Hippievoer: Superfoods

Hippie Voer

We worden al een tijdje doodgegooid met superfoods, dus ik zal je verder niet vervelen met gedetailleerde informatie over wat superfoods nu eigenlijk zijn. Kort gezegd: superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die grote hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. De standaard superfoods die ik in huis heb zijn Chiazaad, Gojibessen en sinds kort ook Spirulina. 

superfoods

Maar waarom? Zijn die superfoods niet een overdreven hype? Misschien wel. “Waarom niet gewoon normaal eten met mate?” vroeg iemand al. Ik verwerk ze inmiddels uit gewoonte in mijn eten dat dit voor mij ‘normaal’ is. (Wat is ‘normaal’ eten überhaupt?) Hoe en waarom ik dat doe zal ik in deze blogpost uitleggen.

Chiazaad

waarom is chiazaad gezond handje chiazaad

mint-hartje Wat is het? Chiazaadjes komen van een plant die afkomstig is uit Mexico.

mint-hartje Waarom gebruik ik het? De zaadjes zitten bomvol met omega 3-vetzuren inclusief alfalinoleenzuur: een stofje dat mensen nodig hebben maar niet zelf aan kunnen maken en daarom uit de voeding moeten halen. Deze zitten ook in bepaalde vissen (zoals zalm), maar aangezien ik geen vis eet en dus ook geen visoliesupplementen slik, zocht ik naar een plantaardige bron van deze vetten en kwam zo op chiazaad uit.

mint-hartje Hoe gebruik ik het? Omdat er niet echt smaak aan zit, gooi ik deze zaadjes overal doorheen. Door muesli, smoothies en salades. Je kan er zelfs pudding van maken!

Hippie waardering:

peace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-dark

Goji Bessen

waarom zijn gojibessen gezondhandje goji bessen

mint-hartje Wat is het? Goji bessen zijn vruchten van de Boksdoorn. Een struik die afkomstig is uit Azië.

mint-hartje Waarom gebruik ik het? Deze besjes bevatten belachelijk veel antioxidanten. Daardoor activeren ze ontstekingsremmende enzymen en helpen afvalstoffen te neutraliseren en af te voeren. Verder beloven producenten dat deze besjes ook nog 100 andere dingen doen (zoals het ‘genezen’ van kanker) maar daar ben ik dan weer net iets te cynisch voor, hoor.

mint-hartje Hoe gebruik ik het? Ik meng ze door de muesli maar ik eet ze ook vaak los, ze smaken een beetje als rozijnen maar dan iets zuurder. Je kan er ook thee van zetten. Van zoetewildernis kreeg ik de tip om er limonade van te maken: een kopje goji bessen laten wellen in water voor een paar uur, een liter water en 2 cm. gember toevoegen, mixen met staafmixer/blender voor een paar minuten. Giet de drank door een kaasdoek en je hebt hele gezonde limonade! Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar het klinkt veelbelovend.

Hippie waardering:

peace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-light
(-1 omdat het aan de prijzige kant is: 10 euro voor een zakje)

Spirulina

waarom is spirulina gezondplantaardige eiwitbron

mint-hartje Wat is het? Spirulina is een microscopisch kleine blauw-groene alg dat van nature in mineraalrijke meren voorkomt.

mint-hartje Waarom gebruik ik het? Ter vergelijking: 100 gram biefstuk bevat gemiddeld 24 gram eiwitten, 100 gram spirulina bevat gemiddeld 60 gram eiwitten! Daarnaast worden deze plantaardige eiwitten ook beter door het lichaam opgenomen dan die uit vlees. Omdat ik geen vlees/vis, eieren en weinig zuivel in mijn voeding heb zitten, vind ik dit een hele mooie aanvulling. Naast de eiwitten bevatten ze trouwens nog veel meer goede stofjes, meer over de voedingswaarde vind je hier. Let er trouwens op dat spriulina wél vitamine B12 bevat maar dat dit niet door het menselijk lichaam kan worden opgenomen.

mint-hartje Hoe gebruik ik het? Ik vind de smaak niet geweldig, het is een beetje zee-achtig. Ik gebruik het met mate in groene smoothies (dan worden ze ook nog eens extra mooi groen) en laatst ook in soep. Mocht je niet aan de smaak kunnen wennen; je kan spirulina ook in tabletvorm kopen of nog beter: zelf maken.

Hippie waardering:

peace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-lightpeace-light
(-1 voor de smaak en -1 omdat het zo duur is: 17 euro voor een zakje)

spirulina smoothie

Ik hoop dat het zo duidelijk is! Kenden jullie ze allemaal al? En gebruiken jullie zelf ook superfoods?

Back to Top