Basisrecept voor vegan cupcakes

Ik ben ook zo’n drol hè. Deed ik vorige week mijn best om vegan cupcakes te maken, lukken ze warempel ook nog, en dan gooi ik er – jawel – discosprinkles overheen met roze kleurstof die gemaakt is van geplette luizen. Beetje jammer weer. Máár dat mag de pret niet bederven, want de basis van deze cupcakes werd onwijs lekker. En dat recept wil ik graag met jullie delen. Qua topping moet je dan even iets anders bedenken, maar aan het eind van dit artikel zal ik een paar links met je delen voor cupcake toppings recepten.

recept vegan cupcakes

Ingrediënten voor 12 cupcakes:

  • 200 ml. sojamelk
  • 20 ml. appelazijn
  • 200 g. zelfrijzend bakmeel
  • 200 g. suiker
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl baking soda
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 80 ml. raapzaadolie
  • 1 el vanille extract / aroma

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet vormpjes in een cupcakeblik.
  2. Mix de sojamelk en appelazijn in een klein schaaltje en laat 10 minuten staan.
  3. Roer de droge ingrediënten door elkaar met de hand. (Steve ging letterlijk alles roeren met zijn handen, ik moest zo hard lachen.)
  4. Voeg de sojamelk en appelazijn uit het kleine schaaltje toe aan de droge ingredienten en ook de olie en vanille. Roer de ingrediënten met een metalen lepel voor 10 seconden.
  5. Het beslag is nog een beetje klonterig, dat is niet erg. Belangrijk: sla met de schaal op het aanrecht zodat er bubbels omhoog komen die knappen.
  6. Verdeel het beslag over de vormpjes en sla dit ook nog weer een keer op het aanrecht, net als je net deed met de schaal met het beslag.
  7. Zet het in de voorverwamde oven en bak voor 15 minuten. (Bij ons moesten ze ongeveer 20 – 25 minuten bakken voordat ze gaar waren, maar waarschijnlijk ligt dat aan onze oven.)
  8. Haal de muffins uit de oven als ze gaar zijn – dit kan je checken door er een tandenstoker in te prikken, wanneer deze er schoon uitkomt zijn ze gaar – en laat ze op een rekje 10 minuten afkoelen in het cupcakeblik. Haal ze er daarna uit en laat ze volledig afkoelen.
  9. Als ze helemaal zijn afgekoeld kan je de cupcakes versieren naar jouw smaak!

vegan cupcakes

basisrecept voor cupcakes

Cupcake toppings

Wist je dat je heel makkelijk zelf citroenglazuur kunt maken? Hiervoor mix je 120 gram poedersuiker met 1 eetlepel sojamelk, 2 eetlepels citroensap en wat geschaafde citroenschil. Heel lekker en kan niet mislukken! Hieronder vind je een lijstje met makkelijke recepten voor cupcake toppings. Die anders dan mijn discosprinkles wèl vegan verantwoord zijn:

Bron: gebaseerd op de basic vanilla cupcake uit Ms. Cupcake: The Naughtiest Vegan Cakes in Town

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

27 reacties op “Basisrecept voor vegan cupcakes

  1. Emilia

    Ik weet wat ik dit weekend ga maken! Mmm, ik heb al eeuwen geen cupcakes op, omdat ik steeds koekjes bak, maar jouw recept wil ik wel proberen! 😀 Met die chocolade mousse topping erop, oh my… Ik heb er nu al zin in!

  2. Het zou mij ook zomaar kunnen overkomen om een niet vegan topping erop te gooien. Gelukkig is topping altijd optioneel en zijn deze cupcakes zonder ook erg lekker 🙂

  3. Chris

    Ooooh lekker, en met chocooo! Ga het zeker proberen (zonder de geplette luizen dan, haha 😉 Trouwens is niks ergs aan dat je een foutje maakt! Al beginnend veganist mag dat gewoon, ik maakte ook foutjes. er is geen vegan police 😉 Nu weet je het iig en weet je ook lekkere vervangingen :D)

    • iris

      Het was nog buiten de vegan challenge gelukkig, dus no biggie. Tijdens het hardlopen slik ik ook wel eens een vliegje in, bedenk ik mij dan maar :p

  4. Beau

    Ik ben hier toch wel erg naar benieuwd naar geworden! Het ziet er enorm lekker uit 🙂 Zeker iets om een keer uit te proberen.

  5. Bente

    Ziet er erg lekker uit, en oh bah.. die luizen.. ik vind dat altijd zo’n smerig idee… net als dat er in sommige broden mensen haar zit.. brrr

  6. Manuela

    Ben ze nu aan het maken, ben benieuwd hoe ze uit de oven komen straks 😀
    Trouwens, Wajang is plantaardig, maar niet vegan toch? Zou vit. D3 in zitten dacht ik. Ik heb het zelf nooit gebruikt, maar lees altijd verschillende berichten op internet hierover.

    • iris

      Ik weet het ook niet precies, omdat er veel verschillende dingen over worden gezegd inderdaad. Dus ik durf er niets over te zeggen. Al ziet het er naar uit dat het wel van schapenwolvet komt. Ik zal ze eens een mailtje sturen voor meer info! 🙂 Ik ga zelf weleens voor de plantaardige margarine van AH, waar ook D3 in zit maar daar heb ik persoonlijk niet echt problemen mee als vegetariër zijnde. Gelukkig is er ook wel échte vegan boter zoals die van Healthy Planet bijvoorbeeld.

  7. Laura

    Ik vind het zo moeilijk om te bakken zonder eieren! Ik maakte ooit een cake zonder ei en het dat ding wilde maar niet omhoog komen :’) Ik sla dit recept op, misschien lukt het hiermee wel!

    • iris

      Het klopt wel dat het veeel minder rijst zonder ei, dat merk ik zelf ook. Maar helemaal plat blijft het nou ook weer niet, dus ik hoop voor je dat het met dit recept wel lukt! Ik vind het zelf ook lastig hoor, want bakken met ei mislukt al vaak bij mij haha :’)

  8. sarah

    Oeh. Ik maak vaak vegan cupcakes. Gebruik meestal het recept van rudolph van veen, lijkt veel op deze.
    Wat ik lekker vind als topping is ganache. Gemaakt van 1:1 vegan chocolade en sojaroom. Room verhitten, chocolade in stukjes breken,room overheen gieten, doorroeren tot gladde pasta. Nachtje in de koelkast mmmmm. Je kan er nog vanalles aan toevoegen, beetje chili of gehakte noten of likeur 🙂 of of of mmmmm

  9. sarah

    Oh en als vegan alternatief voor boter voor toppings gebruik ik wel eens kokosolie of crisco.

  10. Linda

    Het ziet er echt super lekker uit, ik heb het recept opgeslagen 🙂

  11. Veerle

    Ze waren heerlijk!
    Had een uur nodig om een niet-ingewikkeld recept te vinden zonder “organic coconut sugar” enzovoort…

    • Katrien

      Net deze cupcakes gemaakt. Ze zijn lekker luchtig maar wel héél zoet. Volgende keer ga ik de helft minder suiker gebruiken 😀. Bedankt voor het recept!