3 x Typemachine kunst

Ik ben nog steeds helemaal verliefd op de typemachine die ik laatst via Marktplaats kocht. Op de toetsen hamerend, zo voelt het althans als je de lichte toetsen van een laptop gewend bent, schrijf ik briefjes en kaartjes. Wat ik in dit technologische tijdperk al heel origineel vind. Maar dat valt in het niets als je kijkt naar wat onderstaande kunstenaars creëerden met typemachines:

Jeremy Mayer | IKBENIRISNIETmint-hartje Jeremy Mayer / ‘Re-assemblage’

Deze Amerikaanse kunstenaar maakt van de onderdelen van oude typemachines de mooiste kunstwerken. Wat ik er vooral zo bijzonder aan vind, is dat hij niets lijmt of last. Hij haalt typemachines uit elkaar, en stelt ze weer samen om er een ander object van te maken. In zijn portfolio kan je de gehele serie vinden.

Keira Rathbone | IKBENIRISNIETmint-hartje Keira Rathbone / ‘Typing my heart out’

Keira Rathbone, ’typewriter artist’, doet er vaak wel 90 uur over om één kunstwerk met alleen een typemachine (!) te maken. Ik was aan het Googelen naar artsy-fartsy ideeën om te maken met een typemachine, en kwam zodoende op haar website uit. Voor mij iets te hoog gegrepen om zelf te doen, want hoe knap is het om zulke portretten te maken met alleen letters en tekens. Wauw!

Tyree Callahan | IKBENIRISNIETmint-hartje Tyree Callahan / ‘The Chromatic Typewriter’

Deze schilder uit Washington kwam op het idee om een typemachine zo aan te passen dat hij er schilderijen mee zou kunnen typen. Een soort van mechanische verfkwast. De typemachine zelf is het echte kunstwerk want abstracte schilderijen, zoals op het vel dat in de typemachine op bovenstaande foto zit, kan hij er niet mee maken (ik was stiekem best teleurgesteld toen ik daar achterkwam). Wel maakte hij er dit werk mee, ook mooi!

Back to Top