Recept: Pompoensoep met kokos en munt

vegetarian day

Het is vandaag World Vegetarian Day, een dag met als doel: “to promote the joy, compassion and life-enhancing possibilities of vegetarianism.” Yay! Dat moeten we vieren met een soepje waar geen dierlijke ingrediënten in hoeven. Een soepje dat perfect bij het zonnige herfstweer van vandaag past trouwens: tropische pompoensoep! Want wist je dat de pompoen oorspronkelijk uit hele warme tot tropische gebieden komt? Het woord pompoen is dan ook afgeleid van het Latijnse woord ‘pepon’ wat ‘door de zon gerijpt’ betekent. Met wat kokos en verse munt is deze pompoensoep the bomb.

Het oorspronkelijke recept is trouwens van De Groene Meisjes mint-hartje. Ik at het zaterdag én zondag. Ik vond het zo lekker dat ik het gisteren weer maakte alleen dan nét iets anders, dat recept vind je hieronder. Ik heb nog genoeg over om het vanavond weer te eten. Dat is dus vier dagen achter elkaar pompoensoep. Had ik al gezegd dat ik pompoensoep heel lekker vind? Het is nog heel gezond ook: pompoen is net als wortel goed voor je ogen, ieh straks heb ik geen bril meer nodig. Het is ook een goede bron van ijzer, perfect voor veggies dus, en bevat antioxidanten. Ook gember bevat veel antioxidanten én een stofje dat tegen misselijkheid werkt! De kurkuma (geelwortel in het Nederlands) heeft volgens het internet een geneeskrachtige werking. En al die groenten gaan je sowieso een vitamine boost geven wat altijd goed is.

vegetarische pompoensoep recept

Ingrediënten:

mint-hartje 1 flespompoen
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 2 teentjes knoflook (meer is altijd beter, i looove knoflook)
mint-hartje 1 winterpeen
mint-hartje 1 rode paprika
mint-hartje 1 klein stukje gember (ongeveer 1/3e van de gember op onderstaande foto)
mint-hartje 2 bosuitjes
mint-hartje 1 rode peper
mint-hartje 250 ml kokosmelk (van goede kwaliteit, de goedkope smaakt naar plastic)
mint-hartje 1 bosje verse munt
mint-hartje 1 citroen
mint-hartje 1 liter groentebouillon (van 2 bouillonblokjes en 1 liter gekookt water)
mint-hartje Kruiden: kerriepoeder en kurkuma

ingredienten pompoensoep

Bereiding:

1. Was de pompoen en snij in stukken met een heeel scherp mes, schillen is niet nodig. Schil de winterpeen en snij in plakjes. Snipper de knoflook en de ui. Schil een stukje gember en snij het in kleine stukjes. Was de paprika en snij in blokjes. Was de rode peper, verwijder de pitjes en snij fijn (ik gebruikte een halve peper omdat ik een pussy ben).

2. Verhit (kokos)olie in een soeppan. Bak de ui, knoflook, peper en gember even aan en voeg 1 eetlepel kerriepoeder en 1 theelepel kurkuma toe, roer goed door. Voeg de wortel toe en bak ook even mee. Voeg de pompoen toe en bak nog zo’n 5 tot 10 minuten mee op middelhoog vuur. Als het te droog wordt kan je er wat extra (kokos)olie aan toevoegen. Voeg ook de paprika toe.

3. Schenk de bouillon er langzaam bij en roer even door tot het kookt. Laat het met de deksel op de pan zo’n 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.

4. Snij ondertussen de bosuitjes in ringetjes, de ringetjes van het harde gedeelte (zo’n 2/3 deel van de bosui) kook je nog even (een paar minuten is voldoende) mee in de soep en de donker groene ringetjes van het zachte gedeelte houd je apart want dat kan je straks ter garnering gebruiken. Snij ondertussen de muntblaadjes grof.

5. Zet het vuur uit, voeg de muntblaadjes toe en pureer de soep. Voeg de helft van de kokosmelk toe en het sap van een halve citroen en roer goed door. Serveer in soepkommetjes, voeg nog wat extra kokosmelk toe en voeg extra citroensap toe naar smaak. Garneer met de ringetjes bosui.

recept pompoensoep

muntthee met gember en honing

MUNTTHEE MET GEMBER

O ja, van de munt, gember en citroen die je overhoudt kan je lekkere thee maken! Ik heb as we speak een griepje te pakken, dan is thee met wat plakjes gember heel fijn omdat je er lekker warm van wordt. Leg een paar plakjes gember en wat takjes munt in een theeglas, giet er gekookt water overheen en roer er eventueel nog wat citroensap en honing door, jummie!

Eet smakelijk!

Back to Top