Recept: Bulgur met tomatensaus en aubergine

Toen ik ooit eens aan jullie vroeg of jullie nog simpele en snelle recepten wisten, kreeg ik veel goede suggesties. Heel handig! Ik scroll zo nu en dan nog wel eens door de reacties om ideeën op te doen. Het recept van Laura was het meest succesvol, dat maak ik best vaak als ik niet zoveel zin heb om moeilijk te doen. De eerste keer maakte ik het zoals zij voorstelde: couscous met aubergine, Heinz Frito en Parmezaan; later paste ik het steeds een beetje aan en uiteindelijk werd het dit. Ik vind couscous meestal maar saai, tenzij ik er veel boter en citroensap doorheen gooi, dus meestal maak ik het met bulghur. Dat is te koop bij natuurwinkels (zoals Ekoplaza) en bij grotere supermarkten. Maar je kan er natuurlijk ook gewoon couscous bij maken, dan blijft het een lekker snel recept.
bulghur met tomaat en aubergine

Ingrediënten voor 2-3 personen:

mint-hartje 150 gram bulghur (of couscous, quinoa, etc.)
mint-hartje 1 kleine aubergine
mint-hartje 1 rode paprika*
mint-hartje 1 klein blikje linzen
mint-hartje 1/2 pakje Heinz Frito**
mint-hartje 2 knoflookteentjes
mint-hartje kruiden (bijv. rozemarijn & tijm uit een potje en verse basilicum)
mint-hartje Optioneel: geroosterde pijnboompitten (had ze toevallig in huis)

* Meestal maak ik het zonder de rode paprika en dat vind ik eigenlijk lekkerder. Maar meer vitamientjes zijn altijd goed natuurlijk.
** Als je bang bent voor suiker en gemodificeerd zetmeel kan je ook voor een potje biologische tomatensaus gaan. Of zelf tomaten telen en die in de blender gooien. 

bulghur receptbulghur recept 2

Bereiding:

1. Kook de bulgur volgens de bereidingswijze op de verpakking (in de meeste gevallen: 7 minuten koken in 2,5 keer zo veel water en daarna 10 minuten laten staan)

2. Snij ondertussen de knoflook fijn en de aubergine en paprika in blokjes.

3. Bak de knoflook in wat olie (ik gebruik zelf altijd kokosolie), voeg de rozemarijn en de aubergine toe. Een paar minuutjes bakken en voeg ook de paprika toe.

4. Als alles beetgaar is – geen idee hoe lang dat in totaal duurt, zo’n 5 minuten? – de helft van de Heinz Frito mee verwarmen en de linzen toevoegen.

5. Op het einde roerde ik er nog wat tijm doorheen en serveerde ik het gebeuren met pijnboompitten en gescheurde basilicumblaadjes.

vegetarische bulghur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

49 reacties op “Recept: Bulgur met tomatensaus en aubergine

 1. Farah schreef:

  Ziet er lekker uit zeg!
  Zijn alleen dingen die ik nooit klaar maak: bulghur, linzen, aubergine.
  Misschien toch maar eens aan geloven ;).

  | Reageer op deze reactie
 2. Natasja schreef:

  Wat ziet dit er ontzettend lekker uit! Ik ga dit zeker eens uitproberen. Als ik eerlijk ben heb ik nog nooit Bulghur gegeten maar zoals ik al zei het ziet er lekker uit dus ik ben erg benieuwd! Bedankt voor het delen van dit recept.

  | Reageer op deze reactie
 3. Karlijn schreef:

  Dit ziet er natuurlijk weer heerlijk uit! Bulghur heb ik nog niet zo vaak gegeten, maar dit lijkt me echt weer restaurantwaardig. Komt weer op mijn lijstje met to-do recepten.

  | Reageer op deze reactie
 4. Anne schreef:

  Jammie! Door je foto’s ziet het er allemaal nog aantrekkelijker uit 😉 mijn keuken is nooit zo schitterend met ingredienten als ik kook, haha.

  | Reageer op deze reactie
 5. Janine schreef:

  Dat ziet er echt super lekker uit! Ik ga het echt een keer proberen, op een dag waarop ik lui ben ofzo. Oh wacht, ik ben heel vaak lui 😛

  | Reageer op deze reactie
 6. Demi schreef:

  Ik heb er geen idee van welke smaak ik me er nu eigenlijk bij voor moet stellen want ik heb het nog nooit op, maar het ziet er in ieder geval heel lekker uit :)! En ik heb geleerd wat bulghur is want dat wist ik ook nog niet haha
  Liefs, Demi

  | Reageer op deze reactie
 7. Ilse schreef:

  Ziet er lekker uit! Iedere keer als ik een Ekoplaza zie moet ik aan jou denken haha.

  | Reageer op deze reactie
 8. Tahnee schreef:

  Wat is het verschil in smaak tussen couscous en bulghur?
  Ik vries vaak gesneden paprika, ui en courgette in, altijd handig als ik geen zin heb om uitgebreid te koken (en vooral geen zin om te snijden) Dit ga ik ook eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Bulghur is wat grover en heeft een andere structuur. Het smaakt ook iets meer rijst-achtig denk ik. Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar ik vind het veel voedzamer ‘proeven’ dan couscous. Ben benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

   | Reageer op deze reactie
 9. Marlies schreef:

  Fijn receptje, ga ik eens maken! Gister had ik net zo iets, maar dan – sorry – met worst. Als troost heb ik je visjes even wat te eten gegeven en nu heb ik trek. 😉

  | Reageer op deze reactie
 10. malu schreef:

