Veggietest: 3 x vegetarische shoarma

Yes, een nieuwe Veggietest! Deze keer test ik drie soorten vegetarische shoarma van verschillende merken. Lekker in een pitabroodje, om te verwerken in kapsalon, geserveerd bij een couscoussalade of op pizza. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat weet ik omdat ik zes jaar in een shoarmabar heb gewerkt. (Als vegetariër, ja.)

Vegetarische shoarma - Veggietest

3 x vegetarische shoarma

Voor deze Veggietest kocht ik bij Jumbo de eigen merk shoarmareepjes en bij Albert Heijn de shoarma van Garden Gourmet (bedankt voor de tip Mieke!). Eigenlijk wilde ik ook de shoarma van De Vegetarische Slager aan deze reeks toevoegen, maar die kon ik helaas niet meer vinden bij ‘mijn’ Ekoplaza. Gelukkig had ik een tijdje terug al gedroogde soja-shoarma bij de toko gekocht. Die kon ik nu ook eindelijk mooi testen!

Vegetarische shoarma - Veggietest Vegetarische shoarma - Veggietest

1. Jumbo GoodBite vegetarische shoarmareepjes

 Prijs: 2,39 euro voor 175 gram
 Waar te koop: Jumbo
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: Water, soja-eiwit isolaat 12.6%, vrije uitloopeiwitpoeder, zetmeel (aardappel, tarwe, maïs), palmvet, tarwegluten 3.1%, kruiden, specerijen, knoflookpoeder, uipoeder, aroma’s (selderij), melkeiwit, zonnebloemolie, dextrose, zout, sojabloem, voedingszuur, citroenzuur, mineraal: ijzer(II)fumaraat, vitamine B12.
 Hoeveel eiwitten: 19,5 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 206 kcal per 100 gram

De Jumbo vegetarische shoarma gebruik ik regelmatig als ik kapsalon maak. Voor deze Veggietest serveerde ik ze in pitabroodjes met ijsbergsla, cherrytomaat, rode ui en knoflooksaus. De smaak is lekker! De kruiden smaken echt naar shoarma, je proeft wel duidelijk kaneel, daar moet je van houden. De textuur is echter vrij droog. Ik vind ze niet bijzonder, maar wel oké. Ze zijn vooral geschikt om te verwerken in iets als een kapsalon of met véél saus. Minpunt voor palmvet op de ingrediëntenlijst; pluspunt voor het gebruik van vrijeuitloopeieren.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest rating

Vegetarische shoarma - Veggietest Vegetarische shoarma - Veggietest

2. Garden Gourmet vegetarische shoarma

 Prijs: 2,59 euro voor 175 gram
 Waar te koop: Albert Heijn
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: Gerehydrateerd tarwe-eiwit (66%), water, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad in wisselende verhoudingen), gerehydrateerd soja-eiwit (5%), scharrelei-eiwitpoeder, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (soja, maïs), aroma’s, specerijen, knoflookpoeder, suiker, zout, gistextract, gerstemoutextract, stabilisator (methylcellulose), vitamine B12, ijzer. (Bevat mogelijk: sesam, selderij, mosterd.)
 Hoeveel eiwitten: 32 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 217 kcal per 100 gram

Qua textuur ziet deze er al gelijk een stuk beter uit! Ik serveerde de vegetarische shoarma wederom in een pitabroodje met sla en knoflooksaus. Deze keer had ik de shoarma gebakken met ui en reepjes paprika. LEKKER. Ik vind de smaak goed, het is lekker gekruid. En de structuur is niet zo droog als die van Jumbo. Hij is wat meer ‘gooey’ (zachter?) zoals echte shoarma. Al moet je natuurlijk niet verwachten dat het vergelijkbaar is met echte shoarma van varkensvlees. Maar deze is sowieso een lekker alternatief. Goedgekeurd!

Als ik dan toch een kritische kanttekening mag toevoegen: het enige dat ik jammer vind is dat er scharreleieren worden gebruikt voor dit product. Voor een vleesvervanger zou het mooier zijn als ze vrijeuitloop- of biologische eieren gebruiken. (Ja ja, of helemaal geen eieren, i hear you veganisten.) Zelf koop ik altijd bio eieren en nóóit scharreleieren, maar door het kopen van dit product doe ik dat indirect toch.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Vegetarische shoarma - Veggietest Vegetarische shoarma - Veggietest Vegetarische shoarma - Veggietest

3. Maussi Kruiden soja kip shoarma

 Prijs: ±3,55 euro voor 150 gram (1 portie = 30 gram)
 Waar te koop: toko
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: sojabloem
 Hoeveel eiwitten: ±300 kcal per 100 gram*
 Hoeveel calorieën: ±45 gram per 100 gram*

*Op de verpakking stond geen label met voedingswaarden. Ik ben uitgegaan van de gemiddelde voedingswaarden die ik online vond van sojabrokken, dit is een vergelijkbaar TVP (Textured Vegetable Protein) product.

In de toko en in veel natuurwinkels kan je ‘sojabrokken’ vinden. Dit is een gedroogde vleesvervanger die je 15 – 30 minuten moet laten weken in heet water en zelf op smaak moet brengen. Bij Toko het Oosten vond ik deze shoarma-variant van Maussi Kruiden. Omdat er ‘shoarma’ op staat, ging ik er vanuit dat deze ook gekruid was, dit was echter niet het geval. Ze doelen hiermee op de reepjes-vorm. Op de verpakking stond geen bereidingswijze, dus ik probeerde zelf wat uit met whatsapp-hulp van een culinaire vegan vriendin. Ik woog 30 gram af (dit is één portie), dit liet ik 20 minuten wellen in heet water met shoarmakruiden. Je zou ook groentebouillon of alleen water kunnen gebruiken. Vervolgens kneep ik het vocht er goed uit, bracht ik het op smaak met extra shoarmakruiden en bakte ik het in zonnebloemolie tot het knapperig was.

Wat een leuk product! Je kan er veel kanten mee op en het is niet moeilijk om te bereiden. Ook is het goedkoop, je kan meerdere porties uit een verpakking halen. Het is niet vergelijkbaar met echte shoarma, ik vond het meer op vega-spekjes lijken qua structuur. Mits je het goed kruidt, is het best lekker. Nog een pluspunt: omdat het gedroogd is, is het lang houdbaar. Dus altijd handig om in de voorraadkast te hebben liggen!

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Vegetarische shoarma - Veggietest
V.l.n.r.: Jumbo vegetarische shoarmareepjes, Garden Gourmet vegetarische shoarma, Maussi Kruiden Soja Kip Shoarma.

Conclusie:

Het valt me op dat alle drie de vleesvervangers een hoog eiwitgehalte hebben, dat is positief! Helaas zijn ze wel allemaal op basis van soja, dat is slecht nieuws voor de mensen die hier niet goed tegen kunnen. Steve en ik roepen allebei de vega shoarma van Garden Gourmet als winnaar uit. Deze is qua smaak en structuur het lekkerst. De gedroogde soja-shoarma van Maussi Kruiden verdient de tweede plaats omdat het een leuk product is waar je veel kanten mee op kan. Ik denk dat het bijvoorbeeld ook lekker is om te kruiden met gerookt paprikapoeder zodat het net spekjes lijken! De vegetarische shoarmareepjes van Jumbo vinden we beide prima, maar niet héél bijzonder. Met ‘gewoon een voldoende’ staat deze op de derde plek.

Heb je suggesties voor deze nieuwe blogreeks? Of misschien weet je een bijzondere of hééél lekkere vegetarische shoarma voor een shoarma-veggietest deel II? Ik ben benieuwd!

Back to Top