Recept: De beste kaastosti (zonder kaas!)

Nooit meer melk drinken, prima. Nooit meer eieren eten, ook helemaal prima. Nooit meer kaas? Oei. Dat vind ik toch wel wat moeilijker. Ik ben helemaal niet een grote fan van kaas, als ik langs een kaaskraampje loop op de markt, walg ik al van de geur en als ik iemand een boterham met kaas zie eten, kijk ik snel de andere kant op. Maar gesmolten kaas door pasta of risotto, mozzarella in een salade of gewoon een simpele kaastosti zijn moeilijk uit mijn leven weg te denken. En dat vind ik dan tot nu toe ook het moeilijkste aan deze vegan challenge, ik mis kaas een beetje. Gelukkig kwam ik na wat gegoogle op een recept van De Plantaardige Keuken (foodblog tip!) uit, een kaastosti gemaakt met edelgistvlokken. En dit is serieus de uitvinding van de eeuw, ik vond deze tosti nog lekkerder dan een ‘normale’ kaastosti, echt waar!

debestekaastosti

Om zeker te weten dat de gerechten die ik op mijn blog plaats ook écht lekker zijn, voer ik ze ook altijd aan mijn vriend. “Hier eet!” – “Wat zit er allemaal in dan?” – “Zeg ik lekker niet, proef maar gewoon!” Mijn vriend is niet zo van het hippievoer namelijk, hij is meer van de grote biefstukken. Dus als ik aankom met een ‘ecologische, diervriendelijke, plantaardige edelgistvlokken-tosti’ rolt hij met z’n ogen. Maar hij heeft de tosti goedgekeurd! Toen ik vroeg als hij zou moeten kiezen tussen een echte kaastosti en een hippie-tosti, zou hij toch voor de eerste optie gaan. Ach ja. Ik hoef in ieder geval nooit meer een kaastosti nu ik deze hippie-tosti heb ontdekt. Dit recept is dus echt wel even het proberen waard, vooral voor mensen die graag iets minder kaas zouden willen eten of kaas misschien niet zo goed kunnen verdragen maar wel zin hebben in een hartige snack/lunch.

Ingrediënten voor één tosti:

mint-hartje 2 sneetjes (bruin) brood
mint-hartje 1 tl. vegan mayonaise (te koop bij natuurwinkels)
mint-hartje 1 tl. mosterd
mint-hartje 1/2 tl. komijn
mint-hartje 1 tl. sojaroom
mint-hartje 1 a 2 el. edelgistgistvlokken (te koop bij natuurwinkels)
mint-hartje Eventueel: een klein beetje zout (edelgist zou al zout genoeg moeten zijn, maar ik heb een zout-verslaving)

Je kan de komijn ook weg laten en er sambal aan toevoegen voor een pittige variant. Of maak de tosti nog wat uitgebreider door er plakjes avocado en/of tomaat op te leggen. Je kan veel met de ingrediënten variëren om het naar smaak aan te passen.

Recept: Vegan Tosti | IKBENIRISNIET

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een kommetje tot het een dikke structuur heeft, smeer het op een sneetje brood en leg het in het tosti/grillapparaat totdat je tosti krokant genoeg is. Eet smakelijk!

Recept Vegan Tosti | IKBENIRISNIET

Bron:Ode aan de edelgist‘ via De Plantaardige Keuken

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

41 reacties op “Recept: De beste kaastosti (zonder kaas!)

  1. Elise

    TOSTIIII <3
    Jeetje wat kan je variëren überhaupt, ik neem al jaren een ham-kaastosti met ketchup!

  2. Marike

    Haha, zo grappig dat jouw vriend altijd alles moet voorproeven! Kan ik goed aan meten of het ook iets voor mij is! 😉 Ben trouwens wel erg nieuwsgierig naar die edelgistvlokken!

  3. Laura

    Hippietosti. Wat een fantastische naam! Maar aangezien ik de eerste zestien jaar van mijn leven geen kaas heb gegeten omdat ik het niet lustte (echt, het begrip kaaskop gaat voor mij dus niet op), kan ik nu geen afstand meer doen van een lekkere kaastosti af en toe. Pittig belegen, jam!

  4. Ilse

    Dit lijkt me dus echt super smerig, ik hou van kaas maar ik lust eigenlijk alleen maar Maaslander, van andere kazen walg ik echt. Ik vind dit ook helemaal niet lekker klinken, edelgistvlokken? Ik ben denk ik net als jouw vriend, wat de boer niet kent vreet ie niet haha.

    • iris

      Hahahaha, mijn vriend zei precies hetzelfde. Maar gelukkig vond hij het toch wel lekker! Ik heb dat juist andersom, als ik denk dat het supervies of raar is dan wil ik het juist heeeel graag proberen. Hahaha! Zal wel een gekke fetisj zijn, kan het ook niet helpen.