  Oeh dit is echt een recept voor mij. Met mijn lievelingsgroenten en bulgur is zo lekker <3

  | Reageer op deze reactie
  1. malu schreef:

   Ik had toevallig alles in huis hiervoor dus heb het net gemaakt en oooohhh wat was HET LEKKER! <3

   | Reageer op deze reactie
   1. iris schreef:

    Yayy superleuk om te horen dat het in de smaak viel! 😀

    | Reageer op deze reactie
 11. Harrie schreef:

  Je foto’s zijn kookboekwaardig! Gelukkig ben jij ook knoflookverslaafd. Mijn snelle knoflooktruc: verse knoflook met een groot koksmes (zo’n imponeermes) platpletten/vermorzelen, daarna hak je het met datzelfde mes als een raket fijn. Geen gedoe met kleinsnijden. Dit recept is ook heerlijk met kikkererwten en om het nóg couscouseriger te krijgen kun je er harisa (Noordafrikaanse ‘sambal’) bij geven. Mmmmmm! Ik vind ’t dan het lekkerste combineren met verse muntblaadjes.

  | Reageer op deze reactie
 12. Ina schreef:

  Ik heb ook nog nooit bulghur gegeten. Dus toch eens proberen, of zou het anders met rijst of orzo ook lekker zijn?
  Tussen haakjes: Is de basilicum van je eigen plantje? 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Met rijst kan het ook prima hoor! Ik houd zelf niet zo van rijst dus eet het eigenlijk bijna nooit, daarom ga ik meestal voor couscous of bulghur of quinoa (m’n favoriet!). En de basilicum is van m’n plantje inderdaad! Maar wel de volwassen basilicumplant, de babybasilicum wacht ik nog even mee, voordat er straks niks meer van over is, hihi.

   | Reageer op deze reactie
   1. Ina schreef:

    Wat erg leuk dat de basilicum echt van je eigen plantje was, al was het dan nog niet van een door jou zelf gezaaid plantje. 🙂
    Ik heb nog geen zaad kunnen vinden, en ben bang dat ik nou tot volgend voorjaar zal moeten wachten….

    | Reageer op deze reactie
 13. Emmelien schreef:

  Ik heb hier net mijn maagje mee gevuld (wel met quinoa ipv bulghur) en het was heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 14. Aline schreef:

  Volgens mij roep ik elke keer dat jouw recepten me zo lekker lijken en nu doe ik het ook weer eventjes: lijkt me lekker! Maar je hebt ook altijd van die prachtfoto’s!

  | Reageer op deze reactie
 15. Priscilla schreef:

  Oh Iris, dit ziet er echt goddelijk uit. Ik lust alleen niet zo graag aubergine, denk je dat dit ook lekker is met courgette?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jaa dat kan wel! Ik heb het laatst nog gegeten met courgette. Maar ik vind zelf aubergine lekkerder dus dat doe ik er meestal in. Je kan er sowieso wel van alles mee, de linzen vervang ik ook wel eens door kikkererwten etc 😀

   | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha wow, scherp! Klopt! Ik had hem nog niet gezien, wat grappig haha 😀

   | Reageer op deze reactie
 16. Yvonne schreef:

  Lijkt me erg lekker, ik ben gek op bulghur! Gelukkig verkopen ze het ook bij onze jumbo;)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat handig! Mijn AH had het eerst ook in de schappen staan maar ik denk niet dat het goed verkocht was want na een paar weken was het alweer uit het assortiment, helaas.

   | Reageer op deze reactie
 17. Feline schreef:

  Mmm, lijkt me erg lekker. Ik houd trouwens echt van de manier hoe je de foto’s maakt en bewerkt.

  | Reageer op deze reactie
 18. Pingback: Recept: Gnocchi met gegrilde tomaatjes | IKBENIRISNIET
 19. Carmen schreef:

  Ik heb het gister gemaakt voor mezelf en een vriendinnetje dat kwam eten. Ze was helemaal blij want ze had nog nooit bulghur gegeten en ze vond het superlekker! En ik ook, dus bedankt voor de tip! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Hmmmm, ik heb dit net gegeten met collega’s. Ik heb nog courgette en veggie balletjes toegevoegd. Het was heerlijk! Kan je in’t vervolg miss ook de gram van de dingen in potjes weergeven? Ik gebruik altijd gedroogd kikkererwten en linzen. Ik vind het dan altijd zo moeilijk om in te schatten hoeveel ik er dan moet nemen.

  Heel erg bedankt voor dit heerlijke recept!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Het is goed dat je dat zegt! Ik ben dat namelijk altijd wel van plan maar dan heb ik het blikje al weggegooid en dan weet ik het dus niet meer, haha oeps. Maar ik ga er in het vervolg op letten, bedankt voor de tip 🙂 En leuk om te horen dat het goed beviel! Met veggie balletjes klinkt ook jummie.

   | Reageer op deze reactie
 21. Maaike schreef:

  Oeh wat lekker! Net gegeten en jummie..! Ik gebruikte paddestoelenmix in plaats van paprika omdat ik zin had in paddestoelen, vet goed plan! Was echt superdelicious. Ik wilde een kliekje bewaren voor de lunch morgen, maar dat is niet gelukt helaas.. Volgende keer maar een dubbele portie maken 😉 Liefs!

  | Reageer op deze reactie
 22. Sam schreef:

  Goeie toelie:)
  Jammer dat m’n huisgenoten
  niks lusten wat de boer niet kent, .
  Maar ik weet wat lekker is!:)
  Tx jO

  | Reageer op deze reactie
Back to Top