Recept: Wannabe Miso Ramen

Ik keek laatst The Ramen Girl (met Brittany Murphy), geen buitengewoon goede film overigens, daarvoor had ik nog nooit van Ramen gehoord maar de volgende dag wilde ik het meteen maken! Een ‘wannabe’ variant erop natuurlijk, want traditionele Ramen is een Japans noodlesoep gerecht dat veel tijd en skills kost om te maken. Dus eigenlijk moet ik het gewoon noodlesoep noemen.

vegetarische-ramen

Volgens het authentieke recept, dat van sensei op leerling gaat, moet je met veel liefde en gevoel (en varkensbotten, iew) zelf een bouillon maken. Ik gebruikte gewoon bouillonblokjes, hoor. De noodles die in de ramen gaan, maak je van deeg. Ik kocht die gewoon in een pakje. Wel de beste noodles die ik ooit heb gehad trouwens, van het merk King Soba (2,69 euro):

king soba noodles

Ramen bestaat uit drie delen: de basis (bouillon + noodles), smaakmakers en de toppings. De noodles hebben we, de bouillon ook. Als extra smaken kan je denken aan sojasaus, sesamolie, knoflook, miso pasta, et cetera. Nu de toppings nog, dat kan van alles zijn: een gekookt ei, maïs, zeewier of taugé. Uiteindelijk leg je de gekookte noodles liefdevol in een kom, daarover giet je de dampende bouillon die loeiheet moet zijn en vervolgens leg je er de toppings op.

ingredienten-japanse-soep

Ik kocht de meeste ingrediënten bij de Ekoplaza, maar als je geen biowinkel in de buurt hebt of gewoon niet zoveel geld kan of wil uitgeven kan je ook naar de doorsnee supermarkt gaan. De Salade du Pecheur, dat eigenlijk gewoon versnipperde nori is, van Lima (4,79 euro) kan je vervangen door nori die je versnippert in een blender (of laat het gewoon helemaal weg). In plaats van de miso blokjes van Danival (3,69 euro) kan je gewone groentebouillon gebruiken en eventueel met een lepel miso pasta voor de typische Japanse smaak. Kort gezegd: pas het gewoon aan zoals jij denkt dat lekker is! Dat deed ik namelijk ook, daarom is het recept qua hoeveelheden en bereiding niet heel precies, excuses!

paksoi

Ingrediënten voor één pan soep:

mint-hartje Voor de bouillon:
– 1 blokje groentebouillon
– 1 blokje Miso bouillon
– 1 liter water
– 1 pakje noodles
mint-hartje Voor extra smaak:
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui
– 1 courgette (en eventueel nog extra groente)
– citroen- of limoensap
– sojasaus
– sesamolie
– pittige saus (zoals tobasco of chilisaus)
mint-hartje Toppings:
– 1 paksoi
– 1 bakje Taugé
– 2 stengels lenteui
– geroosterde sesamzaadjes
– gesnipperde nori (of Salade du Pecheur van Lima)

Bereiding:

1. Maak de bouillon door 1 liter kokend water over de twee bouillonblokjes te gieten in een maatbeker of pan.

2. Snij de ui, knoflook en courgette. Bak de ui en knoflook even aan in wat olie in een (soep)pan en voeg er daarna ook de courgette aan toe en bak een paar minuten mee. Ik deed er ook champignons en de harde delen van de paksoi bij, maar dan wordt het een heeeel goed gevulde soep (kuch, ramen bedoel ik). Net groente met wat water, ik vind dat juist wel lekker, maar daar moet je ook maar net zin in hebben.

3. Voeg de bouillon toe en laat even koken. Voeg er een kneep citroen- of limoensap aan toe en een scheut sojasaus.

4. Kook ondertussen de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel met koud water.

5. Ik legde een paar losse paksoi bladen in de soep en liet die een minuutje of twee zachtjes meekoken en legde ze later weer apart zodat ik ze daarna als topping kon gebruiken.