  5. Harrie

    Ik ga het ook doen en dan uienringen erbij, deed ik in m’n dierenleedvreettijd ook met kaastosti’s. Uien. En vaak ook knoflook. Mmmmmmmm, dankje!

  6. Louise

    Het ziet eruit als een tosti 🙂 Ik heb nog nooit van edelgistvlokken gehoord! Even google’n 😀

  7. Klinkt interessant, ga ik zeker eens proberen. Ben gek op kaas, dus nieuwsgierig naar deze vervanging!

  8. Vief

    Ahhh wat wou ik graag dat ik weer een tosti-apparaat had, dan zou ik echt veel te vaak vegan tosti’s eten haha. Maar thanks for je receptje! ONE DAY!

  9. Anne

    Oooh dit klinkt goed! Ga ik zeker proberen!!! Ik hou ook heel erg van kaas 🙁 vind dat ook het aller moeilijkst om niet te eten, dus stiekem eet ik dat af en toe wel, en eitjes! Maar die zijn van mijn eigen kipjes dus ik vind dat dat mag 🙂

  10. Sophie

    “hippie-tosti” haha 🙂

    Ik heb al zo’n 20 jaar geen kaas meer gegeten, ik heb het nooit lekker gevonden. Gelukkig, denk ik maar, want het scheelt me veel calorieën en maakt vegan eten een stuk makkelijker 🙂

  11. Desi

    You are a hero! Ik denk dat het begin kan zijn van een ernstige kaasloze tosti verslaving 🙂

  12. neel

    hallo,
    dit recept is heerlijk!

    als vegetarier met een lactose allergie, die de kaas(smaak) toch wel erg mist, heb ik je blog gelezen over edelgistvlokken. ik heb het gekocht en… eureka!
    de smaak is uien-kaas achtig (vinden mijn smaakpapillen dan), ik gooi het bijna overal overheen.
    maar dit spreadje is werkelijk subliem! je kan het zo dik maken als je wilt, andere kruiden en specerijen toevoegen, de mogelijkheden zijn enorm.

    dank je wel, dat je dit met anderen hebt willen delen!
    ps: je blogs zijn superleuk om te lezen, ze zijn duidelijk, eerlijk en heerlijk!
    groetjes, neel

    • iris

      Wat goed zeg, fijn dat het bevalt! Ik kan zelf ook niet zo goed tegen kaas (niet lactose intolerant, maar gewoon een hele moeilijke buik) maar vaak denk ik ‘ah joh, ik neem die buikpijn straks wel voor lief’ en uiteindelijk krijg ik er dan toch weer spijt van. Dus ik ben zelf ook heel blij met dit recept, ook als ik toch helemaal ga stoppen met het hele vegan gebeuren dan blijf ik deze tosti’s gewoon eten, jummie!

      En wat lief! Superleuk om te horen, ik word er helemaal vrolijk van. Dankjewel!

  13. Femke

    Ziet er heerlijk uit! En ik vind hippie-tosti een geweldige naam ervoor, hahaha 😀 Ik ben wel heel erg benieuwd naar edelgistvlokken. Nu heb ik de hele tijd dat kaaspoedergoedje in mijn hoofd wat over Snack-a-Jacks worden gegooid maar ik weet niet of dat klopt. :’)

    Ik vind je eet-blogjes leuk.

  14. Sas

    Ik hou het toch bij de tosti met kaas 😉
    Maar goed bezig en ziet er toch lekker uit

  15. Kristel

    Oh, wow! Ik heb dit recept ooit als comment gepost op de Plantaardige Keuken, omdat ik me goed voor kon stellen dat meer mensen het lekker zouden vinden, en nu kom ik er hier een hele lofzang op tegen! Ik denk dat ik de rest van de dag aan m’n huidige grijns vastzit 😀

    • iris

      Ik ben je in ieder geval eeeeeuwig dankbaar! Het blijft gewoon zo’n lekker makkelijk receptje als je zin hebt in iets hartigs. Volgens mij blijf ik dit echt mijn hele leven nog eten 😀 Geen normale kaastosti’s meer voor mij!

