Recept: Pompoensoep met kokos en munt

vegetarian day

Het is vandaag World Vegetarian Day, een dag met als doel: “to promote the joy, compassion and life-enhancing possibilities of vegetarianism.” Yay! Dat moeten we vieren met een soepje waar geen dierlijke ingrediënten in hoeven. Een soepje dat perfect bij het zonnige herfstweer van vandaag past trouwens: tropische pompoensoep! Want wist je dat de pompoen oorspronkelijk uit hele warme tot tropische gebieden komt? Het woord pompoen is dan ook afgeleid van het Latijnse woord ‘pepon’ wat ‘door de zon gerijpt’ betekent. Met wat kokos en verse munt is deze pompoensoep the bomb.

Het oorspronkelijke recept is trouwens van De Groene Meisjes mint-hartje. Ik at het zaterdag én zondag. Ik vond het zo lekker dat ik het gisteren weer maakte alleen dan nét iets anders, dat recept vind je hieronder. Ik heb nog genoeg over om het vanavond weer te eten. Dat is dus vier dagen achter elkaar pompoensoep. Had ik al gezegd dat ik pompoensoep heel lekker vind? Het is nog heel gezond ook: pompoen is net als wortel goed voor je ogen, ieh straks heb ik geen bril meer nodig. Het is ook een goede bron van ijzer, perfect voor veggies dus, en bevat antioxidanten. Ook gember bevat veel antioxidanten én een stofje dat tegen misselijkheid werkt! De kurkuma (geelwortel in het Nederlands) heeft volgens het internet een geneeskrachtige werking. En al die groenten gaan je sowieso een vitamine boost geven wat altijd goed is.

vegetarische pompoensoep recept

Ingrediënten:

mint-hartje 1 flespompoen
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 2 teentjes knoflook (meer is altijd beter, i looove knoflook)
mint-hartje 1 winterpeen
mint-hartje 1 rode paprika
mint-hartje 1 klein stukje gember (ongeveer 1/3e van de gember op onderstaande foto)
mint-hartje 2 bosuitjes
mint-hartje 1 rode peper
mint-hartje 250 ml kokosmelk (van goede kwaliteit, de goedkope smaakt naar plastic)
mint-hartje 1 bosje verse munt
mint-hartje 1 citroen
mint-hartje 1 liter groentebouillon (van 2 bouillonblokjes en 1 liter gekookt water)
mint-hartje Kruiden: kerriepoeder en kurkuma

ingredienten pompoensoep

Bereiding:

1. Was de pompoen en snij in stukken met een heeel scherp mes, schillen is niet nodig. Schil de winterpeen en snij in plakjes. Snipper de knoflook en de ui. Schil een stukje gember en snij het in kleine stukjes. Was de paprika en snij in blokjes. Was de rode peper, verwijder de pitjes en snij fijn (ik gebruikte een halve peper omdat ik een pussy ben).

2. Verhit (kokos)olie in een soeppan. Bak de ui, knoflook, peper en gember even aan en voeg 1 eetlepel kerriepoeder en 1 theelepel kurkuma toe, roer goed door. Voeg de wortel toe en bak ook even mee. Voeg de pompoen toe en bak nog zo’n 5 tot 10 minuten mee op middelhoog vuur. Als het te droog wordt kan je er wat extra (kokos)olie aan toevoegen. Voeg ook de paprika toe.

3. Schenk de bouillon er langzaam bij en roer even door tot het kookt. Laat het met de deksel op de pan zo’n 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.

4. Snij ondertussen de bosuitjes in ringetjes, de ringetjes van het harde gedeelte (zo’n 2/3 deel van de bosui) kook je nog even (een paar minuten is voldoende) mee in de soep en de donker groene ringetjes van het zachte gedeelte houd je apart want dat kan je straks ter garnering gebruiken. Snij ondertussen de muntblaadjes grof.

5. Zet het vuur uit, voeg de muntblaadjes toe en pureer de soep. Voeg de helft van de kokosmelk toe en het sap van een halve citroen en roer goed door. Serveer in soepkommetjes, voeg nog wat extra kokosmelk toe en voeg extra citroensap toe naar smaak. Garneer met de ringetjes bosui.

recept pompoensoep

muntthee met gember en honing

MUNTTHEE MET GEMBER

O ja, van de munt, gember en citroen die je overhoudt kan je lekkere thee maken! Ik heb as we speak een griepje te pakken, dan is thee met wat plakjes gember heel fijn omdat je er lekker warm van wordt. Leg een paar plakjes gember en wat takjes munt in een theeglas, giet er gekookt water overheen en roer er eventueel nog wat citroensap en honing door, jummie!

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

33 reacties op “Recept: Pompoensoep met kokos en munt

  1. Ik maak mijn pompoensoep ook meestal wat ‘oriëntaalser’ – héérlijk! Pompoen, gember en kokosmelk zijn gewoon een fantastisch trio 🙂

  2. Oh wat toevallig, ik eet vanavond ook pompoensoep, maar dan van een ander recept. Maar dit klinkt ook wel aantrekkelijk dus deze ga ik ook een keer proberen! Ik vind het ook nooit zo erg om elke dag pompoensoep te eten, eigenlijk.

