Kookboek: Puur Natuurlijk Koken

In Groene Tip #15 had ik het over seizoensgroenten. Tom Hunt, eigenaar van het restaurant Poco, vindt het ook erg belangrijk om zoveel mogelijk te koken met streekproducten. Lokale, natuurlijke en biologische seizoensproducten zijn volgens hem het lekkerst. “Als we dit soort producten kopen en waarderen en er op een economische manier mee omgaan, dan hoeft goed voedsel niet ten koste van de aarde te gaan. Bemin en kook met overgave.” schrijft hij in het voorwoord van zijn nieuwe kookboek Puur Natuurlijk Koken. Je hoort het al, dit is een kookboek naar mijn hart! 

puur natuurlijk koken

Eet volgens de seizoenen en verspil niets

Tom Hunt kookt van wortel tot vrucht, hij verspilt niets. In dit kookboek vind je dus niet alleen recepten, maar ook tips wat je bijvoorbeeld met klokhuizen, pompoenpitten of zaadjes van chilipeper kunt doen. De hoofdstukken zijn ingedeeld per seizoen, zoals je op de foto hieronder kan zien. Waarom per seizoen? “Seizoensproducten en kwaliteit gaan hand in hand. Fruit en groenten die op hun piek zijn geplukt of geoogst, smaken niet alleen beter, maar er zijn ook minder grondstoffen nodig om ze te verbouwen en ze worden vaak over kortere afstand vervoerd.” volgens Tom Hunt. Elk hoofdstuk is onderverdeeld in zes of zeven ingrediënten. Per ingrediënt worden er drie recepten gegeven. Drie makkelijke basisrecepten met op elk recept een variatie voor een wat ingewikkelder wereldgerecht. Ik moest erg wennen aan deze indeling, in eerste instantie vond ik het maar onoverzichtelijk. Maar uiteindelijk is deze indeling juist erg handig. Ook geeft Tom Hunt bij de recepten aan hoelang je het uiteindelijke gerecht kan bewaren en op welke manier je dit het beste kan doen en extra tips en ideeën wat je met de restjes kan doen. Een ontzettend duurzaam kookboek dus!

seizoenen kookboekbewaartip

Recepten

Wat een mooie, originele recepten staan in dit boek! De recepten zijn niet allemaal vegetarisch. Maar omdat de basis altijd van een bepaalde groente- of fruitsoort is, is het meeste wel vegetarisch of in ieder geval makkelijk aan te passen naar een vegetarische variant. Tom Hunt is namelijk zelf ook voorstander van minder vlees eten. Dit kookboek lijkt me vooral erg leuk als mijn moestuintje het dit jaar goed gaat doen. Als ik dan een emmer vol met tuinbonen heb, blader ik even naar het hoofdstuk ‘Zomer’, kijk ik onder het ingrediënt ‘Tuinbonen’ en ik vind direct een paar mooie recepten. In het geval van de tuinbonen: gegrilde tuinbonen, gebakken tuinbonen met munt en koriander en rauwe tuinbonen met munt. En op deze drie recepten vind je ook elk weer een variatie. In het geval van de rauwe tuinbonen met munt vind je een extra recept voor rijstsalade met tuinbonen, pistachenoten, ingemaakte citroen en koriander (blz. 63). Klinkt goed! Hieronder op de foto’s zie je de indeling van het hoofdstuk ‘Winter’ met onder andere de ingrediënten bloemkool, knolraap, knolselderij, prei, sinaasappel en winterbladgroenten.

wintergroenten pompoen recepten pompoentaart recept

Pompoentaart

Ziet de pompoentaart (blz. 140) hierboven er niet ontzettend lekker uit? Dat was ook mijn eerste gedachte toen ik door dit kookboek bladerde. Deze moest ik maken! Ik kocht een biologische pompoen en de rest van de ingrediënten en ging er direct mee aan de slag. Hieronder zie je het eindresultaat. Zó lekker! Deze ga ik zeker nog eens vaker maken. De bodem is van noten, havermout en dadels. De pompoenvulling is gemaakt van geprakte gebakken pompoen met ahornsiroop, kardemompeulen, eieren en room. De taart is versierd met geroosterde pompoenpitten met ahornsiroop. Jummmm. Het deed me een beetje denken aan een kwarktaartje met zo’n verkruimelde koekjesbodem. Niet té zoet, maar precies goed.

pompoentaart

Winactie!