      • Kristel

        Hij is ooit ontstaan na een nogal alcoholrijke avond. Is nog steeds de onverslaanbare no. 1 midnightsnack na een avondje stappen 😉

  16. Eva

    Al 7 jaar vegan, maar zo’n spreadje met gistvlokken maken voor n tosti is nog nooit in me opgekomen! Dank voor het delen (en Kristel voor het bedenken), ik heb er afgelopen week al 2 gemaakt 😉

  17. Pingback: Vegan Challenge – Week #2 | IKBENIRISNIET

  18. gizem

    Oh my god. Ik moet zeggen dat het me best vies leek. maar omdat je schreef dat het zo lekker was toch maar geprobeerd (en omdat ik ook zo van tostie hou, maar zo goed als vegan ben en tegenwoordig buikpijn krijg van kaas en ook eigenlijk liever dus geen kaas wil eten vanwege alles).
    maar dit is echt lekker!!! gewoon lekkerder dan een echte tostie!!
    ik ga het dit weekend ook aan mijn vriend geven. ik kon mezelf niet stoppen om een gelijk een tweede tostie te maken en dit was daardoor m’n avondeten vandaag haha.
    bedankt voor dit recept!! haaa!

    • iris

      Oeh leuk dat ‘ie zo goed beviel! Ik ben ook helemaal verslaafd, haha. Vaak maak ik ook nog een tweede als ik er één op heb. Jummie!

  19. Pingback: Vegan Challenge – Week #3 | IKBENIRISNIET

  20. Mandy

    Ooo heerlijk! Veel dank! Nu wordt het leven als vegetariër met een lactose-intolerantie alleen maar leuker.

  21. Pingback: Vegan Challenge – Week #4 | IKBENIRISNIET

  22. Fiona

    Vandaag gemaakt! Vind het niet naar kaas smaken maar het is wel een smakelijk alternatief voor de eeuwige pindakaas en vega worst!

    Voor degene die hierover zegt geen tosti te kunnen maken zonder tostiijzer, ik bak ze gewoon in de pan. Boter op 1 kant smeren, in de pan leggen en andere kant met boter besmeren. Heerlijk!

  23. Pingback: Februari 2013 – dag 22 - VeganChallenge

  24. Seauf

    Holy shit dit is de lekkerste tosti ooit! Beter nog dan met echte kaas. Deze hou ik erin! 😀

  25. Roos

    Kan niet geloven dat ik dit recept nu pas ontdek! Heb het net gemaakt en het is echt heerlijk 😀 Bedankt!

  26. Pingback: Recept: Tosti met tomatensaus en spinazie | IKBENIRISNIET

  27. Pingback: Hippievoer: Wilmersburger kaasvervanger | IKBENIRISNIET

  28. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: terugblik | IKBENIRISNIET

  29. Esther

    Ik heb deze pas ontdekt en al een paar keer gemaakt, echt mijn favoriete ‘broodrecept’ nu 😀

  30. Gisele

    Hier in huis is toevallig net de kaas op en het is woensdag tostidag op school. Dus nu een nepkaastosti mee, op 1 april! “Is direct en goede grap mam!” Het klinkt niet echt lekker inderdaad, edelgistvlokken, maar de Engelse naam “noooch” klinkt wel lekker toch!? (Inderdaad met ooo) Het smaakt in ieder geval heerlijk!

  31. Rosa

    Vegan mayo verkopen ze nu ook gewoon in elke supermarkt! Mayolijn van Remia (pas op, er zijn wel 2 soorten! De 100% plantaardige is goed.)

  32. rianne

    Hoi Iris,

    Ik kwam je blog zo’n 2 a 3 maanden geleden tegen via deze kaastosti en het was zo lekker, daardoor mis ik nu de kaas eigenlijk ook niet meer. Ik ben niet 100% vegan, maar eet wel heel veel plantaardig. Zoals het op de site van sochicken.nl wordt beschreven ben ik eigenlijk een zogenaamde stay at home vegan. Maar goed dat terzijde, dankzij je recept kan ik weer een lekkere gebakken boterham maken en tegenwoordig maak ik hem ook heel vaak met de Tartex Cremisso Tomaat variant en dan gewoon daar de edelgistvlokken doorroeren en dat ertussen doen, zeg maar de luie variant van je hippitosti 🙂 daarvan maak ik ook graag een tweede als de eerste op is. Gefeliciteerd trouwens met je blog en dat je alweer 5 jaar bestaat, ga vooral zo door zou ik zeggen, je blog is erg vermakelijk en informatief. Groetjes Rianne

  33. Sara

    Dit wil ik graag proberen! Kaas blijft momenteel een zonde, dus zou dit voor mij dè oplossing kunnen zijn!
    Thanks!

    • Ageeth

      Remia heeft ook eivrije mayo. Die zit in een plastic pot en is te herkennen aan het label “100% plantaardig” op de voorkant. Gewoon te koop bij de Jumbo.

  34. Pascal

    Vandaag voor het eerst gemaakt. Leuke lekkere combi. gemaakt van producten die ik altijd wel in huis heb dus simpel even snel te bereiden.

  35. Pingback: Hippievoer: Edelgistvlokken | IKBENIRISNIET