Een vegetarische kerst

Ik houd van konijnen. Maar niet op mijn bord. Het idee alleen al, ik krijg er letterlijk kippenvel van. Je kan me net zo goed vertellen dat je een ongeboren hondenpup eet als je tijdens Kerst een Flappie op tafel zet, want dat vind ik net zo ieh-bah-why. Je eet toch ook geen kittens?!?!?! Oké, dat was mijn rant. Dit was niet eens de boze vegahippie die in mij naar boven kwam, maar gewoon vredelievende Iris die van konijntjes aaien houdt.

Ik en Wesseltje (in de konijnenhemel nu) en Bunny von D. het leukste konijn van de wereld
Ik drie eeuwen geleden met Wesseltje (in de konijnenhemel nu) en Bunny von D. (het leukste konijn van de wereld)

Vegetarische kerstmenu’s

Nu ik dat heb vermeld (en hoop dat ik iedereen heb gebrainwashed om nevernooitniet een konijntje te eten) kan ik overgaan op de orde van de dag. Ik heb namelijk leuk nieuws! Vanmiddag, morgen en overmorgen verschijnen er vega kerstmenu’s hier. Maar omdat niet iedereen fan is van recepten, blijven er ’s ochtends ook normale artikelen online komen. Dat zijn niet één maar twee artikelen per dag. Drie dagen lang. YES! Waar ik de tijd vandaan haal? IK WEET HET OOK NIET. Ik heb er dan nu ook al spijt van dat ik hier aan begonnen ben. Maar dat mag de pret niet drukken. Want feestdagen, kerst, vakantie, hieperdepiep.

Ouderwets gourmetten

Zoals misschien al duidelijk was geworden houd ik niet superveel van Kerstmis. Ik ben geen verbitterde kersthater, maar ik heb er gewoon niet zo veel mee. Voorgaande jaren werkte ik meestal met kerst trouwens. Vond ik wel lekker makkelijk. Eén ding vind ik wél heel leuk aan kerst: eten! Gourmetten vond ik vroeger vooral heel leuk toen ik nog thuis woonde. En dat ik de laatste paar jaar dat ik thuis woonde vegetarisch at was dan ook geen enkel probleem. Want ik had genoeg om m’n pannetje mee vol te mikken (en vaak zat ik al heel snel vol door al het stokbrood met knoflooksaus). Tegenwoordig kan je bij alle supermarkten vegetarische schotels kopen, een kleine selectie met aanbieding die op dit moment gelden zie je hieronder:

vegetarisch gourmetten

* Je kan natuurlijk niet een blok ongemarineerde tofu in je pannetje gooien, ik vond dit recept voor tofu blokjes die je kan gourmetten. Ik heb dit recept zelf nog niet geprobeerd maar het klinkt best goed als tofu je ding is.

Meer vegetarische inspiratie

  • Albert Heijn heeft een aparte pagina aangemaakt met vegetarische recepten speciaal voor de feestdagen.
  • Vegatopia heeft een onwijs groot overzicht aan kerstmenu’s zag ik vandaag.
  • In deze blogpost liet ik een paar van mijn favoriete vegetarische kookboeken zien, daar staan sowieso een hoop feestelijke gerechten in.
  • Hier showde ik drie favoriete food blogs die ook bomvol met (onder andere) vegetarische recepten staan.
  • En heb je de receptenidex hier al gezien? Die groeit en groeit!

En vandaag tot en met maandag vind je hier om 2 uur ’s middags een vega kerstmenu voor extra inspiratie.

Ik weet dat ongeveer de helft van de lezers helemaal geen vegetariërs zijn, maar ik ben toch wel benieuwd: vier jij dit jaar een vegetarische kerst?

Back to Top