Kookboek: Puur Natuurlijk Koken

In Groene Tip #15 had ik het over seizoensgroenten. Tom Hunt, eigenaar van het restaurant Poco, vindt het ook erg belangrijk om zoveel mogelijk te koken met streekproducten. Lokale, natuurlijke en biologische seizoensproducten zijn volgens hem het lekkerst. “Als we dit soort producten kopen en waarderen en er op een economische manier mee omgaan, dan hoeft goed voedsel niet ten koste van de aarde te gaan. Bemin en kook met overgave.” schrijft hij in het voorwoord van zijn nieuwe kookboek Puur Natuurlijk Koken. Je hoort het al, dit is een kookboek naar mijn hart! 

puur natuurlijk koken

Eet volgens de seizoenen en verspil niets

Tom Hunt kookt van wortel tot vrucht, hij verspilt niets. In dit kookboek vind je dus niet alleen recepten, maar ook tips wat je bijvoorbeeld met klokhuizen, pompoenpitten of zaadjes van chilipeper kunt doen. De hoofdstukken zijn ingedeeld per seizoen, zoals je op de foto hieronder kan zien. Waarom per seizoen? “Seizoensproducten en kwaliteit gaan hand in hand. Fruit en groenten die op hun piek zijn geplukt of geoogst, smaken niet alleen beter, maar er zijn ook minder grondstoffen nodig om ze te verbouwen en ze worden vaak over kortere afstand vervoerd.” volgens Tom Hunt. Elk hoofdstuk is onderverdeeld in zes of zeven ingrediënten. Per ingrediënt worden er drie recepten gegeven. Drie makkelijke basisrecepten met op elk recept een variatie voor een wat ingewikkelder wereldgerecht. Ik moest erg wennen aan deze indeling, in eerste instantie vond ik het maar onoverzichtelijk. Maar uiteindelijk is deze indeling juist erg handig. Ook geeft Tom Hunt bij de recepten aan hoelang je het uiteindelijke gerecht kan bewaren en op welke manier je dit het beste kan doen en extra tips en ideeën wat je met de restjes kan doen. Een ontzettend duurzaam kookboek dus!

seizoenen kookboekbewaartip

Recepten

Wat een mooie, originele recepten staan in dit boek! De recepten zijn niet allemaal vegetarisch. Maar omdat de basis altijd van een bepaalde groente- of fruitsoort is, is het meeste wel vegetarisch of in ieder geval makkelijk aan te passen naar een vegetarische variant. Tom Hunt is namelijk zelf ook voorstander van minder vlees eten. Dit kookboek lijkt me vooral erg leuk als mijn moestuintje het dit jaar goed gaat doen. Als ik dan een emmer vol met tuinbonen heb, blader ik even naar het hoofdstuk ‘Zomer’, kijk ik onder het ingrediënt ‘Tuinbonen’ en ik vind direct een paar mooie recepten. In het geval van de tuinbonen: gegrilde tuinbonen, gebakken tuinbonen met munt en koriander en rauwe tuinbonen met munt. En op deze drie recepten vind je ook elk weer een variatie. In het geval van de rauwe tuinbonen met munt vind je een extra recept voor rijstsalade met tuinbonen, pistachenoten, ingemaakte citroen en koriander (blz. 63). Klinkt goed! Hieronder op de foto’s zie je de indeling van het hoofdstuk ‘Winter’ met onder andere de ingrediënten bloemkool, knolraap, knolselderij, prei, sinaasappel en winterbladgroenten.

wintergroenten pompoen recepten pompoentaart recept

Pompoentaart

Ziet de pompoentaart (blz. 140) hierboven er niet ontzettend lekker uit? Dat was ook mijn eerste gedachte toen ik door dit kookboek bladerde. Deze moest ik maken! Ik kocht een biologische pompoen en de rest van de ingrediënten en ging er direct mee aan de slag. Hieronder zie je het eindresultaat. Zó lekker! Deze ga ik zeker nog eens vaker maken. De bodem is van noten, havermout en dadels. De pompoenvulling is gemaakt van geprakte gebakken pompoen met ahornsiroop, kardemompeulen, eieren en room. De taart is versierd met geroosterde pompoenpitten met ahornsiroop. Jummmm. Het deed me een beetje denken aan een kwarktaartje met zo’n verkruimelde koekjesbodem. Niet té zoet, maar precies goed.

pompoentaart

Winactie!

Omdat ik dit kookboek zo leuk vind en omdat het goed bij mijn blog past, leek het mij leuk om er een kleine winactie aan vast te plakken. Wil je kans maken op dit mooie boek? Laat dan een comment achter (met een geldig e-mailadres in het daarvoor bestemde vakje!) waarin je laat weten dat je graag kans maakt op dit mooie boek. That’s it! Je kan meedoen tot en met zondag 1 maart. Maandag zal ik één winnaar (random) selecteren, degene krijgt dezelfde dag nog bericht via e-mail. Succes!

Update: Deze winactie is gesloten, de winnaar (Cariena) heeft een mailtje gehad!

puur natuurlijk koken kookboek

Puur Natuurlijk Koken is sinds vorige week o.a. hier te koop voor 24,95 euro.

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top