron: Curried Tofu Scramble @ About.com

 

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

17 reacties op “Recept: Scrambled tofu & een groene smoothie

  1. ioon

    Ik laat tofu ook altijd links liggen. Ik maak liever gerechten zonder vlees dan dat ik een vervanger er in moet mikken. Ik vind het niks eigenlijk. Maar misschien ben ik ook wat voorbarig met mijn mening…

    • iris

      Ja, inderdaad. De textuur is zo sponsachtig, brr. Ik zou het ook niet zo snel door een saus of soep o.i.d. doen, maar op deze manier vond ik het wel lekker, net ei!

  2. Daphne

    Misschien moet ik dan toch maar eens tofu proberen. Ik ben geen vegetariër, maar ik probeer wel minder vlees te eten. Maar dit ziet er echt lekker uit! Hoewel ik tofu nog steeds een vieze gedachte vind, moet ik me daar maar eens overheen zetten en het toch proberen.

    • iris

      Je moet er ook maar net van houden hoor. Maar je kan het altijd een keer proberen uiteraard! Gelukkig absorbeert tofu supergoed, dus je kan het goed marineren waardoor de smaak heel lekker kan worden 🙂

    • Harrie

      Stom he? Maar ik vind dooie dieren en hun producten een vieze gedachte.

  3. Femke

    Ik ben zelf ook niet heel erg weg van tofu, maar dit ziet er echt heel erg lekker uit! Ga het binnenkort uitproberen! Ik ben geen vegetarier (vriendlief wel), maar ik eet van mezelf niet heel veel vlees puur omdat ik het ‘gezelliger’ en vooral makkelijker vind om mee te eten met hem. 🙂 Bedankt voor de tip! (En ik heb je FB-pagina leuk gevonden!)

  4. Simone

    Ik ben absoluut geen fan van tofu, maar nu ik je recept zie moet ik het echt weer eens een keer proberen!

  5. t

    die green smoothie is een favoriet! Ik wissel het wel af met gedroogde goji bessen.

  6. Djoeke

    Via de Groene Meisjes kwam ik hier en wat heb je een leuke blog! 🙂
    Zelf ben ik wel dol op de sponsachtige smaak van tofu, maar mijn (vleesetende) huisgenootje niet, dus voor haar bak ik het, heel braaf, altijd knapperig.
    Ziet er heel lekker uit de scrambled tofu.

  7. Judith

    Wauw Iris! Ziet er lekker uit! En niet duur als me de ingredienten zo ziet! 🙂
    Ik ga het deze week eens proberen!

  8. Rina

    Ik ben helemaal van de groene smoothies sinds een paar weken…Maar tofu eet ik al heel lang…
    Geprakte tofu met mayonaise(slanke mayo kan ook)met peper/zout en wat kerriepoeder erdoor en heel lekker met een beetje geperste knoflook..lekker op brood.

    En plakjes tofu(ik zeg altijd tahoe hoor)bakken in de kokosolie en deze in stukjes snijden en heerlijk bij zelfgemaakte gado gado(verschillende groentes kort koken of stomen,een gekookt ei,aardappel gekookt in plakjes,bovenop de rijst leggen met gado gado saus erover gieten(lijkt op pindasaus,maar wordt zo in de indische keuken niet genoemd) en daar boven op gebakken emping. Dit kan je ook zonder rijst eten.
    groetjes Rina

    • iris

      Oeh, dat klinkt ook heel erg lekker allemaal! Bedankt voor de ideeën 🙂

  9. Pingback: De kip en het ei | IKBENIRISNIET

  10. Pingback: Vegan challenge - ervaring - Nynkek Nynkek

  11. Elise

    Binnenkort ga ik voor het eerst tofu proberen met dit recept, maar ik hoop toch wel heel erg dat mijn eerste ervaring geen trauma gaat zijn! :p

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten