Hippievoer: Vegetarisch broodbeleg

Hippie Voer

De meningen over het eten van brood en vooral hoe (on)gezond het is zijn verdeeld, maar ik blijf ondertussen gewoon mijn boterhammetjes eten hoor. Ik denk niet dat ik zonder zou kunnen, vooral omdat het zo lekker makkelijk is als je maag knort. Mijn zoektocht naar lekker vegetarisch broodbeleg duurt al járen. Ik ben nogal kritisch namelijk, ik houd niet van zoet op mijn brood en ook niet van kaas. Dan valt er al veel af. En omdat een broodje met hummus ook wel eens gaat vervelen, vandaag drie broodbelegvarianten in tha spotlight.

vegetarisch broodbeleg

Vegetarisch Broodbeleg

De vegetarische salami, wilde kruiden sandwichspread en rode bieten groentebeleg kocht ik alle drie bij Ekoplaza. De kruidenspread is een all time favoriet en heb ik volgens mij al een paar keer op mijn blog genoemd. Van de vega salami wist ik ook al dat ‘ie goed beviel en de rode bietenspread is volgens mij nieuw, of ik heb er telkens overheen gekeken.

rode biet groentebeleg

1. Rode biet groentebeleg – Healthy planet

I love rode bietjes! En het grote voordeel van rode bietjes is dat Steve het supermega-ranzig vindt. Dus ik weet zeker dat ik niet op een hongerig moment een leeg potje aantref, hoera! Het smaakte wel een stuk zoeter dan ik had verwacht, bijna jam-achtig. Dat vind ik een beetje zonde, de rietsuiker hadden ze dus best achterwege kunnen laten. Maar verder dikke prima. Ik maakte er vandaag een tosti mee met geitenkaas: aanrader! Er zijn trouwens meerdere varianten van dit beleg, ik zag er ook één met paprika en één met komkommer.

Prijs: 2,69 euro
Hoeveelheid: 260 gram
Hippiewaardering: peace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-light

 

vegetarische salami

2. Vegetarische salami – Bio Smile

Als je de smaak van salami verwacht dan is dit een grote teleurstelling want het heeft eerder iets weg van boterhamworst. Maar toch wel heel lekker om even snel een broodje mee te beleggen. Ik vind de prijs alleen wel wat aan de hoge kant voor 10 plakjes, niet?

Prijs: 2,59 euro
Hoeveelheid: 100 gram (10 plakjes)
Hippiewaardering: peace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-lightpeace-light

wilde kruiden sandwichspread

3. Wilde kruiden sandwichspread – Healthy Planet

I love this! Jummie, ik kan dit elke dag wel eten. De textuur is best romig en qua smaak lijkt het alsof er iets van mayo in zit, maar niets is minder waar want deze spread is 100% vegan. Het is een beetje roomkaas-achtig maar dan nóg lekkerder.

Prijs: 2,59 euro
Hoeveelheid: 180 gram
Hippiewaardering: peace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-darkpeace-dark

vegetarisch broodbeleg 1

Meer tips voor vega beleg zijn natuurlijk altijd welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

51 reacties op “Hippievoer: Vegetarisch broodbeleg

 1. Laura schreef:

  Ik heb een tijdje Culinessa Toskana Creme op brood gegeten en dat was heel lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 2. memieuwis schreef:

  Ik eet ook gewoon lekker mijn broodjes hoor, eet tegenwoordig wel speltbrood omdat dit beter voed en ik het lekkerder vind. Maaaaaarrrr zonder brood? No way!

  Ik heb ook een keer een aubergine spread gekocht bij de Ekoplaza die is paars van kleur misschien is dat wat ? Dit lijkt me allemaal erg lekker, je heb trouwens bij de AH vegetarische leverworst en filet american, die is een stuk goedkoper en ook lekker 🙂 !

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh ja, ik houd van die vega filet american van de Appie! Een hele tijd heb ik niets anders op m’n brood gedaan dan dat. Maar die verpakking is zo irritant. Ik kan het natuurlijk wel in een bakje doen ofzo, maar daar ben ik dan weer te lui voor :p

   | Reageer op deze reactie
   1. iris schreef:

    Dat maakt niet uit, voor mij in ieder geval, ik ben geen veganist 😉

    | Reageer op deze reactie
    1. Joy schreef:

     haha, wat grappig ik dacht altijd dat je veganist was? Ik lees je blog af en toe maar ergens had ik gewoon die indruk gekregen!
     Ik eet niet zo heel veel brood maar ik had laatst die curry-linzen spread van healthy planet… Ook erg lekker maar wel apart. Ik kan me voorstellen dat veel mensen het ook niet lekker kunnen vinden! Voor een Oosters broodje kan het wel echt een succes zijn.
     Vaak maak ik wat extra’s van mijn broodje door inderdaad te kiezen voor lekker spelt zuurdesem brood of een afbakbroodje. Ik voeg dan vaak sla melange, gegrilde courgette/aubergine en alfalfa enz toe. Nom!

     | Reageer op deze reactie
 3. Karlijn schreef:

  Leuk om te lezen. Zo ontdek je nog eens nieuwe broodbeleg dingen. Die salami ziet er echt salami achtig uit, maar best jammer van de prijs ja. En bietenbeleg? Vroeger hield ik dus absoluut niet van rode bietjes, maar ik moet zeggen dat ik het nu wel echt lekker vind. Maar om het nu op mijn brood te smeren, mmm weet ik niet hoor. Maar als ik het zo lees en dat het lekker is met geitenkaas wil ik het toch wel eens gaan proberen, want eerlijk is eerlijk ik wil wel weer eens iets anders op mijn brood 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Anne-Fleur schreef:

  Oee klinkt lekker! Vooral die laatste wil ik echt eens proberen.
  Ik smeer ook wel eens pure tomatenpuree op m’n brood, dat is ook echt super lekker! Of misschien ben ik wel de enige 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah wat een goede tip, haha! Ik ga het eens proberen, het klinkt best lekker!

   | Reageer op deze reactie
 5. Dina schreef:

  Die sandwichspread is heerlijk! Die salami zou ik niet zo snel eten, het ziet er niet lekker uit.

  | Reageer op deze reactie
 6. mamoesjka schreef:

  Die kruiden spread lijkt me wel lekker….Ik eet het liefst een laag boter met hagelslag! yumyum….

  | Reageer op deze reactie
 7. Yvonne schreef:

  Hm die rode bietenjam en sandwichspread lijken me erg lekker, de salami niet zo eigenlijk. De bieten en geitenkaas combi klinkt ook goed;) In een ver verleden heb ik me eens helemaal onthouden van vlees ed en smeerde ik vega pate op mijn brood, dat zat in een soort blikjes net als leverpastei. Maar dat was naar mijn mening niet echt een aanrader.. Een geroosterd broodje besmeerd met aiolie, belegd met rucola en tomaat, dat is echt zo heerlijk! Wel alleen doen als je de deur niet meer uit hoeft !

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb die vega-paté uit blikjes ook wel eens geprobeerd maar ik vind het ook niet echt wat. Vooral omdat ik paté sowieso al vies vond, dus nee, geen succes inderdaad. En aioli, of hoe je het ook schrijft, ja lekker!

   | Reageer op deze reactie
 8. Bente schreef:

  Hier op ons werk gooien we overal avacado op. Ook veel huttekase met sambal (al dan niet in combinatie met avacado ;))

  | Reageer op deze reactie
 9. Myrthe schreef:

  De vegetarische leverworst met (volgens mij) basilicum van de AH is ook een aanrader. Wel wat aan de dure kant, maar zeker het proberen waard!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Leverworst stond altijd in m’n top 5 meest vieze dingen dus ik heb die vega-variant heel lang geleden voorzichtig geprobeerd maar het was toch niet zo mijn ding, haha :p

   | Reageer op deze reactie
 10. Mariska schreef:

  Dat laatste lijkt me lekker! Ik werd ook even blij van de vega salami, maar jammer dat het naar boterhamworst smaakt, dat vind ik dan weer niet lekker..

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja echt jammer! Ik dacht dat de smaak van salami toch vooral door kruiden kwam, dan zou het niet zo moeilijk moeten zijn om er een goede vega-variant van te maken lijkt me toch? Misschien kom ik nog een keer een betere tegen van een ander merk 😀 Hij smaakt niet helemaal als boterhamworst trouwens, want dat vond ik vroeger altijd supervies, maar echt naar salami smaakt het dus ook niet!

   | Reageer op deze reactie
 11. Eva schreef:

  Heel fijn! Ik trek zoet beleg ook niet zo goed (eentje met pure chocopasta en dan houdt het wel op) en kaas gaat ook zo snel vervelen. We hebben nog wel eens de biologische pindakaas, die is érg lekker! Maar die kruidenpasta met tomaat en komkommer lijkt me ook om te smullen.

  | Reageer op deze reactie
 12. Suzanne schreef:

  Ik ben dol op boterhammetjes, maar ben wel overgestapt op speltbrood. Hihi en lekker dat het is! Ik ben benieuwd naar deze belegmogelijkheden.

  | Reageer op deze reactie
 13. Amy schreef:

  Kijk, hier heb ik wat aan! Aan het einde van de week als onze koelkast zo goed als leeg is ben ik altijd zo fantasieloos met broodbeleg. Er blijft dan ineens heel weinig over als je geen vlees eet! Ik vind vegetarisch vlees op brood ook super lekker, maar inderdaad prijzig.. dat is alleen heel vaak zo volgens mij!

  | Reageer op deze reactie
 14. Sophie schreef:

  Mmm, die kruidenspread lijkt me lekker. Wel jammer dat de meeste vegaproducten best duur zijn. Ik heb zelf een paprika-cashew spread, maar die komt uit Duitsland (goedkoper daar!) en voor de rest gebruik ik gewoon pindakaas, hazelnootpasta, avocado en af en toe eens wat ham.

  | Reageer op deze reactie
 15. Chantal schreef:

  Oh hier ben ik blij mee, ik eet meestal hetzelfde dus variatie is altijd welkom. Toevallig stond er morgen een tripje naar ekoplaza op de planning dus kan ik er meteen eens naar op zoek 😉

  | Reageer op deze reactie
 16. Nina schreef:

  Groot van van de Healthy Planet spreads! Die met aubergine, maar ook met tomaat/paprika/courgette vind ik erg lekker.

  De vega-salami lijkt mij ook niets. Maar ik ben zo’n vegameisje dat nooit vlees heeft gegeten dus ik zal nagebootste smaken sowieso een beetje funky vinden..

  | Reageer op deze reactie
 17. Lotte schreef:

  Vorig jaar heb ik de hüttenkäse ontdekt. Samen met wat plakjes komkommer en tomaat en een snufje peper ontzettend lekker op toast! Of de vega filet americain van de – en dan moet ik het wel goed schrijven – Vivera? Ik verwar dat merk altijd met de Vivara, van het vogelvoer. :p

  | Reageer op deze reactie
 18. Isabel schreef:

  Nog vanuit de tijd dat ik vegetarisch was weet ik dat ik vegetarisch vlees zoals ham enzo wel heel lekker vond, ook al was het aan het begin nogal wennen.

  | Reageer op deze reactie
 19. Femke schreef:

  Oh, die laatste lijkt me echt super lekker! Mijn vader doet ook altijd boodschappen bij Ekoplaza, vragen of het het een keer meeneemt dus! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Lilian schreef:

  Kruidenspread ga ik eens proberen! Ik vond de shiitake filet van de AH echt superlekker maar die is hier uit het assortiment gehaald helaas.

  | Reageer op deze reactie
 21. Tamarah schreef:

  Dit artikel is precies wat ik zocht! Ik eet voornamelijk hagelslag en chocoladepasta op brood. Ik wil de vleeswaren vermijden en ook niet overstappen op jam, kokosbrood of wat dan ook. Ik eet in de zomer vaak fruit op brood, maar in de winter vind ik het vaak lastig gezond te eten. Ik ga binnenkort naar de Ekoplaza en ga de “boterhamworst” en de spread op mijn lijstje zetten, bedankt voor de inspiratie :D.

  | Reageer op deze reactie
 22. Pauline schreef:

  Pindakaas!
  De sandwichspread wil ik wel eens proberen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 23. Michelle schreef:

  Ik ben heel erg benieuwd naar de smaam van de wilde kruiden spread. Snel meenemen als ik de volgende keer bij Ekoplaza ben. Xx

  | Reageer op deze reactie
 24. Anne schreef:

  Oo die kruidenspread lijkt me echt heeel lekker! Ik ben groot pindakaas fan, het liefst ook nog met jam erbij, yuuum! 🙂 xxxx

  | Reageer op deze reactie
 25. Denna schreef:

  Echt een hele leuke post, lekker veel inspiratie. Van veel van deze dingen had ik nog niet gehoord maar het ziet allemaal heel lekker uit vooral de wilde kruiden spread dat lijkt me echt heerlijk.
  Ik denk dat ik die binnenkort maar eens ga uitproberen, het lijkt me heerlijk op brood maar ook op bv een wrap. [met wat van groente erop]

  | Reageer op deze reactie
 26. Laura schreef:

  Ik ben een ramp in het eten van brood maar die sandwich spread lijkt mij wel erg lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
 27. Karin schreef:

  Leuk, dat kruidenspul ga ik ook eens kopen! Ken je de boterhamspreads van Zwergenwiese? Daar vind ik er ook een aantal heel lekker van, voordal die met rode bietjes en mierikswortel! Die zijn volgens mij bij bijna alle natuurwinkels wel te koop (en staan allemaal op de kneuterige site: http://www.zwergenwiese.de/produkte/streich/)

  | Reageer op deze reactie
 28. Merle schreef:

  i love vegetarische smeersels! Maar omdat ze nogal prijzig zijn maak ik ze nu vaker zelf. Gewoon in een kleine mixer zonnebloempitten fijn malen, alles wat je lekker vindt fijnmalen (paprika, tomaten, olijven, rucola, koriander etc. etc.), citroensap erdoor, olie erdoor, kruiden en mmm. Blijft trouwens langer goed dan ik dacht, ongeveer een week in de koelkast.

  | Reageer op deze reactie
 29. Barbara schreef:

  De sandwich spread is idd lekker al vind ik de rode nog lekkerder! Wat ik ook erg lekker vind is Tartex… Pesto is favoriet en heerlijk op een rijstwafel

  | Reageer op deze reactie
 30. Vera Slot schreef:

  Ik eet heel vaak Ayvar op m’n brood. Dit is een spread die je bij een Iranese, Afghaanse, Turkse o.i.d. supermarkt kunt kopen. Er zit paprika, aubergine en tomaat in. Erg lekker!!!

  | Reageer op deze reactie
 31. Eva schreef:

  Het is een beetje een late reactie hierop maar ik kwam via google op deze pagina en heb zelf ook lekker geëxperimenteerd met groente beleg alleen dan zelf gemaakt 🙂 het lijkt wel wat op de bietjes spread uit deze blog maar om zelf een healthy en suikervrije optie te maken is heel makkelijk. Wat ik gedaan heb:
  1 grote rode biet gaar koken (kan natuurlijk in stukjes gekookt dat gaat wat sneller)
  evt. schillen, is niet nodig maar maakt de echte bittere ‘bietensmaak’ wat minder sterk aanwezig.
  een stukje courgette van ong 5 cm schillen en in een kom of kop doen, bietje erbij en met de staafmixer of keukenmachine pureren. Courgette is vooral om het wat zoeter te maken aangezien bietjes niet echt de zoetheid bevatten die lekker is op brood. Om wat pit toe te voegen kan je er een beetje ui bij mixen of peper en zout naar smaak. heerlijk vooral op geroosterd brood met wat rucola hmmm! Wat ik ook wel vaak doen is avocado op brood met wat zeezout, simpel en lekker. Als je er van houdt is dat ook heerlijk met wat tomaat, dan wordt het meer guacamole op brood. Hoop dat iemand hier wat aan heeft 🙂

  | Reageer op deze reactie
Back to Top