Recept: Broodje zuurkool

Zuurkool! Ja! Ik word soms een beetje gek aangekeken als ik het over mijn liefde voor zuurkool heb, want het schijnt niet de meest favoriete groente van velen te zijn. Arme zuurkool. Ik vind het juist zó lekker. In de herfst en winter kan ik er geen genoeg van krijgen. Ik ben dus ook erg blij dat de temperaturen weer aan het dalen zijn. Al leek het afgelopen weekend wel lente hè? Nou goed, wat al járen op de planning stond, was om mijn favoriete recept voor zuurkool te delen met jullie. Ik heb ook al honderd keer beloofd dat ik er snel een blogpost over zou schrijven. Het kwam er alleen maar niet van. Soms ben ik echt een slechte blogger, sorry. Maar hier is ‘ie dan toch eindelijk! Het recept is voor een zuurkoolmengsel dat je op brood of pizza kan doen, maar ook door aardappelpuree voor een superlekkere stamppot zuurkool. Heb ik jullie al enthousiast gemaakt?

broodje zuurkool

Gerookt paprikapoeder

De combinatie van zuurkool met zongedroogde tomaat en gerookt paprikapoeder ontdekte ik door een kookboek van Lisette Kreischer dat ik twee jaar geleden kocht. Ik heb het intussen al meer dan honderd keer gemaakt, denk ik. Hoe ik het zelf maak vind je hieronder. Het originele recept vind je in Wat de pot schaft op bladzijde 42. In de zomer eet ik het nauwelijks, maar in de herfst en winter toch zeker 1 of 2 keer per week. Naast op een broodje of in stamppot is het ook erg lekker om bij een vegaburger te serveren. Het recept hiervoor, ook van Lisette Kreischer, vind je hier. Gerookt paprikapoeder is onder andere te koop bij delicatessenwinkels en Dille & Kamille. Ik vind het handig om in huis te hebben want ik verwerk het in veel gerechten, het krijgt er zo’n lekkere rooksmaak van. Al moest ik er in het begin wel aan wennen hoor, want het ruikt een beetje naar bacon, ieh.

zuurkool ingredienten

Ingrediënten zuurkoolmengsel:

 • (Olijf)olie
 • 1 rode ui
 • 1/3 cup noten (bijvoorbeeld amandelen)
 • 10 zongedroogde tomaatjes
 • 1 pakje bio zuurkool (500 gram)
 • 1 el gerookt paprikapoeder
 • Peper & zout

Om erbij te serveren: brood, pizzabodem of aardappels (voor stamppot)

zuurkool maken

Bereiding:

 1. Snipper de ui. Snij de zongedroogde tomaten fijn. En hak de noten grof met een groot scherp mes. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
 2. Verwarm een scheutje olie in een hapjes- of wokpan en fruit de ui. Voeg daarna ook de zongedroogde tomaat, noten en zuurkool toe.
 3. Roer er een eetlepel gerookt paprikapoeder doorheen en bak voor zo’n 5 – 10 minuten op middelhoog vuur terwijl je regelmatig roert.
 4. Eet het op een broodje, bewaar het in een bakje in de koelkast, gebruik het als beleg op een pizza, roer het door aardappelpuree voor een lekkere stamppot.. Either way: eet het op en voel de liefde en zonnestralen in je buik omdat zuurkool zo lekker is.

Dit zuurkoolmengsel is zowel warm als koud lekker op een broodje. Het is een flinke portie dat je maakt met dit recept, zelf bewaar ik het in een bakje in de koelkast zodat ik het een paar dagen kan gebruiken als broodbeleg.

pan zuurkool

#healthy

Wist je trouwens dat zuurkool naast heel erg lekker ook heel gezond is? Zuurkool bevat onwijs veel vitamine C. Daarom namen ze het vroeger mee als ze de zee op gingen, om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast bevat zuurkool lactobacteriën, daar word je buik happy van want ze zorgen voor een gezonde darmflora.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

47 reacties op “Recept: Broodje zuurkool

 1. Het recept van Lisette voor zoete zuurkool (uit Ecofabulous) is ook heerlijk 🙂 Dus als wij zuurkoolstamppot eten, dan moeten we altijd eerst kiezen voor appel/rozijn of zongedroogde tomaat.

 2. Merel

  Ik heb al jaren geen zuurkool meer gegeten. Het is een f*ing schande. Vroeger maakte mijn moeder een heel lekkere ovenschotel met zuurkool en salami, maar dat mag niet meer van de vegan politie 😉
  Dus nu ga ik het misschien maar met nep-salami maken. Want omy, wat was dat lekker altijd. En de rest doe ik dan volgens jouw recept. dat lijkt me echt heel erg lekker.
  Ik heb dat bakje gerookte paprikapoeder trouwens ook! Ik wilde het hebben omdat het blikje zo mooi is. Nog niet gebruikt :’)

 3. Eva

  Jeej, nog een zuurkool-fan 😀 Ik lust er wel pap van. Dit recept ga ik zeker uitproberen van de week. Thanx!

 4. Ester

  Er ligt al heel lang een pakje zuurkool in mijn kast want ik wilde er wat mee doen, maar ben niet zo’n stamppot fan. Lekker!

 5. Danielle

  Dit ga ik zeker maken, ik hou van zuurkool. Zelf eet ik het vaak met ananas, ook heerlijk

 6. Als ik nu een wens zou kunnen doen, dan zou ik wensen dat ik zuurkool lust. Dit lijkt me zo ideaal als makkelijke maaltijd incl. restjes, waarbij je ook nog veel vitamientjes binnenkrijgt. DANGIT.

 7. Sara

  Ohh wat klinkt dit zalig! Volgens mij is dit zo’n typisch najaargerecht dat je buik van binnen knuffelt, haha. Ga ik definitely een keertje proberen!

 8. Chantal

  Zuurkool is heerlijk! Dit klinkt als een aparte combinatie, maar ik ga het zeker eens proberen.

 9. Indira

  Ik heb eigenlijk nog nooit zuurkool gegeten omdat mijn ouders het beide niet lusten en daarom nooit maakten haha.

 10. Joyce

  Hmm jam! Ik ga morgen voor mijn lunch iets met zuurkool maken, maar ik weet nog niet precies mijn combi haha! Dit ziet er heerlijk uit!

 11. vroeger at ik best vaak zuurkool, nu kan ik me niet meer herinneren wanneer de laatste keer was! dit recept klinkt echt heerlijk, ga ik deze week eens maken 🙂
  xo, cheyenne

 12. Birte

  Hmmm, niet zo’n fan van zuurkool, dus ik ga dit recept aan me voorbij laten gaan ;-).

 13. Ik ben ook een grote zuurkoolliefhebber, maar wel sterk in de minderheid in huis. Dus zuurkool voor op broodjes en pizza klinkt ideaal! De noten moet ik even vervangen vanwege een allergie maar ik ga het zeker eens maken, tnx.

 14. Nancy

  Yes! Ik dacht bijna dat ik de enige was die zo gek is op zuurkool! Ik woon nog bij mijn ouders thuis en als mijn moeder de avond ervoor zuurkool heeft bereid, neem ik het de volgende ochtend op mijn brood… HEERLIJK!

 15. Lisa

  Oh man, ik hóú van zuurkool! Deze combinatie met die “warme” smaken lijkt me echt heerlijk. Ik ga het van de week eens proberen, als het weer zo lekker regent als vandaag -.-

 16. Saar

  Het ideale recept om zuurkool eens te proberen als ik het zo lees 🙂 Ik ga op jacht naar zuurkool!

 17. Aline

  Ik heb het receptje van Lisette Kreischer vorig jaar ook geprobeerd en er bestaat maar één woord voor dit gerecht: OOOOOOOverheerlijk 🙂 Sindsdien ook mijn favo zuurkool gerechtje! Ik sluit me aan bij jou mening: zuurkool to rule the world, ik snap ook niet waarom dit niet geliefder is 😉

 18. Femke

  Ik ga het uitproberen!
  Ik herken het wennen aan gerookt paprikapoeder. het voelde bijna alsof ik ‘vreemdging’:-)

 19. Iris

  Wauw dit klinkt super lekker! Ik ben ook echt gek op zuurkool en ga dit snel maken.

