3 x Typemachine kunst

Ik ben nog steeds helemaal verliefd op de typemachine die ik laatst via Marktplaats kocht. Op de toetsen hamerend, zo voelt het althans als je de lichte toetsen van een laptop gewend bent, schrijf ik briefjes en kaartjes. Wat ik in dit technologische tijdperk al heel origineel vind. Maar dat valt in het niets als je kijkt naar wat onderstaande kunstenaars creรซerden met typemachines:

Jeremy Mayer | IKBENIRISNIETmint-hartje Jeremy Mayer / ‘Re-assemblage’

Deze Amerikaanse kunstenaar maakt van de onderdelen van oude typemachines de mooiste kunstwerken. Wat ik er vooral zo bijzonder aan vind, is dat hij niets lijmt of last. Hij haalt typemachines uit elkaar, en stelt ze weer samen om er een ander object van te maken. In zijn portfolio kan je de gehele serie vinden.

Keira Rathbone | IKBENIRISNIETmint-hartje Keira Rathbone / ‘Typing my heart out’

Keira Rathbone, ‘typewriter artist’, doet er vaak wel 90 uur over om รฉรฉn kunstwerk met alleen een typemachine (!) te maken. Ik was aan het Googelen naar artsy-fartsy ideeรซn om te maken met een typemachine, en kwam zodoende op haar website uit. Voor mij iets te hoog gegrepen om zelf te doen, want hoe knap is het om zulke portretten te maken met alleen letters en tekens. Wauw!

Tyree Callahan | IKBENIRISNIETmint-hartje Tyree Callahan / ‘The Chromatic Typewriter’

Deze schilder uit Washington kwam op het idee om een typemachine zo aan te passen dat hij er schilderijen mee zou kunnen typen. Een soort van mechanische verfkwast. De typemachine zelf is het echte kunstwerk want abstracte schilderijen, zoals op het vel dat in de typemachine op bovenstaande foto zit, kan hij er niet mee maken (ik was stiekem best teleurgesteld toen ik daar achterkwam). Wel maakte hij er dit werk mee, ook mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties op “3 x Typemachine kunst

 1. Wendy schreef:

  Die portretten, echt knap! En ja, dat is wel even een teleurstelling dat zulke kunst er dan weer niet uit kan komen. ๐Ÿ˜‰

  | Reageer op deze reactie
 2. Femke schreef:

  Wauw, superknap! Heeeel tof. (Vind jij het ook zo frustrerend als je een heel briefje/kaartje foutloos tikt en dan in je laatste zin opeens een tikfout maakt?)

  | Reageer op deze reactie
 3. Harrie schreef:

  Ik kan me voorstellen dat je met die schrijfmachinekunst ook animaties kunt creeรซren. Maar, ik heb nog niet uitgebreid gekeken, dus het is er vast allang! Met een bijrol voor typex?
  Ik ben al sinds mijn jeugd verpest met dit soort apparaten, dus ik ram te hard op het klavier van de computer…

  | Reageer op deze reactie
 4. Maaike schreef:

  Wauw, die portretten zijn echt wel ontzettend gaaf! En eigenijk ook wel de kunstwerken van Jeremy Mayer, wetend dat hij niets heeft gelijmd of gelast.

  | Reageer op deze reactie
 5. Spider schreef:

  Nice! Ik vraag me af hoeveel werk er in zo’n kunstwerk zit. Lijkt me niet iets wat in een avondje af te ronden is.

  | Reageer op deze reactie
 6. Valentino schreef:

  Leuke blog!

  Ben nu zelf bezig met een typemachine * underwood noisless*
  En ja ik zal je vertelle,,, het is een hell! Haha al weken zoet mee,, deze is dan wel 90jaar jong en niet in perfecte staat maar advies als je het wilt doen; weet waar je aan begint!

  Prachtige apparaten vooral zonder kast!

  | Reageer op deze reactie
 7. Martine schreef:

  Heel tof! Ik droom ook over zo’n oude typemachine… en dan wil ik er ASCII mee maken, dat lijkt me kewl. Veel plezier met je brieven & kaartjes, klinkt goed! ๐Ÿ™‚

  | Reageer op deze reactie
Back to Top