Recept: Salade met palmkool

Ik was zo trots op mijn salade met zelfgeteelde palmkool dat ik het recept wel móet delen! Ik was niet zo geniaal om het gerecht zelf te bedenken, moet ik er wel even bij zeggen. Het is geïnspireerd op de winterse salade met palmkool uit het boek Eten uit de Volkstuin. Ik zag dat de slakken zich al aan mijn palmkool hadden vergrepen, dus ik plukte er snel wat bladeren van voordat er straks helemaal niets meer van over was. Maar ik had geen idee wat ik ermee moest doen. Ik had het namelijk nog nooit eerder gegeten en kon mij ook niets voorstellen bij de smaak. En hoe eet je het uberhaupt? Rauw? Gekookt? Gelukkig kon ik er het boek op naslaan. De keuze om er een makkelijke salade mee te maken was snel gemaakt.

palmkoolsalade

Ingrediënten voor één persoon:

 • 1 rode ui
 • een stuk of 6 – 8 bladen palmkool
 • 1 knoflookteentje (of meer!)
 • 10 cherrytomaatjes
 • 1 kopje linzen (gekookt of uit blik)
 • 1 el citroensap
 • 1 el olijfolie
 • peper & zout

Salade met palmkool bereiding:

 1. Snij de rode ui in halve ringen. Was de palmkoolbladeren schoon en snij het harde stuk in het midden, de nerf, er uit. Snij de bladeren vervolgens in reepjes. En snij de knoflook heel fijn.
 2. Verwarm een beetje olie in een pan en bak de ui op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de knoflook en palmkool toe en bak nog zo’n 3 minuten mee.
 3. Halveer de cherrytomaten en doe deze samen met de linzen en de palmkool in een schaal.
 4. Maak de dressing door het citroensap en de olijfolie te mengen (hoeveelheden zijn niet exact trouwens, pas aan naar je eigen smaak) en breng op smaak met peper en zout.
 5. Meng de dressing door de salade en klaar is kees. Eet smakelijk!

palmkool

Zelf palmkool telen

Dit is een hele simpele salade waar je nog allerlei extra’s aan kan toevoegen. Het originele recept bevat bijvoorbeeld ook champignons en zonnebloempitten. Ik wilde het zo simpel mogelijk houden, zodat de smaak van mijn met liefde geteelde palmkool goed naar voren kwam.  Mocht je trouwens zelf een mini-moestuintje willen beginnen, dan is palmkool echt leuk om te zaaien! Zoals je zo nu en dan op mijn blog kan lezen, gaat mijn eigen mini-moestuin niet van een leien dakje. Maar de palmkool heeft het altijd goed gedaan. Palmkool kan je het beste direct in de volle grond zaaien in het voorjaar of in het najaar. En als je alleen een balkon of kleine tuin hebt, kan je de palmkool ook in een pot zaaien. Stop 2 a 3 zaadjes in de pot en als de zaailingen (babyplantjes) omhoog komen, laat je de sterkste staan, de andere knip je weg. Je hoeft er verder niet veel naar om te kijken, al vinden slakken de kool wel héél lekker heb ik gemerkt. De plant wordt supergroot uiteindelijk. Zag ik later pas op foto’s, blijkbaar was mijn oogst iets aan de vroege kant. Maar als het goed is blijft de palmkool gewoon doorgroeien zolang het bovenste groeipuntje intact blijft. Nouja, we zien het wel. Ik leer elke dag weer bij over mijn planten in ieder geval. Leuk!

Ik wil ook nog even zeggen dat ik het súperleuk vind om te zien welke culinaire creaties allemaal onder de #ikbenirisniet hashtag verschijnen op Instagram. Ik vind het nog steeds een beetje gek (en héél leuk!) dat mensen ook echt mijn recepten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties op “Recept: Salade met palmkool

 1. Godelieve schreef:

  Palmkool daar had ik echt nog nooit over gehoord. Je salade ziet er echt heel lekker uit, jammer dat ik geen palmkool heb maar ik bedenk wel iets wat ik ervoor in de plaats kan nemen.
  Jouw recepten zijn juist heel leuk om te maken omdat jij altijd van die unieke ideetjes hebt. Je recepten zijn ook vooral gemakkelijk te maken!

  | Reageer op deze reactie
 2. Eefje schreef:

  Had nog nooit over palmkool gehoord… Maar binnen anderhalve maand verhuis ik naar een appartement mét een tuintje en dan kan ik dus beginnen planten. Palmkool komt er dan zeker in!
  Bedankt voor het leuke idee!

  | Reageer op deze reactie
 3. Kim schreef:

  Ik had ook nog nooit van palmkool gehoord! Wel echt heel erg leuk dat je groente het zo goed doet dat je er een lekker gerecht mee kunt maken. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Iris schreef:

  Dit ga ik zeker voor volgend jaar planten, lijkt me leuk om mee te experimenteren.

  | Reageer op deze reactie
 5. Ansuya Lalay schreef:

  ik had ook nog nooit van palmkool gehoord, dus voordat ik verder naar benedenscrolde voor je verhaal, heb ik het even op google opgezocht.
  Hmm ik had zoiets van volgens mij eten de Italianen dat vaak (tenminste ik zie het bij de Italianen bij ons op de volkstuin) En ….. tadaaaaaa dat stond er ook bij bij de uitleg. Geweldig
  Wij hebben nu snijboontjes, courgettes, verschillende kleuren boontje, peultjes, capucijners en snijbiet van de tuin. Zucht echt veel. Kom niet eens toe aan mijn andere groentes

  | Reageer op deze reactie
 6. Simone schreef:

  Is het heel gek als ik nog nooit van palmkool gehoord heb? Hihi. Het ziet er wel ontzettend lekker uit, dus deze heb ik opgeslagen. Kan me voorstellen dat het een beetje gek is als je jouw eigen recept voorbij ziet komen op Instagram. Wel een dik compliment.

  | Reageer op deze reactie
 7. Pingback: 10 + 1 Palmkool recepten | Stichting Eetbaar IJsselstein
Back to Top