Recept: Broodje zuurkool

Zuurkool! Ja! Ik word soms een beetje gek aangekeken als ik het over mijn liefde voor zuurkool heb, want het schijnt niet de meest favoriete groente van velen te zijn. Arme zuurkool. Ik vind het juist zó lekker. In de herfst en winter kan ik er geen genoeg van krijgen. Ik ben dus ook erg blij dat de temperaturen weer aan het dalen zijn. Al leek het afgelopen weekend wel lente hè? Nou goed, wat al járen op de planning stond, was om mijn favoriete recept voor zuurkool te delen met jullie. Ik heb ook al honderd keer beloofd dat ik er snel een blogpost over zou schrijven. Het kwam er alleen maar niet van. Soms ben ik echt een slechte blogger, sorry. Maar hier is ‘ie dan toch eindelijk! Het recept is voor een zuurkoolmengsel dat je op brood of pizza kan doen, maar ook door aardappelpuree voor een superlekkere stamppot zuurkool. Heb ik jullie al enthousiast gemaakt?

broodje zuurkool

Gerookt paprikapoeder

De combinatie van zuurkool met zongedroogde tomaat en gerookt paprikapoeder ontdekte ik door een kookboek van Lisette Kreischer dat ik twee jaar geleden kocht. Ik heb het intussen al meer dan honderd keer gemaakt, denk ik. Hoe ik het zelf maak vind je hieronder. Het originele recept vind je in Wat de pot schaft op bladzijde 42. In de zomer eet ik het nauwelijks, maar in de herfst en winter toch zeker 1 of 2 keer per week. Naast op een broodje of in stamppot is het ook erg lekker om bij een vegaburger te serveren. Het recept hiervoor, ook van Lisette Kreischer, vind je hier. Gerookt paprikapoeder is onder andere te koop bij delicatessenwinkels en Dille & Kamille. Ik vind het handig om in huis te hebben want ik verwerk het in veel gerechten, het krijgt er zo’n lekkere rooksmaak van. Al moest ik er in het begin wel aan wennen hoor, want het ruikt een beetje naar bacon, ieh.

zuurkool ingredienten

Ingrediënten zuurkoolmengsel:

 • (Olijf)olie
 • 1 rode ui
 • 1/3 cup noten (bijvoorbeeld amandelen)
 • 10 zongedroogde tomaatjes
 • 1 pakje bio zuurkool (500 gram)
 • 1 el gerookt paprikapoeder
 • Peper & zout

Om erbij te serveren: brood, pizzabodem of aardappels (voor stamppot)

zuurkool maken

Bereiding:

 1. Snipper de ui. Snij de zongedroogde tomaten fijn. En hak de noten grof met een groot scherp mes. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
 2. Verwarm een scheutje olie in een hapjes- of wokpan en fruit de ui. Voeg daarna ook de zongedroogde tomaat, noten en zuurkool toe.
 3. Roer er een eetlepel gerookt paprikapoeder doorheen en bak voor zo’n 5 – 10 minuten op middelhoog vuur terwijl je regelmatig roert.
 4. Eet het op een broodje, bewaar het in een bakje in de koelkast, gebruik het als beleg op een pizza, roer het door aardappelpuree voor een lekkere stamppot.. Either way: eet het op en voel de liefde en zonnestralen in je buik omdat zuurkool zo lekker is.

Dit zuurkoolmengsel is zowel warm als koud lekker op een broodje. Het is een flinke portie dat je maakt met dit recept, zelf bewaar ik het in een bakje in de koelkast zodat ik het een paar dagen kan gebruiken als broodbeleg.

pan zuurkool

#healthy

Wist je trouwens dat zuurkool naast heel erg lekker ook heel gezond is? Zuurkool bevat onwijs veel vitamine C. Daarom namen ze het vroeger mee als ze de zee op gingen, om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast bevat zuurkool lactobacteriën, daar word je buik happy van want ze zorgen voor een gezonde darmflora.

Eet smakelijk!

Back to Top