Recept: Scrambled tofu & een groene smoothie

Scrambled tofu met spinazie en tomaat

Trauma’s heb ik overgehouden aan de eerste en laatste keer dat ik tofu at. Ik denk dat ik rond de 15 jaar was, ik woonde nog bij mijn ouders en was nog niet zo heel lang vegetariër. Mijn moeder was zo lief om elke avond een extra gerecht zonder vlees te maken voor mij. Mijn vader daarentegen gaf mij in die tijd een keer een hamburger van Mora onder het mom van “die is gewoon vegetarisch hoor”, maar dat is inmiddels vergeven en vergeten. Goed, de tofu. Zoals ik het mij herinner waren het wat zompige ongemarineerde tofuplakjes die mijn moeder op een bord voor mij schoof. Geen succes, alsof je op een spons zat te kauwen. (Lag niet aan jou, mama! Ik vond het superlief dat je altijd voor mij kookte.) En daarom heb ik daarna de tofu uit de supermarkt voor altijd gemeden.

Tot vandaag! Al een paar keer was ik scrambled tofu op in mijn kookboeken en op het internet tegen gekomen, maar het tofu-trauma weerhield me er altijd van om het ook eens daadwerkelijk uit te proberen. Vandaag zette ik mij er overheen en maakte ik het onderstaande recept. Lekker! Zelfs mijn vriend (lees: doorgewinterde vleesliefhebber) vond het lekker en schepte nog wat extra op zijn bord. Hij zei dat het gewoon naar een roerei smaakte. Hoera!

Scrambled Tofu

Ingredienten voor twee porties scrambled tofu:

1 blok tofu (gewoon te koop bij de AH of een natuurwinkel)
1 ui
2 teentjes knoflook
2 tomaten
±150 gram verse spinazie
Kruiden: 1 tl kerriepoeder, 1 tl komijn, 1 tl kurkuma, zout & peper

1. Giet de tofu af en druk het vocht eruit door het tussen twee borden te leggen met daar bovenop iets zwaars, voor zo’n 15 minuten (zoals in dit filmpje). Snij de tofu in blokjes en gebruik je handen of een vork om ze te verkruimelen (zoals in dit filmpje). Snij vervolgens de ui en knoflook fijn en de tomaten in blokjes.
2. In een hete (wok)pan met olie de uien en de knoflook even aanbakken. Kruiden er aan toevoegen en 30 seconden meebakken terwijl je goed blijft roeren.
3. Nu kan de tofu en de tomaat erbij. Als de tofu goed gebakken is, na ongeveer 5 minuten, kan de spinazie erbij. Laat het nog zo’n 3 minuten bakken.

Vind je het ondanks alle kruiden alsnog een beetje smaakloos? Dan kan je er altijd nog wat sojasaus of een flinke schep currysaus doorheen mengen.

Groene Smoothie

Ik had nog wat spinazie over dus maakte ik er ook nog een groene smoothie bij. Het recept kan je vinden op de Facebook pagina. Oh, en als je daar dan toch bent: ik zou het superleuk vinden als je de pagina liked, mocht je mijn blog leuk vinden om te bezoeken. Bijna 100 likes, jippie!

Bron: Curried Tofu Scramble @ About.com

 

Back to Top