Recept: Spring rolls met pindasaus

Mijn best gelukte spring rolls tot nu toe, yes! Het rollen ging zo makkelijk. Dat kwam doordat ik alle ingrediënten in kleine stukjes in één grote schaal mixte en dit als vulling gebruikte. Dan steken er geen groentes uit en rolt het ineens veel makkelijker, merkte ik. Ik maakte er ook een dipsaus bij van pindakaas en kokosmelk en nog wat andere ingrediënten. Hm.. Zeker voor herhaling vatbaar dit!

recept spring rolls

Het originele recept is van Foodista, hier heb ik heel dankbaar gebruik van gemaakt. Ik maakte het niet helemaal exact zoals in dat recept, dus hieronder het recept hoe ik het zelf maakte. Met deze hoeveelheden kon ik 14 spring rolls maken. Ik liet alle scherpe ingredienten weg trouwens, want ik houd niet zo van pittig, maar als jij daar wel van houdt, zou ik er nog een rode peper in mieteren. Okay let’s do this!

Ingrediënten:

Voor de spring rolls:
geel_hartje Rijstvellen (te koop bij toko’s)
geel_hartje 100 gram glasnoedels (als je dit niet kan vinden: mihoen)
geel_hartje 1 kopje geraspte witte kool
geel_hartje 1 kopje geraspte wortel
geel_hartje 1 lenteui
geel_hartje 1/2 komkommer
geel_hartje een paar takjes verse munt
geel_hartje 1/4 kopje pinda’s
geel_hartje 1/4 kopje kokosrasp
geel_hartje 1 eetlepel geraspte gember
geel_hartje 1/2 limoen (sap)

Voor de pindasaus:
rood_hartje 1/2 kopje warm water
rood_hartje 1/2 kopje pindakaas
rood_hartje 1 1/2 eetlepel sojasaus
rood_hartje 2 eetlepels kokosmelk
rood_hartje 1/2 limoen (sap)
rood_hartje 1 knoflookteentje, fijn gesneden
rood_hartje 1/2 eetlepel (kokos)suiker

spring rolls met pindasaus

Bereiding:

1. Bereid de glasnoodles: zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Haal van het vuur en laat de glasnoodles 10 minuten in het water weken, zo nu en dan even doorroeren. Daarna afgieten en spoelen met koud water.

2. Snij alles fijn voor de vulling: rasp de worteltjes (de wortelkontjes zijn voor Bunny von D!), de gember en de kool, snij de lente ui in ringetjes en snij de munt en komkommer.

recept spring rolls

3. Maak (versimpelde) seroendeng: rooster de kokosrasp in een koekenpan zonder boter of olie. Dit hoeft maar heel even, als ze bruin gekleurd zijn (dus niet zwart!) is het klaar. Hak ondertussen de pinda’s fijn.

recept spring rolls

4. Maak de vulling: doe alles in één grote schaal. Eerst de glasnoodles, knip deze met een schaar in kleinere stukjes, dat eet makkelijker straks. En de rest van de groente en de pinda’s met kokos. Voeg het limoensap toe. Hussel alles goed door elkaar. Nu is je vulling klaar, yes!

recept spring rolls recept spring rolls

5. Maak de pindasaus: los in een schaaltje de suiker op in het warme water en voeg er de rest van de ingrediënten van de pindasaus aan toe. Roer goed door zodat alles goed gemixt is.

recept spring rolls

6. Vouw de spring rolls: nu gaan we over op het leuke gedeelte! Zet een grote schaal met warm water klaar. Dompel één rijstvel onder water tot het zacht en doorzichtig is, dit duurt ongeveer 10 seconden. Haal het rijstvel eruit en leg op een snijplank. Ga redelijk vlug te werk, anders wordt het rijstvel steeds plakkeriger. Leg er een handje vulling in en vouw het dicht, leg er eventueel nog een versiersel op zoals een dun plakje komkommer of verse kruiden.

Zo vouw je een spring roll:

Spring rolls vouwen Spring rolls vouwen Spring rolls vouwen Spring rolls vouwen Spring rolls vouwen Spring rolls vouwen

Serveer samen met de pindasaus & sojasaus en eet smakelijk! geel_hartje

Bron: Gluten free vegetarian spring rolls with Thai-style peanut sauce via Foodista

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

76 reacties op “Recept: Spring rolls met pindasaus

  1. Wauw ziet er super goed uit! Die pindasaus moet ik ook eens proberen. En handig om het te raspen en dan in een kom te doen! Ik vroeg me wel af: is dit ook normaal te eten? Want bij mij valt alles er altijd uit zodra ik de eerste hap genomen heb ;- )

    • iris

      Als je ze een beetje strak rolt wel! Alleen dan neem je een hap, dip je het in de dipsaus, en dan valt de helft eruit. Dus ik deed de dipsaus er steeds met een lepeltje op 😀 Vooral doordat je de noedels in korte stukjes knipt is het makkelijk te eten.

  2. meike

    Haha, volgens mij ben ik je ooit gaan volgen door een artikel over spring rolls! Ziet er weer heerlijk uit 🙂 En inderdaad, die pindasaus ook, mjam!

  3. Bente

    Leuk recept! Heb al weer in geen eeuwen springrolls gegeten dus dit is een goede herinnering dat die nog in de kast liggen 🙂

    • iris

      Gelukkig zijn die rijstvellen oneindig houdbaar geloof ik, haha. Ik kocht ze vorig zomer, zo’n heel dik pak waar er 100 in zitten, en die gebruikte ik deze keer ook weer. Lukte allemaal prima. Handig spul om in huis te hebben 😀

  4. Merel

    Kind, ik ben je zo dankbaar. Mijn springrolls zien er altijd uit als crap (smaken wel lekker hoor, dat wel) en ik weet nu waarom. Doordat ik de vulling veel te grof laat en omdat ik gewoon verkeerd vouw! Oke, ik ga vanavond in de herkansing. En ik ga ook je sausje erbij maken. Oeeee nu al zin in!

    • iris

      Haha yes, you’re welcome! Bij mij scheurden ze elke keer zo snel, enorm frustrerend. Maar nu lukten ze allemaal, echt een groot verschil 😀

  5. Anne

    Ziet er ontzettend lekker (en fotogeniek!) uit. Volgens mij ontzettend handig om mee te nemen als lunch naar m’n werk 🙂

    • iris

      Oeh ja! Ik zou ze wel allemaal apart in vershoudfolie verpakken zodat ze niet uitdrogen en aan elkaar gaan plakken enzo.

    • iris

      Dat vond ik ook! Doordat de vulling door elkaar gemixt was, vond ik de spring rolls er zo saai uitzien. Dus toen kwam ik op dat idee 😀

  6. Jana

    Hmmmmm wat lekker!
    Dit ga ik zeker snel maken.
    Ik zag laatst op youtube ook een soortgelijk recept. Om het plakken van de rijstvellen te voorkomen had deze vrouw een vochtige (uiteraard schone) theedoek over haar snijplank gelegd.
    Daar gaan de rijstvellen dus niet aan plakken en wordt het rollen nóg makkelijker 😀

    De dipsaus lijkt me ook zo heerlijk en kokos en pinda’s toevoegen in de springrolls zelf is briljant! 😀

    • iris

      HAHA ik moest heel hard lachen hahaha! Nu ben ik wel heel benieuwd hoe jij ze vouwt :p

  7. Lisa

    Mmm dat ziet er echt lekker uit! Mooie details ook, die meegerolde blaadjes en plakjes komkommer 🙂

  8. Eva

    Ik heb deze laatst voor het eerst bij een Vietnamees of Thai gegeten, was zo ontzettend lekker! Snel dus ook zelf eens maken 🙂

  9. Mies

    Jaaaa, ideaal! In de zomer heb ik nooit zin in kleffe boterhammen als lunch dus ik ga deze van de week ’s avonds maken en de volgende dag meenemen naar school. 🙂 Of zouden ze dan net zo klef worden als die boterhammen?

    • iris

      Ik denk dat dat wel moet lukken! Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd dus ik weet het niet 100% zeker. Ik zou ze zo laat mogelijk rollen en dan direct apart in vershoudfolie verpakken, en in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Dan zou het toch goed moeten komen? Ik ben heel benieuwd, dus laat het vooral weten als het is gelukt 😀

  10. Julia

    Ooh dit is zo lekker! Ik wil het eigenlijk vanavond eten, maar ik heb al ander eten in huis 🙁 En waarschijnlijk is de toko nu ook niet open enzo.. Maar ik wil het echt een keertje proberen te maken. Die versierinkjes zijn trouwens leuk! 🙂

  11. Oh dit ziet er echt lekker uit!! Deze ga ik zeker proberen want ik ben dol op spring rolls ik had alleen geen idee hoe ik ze zelf zou kunnen maken!

  12. Birte

    Wow, dat ziet er héérlijk uit. Als ik binnenkort eens in een avontuurlijke bui ben, waag ik me er ook aan!

  13. dit ziet er heerlijk uit zeg! spring rolls heb ik al zo lang niet meer gegeten, snel nog eens maken 🙂
    xo, cheyenne

  14. Pingback: Recept: Springrolls the luxe | De Groene Meisjes

  15. Ik vind zo’n springrol er zo inktvisserig uit zien! weet niet waarom.
    Ik ga ze in ieder geval wel maken en uitproberen, want ik ben heul nieuwsgierig naar hoe het smaakt etc 🙂

  16. wendy

    mmh lijkt me echt super lekker, wil het echt een keer proberen!

