Recept: De beste kaastosti (zonder kaas!)

Nooit meer melk drinken, prima. Nooit meer eieren eten, ook helemaal prima. Nooit meer kaas? Oei. Dat vind ik toch wel wat moeilijker. Ik ben helemaal niet een grote fan van kaas, als ik langs een kaaskraampje loop op de markt, walg ik al van de geur en als ik iemand een boterham met kaas zie eten, kijk ik snel de andere kant op. Maar gesmolten kaas door pasta of risotto, mozzarella in een salade of gewoon een simpele kaastosti zijn moeilijk uit mijn leven weg te denken. En dat vind ik dan tot nu toe ook het moeilijkste aan deze vegan challenge, ik mis kaas een beetje. Gelukkig kwam ik na wat gegoogle op een recept van De Plantaardige Keuken (foodblog tip!) uit, een kaastosti gemaakt met edelgistvlokken. En dit is serieus de uitvinding van de eeuw, ik vond deze tosti nog lekkerder dan een ‘normale’ kaastosti, echt waar!

debestekaastosti

Om zeker te weten dat de gerechten die ik op mijn blog plaats ook écht lekker zijn, voer ik ze ook altijd aan mijn vriend. “Hier eet!” – “Wat zit er allemaal in dan?” – “Zeg ik lekker niet, proef maar gewoon!” Mijn vriend is niet zo van het hippievoer namelijk, hij is meer van de grote biefstukken. Dus als ik aankom met een ‘ecologische, diervriendelijke, plantaardige edelgistvlokken-tosti’ rolt hij met z’n ogen. Maar hij heeft de tosti goedgekeurd! Toen ik vroeg als hij zou moeten kiezen tussen een echte kaastosti en een hippie-tosti, zou hij toch voor de eerste optie gaan. Ach ja. Ik hoef in ieder geval nooit meer een kaastosti nu ik deze hippie-tosti heb ontdekt. Dit recept is dus echt wel even het proberen waard, vooral voor mensen die graag iets minder kaas zouden willen eten of kaas misschien niet zo goed kunnen verdragen maar wel zin hebben in een hartige snack/lunch.

Ingrediënten voor één tosti:

mint-hartje 2 sneetjes (bruin) brood
mint-hartje 1 tl. vegan mayonaise (te koop bij natuurwinkels)
mint-hartje 1 tl. mosterd
mint-hartje 1/2 tl. komijn
mint-hartje 1 tl. sojaroom
mint-hartje 1 a 2 el. edelgistgistvlokken (te koop bij natuurwinkels)
mint-hartje Eventueel: een klein beetje zout (edelgist zou al zout genoeg moeten zijn, maar ik heb een zout-verslaving)

Je kan de komijn ook weg laten en er sambal aan toevoegen voor een pittige variant. Of maak de tosti nog wat uitgebreider door er plakjes avocado en/of tomaat op te leggen. Je kan veel met de ingrediënten variëren om het naar smaak aan te passen.

Recept: Vegan Tosti | IKBENIRISNIET

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een kommetje tot het een dikke structuur heeft, smeer het op een sneetje brood en leg het in het tosti/grillapparaat totdat je tosti krokant genoeg is. Eet smakelijk!

Recept Vegan Tosti | IKBENIRISNIET

Bron:Ode aan de edelgist‘ via De Plantaardige Keuken

Back to Top