6. Leg een handje noodles in een kom en giet de soep erover. Leg de toppings erop: de gesneden lenteui (had ik al gezegd dat je die moest snijden? Nee hè? Nou goed, dat moest je dus doen), wat taugé, een paksoiblad en de geroosterde sesamzaadjes. Voeg er naar smaak sesamolie (zooo lekker) en extra sojasaus aan toe. In plaats van hele pittige saus deed ik er wat zoete chilisaus op, en dat was nog lekker ook!

japanse-soep

ramen miso

Eet smakelijk! En vergeet niet te slurpen, dat mag als je dit eet! De kommen, eetstokjes en rijstlepels op de foto’s komen trouwens van Dille & Kamille (is het niet een leuk setje zo?)

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

27 reacties op “Recept: Wannabe Miso Ramen

 1. Gaia

  Oooh, klinkt heerlijk! De King Soba noodles zijn ook mijn favoriet, toevallig gisteren nog gegeten. Dit ga ik zeker eens proberen; ziet eruit als een lekker herfstmaaltje 🙂

 2. Bente

  Ik wilde net zeggen: WAT EEN LEUKE KOMMETJES! Maar je was me voor…
  De soep klinkt verder ook erg lekker!

 3. Karlijn

  Ik vind alleen de spulletjes al leuk (kom, stokjes, etc), daarom wil ik het al maken 🙂 Heb het een keer gegeten bij de Wagamama (aanrader) en vind het heerlijk. Vooral dat slurpen doet het hem.
  Oja, ik heb die film ook een keer gezien. Voordat ze dood ging overigens. Niet dat dat ertoe doet, maar goed. Wilde het toch even gezegd hebben 🙂

 4. Kinga

  Ah wat ziet dat er lekker en mooi uit! Ik ga het binnenkort zeker eens uitproberen!

 5. Aline

  Lekkerrrrr! Ik hou van noodlesoep, er gaan alleen zoveel ingrediënten in en dan haak ik dus al weer af. Sla je receptje toch maar even op want ooit wil ik dit maken want het ziet er superlekker uit!

 6. Nicky

  Oh het ziet er zo mooi uit met de kommetjes en lepels van dille&kamille!
  Ik zag bij de toko laatst ook al van die mooie kommetjes, toch maar een keertje kopen 😉

  King soba noodles zijn ook mijn favo noodles!

 7. Harrie

  Mocht het niks worden met de psychologie, kun je altijd nog een eethuisje beginnen Iris. Waarschuw je me dan even?

 8. Sahar

  Yumm dit ziet er zo goed uit! Het gaat zeker op mijn to-make lijstje voor de komende tijd 🙂 En het setje van de chopsticks, lepel en kom is echt super cute, dat maakt het nog meer een feestje om te zien!

 9. Anne

  Lekker! en Leuk! En dat koolroosje is ook schattig :-D. Wist al nooit waar Ramen voor stond, maar je hebt het me nu geleerd haha. noodlesoep is 1 van mijn favoriete lunchgerechten eigenlijk. Heerlijk, ook fijn dat je al die variatie er in aan kunt brengen.

 10. Janine

  Jhaaa! Ik ben heel blij met dit recept want op twitter zag het er al zoo lekker uit. Ik ga het echt snel een keer proberen te maken!

 11. Sophie

  Mmm ziet er heerlijk uit. Ik heb rijstnoedels nog nooit geprobeerd, maar ik zal dit pakje de volgende keer maar bij de Ekoplaza meenemen 🙂 Fijn recept!

 12. Jessy

  Mmmmm ramen! Ik baal zo dat ik in HK niet naar een authentieke ramenshop ben gegaan. Het lijkt mij zo tof om dat eens mee te maken.
  Japans is niet echt vega friendly, maar als je vlees op mag/kan zal ik echt een keer die botten een keer erin doen!
  Mijn ma zegt altijd dat vlees niet de smaakmaker is maar de olie en de botten. Dat geldt voor vis, vlees etc.
  Tof recept en ik ga zeker een keer langs bij de Ekoplaza!

 13. Petra

  Ziet er echt GODDELIJK uit! Binnenkort proberen! EN mooie foto’s ook. Mijn complimenten.

 14. Wendy

  Dit ziet er heerlijk uit, heb nog miso blokjes liggen, binnenkort proberen dit recept!

 15. Pingback: Noodlesoup by Iris « De Groene Meisjes

 16. Pingback: De eerste week van de Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

 17. Pingback: Weekmenu #8 | De Groene Keuken

 18. Pingback: Recept: Miso Noedelsoep | De Groene Keuken