De wereld redden in stijl

Ik heb inmiddels een collectie van verschillende kleuren Doppers zodat ik in principe bij elke outfit een matchende waterfles heb. (Doe ik niet echt hoor, maar het kán!) En zelfs Ollie de beagle heeft zijn eigen waterfles voor als we in de zomer langere wandelingen maken. Hartstikke leuk en aardig natuurlijk, zo’n herbruikbare waterfles in hip kleurtje, maar waarom is juist die van Dopper zo bijzonder?

this is not just a bottle

 Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Dopper 

Niet zo maar een waterfles

Ik krijg vaak de vraag welke waterfles ik het allerrrbeste vind, omdat ik er inmiddels al meerdere heb getest. Dan antwoord ik dat ik de Dopper het meest gebruiksvriendelijk en ook qua design het leukst vind. Al jaren gebruik ik dagelijks mijn Dopper! Daarom vind ik het ook extra leuk dat ik mijn enthousiasme voor Dopper met jullie mag delen in deze samenwerking, hoera! Nog los van het feit dat het gewoon een leuke fles is (het oog wil ook wat), vind ik vooral de missie van het Nederlandse merk bewonderenswaardig.

“Als het aan Dopper ligt leven we straks in een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid single-use plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater.”

Het doel van Dopper is niet om enkel winst te maken, maar om impact te maken op de wereld. Zo hebben ze in 2013 de Dopper Foundation opgezet die wordt gefinancierd door 5% van de verkoopomzet van hun waterflessen. Hiermee wordt geïnvesteerd in oplossingen om de plastic problematiek op te lossen. Er wordt gekeken naar de bron: schoon water! Want zonder schoon drinkwater kunnen die plastic wegwerpflesjes nooit de wereld uit worden geholpen. Op het moment zijn ze bezig met waterprojecten in Nepal. Dopper heeft een aantal verhalenvertellers op reis laten gaan naar Nepal om verslag te doen van de problemen en uitdagingen daar; via Nepal Stories kan je alles lezen over hun reis.

dopper gele fles
Tip: als je de bovenkant van de Dopper schroeft kan je ‘m makkelijk schoonmaken en heb je er een apart bekertje bij! 

Schone oceanen

Het oplossen van het plasticprobleem wordt steeds urgenter. Elk jaar belandt zo’n 8 miljard kilo plastic, waaronder veel plastic flesjes, in onze oceanen. Dit gebeurt vaak onbedoeld: plastic belandt in de oceanen via de straat, rivieren en zeeën. Toen ik de documentaire A Plastic Ocean op Netflix keek, werd ik zo intens verdrietig van al dat plastic in onze oceanen. Ik denk dat we allemaal wel de foto’s kennen van dode vogels met magen vol plastic zooi. Eén miljoen zeevogels en honderdduizend zeezoogdieren worden jaarlijks gedood door het plastic in onze oceanen. Voor mij was het een reminder om nog beter te letten op mijn eigen plasticgebruik.

En mocht dat je nog niet wakkerschudden, sta er dan alleen al bij stil om de egoïstische reden dat de oceanen essentieel zijn voor het leven op aarde. Onze oceanen, die 70% van onze aardbol omvatten, zijn namelijk ontzettend belangrijk. De oceaan geeft zuurstof (door de zeestromen waar fytoplankton in zwemt) en absorbeert een groot deel van de koolstofdioxide in de lucht. In de vijf grote oceaangebieden waar al dat plastic zich concentreert zit tegenwoordig soms wel 36 keer meer plastic dan plankton. Oef.. Bovendien komt het plastic in kleine deeltjes via zeeleven en vogels in onze voedselketen terecht.

dopper waterfles
Tip: oude Doppers kun je inleveren bij Dopper of plastic recyclepunten. Als een onderdeel aan vervanging toe is (de dop, cup of fles), kan je deze ook los kopen in de webshop.

Wat kan je zelf doen?

Je levenstijl heeft direct en indirect invloed op het leven in de zee. Aan alles wat je consumeert hangt een ecologisch prijskaartje; dat wordt ook wel je ecologische voetafdruk genoemd. De grootte van je ecologische voetafdruk is afhankelijk van hoeveel vlees en zuivel je consumeert, hoe je reist, of je vaak op vakantie gaat met het vliegtuig, hoe goed je huis geïsoleerd is tot aan hoeveel afval je creëert. Als je mijn blog al een tijdje volgt, ken je vast mijn Groene Tips categorie, hierin staan veel tips om op een makkelijke en praktische manier de voetafdruk te verkleinen. Denk aan een nee-nee sticker op je deur, overstappen naar een groene bank of minder wegwerpproducten gebruiken. Door een Dopper waterfles steeds te hervullen met kraanwater in plaats van losse flesjes bronwater te kopen, draag je hier ook aan bij. Je verbruikt minder olie (voor de productie van wegwerp-petflesjes wordt veel olie gebruikt) en minder CO2 (kraanwater heeft minder vervoer nodig en kost daardoor minder CO2-uitstoot). Met de aankoop van een Dopper verminder je wegwerpplastic en steun je de waterprojecten in Nepal. En het is ook nog eens een leuke accessoire: win-win!

Dopper

Meer informatie over de missie van Dopper & hun webshop kan je vinden op de website van Dopper

Back to Top