  3. Wat grappig, ik heb vandaag vegatarisch gegeten op vega-day zonder te weten dat het die dag is! Heb bij het avond een vega notenburger op inplaats van vlees. En dat soepje lijkt me heerlijk! Wil heel graag eens pompoen soep proberen! Ik ga dit receptje opslaan! En I love munt thee (met honing)!

  4. Dat ziet er heerlijk uit! Ik maak pompoensoep altijd net even anders, ik ga dit recept zeker een keer uitproberen!

  5. Emma

    Mjam wat een lekker recept lijkt me dit weer! Deze gaat in mijn stapeltje recepten! 🙂

  6. Lisa

    Oh wat heerlijk, die combinatie klinkt echt fantastisch! Die ga ik van het weekend eens maken. Heb er nu al trek in :p

  7. Yvonne

    Heerlijk dit recept! Ik ben gek op zelfgemaakte pompoensoep! Hmm lekker met broodjes besmeerd met roomkaas dippen…

  8. Anne

    Perfecte timing, Iris! Gisteren maakte ik gevulde pompoen en toen dacht ik.. Ohh, ik heb zin in pompoensoep. Et voila 🙂 Deze ga ik zeker maken!

  9. Heee, deze versie kende ik nog niet. Ziet er wel heel lekker uit. Ik had beloofd dit weekend voor mijn ouders te koken, dus ik denk dat dit hem gaat worden. Kan ik mijn moeders soep proberen te overtreffen 🙂

  10. Deze versie klinkt ook heerlijk. Ik heb ook net een pompoen soep gemaakt (en het recept op mijn blog gezet), maar dan met kruiden en kaneel, een aanrader!

  11. Nanda

    Man ik wil ook pompoensoep. Echt he, als mijn fornuis straks is aangesloten ga ik alleen maar risotto – pompoensoep en pasta pesto eten. Zo’n zin in <3

  12. Anne

    yes yes dit moet ik heel snel maken! mijn huisgenootje heeft veel te veel pompoenen gekocht + ik ben groot fan van kurkuma (schijnt nummer 1 anti-kanker voedsel te zijn)!

  13. Ina

    Grappig, ik had net de Oosterse Pompoensoep van De Groene Meisjes gePinned, en nou kom jij met jouw versie. 🙂 Nou zal ik ze allebei moeten maken, heerlijk!

  14. de enige keer dat ik pompoensoep heb gemaakt, heb ik een uur lang die pompoen staan schillen!
    heel fijn om een recept te hebben waar dat niet bij hoeft. klinkt in ieder geval heerlijk 🙂
    xo, cheyenne

  15. Dit ziet er echt super lekker uit! Ik ga denk ik ook van het weekend weer lekker pompoensoep maken 🙂

  16. Ann

    Ik heb nog nooit pompoensoep gegeten, misschien moet daar maar eens verandering in komen. Dit ziet er heerlijk uit namelijk!

  17. Merel

    Ben zo blij dat jij deze soep ook zo lekker vond! Hij is echt to die for. (fijn dat er geen diertjes voor dood hoeven, hihi)

  18. Eva

    Wat voor merk groentebouillonblokjes gebruik je, Iris? Ik wil liever geen e-nummers gebruiken en weet niet of er zonder zijn.

  19. De soep klinkt goed! Ik moet ook weer gember kopen, heel erg lekker door de thee. Mijn weerstand kan ook wel een boost gebruiken, dus ik ga ’t snel weer kopen. Met verse munt nooit gedronken, dus dat ga ik zeker proberen!

  20. Emmelien

    Hmm, hij is lekker! Ik heb ´m vandaag gemaakt, was alleen vergeten een bosje munt te kopen, dus ik heb eeen zakje muntthee in de boullion gehangen, haha, en dan wat peterselie erbij. Ik had ook nog per ongeluk kruidnagel in plaats van kurkuma gebruikt (dat zit in hetzelfde potje), dus heb ik er later ook nog maar een theelepel kurkuma bijgedaan. Maar ondanks al mijn foutjes en aanpassingen smaakte het nog steeds prima!

    Trouwens: je bent vergeten op te schrijven wanneer de paprika er bij moet! Er staat wel dat je hem in stukjes moet snijden, maar daarna niks meer 🙂

    • iris

      Oh wauw wat leuk om te horen! En doordat ik soms het verkeerde koop of iets anders nog in huis heb kom ik vaak op de lekkerste recepten uit, gelukkig kwam het bij jou ook allemaal goed. En bedankt voor de opmerking! Ik heb dat wel vaker bij recepten, lastig om dat na de tijd nog na te lopen in je hoofd 😉 Ik ga het meteen aanpassen!

  21. Malou

    Ik heb deze soep net gemaakt!! En hij is LEKKER. Super bedankt voor het recept =D

  22. Pingback: De tweede week van de Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

  23. Pingback: De laatste week van de Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

  24. Eva

    Ik heb ‘m eindelijk gemaakt, hij was goed!! Werd wel zenuwachtig toen ik a. mijn mes niet door mijn pompoen kreeg en b. toen ik op de foto zag dat jouw pompoenstukken veel kleiner waren. Gelukkig kon de staafmixer het toch aan en kwam er een heul lekker soepje tevoorschijn!

    • iris

      Jeeej leuk om te horen! Ik heb een heel groot scherp mes, dat helpt wel bij het snijden van de pompoen. Nog steeds wel een heel klusje hoor!

  25. Pingback: Vegan diner organiseren: het menu - Aandachtige Blog

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten