Recept: Roze hummus van rode bieten

Ik gooi lekker laat nog even een blogpost online voor vandaag, want ik wil deze hummus die ik net maakte niet aan jullie voorbij laten gaan. Zo makkelijk om te maken en zo lekker! Je kan het gebruiken als broodbeleg maar ook als dip voor bij Turks brood en groente. En al was het niet zo lekker, dan zou ik het alleen al maken voor de fantastisch roze kleur.

rode bieten hummus

Het ideale aan zelf hummus maken is dat je het helemaal kan aanpassen naar jouw smaak. Ik houd zelf erg veel van knoflook en citroensap, dus dan doe ik daar wat extra van in. Maar als je de smaak van sesam lekker vindt kan je er extra tahini aan toevoegen. Oja, ook een voordeel: het is veel goedkoper als je het zelf maakt.

Ingrediënten:

rood_hartje 250 gram gekookte rode bieten (mag ook uit een potje)
rood_hartje 240 gram gekookte kikkererwten (mag ook uit blik)
rood_hartje 1/2 knoflookteentje
rood_hartje 1/2 eetlepel tahini
rood_hartje 1/2 eetlepel citroensap
rood_hartje 1 eetlepel olijfolie
rood_hartje tijm
rood_hartje peper & zout
rood_hartje Extra: groente en/of brood om erbij te serveren

rode bieten hummus

Stap 1: gooi alle ingrediënten bij elkaar.

rode bieten hummus

Stap 2: pureer het. Eitje!

Bereiding:

1. Als je rode bieten/kikkererwten uit blik hebt, laat het dan eerst uitlekken. Spoel de kikkererwten even om. Hak de rode bieten in kleine stukjes, als deze nog niet gesneden zijn.

2. Doe de rode bieten, kikkererwten, knoflook, tahini, citroensap en olijfolie in een keukenmachine of pureer het met een staafmixer of blender. Voeg naar smaak peper, zout en tijm toe.

3. Dien op in een schaaltje met diverse groente om te dippen (denk aan wortel, paprika, komkommer). Of eet het op brood.

rode bieten hummus rode bieten hummus

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

25 reacties op “Recept: Roze hummus van rode bieten

 1. Wat geven bietjes in gerechten toch altijd een waanzinnige kleur. Het steekt ook zo lekker af tegen die blauwe mengkom! 🙂

 2. Anne

  Rode bieten geven zo’n leuke kleur he <3. Maakt je eten meteen een feestje! Verder ben ik dol op hummus, eet het denk ik wel een paar keer per week haha!

 3. Pauline

  Dit lijkt me zooooo lekker! Ik ben sowieso al gek op hummus!
  Ik ga zeker dit receptje onthouden.

  Liefs,
  Pauline

 4. Janice

  Gaaf kleurtje!
  Ben gek op hummus dus ga deze variant ook zeker eens een keertje proberen 🙂

 5. Bente

  Het ziet er inderdaad super mooi uit dat knal roze! Ik ben alleen echt geen fan (zeg maar gerust een hater) van bieten dus ik hou het maar lekker bij mijn humus met gerookte paprika!

 6. Ruth

  Hmmm dat ziet er lekker uit! Tot voor kort leefde ik (het schijnt) onder een steen en had ik nog nooit humus geproefd. En nu, na een keer eten, ben ik verkocht… En dit lijkt nog wel makkelijk te bereiden?

 7. christianne

  Dat wil ik wel proberen, ziet er leuk uit!
  Wat is trouwens tahine, issie belangrijk voor de smaak?

  • iris

   Dat is sesampasta, is wel een essentieel ingrediënt voor hummus. Al hoorde ik dat Jamie Oliver ooit in een programma zei dat je het ook kan vervangen door pindakaas maar ik weet niet hoe lekker dat wordt haha. Het is o.a. te koop bij De Tuinen, Ekoplaza en grotere supermarkten.

   • Nikki

    Ik heb laatst eens humus gemaakt met pindakaas, was best lekker! Het wordt iets notiger. Ik zou het in deze humus niet doen, bietjes en pindakaas lijkt me niet zo’n smakelijke combinatie. Ziet er heerlijk uit, die kleeeur <3

  • iris

   Oh jummie, dat klinkt ook héél lekker! Wordt het dan niet heel dun als er alleen bietjes in zitten?

  • iris

   Ik had deze verhoudingen zelf bedacht, die uit Veg ken ik (nog) niet!

 8. Fren

  Let bij bieten uit een potje wel op dat het wat zurig kan zijn (even de ingrediëntenlijst checken :p). Ik had dat probleem een keer met bietenpasta (goddelijk). Gekookte rode bieten zijn het lekkerst =D. Ik ga het recept zeker een keer maken, ziet er heerlijk uit.

 9. Anne-Marieke

  Nou, ik heb ‘m vandaag gemaakt! Wel zonder tahini, want dat was ik vergeten te halen 😛
  Ik vind het heel erg lekker! 😀 Had ik niet verwacht, aangezien ik niet zo dol ben op bietjes, maar die smaakt valt redelijk weg 🙂
  Ik ben alleen een beetje los gegaan met de knoflook (3 kwart teentje), waardoor ‘ie nu erg sterk is xD
  In ieder geval bedankt voor het recept! 😀
  Mocht je vaker recepten voor hummus verzinnen, hoor ik ze graag!

  • iris

   Haha ik had er zelf 1 heel groot teentje knoflook in, was ook een beetje te veel van het goede oeps! Leuk om te horen 😀

 10. Olga

  Mmmm, wij aten rode bieten humus bij le pain quotidien in Amsterdam en die was echt HEERLIJK. Sowieso, liefde voor humus! Moet ik nodig weer eens maken. 🙂

 11. Pingback: 10x hartig vegetarisch broodbeleg | IKBENIRISNIET