Recept: Aardappelsalade met mieriksworteldressing

Dit recept is een beetje afgekeken uit het kookboek The Green Kitchen (p.105). Maar dan net een beetje anders! In mijn review over dit kookboek vertelde ik dat ik er nog niet zoveel uit had gekookt, maar dat is tegenwoordig wel anders. De dal met gedroogde abrikozen, de bonotto met bonen en mascarpone, en vorige week deze salade met krieltjes. Ik had nog nooit eerder iets met verse mierikswortel gemaakt, maar dat gaan we zeker vaker doen, lekker!

salade met krieltjes en mierikswortel

Wij serveerden bij deze salade vegetarische pittige worstjes en een flinke klodder mayonaise en aten alles met z’n tweeën op. Je kan het ook als bijgerecht voor 4 personen zien.

Ingrediënten:

 • 1 kilo krieltjes
 • 200 gram sperziebonen
 • 3 tomaten
 • 1 handvol verse peterselie
 • 2,5 centimeter mierikswortel
 • 3 el citroenzestazijn (of ciderazijn)
 • 3 el extra vergine olijfolie
 • knoflookpoeder
 • peper & zout

Bereiding:

 1. Was de krieltjes en maak ze schoon met een borsteltje. Kook de aardappels in water met zout voor ongeveer 15 minuten.
 2. Dop en halveer de sperziebonen en kook ze voor 8 minuten, spoel ze daarna om met koud water zodat ze mooi groen blijven.
 3. Snij de tomaten in partjes en snij de peterselie fijn.
 4. Giet de aardappelen af en laat even afkoelen. Ze hoeven niet helemaal koud te zijn, het is juist wel lekker als de salade een beetje lauw is, vind ik zelf.
 5. Maak de dressing door de mierikswortel te raspen en dit te mengen met het azijn, de olijfolie en flink wat peper en zout. Voeg er naar smaak knoflookpoeder aan toe.
 6. Doe alles in een grote saladeschaal en hussel door elkaar tot alles bedekt is met de mieriksworteldressing.

aardappelsalade

Eet smakelijk! Laat je het mij weten als je deze salade hebt gemaakt? Je kan je creatie met mij delen op Twitter of Instagram. Vind ik leuk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

32 reacties op “Recept: Aardappelsalade met mieriksworteldressing

 1. Liza

  Ik voel me altijd een mega vreetzak als we een recept voor 4 personen gewoon met z’n tweeën opeten (en dan nog honger hebben soms!), maar ik ben blij dat jij dat ook doet haha :D!

  • iris

   Hahaha! Heel herkenbaar hoor. Als ik een maaltijdsalade maak dan maak ik het meestal voor 4 personen zodat ik er de volgende dag van kan eten als lunch, maar meestal gaat de salade dezelfde avond al helemaal op. En met risotto ook, want het is zó lekker, dat kan ik eindeloos door blijven eten haha oeps 😀

 2. Pauline

  Aardappelsalades zijn heerlijk! Deze ziet er ook echt heerlijk uit zeg. Ik heb nog nooit van een mieriksworteldressing gehoord, maar het lijkt me erg lekker! Keer wat anders :-).

  Liefs,
  Pauline

 3. Kim

  Oh dit ziet er echt heerlijk uit! Ik wil zo graag nog een keer koken met deze aardappeltjes maar mijn vriend is anti aardappels. Heb ik geluk dat hij vanavond niet mee eet haha 😉

 4. Mies

  Wat gek, ik heb gisteravond iets gegeten wat hier heel erg op lijkt, maar dan met zongedroogde tomaatjes en honingmosterd dressing. Ik heb nog nooit iets met mierikswortel klaargemaakt. Is dat niet heel pittig? Ben heel benieuwd nu!

  • iris

   Wat toevallig! De volgende keer doe ik er ook zongedroogde tomaat bij, dat vind ik zooo lekker 😀 Mierikswortel is van zichzelf wel redelijk pittig, een beetje zoals wasabi, maar in deze dressing vond ik het heel erg meevallen.

  • iris

   Wel een beetje! Maar niet zoals rode peper bijvoorbeeld. Het is meer mosterd/wasabi-pittig. Als je verkouden bent kan ik het ook echt aanraden om een mierikswortel te gaan raspen, ik had helemaal traanogen er door haha. Maar in de salade is het niet heel pittig hoor 😀

 5. Saar

  Oh, weer zo’n heerlijk idee voor de lunch! Jammer, nu heb ik de ingrediënten niet in huis, maar ik kan vast wel wat verzinnen tegen volgende week 😀 *saved*

 6. Joy

  Oh dit ziet er heel lekker uit! Ik zag het al voorbij komen op Instagram maar dit ga ik zeker eens een keertje maken.
  Hahaha, ja ik eet ook altijd heel veel. Laatst werd mijn recept gedeeld op foodness en daardoor vertaald naar het Nederlands waarin de hoeveelheid ook ineens werd aangepast van ‘voor 2 personen’ naar ‘voor 4 personen of makkelijk wat overhouden voor de lunch’ XD

 7. Xaviera

  Volgens mij kun jij zo onderhand een kookboek gaan uitbrengen met alle heerlijke recepten die je steeds plaatst! 😀 Dit recept ziet er ook erg lekker uit!

 8. Natasja

  Ziet er lekker uit! Ik heb ook nog nooit iets gemaakt met mierikswortel. Ben nu wel benieuwd! Enne, nog bedankt voor de linkjes over het stoppen met roken. 😉 Een start al gemaakt hier op het gezonde vlak, hardlopen, nu die sigaretten nog.

  • iris

   Yesss dat is supergoed! Volgens mij als je eenmaal een beetje in zo’n gezonde sfeer zit dan wordt het stoppen met roken ook steeds makkelijker. Zo ging het bij mij in ieder geval 😀

 9. Esther

  Oh dat ziet er heerlijk uit! Ga ik opslaan bij mijn recepten 🙂

 10. Femke

  We hebben mierikswortel in de tuin staan en volgens mij hebben we de rest ook in huis, dus dit ga ik snel eens proberen! Het doet me een beetje denken aan een began-aardappelsalade, haha.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten