Recept: Burrito bowl met kip

Niet echte kip natuurlijk! Maar de Kipstuckjes van De Vegetarische Slager. Die er om bekend staan dat ze niet van echt te onderscheiden zijn. Ik heb al zo lang geen kip meer gegeten dat ik het niet zo goed weet. Al vond ik ze de eerste keer dat ik ze at niet eens zo lekker, omdat ze me te veel aan de structuur van vlees deden denken. Tegenwoordig vind ik het wel lekker  voor zo nu en dan. Tip van de dag: de kipstuckjes zijn tegenwoordig bij héél veel supermarkten te verkrijgen, dus als je het nog nooit hebt gehad, is het sowieso wel leuk om eens te proberen. Ik kon trouwens geen goede naam voor dit gerecht bedenken, dus ik ging voor burrito bowl. Dat zie ik wel eens op Pinterest voorbij komen en dat ziet er allemaal zó lekker uit!

burrito bowl

Ingrediënten voor twee personen:

 • bulgur of rijst (reken ongeveer 75 gram per persoon)
 • zout & peper
 • 160 gram kidneybonen, uitlekgewicht
 • 4 takjes verse platte peterselie of koriander
 • limoensap (1 a 2 limoenen of gebruik zo’n flesje limoensap)
 • 2 tomaten
 • 2 schijven ananas
 • 1/2 rode ui
 • 1 klein blikje maïs, uitgelekt
 • 1 rijpe avocado
 • 1 el olie om in te bakken
 • 1 doosje vegetarische kipstuckjes
 • een flinke snuf komijn
 • een mini snuf cayennepeper
 • 75 gram sla
 • gedroogde chilivlokken*

* Ik gebruik zelf altijd gochugaru (Koreaans peperpoeder) omdat dit iets milder is dan standaard chilivlokken, dit is te koop bij de toko. Je kan ook zelf gedroogde chilivlokken maken door gedroogde rode pepers te malen.

burrito bowl

Bereiding:

 1. Kook eerst de bulgur of de rijst met wat zout volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snij ondertussen de peterselie/koriander grof.
 2. Als de bulgur of rijst klaar is, meng er dan de uitgelekte kidneybonen door. Breng op smaak met ongeveer de helft van de peterselie/koriander (bewaar de andere helft voor de salsa), wat limoensap en versgemalen (zwarte) peper. Laat dit even staan met de deksel op de pan zodat het niet te veel afkoelt.
 3. Snij de tomaten, ananas, rode ui en avocado in kleine blokjes voor de salsa. Meng er de rest van de peterselie/koriander door en breng op smaak met wat limoensap, peper en zout.
 4. Zet een pan om in te bakken op hoog vuur en verhit er de olie in. Bak de vegetarische kipstuckjes kort aan (3 tot 5 minuten) tot ze goudbruin zijn en en een cripsy buitenkant hebben. Breng ze tijdens het bakken op smaak met een beetje komijn en cayennepeper.
 5. Verdeel over twee borden het rijstmengsel, de sla, de kipstuckjes en gooi er een flinke schep salsa op. Strooi er wat gedroogde chilivlokken over en enjoy!

burrito bowl burrito bowlburrito bowl

En je ziet hierboven ook gelijk de food huggers in actie, oeh yeah. Ik vond het zelf súperlekker trouwens, dus ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden. Ik miste wel iets van een sausje, dus de volgende keer serveer ik er nog wat geprakte avocado bij (dat is heel lekker met een beetje limoensap en knoflook!). Vergeet je niet de #ikbenirisniet hashtag als je jouw burrito bowl deelt op Instagram? Ik vind het zo leuk om te zien welke recepten jullie maken.

Back to Top