 20. Pingback: Groen zonder poen: broodje zuurkool | De Groene Meisjes

 21. Chao

  Dit lijkt me echt lekker en wil ik heel graag proberen, alleen heb ik dit weekend pimenton de la vera van dille & kamille gekocht, maar ik krijg het potje langs geen kanten open :’)
  Tips?

  • iris

   Dat dopje in het midden kan je eruit ploppen als je er met een mes achter wipt! Ging bij mij ook lastig. Jamie Oliver gaf ooit als tip dat je er ook gaatjes in kan slaan en dan kan je het gebruiken als een strooibusje, mocht je hem echt niet open krijgen 😉

 22. Gerda

  Oooh wat is dit lekker! Ik heb hem net gemaakt met zoete aardappelpuree en het was overheerlijk!

 23. Sanne

  Ik heb het gemaakt! Hmmm! En inderdaad, ook koud op een broodje heel lekker (ik denk nog wel lekkerder dan warm).

 24. Pingback: Favoriete recepten | Lactosevrij en blij

 25. Kwong Sang

  Ik heb nét jouw zuurkool uitgeprobeerd (met rode paprika en appel) en hij smaakt erg lekker! Ik heb er niet bij stil gestaan dat zuurkool ook geroerbakt kan worden! Vanavond gaat hij de stamppot in 🙂

 26. Oeehw ik kwam dit recept weer tegen, dit ga ik zeker binnenkort eens eten, heb nu zoveel zin in zuurkool, ik vind het bijna jammer dat ik vanavond wat anders moet eten 🙂

 27. Leny

  Ik heb net dit recept gemaakt (zonder de amandelen) en ik moet zeggen: Errug Lekker!

 28. Pingback: 10x hartig vegetarisch broodbeleg | IKBENIRISNIET

 29. Pingback: Met z’n tweeën 1 week eten voor 25 euro | IKBENIRISNIET

 30. Ellis

  Al googlend op zuurkool+lunch kwam ik bij dit recept uit.
  Helaas geen gerookt paprikapoeder in huis, maar dit snelsnel met een half pakje zuurkool tóch gemaakt!

  Het werd pikant paprikapoeder en na een hapje uit de pan te hebben geproefd, vond ik een appel in stukjes er een goeie combi bij.

  De rest gaat morgen in’n bakje mee naar het werk, zo ook een kale zuurdesemboterham, die ik dan nóg lekkerder maak met dit prakje 🙂
  Dankjewel voor dit recept!

 31. Pingback: Recept: Zuurkoolschotel | IKBENIRISNIET

 32. Pingback: Weekoverzicht: een productieve week | IKBENIRISNIET

 33. Pingback: 6 x de lekkerste vegan gerechten | IKBENIRISNIET

 34. Hoi

  LET OP!
  Ik had per ongeluk de verkeerde gerookte paprikapoeder gekocht, met spicy peper. Veel te gekruid!!!!
  Dus zorg er voor dat je de normale variant koopt.
  Voor de rest een lekker recept.

 35. Joy

  Net gemaakt en wauw wat is dit lekker!! Dit komt zeker nog vaker op tafel

 36. Hilde

  hééérlijk! Het is mama niet vaak gelukt om mij blij te maken met zuurkool, maar ik heb toch echt super lekker gegeten vanavond! Zou dit gerust elke week kunnen eten 😀
  Het scherpe van de zuurkool is er niet meer en het smaakt eigenlijk een beetje rokerig met een vleugje zoet door de tomaatjes. great job en danku mama voor het maken van deze zuurkoolpizza in dit geval.

  ps. mama heeft een eetlepel ajvar over de bodem gesmeerd, maakt het extra lekker! (potje van de turk)

 37. Pingback: Mijn laatste avondmaal tag | IKBENIRISNIET