Omdat ik dit kookboek zo leuk vind en omdat het goed bij mijn blog past, leek het mij leuk om er een kleine winactie aan vast te plakken. Wil je kans maken op dit mooie boek? Laat dan een comment achter (met een geldig e-mailadres in het daarvoor bestemde vakje!) waarin je laat weten dat je graag kans maakt op dit mooie boek. That’s it! Je kan meedoen tot en met zondag 1 maart. Maandag zal ik één winnaar (random) selecteren, degene krijgt dezelfde dag nog bericht via e-mail. Succes!

Update: Deze winactie is gesloten, de winnaar (Cariena) heeft een mailtje gehad!

puur natuurlijk koken kookboek

Puur Natuurlijk Koken is sinds vorige week o.a. hier te koop voor 24,95 euro.

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

143 reacties op “Kookboek: Puur Natuurlijk Koken

 1. Sandra schreef:

  Oh ja, ik zou heel graag kans maken op dit mooie boek! Ik zoek iets meer uitdaging en dit boek lijkt daar perfect voor!

  | Reageer op deze reactie
 2. Carina schreef:

  Wát een mooi kookboek! Die pompoentaart ga ik sowieso proberen te maken, met of zonder dit boek. Maar ik doe ook graaaaaaag mee met de winactie, want met recept erbij wordt ie vast wel lekkerder (:

  | Reageer op deze reactie
 3. sonja schreef:

  Wat een leuke actie en wat een ontzettend leuk review! Ik doe graag mee 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Inge schreef:

  Ik maakt graag kans, wij hebben net een nieuw huis en zijn onze moestuin aan het aanleggen. Wat zou het super zijn om met al onze groente die we over een tijd hebben ook echt lekkere recepten te kunnen maken!!

  | Reageer op deze reactie
 5. Jori schreef:

  ik zou willen erg graag meedoen om loten,
  Lijkt me wel wat met deze boek! 😉

  | Reageer op deze reactie
 6. Irena schreef:

  Oh god, ja graag! Ik ben voor het eerst in mijn leven erin geslaagd om tijdens de winter die vieze en verlepte paprika’s en tomaten links te laten liggen in de supermarkt en dat seizoenseten wil ik best blijven volhouden! 😀

  | Reageer op deze reactie
 7. José schreef:

  Het boek ” Puur natuurlijk koken “van een vriendin gelezen. Erg enthosiast geworden krijg trek bij het lezen.Wil het zelf nu ook hebben.

  | Reageer op deze reactie
 8. Daal schreef:

  Ik doe graag mee,leuk om inspiratie op te doen wat ik ga maken als mijn moestuintje straks hopelijk wat gaat opleveren!

  | Reageer op deze reactie
 9. Laura schreef:

  Wauw wat een mooi boek! Deze wil ik zeker graag winnen!!

  | Reageer op deze reactie
 10. Emy schreef:

  Hi Iris!

  Nu ik de komende 5 weken met mijn been in het gips zit en niet kan koken.
  Maak ik graag dit voorjaar een nieuwe gezonde start met het eten.
  Het kookboek kan ik de komende weken dan alvast lezen, dan heb ik direct inspiratie !!!

  Groetjes, Emy

  | Reageer op deze reactie
 11. Marion schreef:

  Ik haal elke week een tasje biologische streekgroenten op en weet er helaas niet altijd iets lekker van te kokkerellen. Dit boek maakt dus kans om mijn nieuwe keukenbijbel te worden..!!

  | Reageer op deze reactie
 12. Linda schreef:

  Ohhh wat een mooi en super handig kookboek! Lijkt me een fijne inspiratie om wat gevarieerder groenten te eten en meer met de restjes te doen!

  | Reageer op deze reactie
 13. Tahnee schreef:

  Oehhhh ik doe ook mee!! 😀
  Heb je ’t recept van die taart al gedeeld of moeten we het met deze foto doen? 😛

  | Reageer op deze reactie
 14. marijksels schreef:

  Wauw wat ijkt me dit een prachtboek, klinkt als een boek naar mijn hart!!! En die pompoentaart…wow die wil ik ook kunnen maken!!!

  | Reageer op deze reactie
 15. Lisanne schreef:

  Als studentje die net drie weken op kamers woont en de diepvriespizza zat is komt dit boek perfect uit!
  Ik probeer nu wat beter te eten, en dit boek kan daar zeker een handje bij helpen; heerlijk gezonde inspiratie!

