Recept: Gele risotto met avocadocrème
Ik had wel zin in guacamole, maar niet zo’n in in wraps, en ik had vooral heel veel zin in risotto. Want van risotto word ik altijd blij. Dus het werd een simpele risotto met een geel kleurtje door de saffraan en een avocadocrème. En tot mijn grote verrassing was het nog lekker ook!
Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de risotto:
200 gram risottorijst
1 liter groentebouillon
1 ui
1 teentje knoflook
0,1 gram saffraandraadjes *
1 glas droge witte wijn
1/2 kopje doperwten (diepvries)
Plantaardige boter
* Saffraan is best prijzig, als je het wat goedkoper wilt houden, zou je ook een eetlepel kerriepoeder of kurkuma kunnen gebruiken, dan wordt de risotto ook gelig!
Voor de avocadocrème:
1 avocado
1 eetlepel sojayoghurt (Alpro mild & creamy bijvoorbeeld)
1/2 limoen (sap)
1/2 teentje knoflook
Verse peterselie (of andere verse kruiden die je in huis hebt)
Peper en zout
Bereiding:
1. Week de saffraandraadjes in een laagje lauw water in een glas of kommetje. Kneus ze iets met een lepel (wrijf met de lepel de saffraandraadjes stevig tegen de wand van het glas/kommetje aan) zodat de gele kleur goed vrijkomt.
2. Zet een pan water op het vuur met 1 liter groentebouillon, als het kookt op een laag vuurtje zetten zodat het tegen de kook aan blijft.
3. Snij de ui en de knoflook fijn, fruit deze in een hapjespan of wokpan in wat plantaardige boter. Voeg de risottorijst doe en bak nog een minuutje of twee mee. Voeg een glas droge witte wijn (op kamertemperatuur) toe.
4. Als al het vocht is opgenomen, telkens een soeplepel van de bouillon die op het vuur staat toevoegen. Elke keer als het vocht is opgenomen, weer een nieuwe lepel bouillon er bij in gooien. Blijf tussendoor een beetje roeren. Na ongeveer 18 minuten is de risotto klaar.
5. Na ongeveer 10 minuten de geweekte saffraan + het water toevoegen aan de risotto.
6. Kan je goed multitasken? Ja? Mooi, dan kan je nu de avocadocreme maken. (Zo nee, dan ehh, moet je dit maar als eerste stap doen). Snij de avocado in blokjes, doe in een kommetje met het limoensap en de sojayoghurt. Doe de fijngesneden knoflook en wat peterselie er ook bij. Plet met een vork tot het een sausje wordt. Dit kan je ook in de blender doen, dan wordt het een mooie gladde crème. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
7. Kook tussendoor de doperwten heeel even als je die uit de diepvries gebruikt. Gewoon een paar minuten koken in een laagje water en daarna met koud water afspoelen.
8. Schep de risotto op een diep bord, verdeel de doperwten er over, maak een kuiltje in het midden en schep er wat avocadocreme in. Garneer met wat verse kruiden als je dat leuk vindt.
Eet smakelijk!