  17. Paul

    Dat ziet er heerlijk uit. Ik heb laatst ook zelf summerrolls gemaakt met een heerlijke tomatentcoulis. Het is alleen een drama om in Enschede de rijstvellen te vinden. Waar heb jij ze gekocht?

    • iris

      De Toko in de stad verkoopt ze, die aan de Zuiderhagen. Daar koop ik ze altijd. En volgens mij heeft de AH ze ook in de diepvries liggen.

  18. Kim

    Ziet er heerlijk uit.. ik probeer regelmatig zo’n rijstvelgevallen te maken, maar ik heb telkens het probleem dat ze aan elkaar plakken..
    Ik stop ze namelijk in mijn lunchtrommel voor de volgende dag, en tegen dat ik ze er dan uithaal, trek ik ze gewoon kapot en valt de vulling er instant uit.
    Vershoudfolie kan helpen, maar is niet echt meteen een milieuvriendelijk oplossing.. ik blijf zoeken naar de ultieme anti-plak-vervoer-rijstvellen-methode.. I’ll keep you posted 😉 🙂

    • iris

      Je hebt ook van dat biologisch afbreekbare folie, dat doet al wat minder pijn 😉 Ik weet ook niet wat je anders kan gebruiken, zelf doe ik het wel met folie anders vind ik het zonde als ze uitdrogen of gaan plakken. Maarja, zo vaak eet ik ook geen spring rolls. Ik ben benieuwd met welke oplossing je komt!

  19. Leonie

    Oh, ik heb ze nog nooit op en dit lijkt me zo lekker! Volgens mij zag ik laatst rijstvellen liggen in de diepvries bij de Appie, zou dat kunnen? Nu nog de rest van de familie overtuigen om dit ook te eten :’)

    • iris

      Ja klopt! Die verkopen het ook. Ik heb die zelf nog nooit geprobeerd, maar volgens mij werkt dat hetzelfde 😀

      • Simone

        Lieve dames, de rijstvellen uit de diepvries zijn sowieso niet geschikt voor verse springrolls. Deze gebruik je om loempia’s mee te maken. Verder ben ik heel blij met je tip om alles al vast door elkaar te husselen dan heb je meer smaak. Thanks!

  20. marjon

    ik heb ze gister gemaakt.top recept. deel vega en deel met garnalen. echt lekker.die pindasaus was heerlijk.wel wat sambal toegevoegd.ik vond het ook erg makkelijk met de rijstvellen 10 sec in warm water 10 sec uit laten druppen dan op houten snijplank en vouwen maar.ik had ze bij amazing oriental gekocht.en ja in je hand en met een lepel de gewenste saus erop.afhappen gaat et handigste dan valt ie niet uit elkaar .ik had zoveel groente over en daar heb ik vandaag boekweitwraps mee gemaakt. was ook lekker.jammie

  21. Pingback: 80 Happy Days | IKBENIRISNIET

  22. Pingback: Springrolls met garnalen en avocado | HEMELS BORDJE

  23. Pien

    Ziet er heerlijk uit…zou je vulling ook in filodeeg kunnen gebruiken? OF wordt dat te nat???

    • iris

      Ik heb geen idee, ik maak nooit dingen met filodeeg eigenlijk. Ik zou het gewoon proberen! 🙂

  24. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 2 | IKBENIRISNIET

  25. Pingback: 2015 to do: Etentje | Flora in the Garden

  26. Pingback: Recept / healthy springrolls - GlowofbeautyGlowofbeauty

  27. Marten

    Oeh lekker! Ga ze vanavond maken. Ik ga ook nog een paar kipdijtjes zacht gaar laten koken, dan laten afkoelen, marineren in ketjap, knoflook en limoen en peper. Dan fijnsnijden en ook mee de rolls in 🙂

  28. Pingback: Mijn Week In Foto's & Melbourne Avonturen #16 | Ook Anna

  29. Sanne

    Lijkt me heeeeerlijk! Vanavond wil ik voor het eerst springrolls gaan maken en dit recept spreekt me echt heel erg aan, hmm :).

  30. Pingback: Vegan challenge - ervaring - Nynkek Nynkek

  31. Pingback: Gegrilde spring rolls met currygroenten | The Green Toast

  32. Pingback: 10x lunch voor mee naar werk of school – Eet het beter

  33. Pingback: Loempia’s (spring rolls) uit de oven met pindasaus – chantibynature

  34. Pingback: Weekoverzicht: springrolls & een vrouwenvaasje | IKBENIRISNIET

  35. Mechje

    Hoi, weet je toevallig ook hoe lang je de gerolde rolls in de koelkast kan bewaren?

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten