Vegan kerstmenu #1: Fris & Fruitig

Tadaa! Zoals belooft; het eerste kerstmenu! Dit kerstmenu is helemaal vegan. En het is totaal niet kerstig, dus je kan het eigenlijk op elke willekeurige dag eten wanneer jij wil. Het zijn allemaal lichte, frisse en (een beetje) fruitige gerechten, dan kan je je de rest van de dag blijven volproppen met oliebollen, kerststol en rood-witte zuurstokken uit de kerstboom. I love it! Vooral het voorgerecht is één van de lekkerste dingen die ik ooit heb gegeten. Dus als je er maar één ding van wilt maken, laat het dan vooral deze avocado en grapefruitsalade zijn:

vega kerst avocado grapefruit

Voorgerecht: Grapefruit met avocado (uit Veg!)

Dit is zó lekker. Ik houd van avocado en ik houd nog meer van grapefruit. Deze hele combinatie is perfect! Een combinatie waar ik zelf nooit op zou komen, deze salade komt dan ook uit het kookboek Veg! van Hugh Fearnley (blz. 122). Ik heb dit kookboek al eeuwen maar dit is het eerste gerecht dat ik er daadwerkelijk uit heb gemaakt. Meestal kijk ik alleen een beetje plaatjes omdat ik de meeste gerechten niet zo snel op een doordeweekse avond zal maken.

Ingrediënten voor 2 personen:
rood_hartje 1 rode grapefruit
rood_hartje 1 avocado
rood_hartje 1/2 kleine rode peper, zonder pitjes en fijn gesneden
rood_hartje Platte peterselie (volgens het originele recept: koriander)
rood_hartje Olijfolie van goede kwaliteit
rood_hartje Zeezout

Bereiding:
1. Snij de boven- en onderkant van de grapefruit. Zet de grapefruit op een snijplank en snij de schil af tot op het vruchtvlees. Snij boven een kom de partjes tussen de vliezen los, zodat het sap in de kom druipt en de partjes erin vallen. Knijp het membraam dat je overhoudt uit boven de kom.
2. Snij de avocado in plakjes. Daar heb ik een handige avocadosnijder voor die ik via Yellow Lemon Tree won, ha! Leg de plakjes avocado samen met de grapefruit partjes op een bordje.
3. Besprenkel met het sap uit de kom (van stap 1) en olijfolie. Strooi er wat zout, chilipeper en peterselie over. Enjoy!

vega kerst pad thai

Hoofdgerecht: Pad Thai (van De Groene Meisjes)

Nom! Deze vegan Pad Thai die een hele poos geleden op De Groene Meisjes verscheen wilde ik al een tijdje maken, maar het kwam er steeds niet van. Tot nu! Het is heel simpel om te maken en het eindresultaat is heel lekker. Ik maakte het wel iets anders omdat ik bijvoorbeeld geen rijstazijn en chilipepervlokken in huis had. En ik verse koriander heeeeel vies vind. Hier onder zie je welke ingrediënten ik gebruikte, de bereidingswijze vind je bij de Groene Meisjes.

Ingrediënten voor 2 personen:
geel_hartje 60 ml. rijstazijn (ik gebruikte normale azijn)
geel_hartje 3 eetlepels sojasaus
geel_hartje 1 eetlepel ketchup
geel_hartje 1 theelepel sesamolie
geel_hartje 2 eetlepel kokossuiker
geel_hartje 1 theelepel thai lemon kruiden (ik gebruikte deze thai green curry kruiden)
geel_hartje 1 theelepel gevriesdroogde rode chilipeper vlokken (ik ging voor verse rode peper)
geel_hartje Noodles (ik ging voor mihoen omdat ik dat nog in huis had)
geel_hartje Groente: kool, paprika en lenteui
geel_hartje Topping: cashewnoten en koriander (iehh koriander! Ik ging voor peterselie)

Bereiding:
Zie het recept op De Groene Meisjes!

vega kerst sorbetijs

Nagerecht: Citroensorbetijs (uit een bakje)

Ik ben dus helemaal geen toetjesmens. Ik houd sowieso niet heel erg van zoete dingen, met uitzondering van chocolade natuurlijk. In gebakjes, desserts en andere zoete dingen maken ben ik ook totaal niet goed. Daarom als nagerecht in dit menu citroen sorbetijs, gewoon uit een bakje! Die van de AH eigenmerk is melk- en glutenvrij. Maar ik ga er vanuit dat andere supermarkten ook wel sorbetijs hebben. Ik legde er een muntblaadje en limoenpartje bij zodat het toch nog leek alsof ik er mijn best op had gedaan.

Wat doe jij met kerstmis? Eet je thuis, bij familie of ga je uiteten?

Back to Top