Recept: Wannabe Miso Ramen

Ik keek laatst The Ramen Girl (met Brittany Murphy), geen buitengewoon goede film overigens, daarvoor had ik nog nooit van Ramen gehoord maar de volgende dag wilde ik het meteen maken! Een ‘wannabe’ variant erop natuurlijk, want traditionele Ramen is een Japans noodlesoep gerecht dat veel tijd en skills kost om te maken. Dus eigenlijk moet ik het gewoon noodlesoep noemen.

vegetarische-ramen

Volgens het authentieke recept, dat van sensei op leerling gaat, moet je met veel liefde en gevoel (en varkensbotten, iew) zelf een bouillon maken. Ik gebruikte gewoon bouillonblokjes, hoor. De noodles die in de ramen gaan, maak je van deeg. Ik kocht die gewoon in een pakje. Wel de beste noodles die ik ooit heb gehad trouwens, van het merk King Soba (2,69 euro):

king soba noodles

Ramen bestaat uit drie delen: de basis (bouillon + noodles), smaakmakers en de toppings. De noodles hebben we, de bouillon ook. Als extra smaken kan je denken aan sojasaus, sesamolie, knoflook, miso pasta, et cetera. Nu de toppings nog, dat kan van alles zijn: een gekookt ei, maïs, zeewier of taugé. Uiteindelijk leg je de gekookte noodles liefdevol in een kom, daarover giet je de dampende bouillon die loeiheet moet zijn en vervolgens leg je er de toppings op.

ingredienten-japanse-soep

Ik kocht de meeste ingrediënten bij de Ekoplaza, maar als je geen biowinkel in de buurt hebt of gewoon niet zoveel geld kan of wil uitgeven kan je ook naar de doorsnee supermarkt gaan. De Salade du Pecheur, dat eigenlijk gewoon versnipperde nori is, van Lima (4,79 euro) kan je vervangen door nori die je versnippert in een blender (of laat het gewoon helemaal weg). In plaats van de miso blokjes van Danival (3,69 euro) kan je gewone groentebouillon gebruiken en eventueel met een lepel miso pasta voor de typische Japanse smaak. Kort gezegd: pas het gewoon aan zoals jij denkt dat lekker is! Dat deed ik namelijk ook, daarom is het recept qua hoeveelheden en bereiding niet heel precies, excuses!

paksoi

Ingrediënten voor één pan soep:

mint-hartje Voor de bouillon:
– 1 blokje groentebouillon
– 1 blokje Miso bouillon
– 1 liter water
– 1 pakje noodles
mint-hartje Voor extra smaak:
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui
– 1 courgette (en eventueel nog extra groente)
– citroen- of limoensap
– sojasaus
– sesamolie
– pittige saus (zoals tobasco of chilisaus)
mint-hartje Toppings:
– 1 paksoi
– 1 bakje Taugé
– 2 stengels lenteui
– geroosterde sesamzaadjes
– gesnipperde nori (of Salade du Pecheur van Lima)

Bereiding:

1. Maak de bouillon door 1 liter kokend water over de twee bouillonblokjes te gieten in een maatbeker of pan.

2. Snij de ui, knoflook en courgette. Bak de ui en knoflook even aan in wat olie in een (soep)pan en voeg er daarna ook de courgette aan toe en bak een paar minuten mee. Ik deed er ook champignons en de harde delen van de paksoi bij, maar dan wordt het een heeeel goed gevulde soep (kuch, ramen bedoel ik). Net groente met wat water, ik vind dat juist wel lekker, maar daar moet je ook maar net zin in hebben.

3. Voeg de bouillon toe en laat even koken. Voeg er een kneep citroen- of limoensap aan toe en een scheut sojasaus.

4. Kook ondertussen de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel met koud water.

5. Ik legde een paar losse paksoi bladen in de soep en liet die een minuutje of twee zachtjes meekoken en legde ze later weer apart zodat ik ze daarna als topping kon gebruiken.

6. Leg een handje noodles in een kom en giet de soep erover. Leg de toppings erop: de gesneden lenteui (had ik al gezegd dat je die moest snijden? Nee hè? Nou goed, dat moest je dus doen), wat taugé, een paksoiblad en de geroosterde sesamzaadjes. Voeg er naar smaak sesamolie (zooo lekker) en extra sojasaus aan toe. In plaats van hele pittige saus deed ik er wat zoete chilisaus op, en dat was nog lekker ook!

japanse-soep

ramen miso

Eet smakelijk! En vergeet niet te slurpen, dat mag als je dit eet! De kommen, eetstokjes en rijstlepels op de foto’s komen trouwens van Dille & Kamille (is het niet een leuk setje zo?)

Back to Top