  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 16. Bastienne schreef:

  Dat lijkt me een heel leuk boek om te winnen. Helaas gooi ik nog te veel restjes weg, meestal omdat ik het te lang laat liggen en soms omdat ik te lui ben na een drukke werkdag om groenten te snijden. Wat inspiratie kan ik goed gebruiken.

  | Reageer op deze reactie
 17. Aimée schreef:

  Ik doe ook heel graag mee! Ik wil al heel lang zo’n mooi kookboek namelijk 🙂

  | Reageer op deze reactie
 18. Inge schreef:

  Ah wat een fantastisch kookboek lijkt me dit! En fijne blog heb je trouwens 🙂

  | Reageer op deze reactie
 19. Iris schreef:

  Jaaaa leuk! Vooral nu ik me weer helemaal aan het focussen ben op gezond eten kan ik dit boekje wel gebruiken!

  | Reageer op deze reactie
 20. Door Suzanne schreef:

  Lijkt me een erg leuk kookboek! Wij hebben een abonnement op een biologisch groentepakket, waardoor we elke week de uitdaging aangaan om iets bijzonders op tafel te toveren met vaak niet-doorsnee groenten. Dit kookboek kan hier goed bij helpen. Ik doe dan ook graag mee :-).

  | Reageer op deze reactie
 21. Babette schreef:

  Ik ben gek op pompoen en uitermate nieuwsgierig naar de rest van de recepten. Wil heel graag winnen!

  | Reageer op deze reactie
 22. Shiromani schreef:

  Wat een leuk review, een ding is zeker dit boek wil ik hebben.
  Zelf probeer ik met het seizoen te koken. Sinds half jaar een vitatas en daarmee lukt het redelijk maar betrap dat ik regelmatig een soort gelijk recept kook, meer variatie is welkom.

  | Reageer op deze reactie
 23. Hannah schreef:

  Oh, wat ziet dit boek er tof uit. Kan ik ook zeker goed gebruiken, nu ik zelf steeds meer ga koken. Juist omdat ik vooral van zomerse groenten houd, kan dit me misschien wel inspireren.

  | Reageer op deze reactie
 24. Demi schreef:

  I’m in! Ik ben erg benieuwd hoe ik mijn voeding zo kan aanpassen, zodat het nog duurzamer wordt!

  | Reageer op deze reactie
 25. Kim schreef:

  Wauw dat boek ziet er leuk uit! En die taart… Ohmigaddo, die taart is awesome! En nu wil ik taart :’)

  | Reageer op deze reactie
 26. Mirjam schreef:

  Jaaa! Dit lijkt mij een topboek! Die pompoentaart ziet er lekker uit en is goed voor mijn pompoenverslaving.

  | Reageer op deze reactie
 27. Mirjam schreef:

  Jaaa! Dit lijkt mij een topboek! Die pompoentaart ziet er lekker uit en is goed voor mijn pompoenverslaving. 😉 Ben ook erg benieuwd naar de andere recepten dus dit boek zou meer dan welkom zijn!

  | Reageer op deze reactie
 28. Ingrid Grunwald schreef:

  Ik zou heel graag dit kookboek willen winnen om nieuwe pure inspiratie uit te halen!

  | Reageer op deze reactie
 29. Grete Karina schreef:

  Ik maak heel graag kans op dat mooie kookboek.
  Zag de winactie nog op de valreep.
  Ik kan wel wat hulp gebruiken om puurder en gezonder te koken.
  Die pompoentaart ziet er geweldig uit in ieder geval.

  | Reageer op deze reactie
 30. Tineke Commandeur schreef:

  Leuke actie! Graag maak ik kans op dit leuke kookboek!
  Ik koop er veel dus 1 winnen is zeker welkom!

  | Reageer op deze reactie
 31. Paul schreef:

  Leuke insteek, dat je ook de klokhuizen en de zaadjes gebruikt. Dat heb ik nog niet eerder gezien. En die pompoentaart ziet er goed uit. Dus deze kan op mijn verlanglijstje!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top