Q&A: Over vegetarisch eten enzo

O JA! Ik zou nog een hele boel vragen beantwoorden uit de Q&A blogpost. Oeps. Jullie wachten natuurlijk al máánden in spanning af om mijn antwoorden te lezen. Ik begin snel met typen. Deze keer alle vragen die met (vegetarisch) eten te maken hebben.

Eat your Veggies by Theolivepig
Eat your Veggies by Theolivepig

“Ik ben wel benieuwd hoe en of je je aan je eetpatroon kunt of probeert te houden als je bij vrienden eet, of uit eten gaat?” – Hester
Dat lukt zeker! Maar ik heb ook niet een heel ingewikkeld eetpatroon vind ik zelf. De enige dingen die ik écht niet eet zijn vis en vlees. Verder vind ik gezond eten (meestal) belangrijk, eet ik geen eieren en gebruik het liefst zo min mogelijk zuivel, maar dat is vooral voor thuis. Bij een etentje zou ik daar niet moeilijk over doen. Ik heb er eigenlijk ook nog nooit moeilijkheden in ondervonden, gelukkig maar. Het lijkt me namelijk écht heel awkward om tijdens een etentje bij iemand thuis een steak voorgeschoven te krijgen. En dan? Gelukkig weet iedereen wel dat ik vegetarisch eet dus dat is mij nog nooit overkomen. Uiteten is sowieso nooit een probleem geweest, van te voren check ik altijd of er vegetarische opties zijn en dat is altijd wel het geval.

“Ik hoorde dat er tegenwoordig een vegetarische slager is waar je ook kip kan kopen, is dit iets voor jou?” – Karlijn
Dat klopt! Nog niet zo lang geleden heb ik de kipstukjes van De Vegetarische Slager voor het eerst geprobeerd, maar ik denk niet dat het echt mijn ding is. De smaak en textuur zijn zó goed dat het net echt kip lijkt, dat vond ik zo bizar. Wat wel betekent dat het een aanrader is voor mensen die bewuster willen eten maar moeite hebben om vlees te laten staan. De gehacktballen zijn trouwens wel een persoonlijk favoriet.

“Wat is je allerlievelingste eten?” – Marloes & Kim & Sanne
Quinoa-salade met groente, feta, granaatappelpitjes en een citroendressing. Omdat het zo simpel, snel en heel-heel lekker is, eet ik het elke week minstens twee keer. En het is nog gezond ook! Het staat al een poos op de planning om dit recept online te gooien, deze keer beloof ik maar niet wanneer het online komt, want zoals je al wel merkt ben ik niet de meest consequente blogger, oops.

“Heb je nog een restaurant om aan te raden?” – Marloes
Sowieso Het Paradijs in Enschede. Alsof je in een hippie-vlindertuin aan het eten bent, je kijkt er je ogen uit. Hier heb ik er iets meer over geschreven, mocht je geïnteresseerd zijn.

Eat Your Veggies by Penny L Dougherty
Eat Your Veggies by Penny L Dougherty

“Eet jij dropjes of winegums waar gelatine in zit?” – Femke’s boyfriend
Ik denk het wel, want ik let er niet heel bewust op in ieder geval. Maar ik ben ook meer van de chocolade als het om snoepen gaat. Een zak drop gooi ik eigenlijk alleen in mijn mandje als ik keelpijn heb, maar dan let ik niet op de ingrediëntenlijst. Hetzelfde geldt voor kaas trouwens, met dierlijk stremsel. Bij kaas van de Albert Heijn wordt vaak wel duidelijk aangegeven of het om vegetarisch stremsel gaat, maar verder let ik er niet zo op. (Hé veggiepeople, hoe doen jullie dat?)

“Als je een keer vis of vlees zou moéten eten, wat zou je dan kiezen?” – Madeleine
Haha! Dit vind ik een hele originele vraag. Een lastige ook. Ik denk dat ik voor oesters zou gaan, want die heb ik nog nooit gegeten, dus stiekem ben ik wel benieuwd naar de smaak (zout?) en structuur (glibberig?). Ik zou in ieder geval wel voor vis gaan, het idee van vlees eten vind ik heel raar en vies sinds ik het niet meer eet. Toen m’n vriend laatst een halve kilo (écht) kip aan het wegwerken was, werd ik spontaan misselijk. Maar als hij een halve kilo chocolade wegvrat, was ik er waarschijnlijk ook misselijk van geworden, bedenk ik mij nu.

“Waarom ben je vegetariër geworden?” – Fleur
Ik denk dat ik ongeveer op mijn 13e realiseerde dat het eigenlijk helemaal niet zo ‘normaal’ is om vlees te eten. Op internet zocht ik naar meer informatie over de productie van vlees en schrok ik ook van alle nare filmpjes die ik tegenkwam. De volgende dag liet ik mijn ouders weten dat ik geen vlees meer zou eten. En dat was dat. Hier heb ik er ook nog iets over geschreven, hoewel dat vooral een reactie is op mensen die het op een vervelende manier vragen, om een discussie uit te lokken bijvoorbeeld.

lijn

Mijn vraag voor jullie: wat is een simpel gerecht dat je vaak maakt als je niet zoveel zin hebt om moeilijk te doen of niet zoveel tijd hebt? Vega of non-vega, maakt niet uit, ik ben benieuwd! Want nu ik de laatste tijd zo productief ben qua studie (Iris 2.0), wil ik op de meeste dagen gewoon even snel iets op tafel zetten en niet al te ingewikkeld doen.

Back to Top